Idézet: Lanmandragoran - 2008.12.30. 20:12:45 Alapvető műveltségnek azt nevezzük, amit mindenkinek "kötelező" tudni.
A kvízleírásban nem ez szerepel, hanem:
Olyan kérdést tegyél fel, amelyre a választ bármely művelt és intelligens játékos tudhatja.
Ez sokkal inkább az átlagműveltség meghatározása, amibe beletartozik a leghíresebb magyar írók munkásságának ismerete, ha tetszik neked, ha nem.
Nem mondta senki, hogy az idézetről fel kéne ismerni az írót, gondolom nem véletlenül került oda zárójelben a mű címe.
Ami a helyesírást illeti, a magyar helyesírás szabályai szerint:
- a költők rendelkeznek némi mentességgel a szigorú szabályok alól; tudod, a költői szabadság
- az idézés szabályaihoz hozzátartozik, hogy a költői szabadság hibáit nem javítjuk az idézetben
Az egyetlen helyesírási hibának nevezhető baki, hogy a mű címét csupa nagybetűvel írta, de úgy látszik, mégsem írta elég észrevehetően számodra.
Amelyik kérdésből lehet egy kicsit tanulni, tartalmaz valami érdekességet, az igenis szép, és érdekes.
De ha szerinted ez már túlontúl magas szintű műveltség, akkor sok sikert az 1+1 színvonalú kérdésekhez. Én inkább utánanézek egy írónak, vagy költeménynek.
A kvízből kiragadott idézetből ne feledjük a következő sorát sem megemlíteni,tisztelt vitapartnerem:"Ne kérdezz olyat, ami lexikális tudást igényel (pl. évszámok)".
Véleményem szerint egy költő munkássága lexikális,főképp,ha egy művéből vett idézeten keresztül kell azonosítani.Mivel jelen esetben például nem 1-2 műves szerzőről van szó,még a cím ismerete sem nyújt támpontot egy normál képességekkel rendelkező játékosnak,aki jópár évvel túl van az iskolán illetve még nem érte el azt a szintet tanulmányaiban,ahol ezen művet ismernie kellett vagy kellene.
A google-t szinte mindenki képes használni,én is megteszem,ha hasonló kérdésekkel futok össze,de mégis jobban szeretek saját kútfőből választ meríteni.Ha nem tudom,akkor utánajárok,ebben egyetértünk,de mindemellett annak is utánagondolok,hogy miért nem tudtam a választ.És ha azt tapasztalom,hogy olyan dologgal hozott össze a balsors,aminek nem lenne ott a helye,akkor szóvá is teszem.Te is ezt teszed,amikor kérdéseket rektorálsz a fórumban illetve az értékelés folyamán.És pont ezért nem értem,hogy miért rovod fel nekem a saját meglátásom hangoztatását? Ne feledd,ízlések és pofonok nagyon különbözhetnek. Ami nekem tetszik,az nem biztos hogy másik 100 embernek is fog... Bízzuk inkább az adminra ezen kérdés további sorsát,döntse el ő,hogy mi az alapműveltség része.
Mindezektől függetlenül minden tiszteletem a tiéd,mert kulturált módon kiállsz a véleményedért.Én is ezt teszem.
További szép estét!