Felhasználónév: Jelszó:
Szerző
Topic neve: Adórendszer és adóreform
kedvelt tagBirkaFérfi
Végzetúr mester
4520 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
81. hozzászólás - 2010.10.15. 10:14:56 (Válasz Craslorg #80 hozzászólására.)
Cras, jól érzem, hogy te MNYP-vel kereskedsz a való életben?
Pontszám: 5.94
népszerűCraslorgFérfi
Végzetúr mester
11552 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
82. hozzászólás - 2010.10.15. 10:35:12 (Válasz Birka #81 hozzászólására.)
Azzal is (illetve most nem, mert ennek hatására a legtöbb MNYP leállította az ügyfelek szerzését), meg emellett mindenféle pénzügyekkel, ami egy magánszemélyt vagy vállalkozót, cégvezetőt érinthet, érdekelhet.
Pontszám: 8.41
fórumozóSolinaFérfi
Végzetúr mester
533 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
83. hozzászólás - 2010.10.15. 11:02:33
A problemat en az alapoknal latom, hogy ezeket a dolgokat minden kulonosebb reakcio nelkul meg lehet tenni... Soot, ugy van eladva, hogy ezektol a huzasoktol a nep megdicsoul, mert eljove az uj vilag.. Mikozben a nyugdijpenztari elvonasnak, a kulon adoknak, mindnek megvannak az arnyoldalai, es a vegen ugyis az egyszeri ember allja a cehhet... Fel eve meg barmely kormanyzati rendelkezesre a hiradokban, a politikai musorokban 201 embert sikerult eloszedni, akik habzo szajjal kritizaltak barmit.. Tegnap neztem az Estet, sikerult olyan kozgaszdaszt behivni, aki azzal kezdte, hogy a MNYP-t az IMF eroszakolta rank, hogy a nemzetkozi penzpiac ratehesse a kezet a kis penzecskenkre.. Na mondom jol van.. Ellenzeki politikus, meg elvetve kap lehetoseget barmire is... Mintha kicsit felbillent volna a ter.. Nem lesz jo ez igy.. Ha nincs kontroll, annak nem lesz jo vege..
Pontszám: 7.25
népszerűMinMFérfi
Végzetúr tehetség
112 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
84. hozzászólás - 2010.10.15. 12:34:52
Hümm-hümm.

Tény, hogy az állami nyugdíj a kanyarban sincs az MNYP-hez képest. Viszont:
Az MNYP ugye úgy működik, hogy szerződsz velük, munkáltatód utalja a lét APEH-nak, APEH utalja MNYP-nek, MNYP kezelési költséget számít fel, és a maradékot befekteti oda, ahová az ő elemzői gondolják, te abba az életben nem fogsz beleszólni, hogy hová (az, hogy növekedési vagy konzervatív portfóliót választasz, az nem beleszólás, hanem vicc).
Namost, ha nyereség van, mindenki örül, van hozam a befizetésed után. Ámde veszteség esetén az MNYP mossa kezeit, de a saját költségeit azért ugyanúgy bevasalja rajtad...Az államnak legalább társadalmi megegyezésen alapuló joga van ahhoz, hogy lerabolja a polgárait, az MNYP viszont csak simán lehúz. Az, hogy még így sem húz le annyira, mint az állam, a szememben nem érdem. Az MNYP nem érted van, hanem belőled él. Nagy különbség.

Ja, nem akarom védeni azt, amit a mostani vezetésünk művel, de azt azért nem árt látni, hogy az MNYP nem tart fent rendőrséget, kórházat, stb. Ráadásul akármikor bejelentheti, hogy csőd van, akor pedig a tagok így jártak.
Ja, hogy olyankor jön az állami garancia? Hát igen, akár úgy is felfoghatjuk, hogy az állam most épp sz.rban van, és ennek a garanciának most megkéri az árát.

