Annyira nem értem, hogy mi ez a kényszer nálatok a félremagyarázásra.
Én is írtam, hogy az állam jelenleg sokkal jobban lehúz, mint akármelyik MNYP.
Azt külön leírtam, hogy nem értek egyet azzal, amit az állam jelenlegi vezetése művel.
Pusztán csak rávilágítottam arra a két tényre, hogy:
1. Az MNYP a tagok befizetéseiből él.
2. Az MNYP is bármikor meg tudja tenni, hogy lenullázza a tagok befizetéseit, lenyúlja a pénzüket. Lehet, hogy a felelősöket felnégyelik utána (hát peersze...), de ez nem adja vissza a pénzt. Az állami visszaosztás lehet, hogy nem igazságos, lehet, hogy mindenki rosszabbul jár vele, de ott van mögötte az állam (tudom, hogy ez változhat, de kisebb eséllyel bukják az emberek az összes pénzüket, mint az MNYP-k esetében).
Cras,
az szép és jó, hogy a végén több pénzről beszélgetünk, de ha történetesen a kifizetés előtti utolsó éved lesz olyan, mint a 2008-as volt, akkor nem hiszem, hogy nagyon fogod dicsérni a hozamot. Ismerem én is a kamatos kamat csodáját, de ezek a számítások általában feltételezik, hogy folyamatosan pozítív a hozam, ami nem biztos, hogy bejön, egy hosszabb bessz szépen leránthatja a végösszeget.
Én jobban díjaznám azt, ha eldönthetném, mit teszek a pénzemmel. Pl. lakás-előtakarékoskodhatnék abból a 8%-ból, amit a MNYP-nek (most épp az államnak) fizetek. Sokkal előbb kerülnék sokkal jobb anyagi helyzetbe, és 10 év múlva, egy tehermentes ingatlanban csücsülve lehet, hogy nem kellene azon aggódnom, hogy miből tartom el a családom (és akkor hol vagyok még a nyugdíjhoz).
A befektetési módok sorrendje pedig elég hektikusan változik, tekintve, hogy a sorrend attól függ, hogy milyen időtávot választasz és honnan eszed a mintát. Nem is értem, miért keverted ide.
Jerikó,
az államok között is tudsz választani, ugyanis azokból is több van. Éljen a szabad munkaerő áramlás!
A felsorolás többi részével egyetértek, a mögöttes tartalommal, hogy hűdemilyen jó az MNYP, azzal nem. Az állami nyugdíjrendszerhez képest tényleg jobb, a többi befektetéshez viszonyítva legalábbis kétséges.
Az meg, hogy Vitya hülyeséget csinált-e ezzel a húzással, még nem lefutott meccs. Igazából a merész lépések ÉS az IMF elhajtása együtt a necces, külön-külön még elmennének.
Csak egy csavar a végére, meg egy kérdés: az MNYP rendszerét az állam törvényekkel megtámogatva vezette be kötelező érvénnyel. Most meg elvesz egy olyasmit, amit korábban ránk erőszakolt.
Érdekelne, hogy ha a magánnyugdíjpénztárakból néhány becsődöl erre az elvonásra hivatkozva, akkor mi történik majd a tagok addigi befizetéseivel? Elvileg állambácsi jót kell, hogy álljon a kötelezettségekért, hiszen az ifjabbaknak, mint pl. én, kötelező volt a belépés.