Idézet: Ariel - 2009.11.18. 18:54:32 Miklós, én konkrétan azzal sem vagyok tisztában, hogy mi volt a célja a VF-nek, illetve, hogy szerinted elérte-e a célját, vagy valami teljesen más sült ki belőle?
A VF egy játékos igényre válaszul jött létre. Nagyon sok játékos nehezményezte, hogy ahogy lépi a szinteket, erősségben egyre inkább elmarad a többi játékoshoz képest, és egyre reménytelenebb a helyzete, ez ellen nem tehet semmit. Ezenkívül, akkor volt egy óriási nyomás rajtam az elöl rohanó játékosok részéről, hogy már megint újabb épületek, újabb szakértelmek, újabb tennivalók kellenek, mert unatkoznak. Az új célok új mechanizmust, új taktikázási lehetőséget jelentettek, ez az egyik statisztikát, a TP módosította. És igen, egyfajta lassítás is lehetett volna. A táp faktor rész már akkor is látszott, de úgy gondoltuk, a hátrány is hatalmas: lassabb fejlődés, ritkábban vehetsz új cuccokat, nehezebben haladsz az epikussal stb.
Visszatekintve, a VF egyike volt a kevés nem kellően átgondolt fejlesztéseknek. Ugyan az elsődleges célját teljesítette, de ugyanígy erős karakterek is kifejleszthették, még erősebbé válva, ez nem volt cél. Az élmezőnyt nem lassította, mert ők a szintverseny miatt nem fejlesztették ki, viszont növelte a különbséget a játékosok között, ez leginkább a kisebb népességű világon (V3) látszik. Lassításra az átlag játékosoknál nincs szükség, a tervezett sebességgel haladnak. Aki nincs élmezőnyben, azt nem érdekli a lassabb fejlődés, csak a táp részét nézi. Maga a szakértelem nem lett volna rossz, de a bónusz amit ad, túlzó. Az 50% helyett elég lett volna 20%.
A topicot nem azért indítottam, mert most hasraütésszerű változást akarok, hanem mert régóta nagyon sok jó játékos mondja, hogy a VF jelenlegi formájában hosszú távon problémákat fog okozni. Túlzottan széthúzódik a játékos mezőny, és idővel túl nagy különbség lehet azonos szintű játékosok között. Lehet okoskodni, hogy ezeket a dolgokat miért nem láttuk előre már a VF berakásakor. Röviden szólva, ha képes lennék mindennek a következményeit előre látni és kiszámítani, megjósolni a játékosok viselkedését, akkor én lennék Hari Sheldon, a pszichohistória feltalálója. De sajnos nem vagyok mindenható.
Egyébként a VFfel igazándiból nem lenne semmi baj, ha mindenkinek meglenne. És igen, a top játékosokon kívül, akik az első helyért versenyeznek, gyakorlatilag mindenkinek érdemes kifejlesztenie. Szóval lehet, hogy végső soron ez csak az élen levőknek a problémája, akik látják, hogy mögöttük mindenki kifejleszti a VF-et, és így elmarad a látóhatár mögött az utolsó támadható kari is. (gptp "a top játékosok más játékot játszanak" label). ... De épp erről szól a topic, hogy leirjátok, mit gondoltok erről.