Értelek, ebben igazad van, be kellett volna írnom a dátumot. Nem is emiatt vagyok dühös, hanem azért, mert ez már a sokadik visszadobott kérdésem, és már nem tudok mit írni, mert teljesen véletlenszerű, hogy mit dobnak vissza.
Eleinte próbáltam érdekes kérdéseket írni, hogy legyen értelme a kvíznek, de rájöttem, hogy felesleges, mert csak a legbugyutább kérdések mennek át biztosan.
Csak pár példa:
Simán átment pl, hogy hol született Boris Vallejo. Ő ugyan egy világhírű fantasy festő, mégis sokan nem ismerik. Visszadobták azt, hogy mit jelent az informatikában a p2p (peer-to-peer), közben a netezőknek nagy része biztosan hallott róla, sőt használta is.
Visszadobták, mert csak egy speciális réteg tudhatja a választ:
Ki nem szerepelt John Caldwell Káosz sorozatában?
Skandar Graun.
Hilgar.
Peltár.
Chlovia.
A Káosz sorozat hazánk egyik legismertebb, több utánnyomást (ez azért elég nagy szó a könyvpiacon) regényciklusa, ami tényleg kultstátuszt ért el... Az pl., hogy mikor adták ki az első bélyeget, bent van jó kérdésként, pedig elég rendesen lexikálist tudást igényel, de engem nem zavar, mert így van rendjén.
Kivették az adatbázisból a következő kérdésem:
Melyik film nem része Chan-wook Park bosszú-trilógiájának?
Oldboy.
A Bosszú Ura.
A Bosszú Asszonya.
A Kitaszított.
A trilógia egyik része Cannes-ban a világ egyik legnagyobb filmes eseményén elvitte a zsűri nagydíját, és Quentin Tarantino elég rendesen promotálta a három filmet... Nyilván annak, aki nincs annyira otthon a filmek világában, ez lexikális tudást igényel, más meg csuklóból nyomja a jó választ. Szerintem, nyilvánvaló, hogy egy kvíz részben lexikális tudást is igényel, és nincs ezzel semmi baj.
Ha már a bugyuta focis kérdéseimet is visszadobják, akkor mi marad?
Épp nemrég találkoztam ezzel: Ha van három alma, elveszel kettőt, hány almád van? - húha...
Meg ugye a helyesírás: teccik, jáccik, muszály. A lexikális tudást igénylő kérdésekből tanul az ember, de ezekből csak a hülyeség ragad rá a fiatalokra. Meg dolgozzunk meg azért a +10% Le-ért
Ha valamit nem tud az ember ott a google...