Az embereknek pedig kb. pont mindegy, hogy lesz-e 3 milla az MNYP számlájukon 60 éves korukban, vagy sem, mert az a pénz így is, úgy is kevés lesz. Az öngondoskodás nem a pénznél kezdődik, hanem a mandró fejében. Ha ott nem, akkor tökmindegy, hogy hova és mennyit fizet be, úgyis rápacsál.
Pontszám: 5.81
népszerűCraslorgFérfi
Végzetúr mester
11552 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
85. hozzászólás - 2010.10.15. 13:12:41 (Válasz MinM #84 hozzászólására.)
Az állam nem a te pénzedet használja?
Egyébként van választási lehetőséged, mert több MNYP létezik, mindegyik befektet valahogy. Választhatod azt, amelyik az elmúlt 10 éves átlagos hozama 4 % volt és azt, amelyiknek majdnem 9%. Választhatod azt, amelyik tavaly 11%-ot ért el, meg azt is, amelyik 34%-ot. Megnyugtatlak, az állam ugyanúgy befekteti a pénzedet, mint az MNYP-k és bármilyen pénzügyi cég, ha valahol megtakarításod van, csak az államnál a hozam kisebb, mert nagyobb a kezelési költség (értsd: elmegy a jelenlegi nyugdíjakra pl a pénz).
A jelenlegi legnagyobb hozamú állampapír 5%-os hozamot ad (2011.10.12-es lejárat). Ez még a banki kamatokat sem éri el, azt pedig mindenki tudja, hogy a banki kamat a második legrosszabb befektetési mód a párna vagy fiók után. Ezzel szemben jelenleg is vannak a piacon 1 éves fix 9%-ot hozó kötvények, ami nem állami. Ezek utpn az állampapírok szerintem nem alternatíva bármilyen befektetés esetén és el lehet hinni, hogy minden más pénzzel (nyugdíj) is hasonlóan járnak el.

A 3 millió a következő 1 évben kalkulált összeg hozzammal növelt értéke lesz 30 év múlva, ebben nincs benne a már meglévő összeg, illetve az utána keresett összeg, azaz az a 2 és fél milliós összeg jóval nagyobb is lehet (1 % eltérés a hozamban 30 év alatt több, mint 30%-ra nő a végén, nekem nem mindegy, még ha másnak az is és itt csak 1 %-ról beszéltünk).
Pontszám: 8.81
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
86. hozzászólás - 2010.10.15. 13:52:16 (Válasz MinM #84 hozzászólására.)
Idézet: MinM - 2010.10.15. 12:34:52
MNYP kezelési költséget számít fel, és a maradékot befekteti oda, ahová az ő elemzői gondolják, te abba az életben nem fogsz beleszólni, hogy hová (az, hogy növekedési vagy konzervatív portfóliót választasz, az nem beleszólás, hanem vicc).
Namost, ha nyereség van, mindenki örül, van hozam a befizetésed után. Ámde veszteség esetén az MNYP mossa kezeit, de a saját költségeit azért ugyanúgy bevasalja rajtad...Az államnak legalább társadalmi megegyezésen alapuló joga van ahhoz, hogy lerabolja a polgárait, az MNYP viszont csak simán lehúz. Az, hogy még így sem húz le annyira, mint az állam, a szememben nem érdem. Az MNYP nem érted van, hanem belőled él. Nagy különbség.


Az állam is belőled él, és ott sincs beleszólásod, mibe fektetik a pénzed. Sőt az állam a legrosszabb befektető, folyamatosan veszteséges, ahogy a vállalatai is - és ezt a veszteséget ráadásul rajtad vasalja be.
A fő különbségek a következők:
- Államból egy van, MNyP-ből több, és tudsz választani közöttük (ha nem tetszik a kezelési költség, vagy a hozam).
- Az MNyP-k törvényileg vannak kötelezve arra, hogy közzétegyék, éppen mennyi megtakarításod van, mennyi a kezelési költség, hogy alakulnak a hozamok. Az állam nincs.
- Az állam sokkal nagyobb a kezelési költsége, csak nem látod.
- Az MNyP törvények szabta keretek között tevékenykedik, az állam bármikor átírja a törvényeket érdekei szerint (lásd: nem továbbítja a megtakarításokat).
- Az MNyP-ben nagyjából látod, mennyi pénzed lesz, az államnál nagy homály fedi mindezt (a nyugdíjszabályok eddig minden évben változtak).
- Az MNyP-be tett pénzed örökölhető, az állami nyugdíj nem.

