Nemrégiben feltettem az alábbi kérdést (szerintem ki fogjátok találni, milyen okból

)
Melyiket kéne elfogadni jó kvízkérdésként?
Mi volt Liszt Ferenc foglalkozása?
Hány éves lenne Szent István király, ha még élne?
Mennyi 3*4-5^2?
Mikor halt meg II. Károly?
A kérdésre eddig 19 jó és 12 rossz válasz érkezett
Ez egyelőre még nem reprezentatív minta, de ha ez az arány nem változik, akkor a játékosok durván 40%-a olyan kérdést értékelne jónak, ami valójában nem az. Igazából arról jutott eszembe, hogy ezt gyorsan bemásolom, hogy találkoztam egy elmés kérdéssel (sajnos elfelejtettem kimásolni, pedig tényleg tetszett...), amely azt firtatta, hogy az idézőjelbe tett kérdésre milyen értékelést kéne adni.
Hamár idepiszkítok, leírom azt is, hogy a válaszok között melyik kérdés miért rossz (szerintem!). Ha valakinek kedve van előbb válaszolni rá, az ne olvasson tovább, amíg ki nem találta, hogy szerinte melyik a jó. Ha most tenném fel a kérdést, valószínűleg idézőjelek közé tenném a válaszokat, de enélkül is el lett fogadva szerencsére.
"Hány éves lenne Szent István király, ha még élne?" - Ez a kérdés évről évre változik, mondjuk úgy, elévül, ezért helytelen.
"Mennyi 3*4-5^2?" - Erre remekül ráillik a Rossz kérdés/Számtan opció, régebben azonnal törölnit kapott volna. Eredetileg azt akartam írni helyére, hogy "Mennyi 2+2?", csak féltem, hogy az értékelő válaszadás előtt még nem tudja, hogy nem valami ideges kérdező tette fel a kérdést, ezzel a helyes válasszal, és törölteti.
"Mikor halt meg II. Károly?" - A kérdés egyrészt (szerintem) nem túl ismert dátumra kérdez rá, ami alapjában véve rossz kérdéssé tenné, de arra is csak akkor, ha már kitaláltuk, hogy melyik II. Károlyra gondolhatott a kérdező, mert sajnos volt belőle néhány a világtörténelemben.
"Mi volt Liszt Ferenc foglalkozása?" - Liszt Ferenc zeneszerzőként dolgozott, bár külföldön talán ismertebb, mint itthon, ezt "minden intelligens és művelt játékos tudhatja", talán a túl könnyű opció illeszthető rá, ha valaki nagyon írtaná a zeneszerzőket.
Próbáltam rendes lenni, mert nem tettem fel olyan válaszlehetőséget, amelyben helyesírási hiba van, és igyekeztem kerülni a kényes témákat (pl: foci, F1). A következtetésem mégis az lesz, ha az arány ez marad, hogy túl sokan nem tudják, hogyan is kéne értékelni, vagy nem szánnak időt a kérdések megválaszolására. Mielőtt ezt a postot elküldtem, még gyorsan végeztem egy keresést, és a Kvíz topikokba sem postolták a kérdést, tehát mindeddig az sem derült ki, hogy Liszt Ferenc, minden utánaolvasásom ellenére szobafestőként is működött.