Melyik gomba nem mérgező?
párduc galóca
légyölő galóca
gyilkos galóca
piruló galóca
Mindegyik mérgező, le is járt az időm, és buktam a kérdést. (V4-en nincs sok idő) F****M MÁR EZEKBE
Indoklás:
Wikipédia:
A) A párducgalóca (Amanita pantherina) a galócafélék családjába tartozó, Eurázsiában, Észak-Amerikában és Dél-Afrikában honos, lomberdőkben és fenyvesekben élő,
mérgező gombafaj.
B) A légyölő galóca
mérgező. Toxinjai, az iboténsav és a muszcimol az idegrendszerre hatnak: a hányinger, álmosság, verejtékezés, nyálzás, a vérnyomás leesése mellett hallucinációkat, eufóriát is képesek okozni.
C) A gyilkos galóca (Amanita phalloides) [...] Európában rokon fajaival együtt (fehér galóca, hegyeskalapú galóca) a legsúlyosabb – gyakran halálos kimenetelű –
mérgezéseket okozó nagygombák közé tartozik.
D) A piruló galóca (Amanita rubescens) a galócafélék családjába tartozó, Európában és Észak-Amerikában honos, lomberdőkben és fenyvesekben élő,
nyersen mérgező gombafaj.
Gondolom akkor a D-t kellett volna válaszolni, de szerintem ez már bőven a lexikális tudásba tartozik, ha egy 90%-os emelt biosz érettségivel - 2015-ben, szóval nem olyan régen volt - és 4 wikipédia kereséssel nem tudtam rá válaszolni.
ATTÓL MÉG MERT EGY GOMBA CSAK NYERSEN MÉRGEZŐ, ATTÓL MÉG MÉRGEZŐ NEM???
------
Volt még egy kérdés, hogy mekkora a büntethetőségi korhatár, 12, 14, 16 és 18 lehetséges válaszokkal. Nem tudtam fejből, rágugliztam: "2013. július 1. napján hatályba lépett Btk. módosítás alapján bizonyos bűncselekmények elkövetése esetén a büntethetőség alsó korhatára 12 év." -> Boldogan bejelölöm a 12-t, erre kidobja hogy HELYTELEN, mert 14.
Amikor 20 kérdésből 2 ilyen, akkor már baj van. Már sokszor azért nem posztolok ide helytelen kérdéseket, mert vagy nem olvassa senki (szembejöttek már velem kérdések amik itt jelentve voltak), vagy azért mert nem akarom az időmet pazarolni...