Felhasználónév: Jelszó:
Szerző
Topic neve: Adórendszer és adóreform
népszerűAranyAlmaFérfi
Végzetúr tehetség
207 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
101. hozzászólás - 2010.10.18. 09:38:10
Na engem is felhúzott ez az egész adó és nyugdíj átalakítás.
Nézzunk egy példát csak a nyugdíj és szja kapcsolatában.
Legyen a bruttó fizetés 500eFt.
Erre idén 140.700 Ft az szja.
Jövöré a félszuperbrutto miatt a 16%-as szja az 20.3% lesz tahát 100.600 Ft.
Itt van egy 40eFt nyereség. Hurrá öröljünk!
Ha valaki magánnyugdíjpénztártag, akkor idén ment a számlájara 8% azaz 40eFt, ezt jövőre lenyúlja az állam, valami távoli igérettel, hogy amikor nyugdíjas leszel ezt neked beszámítják.

Tehát az adott példában az állam a jövőbeni megtakarításod elveszi és odaadja most neked.

Szép új világ! Hurrá örüljünk!!
Pontszám: 8.75
népszerűKocosFérfi
Végzetúr mester
7685 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
102. hozzászólás - 2010.10.18. 10:28:20 (Válasz AranyAlma #101 hozzászólására.)
Mar novemberben lenyulja, nem var jovo evig.
Pontszám: 6.19
népszerűMinMFérfi
Végzetúr tehetség
112 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
103. hozzászólás - 2010.10.18. 11:02:30
Ígéretemhez híven:
62/A. § A fedezeti tartalék javára 2008. évben a pénztár a tagdíj, illetve tagdíjcélú támogatás legalább 95,5 százalékát köteles jóváírni.

Magyarán 4,5%-ot levehet. A fedezeti tartalékból viszont már csak a tagok felé teljesít kifizetéseket.

Volt még pár érdekesség, miközben szemezgettem:
5. § (3) A kölcsönösség és az öngondoskodás elve alapján a pénztártagok közösen teremtik meg a pénztár működésének és szolgáltatásainak fedezetét. A pénztártagok a felhalmozási időszakban befektetői, a járadékos időszakban befektetői és biztosítási kockázatközösséget alkotnak.
(5) e) a tagsági viszony megszűnése, illetve a pénztár felszámolása, végelszámolása esetén a pénztártag követelésére e törvény, illetőleg a pénztár SzMSz-ében foglalt eljárási rend szerint tarthat igényt,
f) az egyéni számla és a szolgáltatási tartalékok, valamint a hozzájuk kapcsolódó biztonsági tartalékok kizárólag a pénztártagok követeléseinek kielégítésére használhatók fel, a pénztár, illetve a pénztártagok más kötelezettsége fejében nem foglalhatók le és nem zárolhatók,
62/A. § A fedezeti tartalék javára 2008. évben a pénztár a tagdíj, illetve tagdíjcélú támogatás legalább 95,5 százalékát köteles jóváírni.
84. § (1) A pénztár felszámolási eljárására a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi IL. törvény rendelkezéseit az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:
a) A pénztár ellen felszámolási eljárásnak van helye, ha a pénztár fizetésképtelen, vagy ha a Felügyelet azt az Mpt. 112/C. § alapján kezdeményezi.
(112/C. § A Felügyelet a pénztár felszámolását kezdeményezheti a bíróságnál, ha
a) a pénztár pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé az SzMSz szerinti működését, vagy
b) a pénztárnál fennálló súlyos jogsértések másként nem orvosolhatók…)
A pénztár akkor minősül fizetésképtelennek, ha esedékes elismert kötelezettségeinek 60, illetve a tagok javára vállalt szolgáltatási kötelezettségeinek az esedékességtől számított 90 napon belül nem tesz eleget. A bíróság a felszámolást Felügyelet által kezdeményezett felszámolási eljárásban pénztár fizetésképtelenségének megállapítása nélkül köteles elrendelni.
b) A pénztár ellen nincs helye csődeljárásnak.