De a fő probléma az, amit korábban írtam: most van 4 millió munkavállaló, aki nyugdíjt fizet, és 3 millió nyugdíjas (akiknek azért elég alacsony a nyugdíja így is), és azért nem továbbítják a pénzt, mert az kell az állami nyugdíjrendszerbe. Szerinted mennyivel lesz jobb, amikor 3 millió munkavállaló lesz, és 4 millió nyugdíjas?
Amit Orbán csinál, az kb. az, mintha kivágnánk Magyarország összes fáját, és azzal fűtene a télen az egész ország, kiabálva hogy "Hurrá, nesze neked orosz gáz!".
Csak tudod lesz ám jövőre is tél, és elég sok gyümölcs is fán terem...
Pontszám: 7.57
népszerűMinMFérfi
Végzetúr tehetség
112 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
87. hozzászólás - 2010.10.15. 15:43:36 (Válasz Craslorg #85 hozzászólására.)
Annyira nem értem, hogy mi ez a kényszer nálatok a félremagyarázásra.
Én is írtam, hogy az állam jelenleg sokkal jobban lehúz, mint akármelyik MNYP.
Azt külön leírtam, hogy nem értek egyet azzal, amit az állam jelenlegi vezetése művel.

Pusztán csak rávilágítottam arra a két tényre, hogy:
1. Az MNYP a tagok befizetéseiből él.
2. Az MNYP is bármikor meg tudja tenni, hogy lenullázza a tagok befizetéseit, lenyúlja a pénzüket. Lehet, hogy a felelősöket felnégyelik utána (hát peersze...), de ez nem adja vissza a pénzt. Az állami visszaosztás lehet, hogy nem igazságos, lehet, hogy mindenki rosszabbul jár vele, de ott van mögötte az állam (tudom, hogy ez változhat, de kisebb eséllyel bukják az emberek az összes pénzüket, mint az MNYP-k esetében).

Cras,
az szép és jó, hogy a végén több pénzről beszélgetünk, de ha történetesen a kifizetés előtti utolsó éved lesz olyan, mint a 2008-as volt, akkor nem hiszem, hogy nagyon fogod dicsérni a hozamot. Ismerem én is a kamatos kamat csodáját, de ezek a számítások általában feltételezik, hogy folyamatosan pozítív a hozam, ami nem biztos, hogy bejön, egy hosszabb bessz szépen leránthatja a végösszeget.
Én jobban díjaznám azt, ha eldönthetném, mit teszek a pénzemmel. Pl. lakás-előtakarékoskodhatnék abból a 8%-ból, amit a MNYP-nek (most épp az államnak) fizetek. Sokkal előbb kerülnék sokkal jobb anyagi helyzetbe, és 10 év múlva, egy tehermentes ingatlanban csücsülve lehet, hogy nem kellene azon aggódnom, hogy miből tartom el a családom (és akkor hol vagyok még a nyugdíjhoz).

A befektetési módok sorrendje pedig elég hektikusan változik, tekintve, hogy a sorrend attól függ, hogy milyen időtávot választasz és honnan eszed a mintát. Nem is értem, miért keverted ide.

Jerikó,
az államok között is tudsz választani, ugyanis azokból is több van. Éljen a szabad munkaerő áramlás!
A felsorolás többi részével egyetértek, a mögöttes tartalommal, hogy hűdemilyen jó az MNYP, azzal nem. Az állami nyugdíjrendszerhez képest tényleg jobb, a többi befektetéshez viszonyítva legalábbis kétséges.
Az meg, hogy Vitya hülyeséget csinált-e ezzel a húzással, még nem lefutott meccs. Igazából a merész lépések ÉS az IMF elhajtása együtt a necces, külön-külön még elmennének.

Csak egy csavar a végére, meg egy kérdés: az MNYP rendszerét az állam törvényekkel megtámogatva vezette be kötelező érvénnyel. Most meg elvesz egy olyasmit, amit korábban ránk erőszakolt.
Érdekelne, hogy ha a magánnyugdíjpénztárakból néhány becsődöl erre az elvonásra hivatkozva, akkor mi történik majd a tagok addigi befizetéseivel? Elvileg állambácsi jót kell, hogy álljon a kötelezettségekért, hiszen az ifjabbaknak, mint pl. én, kötelező volt a belépés.
Pontszám: 5.58
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
88. hozzászólás - 2010.10.15. 16:20:29 (Válasz MinM #87 hozzászólására.)
Idézet: MinM - 2010.10.15. 15:43:36
Érdekelne, hogy ha a magánnyugdíjpénztárakból néhány becsődöl erre az elvonásra hivatkozva, akkor mi történik majd a tagok addigi befizetéseivel? Elvileg állambácsi jót kell, hogy álljon a kötelezettségekért, hiszen az ifjabbaknak, mint pl. én, kötelező volt a belépés.


