Re: Kvíz 5.
5701. hozzászólás - 2011.02.08. 09:22:59 (Válasz Idont'Care Atall #5699 hozzászólására.)
5701. hozzászólás - 2011.02.08. 09:22:59 (Válasz Idont'Care Atall #5699 hozzászólására.)
Igazából az első kérdéssel kapcsolatban szónék hozzá. Az értelmező szótárak szerint tényleg a megadott válasz a helyes. Néhol konzervatívan családias , máshol pedig régimódian családias jelentéssel. Még a wikipédián is. De valóban nem ezt a jelentését ismertem én se. Filológián végeztem és ott az általad is kifejtett jelentését ismertették a szónak... Vagy mi tévedünk és a wiki tudja jól, vagy megfordítva. Az utóbbira tippelnék... Mert bontsuk le a szót. Patr - szótő, vagy szó-alap, másként radikál, jelentése apa ( a latin pater szóból ) i - genitivus, vagy dativus referense ( ágense ), vagyis utalás arra, hogy milyen,vagy kié, arch - a rendszer szó latin radikálisa, az is, ális toldalék pedig ismét a milyenségre utal, értelemszerűen. Vagyis szó szerinti, dúrva fordításban : aparendszerű a jelentés. Nem? De!! - Besenyő Pista bácsi szavaival élve...
a nyelvtan gyönyörűűűűű
a nyelvtan gyönyörűűűűű
A hozzászólást Jerrylee módosította 2011.02.08. 09:30:24-kor
"Vidám és jó volt, s tán konok,
Ha bántották vélt igazában,
Szeretett enni s egyben-másban
Istenhez is hasonlított"
Ha bántották vélt igazában,
Szeretett enni s egyben-másban
Istenhez is hasonlított"
Pontszám: 6.33