Csődeljárás tehát nincs, de a felszámolás és a végelszámolás simán játszik, ráadásul 1 évig (külön kérelemmel 2 évig) elhúzható. Kacc-kacc.
Ja, a felszámolóbiztos viszont már hozzányúlhat a fedezeti tartalékhoz is.
Pontszám: 8.51
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
104. hozzászólás - 2010.10.18. 15:33:18 (Válasz Miklós #100 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2010.10.18. 09:13:57
Ebben az évben ugyan valamicskét estek az állampapír hozamok, a tőzsde pedig szépen szárnyalt (már ha valaki ÉPPEN most év elején szállt be, nem pedig tavaly, tavalyelőtt, vagy teszem azt nyáron), viszont ha most elkaszálják a nyugdíjpénztárakat, nem lesz aki vegye az állampapírt, ezért az állampapírok hozama megint igen szépen meg fog ugrani


No igen. Eddig is a nyugdíjakkal foltozták be a költségvetés réseit, de legalább a magyar embereknél maradt a haszon. Ha nem lesz MNyP, akkor az állampapírok hozamát meg kell emelni, hiszen gondoskodni kell arról, hogy hasonló mennyiségben megvegyék azokat, mint eddig (az MNyP-k voltak a legnagyobb állampapír vásárlók). Így az államnak plusz kiadásai lesznek, ráadásul külföld felé (ha a pénz itthon marad, akkor legalább ÁFA formájában még egyszer adózna).

Arról nem beszélve, hogy Orbánnak ezek után elemi érdeke lesz, hogy kellőképp vonzóvá tegye a visszalépést az állami nyugdíj rendszerbe, ami mi mást jelentene, mint még több állami nyugdíjkiadást (igaz nem most, hanem mondjuk 10 év múlva)?
Pontszám: 8.14
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
105. hozzászólás - 2010.10.19. 11:56:03
Még pár gondolat a nyugdíjakról:

Ha Orbán vonzóvá akarja tenni az állami nyugdíjat, akkor tegye, de nem oly módon, hogy szétverni az alternatívákat. Édesanyámnak 69 évesen 38e Ft a nyugdíja, 42 év munkaviszony után. De jelentkezzen az, aki úgy gondolja, az állami nyugdíj mértéke korrekt.
Nem vagyok az állami nyugdíj ellen: nyugodtan legyen egy állami nyugdíjpénztár (hasonlóan az OTP, AXA, Aegon stb. nyugdíjpénztárakhoz), és dönthesse el mindenki, melyikhez csatlakozik. De a szabályok mindegyikre egyformán vonatkozzanak: a befizetett pénzből gazdálkodnak, és rendszeresen hozzák nyilvánosságra az eredményeiket.

Az, hogy az állami nyugdíjat azzal tesszük vonzóvá, hogy pocskondiázzuk a többit, megvonjuk a többitől a befizetéseket, messzemenően tisztességtelen.
Pontszám: 8.88
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3429 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
106. hozzászólás - 2010.10.19. 12:59:39 (Válasz Jeriko #105 hozzászólására.)
Igen, ezzel én is maximálisan egyetértek.
Az alapvető gond az, hogy több a nyugdijkiadás, mint a bevétel. Amivel most próbálkoznak, az a bevételek feljebb tornászása. De attól, hogy 1 évig lenyúlják a befizetéseket, 2012-ben meg utána ez a probléma ugyanúgy fent fog állni, és ezt ők is tudják. Vszinüleg abban reménykednek, hogy a "probléma megoldja önmagát", és megszünik a magánnyugdijpénztár-rendszer - de ez egy irtózatosan káros dolog lenne. Én mindenesetre nem fogok visszalépni az állami rendszerbe.

