Idézet: Morzkod - 2012.01.02. 14:01:36 Idézet: Miklós - 2012.01.01. 23:24:20 A csőd elkerülhetetlen
Ha nő a GDP akkor elkerulheto. Erre alapult az eddigi gadasagi modell, hogy az mindig no. No az elmult 4 evben nem nott. Itt a gond.
Mondjuk én ezt a görögökre értettem... Magyarországon őszintén remélem, hogy talán még lehet tenni valamit. Legalábbis, az adósság itt jóval alacsonyabb, és talán még idejében kezdtek el megszorítani. De lehet, hogy már itt is késő.
Ha lesz is magyar csőd, én azt semmiképpen sem dátumoznám idénre. Ha egy kicsit is észhez térnek politikusaink - márpedig ha másképp nem, az égbeszökő Forint árfolyam hatására megteszik - akkor még elég sok eszköz van a kezükben, a görökkel elllentétben. Egyrészt, egyszerűen le kell térdelni Brüsszelnek és az IMFnek - amit kérnek amúgy sem egy lehetetlen dolog, eddig se értettem mi ez a kardcsörgetés a jegybank irányítása felett, az egyetlen dolog amit elérhetnek vele (nagyobb pénzügyi kontroll) azt pont elveszítik ha összerúgják az EUval a port. Ez már helyretenné a Forint árfolyamát. Ráadásul az IMF további feltételeinek teljesítése, további megszorítás pl. a "szent tehenek" a nyugdíjasok juttatásainak megnyirbálása - szintén segítené a költségvetési hiány lefaragását. És ahogy írtam, a panamák és mutyizások megszüntetése, visszafogása - sajnos ezt eléggé megnehezítette a sajtószabadság korlátozása.
Orbán Viktor azt szokta mondani, hogy támadás érte az országot, a spekulánsok tehetnek mindenről. Ez nincs így, a spekulánsok egyszerűen csak felerősítik és felgyorsítják a folyamatokat. Ha teszem azt nem lennének spekulánsok, az ország 15 év alatt menne csődbe, így viszont mondjuk 3-5 év alatt fog. Viszont ez fordítva is megy. Ha jó hírek érkeznek, kedvező intézkedéseket tesznek, akkor azok pozitiv hatásait is fel fogják erősíteni a spekulánsok. Tehát nem szidni kell őket, hanem kihasználni.
Sajnos azonban van egy paradox helyzet. Az IMF, az európai bank és átalánosságban mindenki, akitől a hitelt kapjuk, a pénzvilág érdekeit képviseli. A pénzvilág érdeke pedig a profit, nem nézi az emberek érdekeit és jólétét. Márpedig a kormánynak ezt is szem előtt kell tartania, ha újra akarják magukat választatni. Egyszerre megszorítani, adót emelni meg osztogatni a zsírosbödönből nem nagyon lehet. Márpedig a kormány jelenleg épp ezzel próbálkozik...
Egy ország jólétének a titka pont ugyanaz, mint egy egyén jólétéé. Nem veszek föl hiteleket, nem költök többet, mint amim van. Hihetetlen, hogy ezt az egyszerű tényt manapság nem ismerik a kormányok. Még ha vki emberfeletti erőfeszítésekkel vissza is fizeti a hitelét (pl. Románia) a következő kormány úgyis nyakig fog ülni az adósságban. Akkor vigyék csődbe az országot, nullázzák ki az adósságot, de utána írják be az alkotmányba, ha bármilyen politikus, köztisztségviselő hitelt vesz fel az országnak, egy önkormányzatnak, egy állami vállalatnak, akkor az illetőt teljes vagyonelkobzással és börtönnel büntetik, magát a hitelt pedig, mivel törvénytelen volt, nem kell visszafizetni - aki ezek után is ránk akarja sózni a hitelt, ám tegye meg...