Egy MNyp szerintem - nem tudok biztosat - azért nem könnyen jelenthet csődöt. A működési költsége a befizetésekhez képest elég minimális, és ha nincs befizetése, akkor is ott van a rengeteg pénz, amin csücsül, és aminek hozama van. Csődre akkor van esélye, ha nagyon elszúrják a befektetéseiket (de még ezek is szabályozva vannak), és tömegesen kezdenek átvándorolni a tagok máshova, természetesen a pénzükkel együtt.
Pontszám: 8.14
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
89. hozzászólás - 2010.10.15. 16:24:01 (Válasz MinM #87 hozzászólására.)
Idézet: MinM - 2010.10.15. 15:43:36
az államok között is tudsz választani, ugyanis azokból is több van. Éljen a szabad munkaerő áramlás!


Nevetni fogsz, de ez volt az egyik első gondolatom, hogy pl. hogyan lehetne átmenni egy külföldi székhelyű biztosítóhoz (ami persze egyrészt nem lehetséges, másrészt az apeh-en keresztüli befizetést ott is meg lehet fogni.
Viszont komolyan elkezdtem gondolkodni azon, hogy a megtakarításaimnak (nem mintha olyan sok volna) talán jobb helye lenne egy osztrák pénzintézetnél (netbank-al még kényelmetlenségeim se nagyon lennének).
Csak még mielőtt államosítják a megtakarításokat is
Pontszám: 8.14
népszerűMinMFérfi
Végzetúr tehetség
112 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
90. hozzászólás - 2010.10.15. 22:49:32 (Válasz Jeriko #88 hozzászólására.)
Idézet: Jeriko - 2010.10.15. 16:20:29
Egy MNyp szerintem - nem tudok biztosat - azért nem könnyen jelenthet csődöt. A működési költsége a befizetésekhez képest elég minimális, és ha nincs befizetése, akkor is ott van a rengeteg pénz, amin csücsül, és aminek hozama van. Csődre akkor van esélye, ha nagyon elszúrják a befektetéseiket (de még ezek is szabályozva vannak), és tömegesen kezdenek átvándorolni a tagok máshova, természetesen a pénzükkel együtt.


Szerintem (nem tudom biztosra, de hétfőn utánajárok, ha lesz rá egy kis időm) az MNYP a befizetések x%-át számolhatja el működési költségként, hasonlóan az alapítványokhoz, tehát a megadott százalékon felül nem nyúlhat a befizetett összeghez, vagy jön a PSZÁF és elveri a popsiját összetekert újságpapírral
Ebből levezethető, hogy ha nincs befizetés, akkor nincs miből fedezni a működési költségeket, ha az MNYP jogszerűen akar eljárni. A tagok már bent levő betéteit tuti nem használhatja fel a saját költségei fedezésére. Tehát csak idő kérdése, és lejárt tartozásai keletkeznek majd, amikre hivatkozva simán kérhet magára csődeljárást (vagy akár megteszik ezt a hitelezői helyette).

Szóba hoztam az alapítványokat. Érdekesség, hogy tavaly azoknál az eseteknél, ahol az APEH vizsgálódott, ott meg is állapította, hogy az adott alapítvány túllépte a számára engedélyezett költség %-ot, magyarán direktben lenyúlta az általa segítetteket.
Na ezért hagyom én állambácsinál az 1%-ot (nem mintha onnan nem nyúlnák le ). Hogy ez valamiért nem nagyon ment a médiában? Hát igen, pénz beszél, kutya kussol...
Pontszám: 8.57
népszerűYasminaNő
Végzetúr mester
387 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
91. hozzászólás - 2010.10.15. 23:28:24 (Válasz Jeriko #77 hozzászólására.)
Jeriko:
Jó kis szöveg, de nem azzal van gond, hogy nincs elég munkalehetőség az országban, mert kapásból tudnék sorolni én is olyanokat, hogy menjenek utcát seperni, parlagfüvet szedni, biogazdaságba kapálni stb.
A gond az, hogy nincs aki a munkákért fizetést adna.


Aki keres az talál, ha akar, nem mondom, hogy a legjobbat, de a valami is több a semminél!