Én az adott esetben inkább a kiadások lefaragásával próbálkoznék. Nagyon sokan vannak Magyarországon, akik 200-250e nettó nyugdijat kapnak, és mellette még vigan dolgoznak. A már kiosztott és megállapított nyudijakhoz egyik kormány sem mer hozzányúlni, ráadásul ez a dolog mindenkit egyformán érint, mert mindenkinek vannak idős hozzátartozói. Pedig nemigen van más megoldás, a magasabb nyugdijakból, különös tekintettel a korengedményes nyugdijakra (amelyek mellett nagyon sokan dolgoznak) le kellene csippenteni valamennyit.
Pontszám: 6.67
fórumozóSolinaFérfi
Végzetúr mester
533 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
107. hozzászólás - 2010.10.20. 12:11:49 (Válasz Miklós #106 hozzászólására.)
Viktorunk szerint csak annak garantaljak, hogy nem fog rosszul jarni, aki visszalep az allamiba.. Nem semmi pofatlansag megy itt mar...
En meg Szijjartotol nem tudok elajulni... Ahhoz, hogy ezt muvelje a TV-kben, elo mikrofonalvanyok kellenek, akik nem igzan akarnak szellel szembe ugykodni, es inkabb nem kapargatjak a dolgokat ugy igazan.. Mellesleg ahogy nezem "hosunk" bekoltozott a TV szekhazba, gyakorlatilag egesz nap az M1 valamely musoraban hinti propagandat....
Pontszám: 5.69
kedvelt tagWuherFérfi
Végzetúr mester
327 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
108. hozzászólás - 2010.10.20. 12:36:49 (Válasz Jeriko #88 hozzászólására.)
Idézet: Jeriko - 2010.10.15. 16:20:29
Idézet: MinM - 2010.10.15. 15:43:36
Érdekelne, hogy ha a magánnyugdíjpénztárakból néhány becsődöl erre az elvonásra hivatkozva, akkor mi történik majd a tagok addigi befizetéseivel? Elvileg állambácsi jót kell, hogy álljon a kötelezettségekért, hiszen az ifjabbaknak, mint pl. én, kötelező volt a belépés.


Egy MNyp szerintem - nem tudok biztosat - azért nem könnyen jelenthet csődöt. A működési költsége a befizetésekhez képest elég minimális, és ha nincs befizetése, akkor is ott van a rengeteg pénz, amin csücsül, és aminek hozama van. Csődre akkor van esélye, ha nagyon elszúrják a befektetéseiket (de még ezek is szabályozva vannak), és tömegesen kezdenek átvándorolni a tagok máshova, természetesen a pénzükkel együtt.


Az elmult 2 evben mennyi is volt ez a hozam ? Merthogy a valosag az az, hogy nem penzen csucsulnek hanem allampapirokon es reszvenyeken ami baromira nem ugyan az, foleg ha az elmult 2 ev tozsdei es allampapir melyrepuleseit tekintjuk. Az Mnypk nagy resze jelenleg meg nem is fizet nyugdijat (legalabbis toredek %-okat) es mar most problemas nemelyik. Az igaz, hogy mi valasztunk de ennyi erovel lottozhatok is ha kockara akarjuk tenni a penzunket.

Normalisan az Mnyp-k mukodesevel nem is lenne baj de Mo-n vagyunk ahol ha osszegyulik egy csomo penz arra a hienak is azonnal mozdulnak es lefolozik a hasznot. Nekem nincsenek illuzioim az allami nyugdijjal kapcsolatban sem de azt elvben legalabb mindig lesz aki fizesse.

