Sziasztok!
Nos feltettem egy kérdést és nem fogadták el. Persze én is utólag nézek körben hogy kéne ezt jól csinálni
Most olvastam, hogy lehetne előbb a forum egy topickjába postolni, hogy vajon jó lesz-e
A kérdésem ez volt:
Meddig lehet elszámolni 2 kezed ujjain, ha kezenként öt-öt behajlítható ujjat feltételezünk?
nulla
10
1023
1024
Az értékelés pedig:
Kérdésed az értékelők szerint túl könnyű, vagy számtan feladat volt.
sirámaim
1, Ha azt mondta volna, hogy hülyeség mert a 10 és 1023 is jó akkor átfogalmazom és kész.
2, Mi az hogy könnyű? Az egész matematika/mértékegység elég könnyűnek tűnik nekem
A számtant meg nem tudom mire vonatkozik pl a valószínűségszámítási kérdéskör jelentős része számtanon alapul.
3, a nulla azért van betűvel írva, mert ha a számot írtam be, akkor azt mondta oda is kell írnom valamit. (Felteszem ez valami bug féle lehet a bevitelnél...)
Amire a kérdés vonatkozna, hogy ha a behajlított ujjat 0-nak a kinyújtott ujjat 1-nek vesszük, akkor ugye most a kettes számrendszert kapjuk és így jön ki, hogy maximálisan 1023-ig lehet elszámolni(2^0+ 2^1 + 2^2 + ... + 2^9 ). Azért raktam fel ezt a kérdést, mert ismereteim szerint az emberek meglepődnek, hogy 10 ujjat használva tovább is számolhatnak mint tíz. Gondoltam ez érdekes lehet.
Szóval azt szeretném tudni, hogy a kérdésem alapjaiban rossz-e vagy inkább csak át kéne fogalmaznom, vagy ezt egy átlagos ember olyan elvont matematikai bűvészkedésként élné meg mintha a Fermat sejtés bizonyítását kérdezném?
A célom, hogy felrakhassak egy kérdést és elfogadják, mert ez éppen a "küldetésem" és szeretném teljesíteni is.
Köszönöm a segítségeteket!