Re: Kvíz 2.
9070. hozzászólás - Ma, 11:42:59 (Válasz Magusocska 9063 hozzászólására.)
Idézet: Magusocska - Ma, 11:04:17
Re: Kvíz 2.
9048. hozzászólás - Ma, 01:18:49 (Válasz Titus Pullo 9047 hozzászólására.)
Idézet: Titus Pullo - Ma, 00:07:45
Idézet: Kissolyom - 2009.02.19. 13:19:56
Hogy hívják a negyedik testőrt? Athos, Porthos, Aramis,...
..........
2. A vicces, hogy D'Artagnan nem volt testőr! (Vagy rosszul tudom?)
Ad1. Mindenképpen törlendő a "Nincs negyedki" (sic!) kitétel miatt.
Ad2. "A három testőr" című Dumas könyvben még muskétás D'Artagnan (lásd a könyv címét), de a harmadik kötetben (Húsz év múlva) már ő a testőrök kapitánya.
Ad3. Mivel a regény címe A három testőr, ezért a nincs negyedik testőr a helyes válasz, hisz d'Artagnan utólag, a regény folyamán csatlakozik csak a muskétások közé. A történet furcsasága, hogy ehhez képest pont d'Artagnan volt az egyetlen valóban létező személy, a három cimbora csak kitaláció.
Ad4. A történet viszont többkötetes, és a kérdésben nem volt leszűkítve egy kötetre.
Dumas: A három testőr, Bragellone vicomte [
Tíz évvel később], Húsz év múlva
Egy német kolléga folytatta (Athos halála, D'Artagnan lánya, D'artagnan Cyrano ellen - 8-10 kötet). A neve valami Muntzberger vagy hasonló, nem emlékszem. A Széchényi könyvtár védett részében olvastam őket kutatói engedéllyel.
Ugyan ez az ember folytatta a Monte Cristo grófját hosszan ... Hiszen Dumas ehhez csak három kötetet írt (Tíz év múlva, A milliomos menyasszony, A világ ura)
Persze találkoztam olyan romániai magyar nyelvű kiadással is (D'Artagan fia, Athos öregkora), ami Alexandre Dumas néven kínálta a német epigon munkáit.
A kérdésre visszatérve. Találkoztam olyan "Hálihúdi" alkotással, ahol négy testőr szerepelt, eltorzították a Kipling figurákat a Dzsungel könyvében (Balu és Ká alakja!). Sőt olyan is van, ahol a regény, film és TV sorozat csak alapötletben egyezik meg.
Itt nincs pontosítva a kérdésben hogy milyen figurákról van szó (könyv vagy filmváltozat, melyik kötet stb).
Lehetünk okosabbak a Deákné vásznánál, de attól még kilóg a lóláb - a közönségtől függ, nekik egyértelmű-e a kérdés.
Ha nekik jó, nekünk is annak kell lenni