Ugyan ilyen pofatlansag volt egyebkent az is amikor kotelezove tettek a penztartagsagot, nekem mar az sem tetszet. A jelenlegi helyzetben legalabb valasztasi lehetosegem lesz az eddigiekhez kepest. Es nem lesz kotelezo 8%-befizetest kotelezoen reszvenyjatekra forditani.
Pontszám: 7.72
fórumozóSolinaFérfi
Végzetúr mester
533 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
109. hozzászólás - 2010.10.20. 13:00:53 (Válasz Wuher #108 hozzászólására.)
Az elmult 2 ev vilagvalsag.. Ezek hosszutavu befektetesek, ahol vannak gyengebb idoszakok, es erosebbek.. Elotte, meg az osszes tozsdei befektetes szarnyalt.. Azaz nem lehet kiragadni 1-2 evet, es abbol hosszutavu kovetkeztetest levonni.. Hosszutavon vizsgalva ezek tobb hozamot hozhatnak, mint az allami nyugdij.. Amugy, mikor meg olyan szakertok is voltak a mediaban, akik nem a Fidesz maszlagot szajkozzak, felvazoltak miert volt szukseg ezek bevezetesere.. Egyszeruen a demografiat, stb. figyelembeveve, amikor a most befizetoknek nyugdijba kellene mennie, egyszeruen nem lesz annyi befizeto, ami az O nyugdijukat fedezni tudna, ha az allami keretek maradnak.. Mar most sincs amugy.. Tehat az allamnak, ha allni akarja majdan a kifizeteseket, a koltsegvetes terhere kell penzt belerakni a nyugdijrendszerbe, ami viszont elvinne a hianyt nagyon durvan.. A masik verzio, hogy az egekbe emelik a nyugdijkorhatart, vagy megvagdossak a nyugdijakat.. Ezert szuletet az a megoldas, hogy jonnek az MNYP-k, akik a piaci befektetesek hozamaval kipotoljak a majdan hianyzo osszeget.. Mivel viszont ez azt jelenti, hogy az allam a befizetett osszegeket nem elnyeli, hanem tovabb kell utalnia, ez most nem jelentkezik bevetelkent, igy nem tudjak belole csokkenteni a mostani hianyt.. Tehat azert, hogy most Viktornak ne kellje kenyelmetlen intezkedeseket hoznia, felelik a jovot, es tesznek arra, hogy 20-30 ev mulva, az akkor nyugdijna menok, illetve koltsegvetes, ezzel az orszag, milyen gondokba sodrodhat...
Pontszám: 7.94
népszerűCraslorgFérfi
Végzetúr mester
11552 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
110. hozzászólás - 2010.10.20. 13:43:01
Ha jól tudom, az MNYP-s pénzek zárolásával se oldódik meg a hiányra vonatkozó terv, lévén az EU-ban figyelembe veszik, hogy milyen módon történt a hiány csökkentése és - pár napja olvasva neten hírként - nem is fogják igazán elfogadni. (Nem tudompontosan milyen EU-s szabáélyozás van, aki ehhez ért megcáfolja vagy megerősíti.

Másrészt nem az a nagy különbség, hogy mekkora a hozam. Tegyük fel, hogy ugyanakkora az államnak, mint a legjobb MNYP-nek. DE! 70 éves korodig kapod a nyugdíjat, ha meghalsz, az állam NEM adja oda a maradékot az örökösöknek, míg az MNYP igen.
Pontszám: 8.41
népszerűKocosFérfi
Végzetúr mester
7685 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
111. hozzászólás - 2010.10.20. 14:10:06 (Válasz Craslorg #110 hozzászólására.)
Idézet: Craslorg - 2010.10.20. 13:43:01
Ha jól tudom, az MNYP-s pénzek zárolásával se oldódik meg a hiányra vonatkozó terv, lévén az EU-ban figyelembe veszik, hogy milyen módon történt a hiány csökkentése és - pár napja olvasva neten hírként - nem is fogják igazán elfogadni. (Nem tudompontosan milyen EU-s szabáélyozás van, aki ehhez ért megcáfolja vagy megerősíti.


En egy kivulallo kozgazdasszal beszeltem, aki azt mondta: ezt a penzt 2012-ben visszaadjak - a jelenlegi kommunikacio szerint - a magannyugdijpenztaraknak. Tehat most kolcsonben van naluk. Marpedig a kolcson definiciojabol adodoan nem csokkenti, hanem fedezi az allamhaztartasi hianyt. Ha tenyleg vissza akarnak adni, akkor ez csak arra lenne jo, hogy esetleg a piacinal jobb feltetelekkel jussanak hitelhez.
Pontszám: 7.92
népszerűAranyAlmaFérfi
Végzetúr tehetség
207 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
112. hozzászólás - 2010.10.20. 14:25:53 (Válasz Kocos #111 hozzászólására.)
En szerintem a visszaadas annyibol fog allni, hogy megigerik, hogy ha MNYP tag maradsz, akkor ezt a 14 honapot ugy szamoljak majd mintha nem lettel volna MNYP tag.

Szoval a kolcsont, nem szeretnek visszafizetni. Eroltetik a visszalepest vagy ha nem lepsz vissza, akkor majd nyugdijaskorodban beszamitja neked az itt el vett penzt.

Amugy azok akik meghalnak ebben a 14 honapban, azok orokosei hozzajutnak a penzhez??
Pontszám: 8.33
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
113. hozzászólás - 2010.10.20. 17:02:19 (Válasz Craslorg #110 hozzászólására.)
Idézet: Craslorg - 2010.10.20. 13:43:01
Másrészt nem az a nagy különbség, hogy mekkora a hozam. Tegyük fel, hogy ugyanakkora az államnak, mint a legjobb MNYP-nek.