12 éves korom óta dolgozok, és már, akkor is bejelentettek a Postánál, mások személyigazolványt én adókártyát kaptam.
Azóta megállás nélkül dolgozok és tanulok (párhuzamosan) és mindig találtam bejelentett munkát, persze nekem is volt néha maszek, de az elvétve, mindig törekedtem a törvényeket betartani. Azóta eltelt 19 év és elég sok mindent láttam, nem mondom, hogy gazdasági téren penge vagyok, mert nem ez a szakterületem, de próbálom napi szinten követni a változásokat és a lehetőségeket. A munkaerő piac jelenleg kezd telítődni, de csak bizonyos szektorokban, a többi területen van lehetőség érvényesülni. Nem kell mindenkinek diploma, vagy diplomával is elmehet valaki szakmát tanulni (szakmunkára mindig szükség van), mert mondjuk arra van szükség, de az Ő felső végzettségével már Dunát lehet rekeszteni annyi ember áll sorba... A kifogásokat mindig könnyebb elővenni és lehet azt is mondani, hogy: én azt, na neeem,... soha! Valahol muszáj elkezdeni, valamit kell csinálni, hisz minden új dolog megtanulásával egyre több és több lesz az ember!

Persze vannak lehetetlen helyzetek, ezt én is tudom, de soha sem szabad feladni!

"Elesni nem szégyen, >>> a földön maradni - GYALÁZAT."
Pontszám: 8.36
irritálóAlmási ViktorFérfi
Végzetúr mester
1277 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
92. hozzászólás - 2010.10.17. 00:28:25 (Válasz Yasmina #91 hozzászólására.)
Jeriko:
Jó kis szöveg, de nem azzal van gond, hogy nincs elég munkalehetőség az országban, mert kapásból tudnék sorolni én is olyanokat, hogy menjenek utcát seperni, parlagfüvet szedni, biogazdaságba kapálni stb.
A gond az, hogy nincs aki a munkákért fizetést adna.


Tökmindegy lenne mert a pénz így is ki van adva segély formában, ami lassan alig kevesebb mint egy munkásember "fizetése".
A privatizált földeken meg végtelen sorokban termelik a "gazdák" a repcét, mert arra rá sem kell nézni, és még imádkozni is lehet hogy elviszi az eső és akkor még kártérít is az állambácsi.
Novemberben meg már nem lehet magyar vöröshagymát kapni a boltokban csak importot...
Amúgy is jellemző a magyar mezőgazdasági termékekre hogy igazi igénytelen silány minőségűek, labdába sem rúgnak az importtal.
Na akkor hova lett a híres magyar mezőgazdaság?
Nem tehet róla senki gondolom hogy így alakult, nagyon el volt foglalva az államvezetés a matekkal hogy hova 1% meg ilyenek, kábé annyit ér ez mint a megevett sajton gondolkozni továbbra is hogy ki kapja a nagyobb szeletet.

Mostanában világosodtam meg hogy asszem én kommunista vagyok.
A hozzászólást Almási Viktor módosította 2010.10.17. 00:29:12-kor
Zöld Szója Logan (V1)
http://forum.vegzetur.hu/index.php/topic,799.380#hsz384
Pontszám: 6.59
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
93. hozzászólás - 2010.10.17. 16:24:11 (Válasz Almási Viktor #92 hozzászólására.)
Idézet: Almási Viktor - 2010.10.17. 00:28:25
Novemberben meg már nem lehet magyar vöröshagymát kapni a boltokban csak importot...


Ez egyébként tényleg röhej, hogy kínai fokhagymát kapni a boltokban. Ott jobban támogatja az állam? Jobb a talaj, többet locsolják?
Azt nem értem, miért nem lehet hogy a termelők kiállhassanak a városszéli piacra, közvetlenül a fogyasztóknak eladhassák a terményieket. Kihagyva a felvásárlót, kereskedőt, feldolgozót stb. A tejtermelők panaszkodnak, mennyire alacsony a tej felvásárolási ára, a vásárolók arra, hogy milyen drága a tej, amit szlovákiából hoznak, az meg nem látott közelről tehenet (nekem nem kell bifidus essenzis, te tehénből készüljön a joghurt). Vajon mi az akadálya annak, hogy a tejtermelő kiálljon a szombati piacra, és kimért tejet lehessen kapni (lehet, de elér ritka). Ugyanez hússal, tojással, gyümölccsel stb...
Pontszám: 8.14
népszerűKocosFérfi
Végzetúr mester
7685 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
94. hozzászólás - 2010.10.17. 19:29:50 (Válasz Jeriko #93 hozzászólására.)
Idézet: Jeriko - 2010.10.17. 16:24:11
Idézet: Almási Viktor - 2010.10.17. 00:28:25
Novemberben meg már nem lehet magyar vöröshagymát kapni a boltokban csak importot...


