Idézet: ArkAngyal75 - 2009.04.15. 17:01:34 Mi volt a Margitsziget korábbi neve?
Nyírjes sziget
Buda szigete
Kolostorok szigete
Nyulak szigete
Egy pillanatra azt hittem, azonos a Margit-szigettel. De nem. De ezt én, nem budapesti (képzeljétek el, az ország lakosságának 83%-a NEM a fővárosban lakik és ők valószínűleg nem tudnak ilyeneket!) ezt nem tudtam. Bocsánat, műveletlen vagyok.
Viszont a történelem kötelező érettségi tantárgy Magyarország minden magyar tannyelvű középiskolájában. Margit-szigettel kapcsolatban pedig illik, sőt valamilyen szinten kötelező tudni,
Nevét a 14. században kapta Árpád-házi Margit hercegnőről, IV. Béla király lányáról, aki a királynak a tatárjárás alatt tett fogadalmához híven a Domonkos-rend apácakolostorában élt itt a 13. században.
A Nyulak szigetének latin elnevezése Insula leporum volt. A legenda szó szerint azt írja, hogy a Boldogasszony szigete „annak előtte mondatik vala nyulak-szigetének”. Az Insula leporum valóban fordítható így is a latin lepus (’nyúl’) szó alapján, de a szerkezet származhat a lepor (’ékesség, dísz’) szóból is, ez esetben jelentése: Ékességek szigete. Torgmayer Ottó régész szerint a nyulak szigete elírás is lehet, hiszen a latin név egy betű kihagyásával (hibás másolásával) keletkezhetett a leprások szigete latinul: Insula leprorum szóból is. Az itt épült ispotályok és a terület várostól elszigetelt volta valószínűsíti a régész feltevését.
Mondjuk a leprások szigete resz meglepett, de ma is tanultunk valamit.