Hogy lenne ugyanakkora? AZ állam KIBOCSÁJT államkötvényeket (az MNyP-k pedig felvásárolják). Ha az állam el tudna érni ekkora hozamot a befektetéseivel, akkor erre nem lenne szükség. Ez a tranzakció pedig éppen hogy KÖLCSÖN, az állam így vesz fel piaci kölcsönöket (kötvényeket bocsájt ki). Egyértelmű, hogy ez a mostani tranzakció nem kölcsön, illetve ha annak tekintjük, a tagsággal fizetteti meg annak kamatait.

Az MNyP tagok visszalépésével az állami rendszerbe még egy dolgot nyer az állam: nem kell neki visszafizetni az MNyP felé a kötvényeket (illetve ezt nem is az MNyP kellene visszafizetnie, hanem az emberek felé, csak azok erről nem is tudnak, így elúszik a pénzük).
A hozzászólást Jeriko módosította 2010.10.20. 17:05:56-kor
Pontszám: 8.14
népszerűCraslorgFérfi
Végzetúr mester
11552 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
114. hozzászólás - 2010.10.20. 18:36:55 (Válasz Jeriko #113 hozzászólására.)
Nyilván nem ugyanakkora, csak fikcióként írtam be, hogy ha egyforma lenne, akkor is xarabb az állami.
Az állami nem közelíti meg hosszú távon az MNYP-k hozamait.
Pontszám: 8.41
kedvelt tagWuherFérfi
Végzetúr mester
327 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
115. hozzászólás - 2010.10.26. 13:43:27 (Válasz Solina #109 hozzászólására.)
Azert ez messze nemilyen egyszeru en abban jobban bizok, hogy 40-50 ev mulva meg letezni fog a magyar allam aki kifizeti a nyugdijamat mint abban, hogy a jelenlegi MNYP-k kozul sikerul megtalalnom abbol a 2-3-bol a megfelelot ami egy ilyen idointervallumot nem csak, hogy tulel de meg a varhato hozamokat es kamatokat is kitermeli nekem a befizeteseimnek megfeleloen.

Ez a ropke 2 ev boven tobb veszteseget hozott mint amit akar 10 boseges ev hozamaval vissza lehetne hozni, es egyenlore meg eleg messze vagyunk azoktol a boseges idoktol. Szoval en nem igazan bizom abban, hogy a hatterben meghuzodo ok okozati osszefuggesekkel parhuzamban annyival rosszabbul jarnek.

Eleve mi van azzal a kerdessel, hogy az eredeti szandek szeritn az allami nyugdijpenztar megszuntetesre kerult volna? Egy ilyen esetben megis ki fizetne nekem vissza azt a rengeteg penzt amit jelenleg is az allami nyugdijalapba fizetek ? Engem ez az eshetoseg sokkal jobban riasztott mint a jelenlegi, mert ugy gondolom, hogy sokkal tobbet is bukhattunk volna.

Lehet itt a penzunk utan sopankodni csak nincs ertelme az orszag nehez hejzetben van aldozatok nelkul ebbol a helyzetbol nem lehet elore lepni, tokmindegy melyik part van kormanyon ezen valtoztatni kell az elmult 8 ev meg nem igazan volt sikeres ebben a kerdesben. Jelenleg ugyan a szo szoros ertelmeben nem all tamadas alatt az orszag de tudomasul kell venni, hogy a jolet nem termeszetes velejaroja az eletnek. Ahogyan haboruban ugy a nehez gazdasagi helyzetben is torvenyszeruen olyan megoldasok szuletnek amik hatranyosan erintik az embereket es nem lehet mindent azzal a pesszimista szemlelettel tekiteni, hogy mennyit veszitunk, hanem orulni kell annak ami megmarad.