Ez egyébként tényleg röhej, hogy kínai fokhagymát kapni a boltokban. Ott jobban támogatja az állam? Jobb a talaj, többet locsolják?


Esetleg az itteni ar tizedeert dolgozik egy napszamos?
Szerintetek mennyit kell ma itthon fizetni azert, hogy valaki kemeny fizikai munkaval jaro napszamot vallaljon?
Pontszám: 7.92
fórumozóSolinaFérfi
Végzetúr mester
533 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
95. hozzászólás - 2010.10.17. 19:31:47 (Válasz Jeriko #93 hozzászólására.)
Ha tejjel, csak ugy kiallnanak arulni, hamar feldobnad a bakancsot... Vagy lassabban, mert a tej tele lehet bakteriumokkal, virusokkal (pl. tuberkolozis), antibiotikum maradekokkal, stb.. Szoval ahhoz, hogy kozvetlenul a termelotol vegyel, fejogepek kellenenek, tisztasag, kezelni kellene a tejet, es az ellenorzesnek is mukodnie kene.. Nalunk erre se penz, se kultura ilyen kis meretekben..
Kinaban alacsonyak a berek, stb.. Es tomegben termelnek.. Naluk az a baj, hogy keves az arutomeg egy kezben, ezert az elaprozodott termelok nem tudnak kozvetlenul a nagy lancokkal targyalni, ez hatrany arban, es piacban.. Ezen segitene, ha az egy tipusu arut termelok szovetkeznenek egymassal, de akkor rendszerben kellene termelni, azonos fajtat, azonos minosegben, idoben szallitani, stb.. De ugye, hogy jon ahhoz mas, hogy megmondja nekik mit termeljenek, hogyan, es mikor, es kinek adjak el, mert hat mindenki okosabb a masiknal, es hat nem koti le, mert majd O talal olyat, aki tobbet fizet... Aztan nem talal, es akkor jon a mert a felvasarlo kicseszik velem, beszantom, stb... Tanulni kene... Jobban menne...
Pontszám: 6.55
kedvencPottomPannaNő
Végzetúr mester
2518 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
96. hozzászólás - 2010.10.17. 19:41:21 (Válasz Solina #95 hozzászólására.)
Hazaviszed a piaci tejet, felforralod és ihatod, eheted. Az tényleg tej, bár nekem spec. nem ízlik, megszoktam a bótit. Igaz, hogy nem tudod eltartani hónapokig, mint az uht-tejet, de nem is veszel belőle 20-30litert egyszerre.
Pöttöm Panna- V1-Lélekőrök Szövetsége
Pontszám: 9.03
népszerűArchibald CunninghamFérfi
Végzetúr mester
882 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
97. hozzászólás - 2010.10.17. 21:14:14 (Válasz Solina #95 hozzászólására.)
TBC nem lehet az árusított tejben. Már régen nem kézzel fejnek otthon sem. A marhatartók legtöbbjénél nem is egy hanem 2-5 tehén van, azt meg egyszerűbb géppel fejni. Még amikor kézzel fejtek akkor is nagyon odafigyelt mindenki a higiéniára. Ráadásul, akik piacon IS árulnak, azok a cucc egy részét leadják az ún. tejcsarnokokban... Asszem 30 Ft/l környéki áron. Nem tudom mikor láttál utoljára házi tejgazdaságot, de szerintem nem mostanában...
V1
Pontszám: 8.22
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3429 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
98. hozzászólás - 2010.10.17. 22:12:25
Valamelyik este láttam, hogy Szijjártó Péter nyilatkozott a témában. Bevallom, engem némiképp lenyúgözött, hogy milyen szónoki készséggel hengerelte le a riporternőt, méghozzá úgy, hogy (szerintem) elég nagy hülyeségeket mondott. Az egyik, amit hallottam tőle, hogy
1.) "magánnyugdijpénztárba úgyse érdemes rakni a pénzt, mert azok tökre veszteségesek. Mindenki jobban jár, ha átlép az állami nyugdijrendszerbe". Nekem ez a kijelentés irtó gáz volt, mert nemcsak minden szakmai hozzáértést nélkülözött, hanem valószinűleg célzott népbutitás volt. Sajna itt már nem csak arról van szó, hogy 14 hónapnyi nyugdijpénztár megtakaritás ugrik (ezt még ki lehetne birni), hanem erős propaganda folyik hogy az emberek lépjenek vissza az állami nyugdijrendszerbe. Tehát céltudatosan vissza akarnak lépni egy rendszerhez, amiről már kiderült, hogy nem működik, és fel akarják számolni az öngondoskodás rendszerét.
2.) "az állam garanciát vállal arra, hogy az elvett pénzt kamatostul visszafizeti." ez egy olyan érv, igéret volt, amivel a szerencsétlen riporter nem tudott vitatkozni. Annak ellenére, hogy ő is, mi is tudjuk, ez nem igaz. Vszinüleg azt fogják majd mondani, hogy igen, amikor 20-40 év múlva nyugdijba mész, akkor ezt a levont pénzt valamiféle számitással hozzászámitják, igy "adják vissza". Azt megnézem hogy 20-40 év múlva ki fog reklamálni, hogy szerinte rosszul számoltak, és a pénzt baromira nem kapta vissza...

