A mai kvízolimpián találkoztam a következő kérdéssel:
-
Mire való a defibrillátor?
helyesnek jelölt válasz: Újjáélesztésre.
A többi feltüntetett választ nem jegyeztem meg nagy hirtelen, de a helyesnek megjelölt is hibás.
Bár a köznyelv így nevezi, de akkor sem fedi a valóságot...
Maga az eszköz a következő képpen működik.
Először is: a Ritmuszavarokat kép csoportba soroljuk: vannak a sokkolhatóak, és a nem sokkolhatóak. (sok alatt az elektrosokkot értem, azt az energiát, amit a készülék ad le ritmusanalízis után. még a félautomata defibrillátor is analizál a sokk leadása előtt, ugyanis az elektromos energia a szív hibás működését szünteti meg. Kicsit visszatérve oda, ahonnan elindultam, ritmuszavarok: ha úgy néz ki, mint a normális, de nincs hozzá pulzus, akkor nem sokkolandó ritmuszavarról beszélünk, továbbá ide soroljuk az asystolia-t is , amikor egyáltalán nincs elektromos tevékenység. Sokkolandó ritmuszavar a kamrafibrilláció és variánsai; amikor egy kórosan működö góc vezérli a szívet, nem pedig a synus csomó. Pumpafunkció egyik esetben sincs, vagy ha mégis van, elhanyagolható. Maga a készülék a következőt csinálja: kiiktatja a kóros gócot, ergo: megállítja a kóros elektromos tevékenységet (azaz meghalaszt, ha így jobban tetszik), ezután van esélye a synus csomónak ( ami a szív normál ingerképzését vezérli) helyreállnia, és helyreállnia a keringésnek, amit, míg ez be nem következik, manuálisan, mellkaskompressziókkal pótolunk.
Tehát, semmiképpen sem újraéleszt. Ugyanakkor a komplex újraélesztés során nélkülözhetetlen, ez vitathatatlan.
Ha belegondolunk, és a filmekre hagyatkozunk, akkor is mindenki beláthatja, hogy ha a készülék újraélesztene, nem nyomkodnák utánna olyan nagy bőszen a beteg mellkasát.... szerintem...
nyelvtanilag: defibrillatio = de (fosztóképző) + fibrillatio (nagyjából a szabálytalan működést jelent
kicsit rég volt latin óra)
továbbá: újjáéleszt: számomra a következőt jelenti: halottból tök újat. nos, teszem azt 80 éves nem élő bácsikából semmiképpen nem csinál a készülék 20 éves, újat, élőt. Élőt lehet, de 20 éveset aligha.. de ez már csak szőrszálhasogatás.
A javaslatom, mint helyes válasz: olyan készülék,amit újraélesztés során arra használunk, hogy megszüntessük a szív hibás elektromos működését.
Szóval, ennek fényében kérem javítani.
ui.: mentőtiszt szakon végeztem. értek hozzá. használtam is