Szeritnem jelenleg a vesztesegek ellenere is elsosorban ertekmentes tortenik, az orszag annyira el van adosodva, hogy errol a pontrol mar nem lehet ugy tovabblepni, hogy az ne erintse az orszag nagy reszet hatranyosan. A felelosseg kerdese persze nem mindegy es a modszerek sem de fuggetlenul attol ki miatt jutottunk idaig kezelni kell a helyzetet nem lehet a romok felett olbetett kezzel acsorogni es varni, hogy magatol helyreall minden mert nem mi csinaltuk a romokat. Azon keseregni, hogy mi fizetjuk meg az elmult kormanyok minden hibajat teljesen folosleges ki mas fizetne meg ? Senki nem fog idejonni helyettunk barmit is kifizetni vagy helyettunk megoldani a gondjainkat ezen tok folosleges sopankodni. Hiu abrand azt varni, hogy ha megtalaljak a felelosoket majd azokon szamon lehet kerni es abbol a penzbol helyre lehet allitani a rendszert mert abbol azokbol a penzekbol mar nemigen fog ide visszakerulni semmi.
Pontszám: 8.29
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3429 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
116. hozzászólás - 2010.10.31. 15:21:29
Indexről:
A nyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszatérőktől remélt 2500 milliárdból 530-at jövőre elkölt a kormány a költségvetési törvényjavaslat szerint. A MÁV többet kap, és infláció feletti nyugdíjemelés lesz. 30 ezer közszolga hagyhatja el a szférát.

Feltörik tehát a malacperselyt, és gyorsan el is költik - értelmetlenül. Nemhogy nem emelném infláció felett a nyugdíjakat, hanem akinek az összege egy bizonyos érték fölött van, annak egyáltalán nem emelném. Ha a dolgozó emberek nyugdíjárulékát elvonják, úgy illene, hogy a megszorításokhoz maguk a nyugdíjasok is hozzájáruljanak, akikért az egész van. A távozó közszolgák zömét se kirúgják, hanem nyugdíjba mennek, ezzel nem spórolnak meg semmit, sőt...
Az abszolút paradoxon számomra az, hogy a nyugdijpénztárból visszalépő emberek pénzét az adósság csökkentésére használják fel, amikor az adósság növekedéséhez jelentős részben hozzájárult a nyugdíjprobléma is. Ez kb. olyan, mintha felveszek 1 millió Ft hitelt, amire 1 millió kamatot kell fizetnem, és utána ezt az 1 milliót arra használom fel, hogy a 2 millós hitelt törlesszem...
Pontszám: 8.13
kedvelt tagFinarfinFérfi
Végzetúr
58 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
117. hozzászólás - 2010.10.31. 19:09:08
"Ha a dolgozó emberek nyugdíjárulékát elvonják, úgy illene, hogy a megszorításokhoz maguk a nyugdíjasok is hozzájáruljanak, akikért az egész van."

Ezt próbáld meg egy nyugdíjassal megértetni. Ők nem látják, hogy gond van a gazdasággal, hogy gond van a rendszerrel. A minap beszéltem az egyik öreganyámmal. Sajnos neki egy dolog lebeg a szeme előtt. "én 32 évig dolgoztam a nyugdíjamért...", "nekem az jár", "nekem jár a tudomisén milyen alapon x% nyugdíjemelés emelés", és még sorolhatnám.
Nekem és a szüleim zsebében is nyílik a bicska a 32 év után elmentem nyugdíjba résznél... Sajnos elfelejtik azt is, hogy azok akik most kezdik a pályájukat 40 év aktív kereset után mennek el nyugdíjba, és még csak a pályájuk elején járnak, kitudja 20 év múlva mit mondanak nekik: 42-45 év? Ne remélj nyugdíjat, mert a Magyar átlagéletkor bőven a nyugdíjkorhatár alatt van? Ez az egész nyugdíjrendszer a szakadék szélén táncol, már talán a rendszerváltás óta, de az is lehet már a 80-as években halódott... Ember legyen a talpán aki egy jó nyugdíjrendszert kitalál a fogyó népességünkre.

