Nagyon távol van egymástól. A wikipédia (mint ezen játékban az legfőbb tudástár) vonatkozó részét nem másoltam be, de a kérdést feltevő, szerintem összevonta a gael-t a gall-lal, ami alapvető hiba. Én elhiszem, hogy ő egy-két filmben, mesében így rögzítette magában, hogy a gall, az kelta. De ha az a követelmény, hogy a kvízben pontosan, hitelesen és szépen legyenek a kérdések, akkor javaslom ezen kérdés törlését, mert nem hiteles, megtévesztő és számomra (mint kiderült) még felháborító is
Nagyon sokan pl. felháborítónak, elfogadhatatlanak tartják és szerintem nem is engedik a kvízbe, ha azt állítanák, hogy a magyar nép az alapvetően hun. Hiába állította Gyurcsánynak a kínai miniszterelnök, amikor kint volt náluk, hogy a kínai iskolákban még mindig azt tanítják, hogy a magyarok a hunok vezető törzse volt. (Ha megkeresed a Gyurcsány Kínai látogatásáról szóló tv2-s híradó anyagot, látható, hallható:)) Ennek ellenére, mivel a MTA (Magyar Tudományos Akadémia) álláspontja más, ezért itt a kvízben ez nem elfogadott álláspont
A wikipédia idevonatkozó szövegéből (kelták) külön kiemelném a feltételezhető és valószínűleg szavakat. Az egész a történelmi múltat gyártók ideális terepe.
Mi a különbség Isten és a történész-nyelvész között? Isten a múltat nem tudja megváltoztatni, de nyelvész-történész bár mikor, oda -vissza, igények szerint.