az MNYP a befizetések x%-át számolhatja el működési költségként, hasonlóan az alapítványokhoz, tehát a megadott százalékon felül nem nyúlhat a befizetett

igen, ezt én is igy tudom, mondjuk a fentiek mellett az lenne a minimum hogy ezt a szabályozást megváltoztatják, hiszen lehetetlen helyzetbe hozza a MNYP-ket.

Idézet: Craslorg - 2010.10.15. 13:12:41
A jelenlegi legnagyobb hozamú állampapír 5%-os hozamot ad (2011.10.12-es lejárat).

Ezt a tévedés hadd korrigáljam: jelenleg is bármely magánszemély vásárolhat 7%-os kamatú államkötvényt (úgy hivják, hogy prémium államkötvény, mindenkori kamata infláció + 3%. ez év januárig még olyat is lehetett venni, hogy infláció +6%, nekem van ilyen, és igen, 11,5%-kos kamatot fizet). Összehasonlításképp, nyugdijpénztárak, befektetési alapok, biztosítók az elmúlt öt évben 3-7% körüli átlaghozamot produkáltak (és itt nem a hivatalosan "lobogtatott" hozamra gondolok, hanem annak költségekkel csökkentett összegére, amelyet a befektető valójában megkap).

Ez egyébként tényleg röhej, hogy kínai fokhagymát kapni a boltokban. Ott jobban támogatja az állam? Jobb a talaj, többet locsolják?

Ez a jó kis piacgazdaság, az elmúlt 5000 évben minden ország frankón védte a gazdaságát védővámokkal, ez most megszünt. Ennek köszönhetően most mindent lehet kapni baromi olcsón, csak épp a saját termelő ágazatunk ettől versenyképtelen lesz. Viszont jó hir, hogyha a kinai gazdaság ilyen ütemben növekszik, a magyar pedig ilyen ütemben gyengül, akkor pár évtized, és a kinaiak fognak siránkozni azon, hogy elárasztja a piacukat az olcsó magyar munkaerő által előállitott olcsó áru.
Pontszám: 8.13
népszerűCraslorgFérfi
Végzetúr mester
11552 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
99. hozzászólás - 2010.10.18. 07:12:43 (Válasz Miklós #98 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2010.10.17. 22:12:25

Idézet: Craslorg - 2010.10.15. 13:12:41
A jelenlegi legnagyobb hozamú állampapír 5%-os hozamot ad (2011.10.12-es lejárat).

Ezt a tévedés hadd korrigáljam: jelenleg is bármely magánszemély vásárolhat 7%-os kamatú államkötvényt (úgy hivják, hogy prémium államkötvény, mindenkori kamata infláció + 3%. ez év januárig még olyat is lehetett venni, hogy infláció +6%, nekem van ilyen, és igen, 11,5%-kos kamatot fizet). Összehasonlításképp, nyugdijpénztárak, befektetési alapok, biztosítók az elmúlt öt évben 3-7% körüli átlaghozamot produkáltak (és itt nem a hivatalosan "lobogtatott" hozamra gondolok, hanem annak költségekkel csökkentett összegére, amelyet a befektető valójában megkap).


