Minden hordát érintett már előnyösen vagy hátrányosan változtatás, ez nem is kérdés, de amikor az ember hordát választ, akkor tagadhatatlanul elfogadja annak sajátosságait, esetleges előnyeit vagy hátrányait. A később bekerülő fejlesztések máshogy érinthetik az egyes hordákat, de ezt is lehetett már regisztráláskor is tudni.
Mint ahogy arra is lehetett számítani, hogy egy folyamatosan fejlődő, bővülő játékba tesznek majd be folyamatosan újításokat, változtatásokat. Amik eltérően érintik a hordákat.
Azért nem jó amit előzőleg írtál, mert csak annyit lehetett tudni a zafír bónuszáról, hogy gyorsabban gyógyul. Azt nem, hogy ez nehezebb LE-védelmezést fog eredményezni. Sőt, még azt sem, hogy a LE-t ennyire el lehet (és kell is) rejteni a 15% ÉP-vel.
Egészen pontosan az nem volt akkor még mindenkinek nyilvánvaló hogy ezt fogja használni vadászat során, ha nem akarja, hogy rabolják. Bár elég nyilvánvaló volt már akkor is, hogy kb. pont erre jó a 15% alatti támadhatatlanság.
Konkrétan visszatérve a zafírhoz, nyilvánvaló, hogy gyorsabban fog felépülni 1ÉP-ről 15%-ra. Ez van, ez a horda bónusz része. De nehogy már egy horda bónuszát meg akarjuk változtatni azért, mert minket bizonyos esetben hátrányosan érint? Azért ezt már ne!
Hordaváltás...
Mindig is nehéz kérdés volt eldönteni, hogy hordát váltson az ember, vagy ne, és az elején el kell már dönteni, hogy értelmi, vagy érzelmi alapon akarunk dönteni? Vagy maradunk az eddigi társaságnál, vagy lépünk. Legjobb esetben szerzünk egy hűség zálogát, amivel a kecske sem lesz éhes, és a káposzta is megmarad.
Ugyanakor hozzátenném személyes tapasztalataimat, amit megfigyeltem a V2-n eltöltött több mint egy év alatt. A játékosok egy része így gondolja:
- Mindig az az jobb bónusz ami másik hordának van
- Mindig csak az én hordámat sújtják a változások
- Ami a többi hordának előnyös változás, az nekem pont nem
Ezek az emberek akármilyen hordába lépnek, nekik nem lesz az jó, mert akkor meg egy harmadik horda bónusza tetszik meg. "Nem jó a gyémánt, mert kevés az ellenfél -> nem jó a smaragd, mer a rubinok elvernek -> nem jó a rubin, mert a smaragdok elvernek" stb.
Ezeknek az embereknek egy része végül is hordát vált, másik részük nem. Ez az másik rész egy része ezután feljön a fórumra kifejteni, hogy neki "milyen rossz":
"Bezzeg a többiek tovább tudnak vadászni!" - ezért választottad a zafírt, hogy gyorsabban gyógyulj. Mennyi is? 15 perc a különbség?
"Engem mindig eltalálnak varázslattal, kinyírták a közelharcot!" - fejleszd a karaktered
"Az állatok már nem sebeznek 550-et, kinyírták a közelharcot!" - eleve irreális volt, fejleszd a karaktered
"Csökkentették a varázslatom erejét (verem), kinyírták a varázslókat!" - nem is értem, hogy kaphattam 2 napja 3900-as kritikus varit egy ellenfelemtől. biztosan fejlesztette a karakterét
"Bezzeg a gyémántnak milyen jó, 30%-al többet visz!" - neked meg van valamilyen harcban érvényesülő bónuszod (kevesebb sebződés, varázslat, vagy közelharci bónusz)
"- Cseréljünk bónuszt, szívesen odaadom a gyors regenerációt a +30% LE rablásért!
- Akkor is ezt mondanád, ha nem lenne kristály horda?
- Amíg van térkapu addig egyértelmű. Mellesleg ha nincs KH, akkor az ép sem fogy..."
Nehogy már mártít csináljon valaki magából, mert a KH-t üti. Micsoda véráldozat
Szóval, az ilyen hozzászólások, megnyilvánulások után csak azt tudom mondani, hogy senkinek nem lesz mindig jó, egy folyamatosan fejlődő játékban alkalmazkodni kell a változásokhoz, hordát váltani végső esetben, ha annyira nem tetszik.
De - hogy egy kicsit sarkított példával éljek - ha egy hegy kerül az utjába valakinek, akkor ne akarja már eldózeroltatni, kerülje meg, mássza meg, alkalmazkodjon a terephez.
Ez a véleményem.