Re: Nem fogadták el a kérdésemet. Miért? 2.
3112. hozzászólás - 2011.10.16. 13:33:24
sziasztok!
ismét beküldtem egy kérdést, amire ismét szintén a "speces" értékelést kaptam. az előttem lévő néhány hozzászólást végigolvasva jutottam el odáig, hogy lehet-e az a magyarázat az én esetemben is, hogy a játékosok nagy része gyerek. mármint esetemben még tényleg gyerek, konkrétan 12 éven aluli. de hát ez a játék mégis igényel bizonyos szintű intelligenciát és tájékozottságot, ha mást nem, tényleg azt, hogy egy guglihoz hasonló keresőt tudjon valaki érdemben használni, ha már ezzel a játékkal is boldogul...
a kérdésem ez volt:
"A réz-szulfátra vonatkozóan melyik állítás hamis?
Ásványtani neve kalkantit, közismertebb elnevezése pedig rézgálic.
Vízben nem oldható vegyület.*
Az emberi szervezetbe bekerülve 8-12 grammja halált okoz.
Leginkább fémek galvanizálásához, valamint növényvédő szerként használják.
A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
Kérdésedre az értékelők szerint csak egy speciális érdeklődésű réteg tudhatja a választ. "
nos a kérdés megválaszolása igényel minimális kémiai ismereteket, amiket szerintem már általános iskolában tanítanak. ha azt nem is, akkor vidéki kölkök még előnyben, hisz a rézgálicról "falun" mindenki hallott már. de ha nem is, mert épp már rég volt, vagy mert nem érdekel, vagy mert megrémítenek a számok, akkor az egyetlen, ami tényleg alap a kérdés megválaszolásához, az a józan paraszti ész, ami vagy van, vagy nincs:
szerintem mindenkinek illik tudni, hogy a rézgálic egy súlyosan mérgező, háztartásokban is elterjedten használt (vízben oldható) permetező szer. ezért tilos gyerekek kezébe adni, tőlük szigorúan elzárt helyen kell tárolni. persze a gyerek jobb, ha tudja egy bizonyos kor után, hogy ami tilos, és rá nézve is halálos, ahhoz ne is akarjon hozzányúlni, például ha már elég értelmes gyerekünk van, azt is megérti, hogy a konnektorba ne dugdosson semmit, főleg ne fémből készült tárgyakat.
és nem vagyok biológus, de az emberi szervezetben való felszívódás egyik legalapvetőbb formája, hogy valami oldódik-e vízben, vagy sem. így gyakorlatilag a válaszokból meg lehet fejteni, mi a helyes válasz, akár eszünkbe jut, hogy a réz-szulfát neve a rézgálic, akár nem.
végül pedig azért írtam be ide a kérdésemet, mert most a frissen értékelhető kérdések közt találkoztam egy hasonló kérdéssel, amit átengedtek, pedig ennyi erővel az is kaphatott volna az enyémhez hasonló értékelést. lehet ez is egyéni gyengeségem, de elsőre nekem nem rémlett, hogy honnan kéne tudnom, hogy a vas folyékony állapotban sűrűbb, mint szilárd állapotban:
"Mely anyagok szilárd állapotának kisebb a sűrűsége saját maga folyékony állapotánánál?
a vas és a víz*
a réz és a víz
az ólom és a víz
a vas és a réz"
miután ilyen jól "kiokfejtettem" magam, szeretném tudni, hogy szerintetek miért nem fogadták el a kérdésemet?
Legvégül, ha csak cápa marad a nagy tóban, egymást fogják megenni: nem marad majd semmi, csak a víz maga...
V2, Zialin
V5, Lavender
Piros gombot az új-inaktív templomoknak!!!
Pontszám: 7.78