Elnézést, ezt nem találtam valóban, én az éves vagy éven belüli kötvényeket néztem. A 7%-os valóban van, bár ez még mindig messze van egy 8.75%-os éven belüli kötvénytől, illyetve az 1 éves 9 és 9,25%-os kötvényektől.
Az elmúlt 10 évet tekintve egyébként a legjobb éves átlagos hozamú MNYP 8,89%-ot hozott (ugyanez az MNYP tavaly 34% fölött) mindezt az összes portfóliót figyelembe véve (növekedési/kiegyensúlyozott/konzervatív). Hozzáteszem, ezek az értékek a PSZÁF által minden év márciusában kiadott - költségekkel csökkentett - való hozamok alapján van.

Bár, ha én be akarok fektetni nagyobb tőkét, akkor nem kötvényekben gondolkodom akár 1-2 éves viszonylatban sem, mert ezeknél a hozamoknál nagyon konzervatív, biztonságra törekedő tőzsdézésnél is (deviza, nyersanyagok, stb) hozható nagyobb hozam. Cégvezetőként meg ki lehet használni a céges vagyon legális úton való magánvagyonná tételét is akár, csak ezt az utat se sokan ismerik, pedig pofonegyszerű. És ebben is elég jó hozam van, de előnye, hogy költségként elszámolható és nincs ott a bevételi oldal, a végén meg a magánszemély felnyalábolja és csak 25%-ot kell SZJA-ban fizetnie érte, ami még így is bőven megéri.
Ez csak egy példa, de rengeteg olyan lehetőség van, ahol biztonságosan gyarapítható a vagyon, jobban, mint államkötvény, a banki kamatokról már nem is beszélve. És mindezek ellenére sokan még mindig otthon a fiókban tartják a pénzüket...
Pontszám: 8.41
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3429 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
100. hozzászólás - 2010.10.18. 09:13:57
Találtam egy összefoglalót a nyugdíjpénztárak elmúlt 10 éves átlaghozamáról:
http://stabilitas.hu/dynamic/2009_evi_hozamok_elemzese.pdf
A klasszikus portfólió hozama átlagosan 7,22% (elsősorban állampapírok), a növekedésié 5,77% (részvények) volt.
Az állampapírokról hasonló, egyszerű táblázatot hirtelen nem találtam, de itt vannak az államkincstár éves jelentései:
http://www.akk.hu/object.ab895cf5-c131-4364-8a63-0495fe2b2cb3.ivy
Ebből látható, hogy az elmúlt 10 évben az állampapírok átlaghozama 9% körül volt (ha az MNYP állampapírt vett a pénzedből, gyengébb hozamot ért el - mert ő jelentős költségeket számít fel).

Aki még mindig azon töpreng, hogy miért? miért? a válasz egyszerű, hiába tud egy ügyes pénzügyi szakember a tőzsdén nagyobb hozamot elérni mint a banki kamat vagy az állampapír - a befeketési alapok több milliárdos vagyonnal játszanak, szigorú szabályozásokat követnek, túl nagy a tehetetlenségük, nem tehetik meg azt, hogy esik egy részvény, és egy óra múlva eladják az egészet. Ráadásul az alapok igen masszív költségvonzattal dolgoznak, amit nemcsak akkor vonnak, ha épp nyereséges az alap, hanem akkor is, amikor veszteséges. Tehát nem azért tartjuk a megtakarításainkat MNYP-ben, mert az jó üzlet, hanem mert a törvény erre adott lehetőséget.

Ebben az évben ugyan valamicskét estek az állampapír hozamok, a tőzsde pedig szépen szárnyalt (már ha valaki ÉPPEN most év elején szállt be, nem pedig tavaly, tavalyelőtt, vagy teszem azt nyáron), viszont ha most elkaszálják a nyugdíjpénztárakat, nem lesz aki vegye az állampapírt, ezért az állampapírok hozama megint igen szépen meg fog ugrani, tehát továbbra is a legtutibb, legmagasabb hozam lesz (már persze feltéve, hogy nem lesz államcsőd, de azért abban reménykedjünk).
Pontszám: 6.67
Dobókocka - a sokoldalú kiegészítő