Én még csak most állok a pályakezdés előtt és előre félek a nyugdíjra gondolni... Lehet valami új alternatív nyugellátási módszer felé kéne néznem, de mint leendő mérnök nem biztos, hogy tudok akkora kezdőfizetést kiharcolni, hogy abból nyugodtan félretegyek, és még családot, és lakóteret is alapítsak belőle...
Néha belegondolok, hogy bizonytalanabb a helyzet mint egy háború alatt. (bár a háborús helyzetet nem tudom még csak elképzelni sem, de ott van egy fix támpont, hogy háború van. Itt a béke és az ál-bizonyosságba ringatva szerintem érezhetem nyugodtan ezt a bizonytalanságot ha a máz mögé próbálok tekinteni, vagy kicsit is előretervezni...)
v1, Finarfin,
Csak annyit tudok, hogy az élet rövid. Nem szabad túl sokszor megvonni magunktól az élet dekadens örömeit.
Pontszám: 7.76
kedvencScorpion666Férfi
Végzetúr tehetség
159 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
118. hozzászólás - 2010.11.01. 13:04:13 (Válasz Finarfin #117 hozzászólására.)
Ne remélj nyugdíjat, mert a Magyar átlagéletkor bőven a nyugdíjkorhatár alatt van?


Pár hete olvastam, hogy az EU azt szeretné, hogy 2050-re a tagállamokban a nyugdíjkorhatár 70 év legyen. Ezzel szemben pl. a magyar férfiak átlagélettartama ha jól emlékszem 63-65 év. Szóval ne nagyon reménykedjünk nyugdíjban, úgy se érjük meg.

Amin én még ki tudok akadni, az a dolgozó nyugdíjas, aki elveszi a munkahelyet a fiatal pályakezdő elől. Oké, elhiszem, hogy van olyan nyugdíjas, akinek a kevés a nyögdíj, de ez szerintem nagyon nincs így rendben. Ezenkívül felül kéne vizsgálni, hogy pl. a rokkantnyugdíjas jogosan kapja-e a rokkantnyugdíjat(Pl. van az utcánkban egy nő, aki rokkantnyugdíjas, de minden reggel a 6 órás vonattal megy be dolgozni).

Mod: helyesírás

Mod2: helyesbítés
A hozzászólást Scorpion666 módosította 2010.11.03. 13:52:37-kor
V2 - Sith Lord - Sötét Mágusok
Pontszám: 8.63
népszerűCraslorgFérfi
Végzetúr mester
11552 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
119. hozzászólás - 2010.11.01. 13:40:45 (Válasz Scorpion666 #118 hozzászólására.)
A nyugdíjat akkor nem éred meg, ha a nyugdíjkorhatárnál akarsz nyugdíjba menni. Megvana lehetőség korábban elmenni nyugdíjba (akár 5-10 évvel is), igaz, ehhez előre kell gondolkodni 20-30 évet, ami sajnos a magyarok többségére nem jellemző.
Megvallom, én már nagyjából letojom, milyen nyugdíjrendszer lesz majd 30 év múlva, megoldom magamnak, hogy ne legyen problémám.

A rokkantnyugdíjasokat valóban át kell vizsgálni, az egy más dolog, hogy egy akárki, aki megveszi 2-300 ezer forintért vagy elintézi magának, az ezután is el fogja intézni...
Pontszám: 8.40
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
120. hozzászólás - 2010.11.02. 17:26:19 (Válasz Scorpion666 #118 hozzászólására.)
Idézet: Scorpion666 - 2010.11.01. 13:04:13
Amin én még ki tudok akadni, az a dolgozó nyugdíjas, aki elveszi a munkahelyet a fiatal pályakezdő elől.


Miért venné el a fiatak pályakezdő elől? Ez azért így durván előítéletes, ennyi erővel azt is mondhatnánk, a fiatal pályakezdő vezsi el a lehetőséget a nyugdíjas elől, hogy még utoljára rátegyen egy lapáttal, hogy tisztességesebb nyugdíja legyen.
maradjunk annyiban, hogy mindenkinek egyforma joga van dolgozni, függetlenül a korától, a munkavállalónak meg joga van eldönteni, hogy kit alkalmaz. Ha neki a pályakezdő éri meg, alkalmazza azt, ha az öreg tapasztalt szaki, akkor meg azt.

Más kérdés, hogy azt viszont nem tartom tisztességesnek, hogy valaki dolgozik, és mellette nyugdíjat is kap - függetlenül a korától. Döntse el, melyiket szeretné.
A hozzászólást Jeriko módosította 2010.11.02. 17:26:33-kor
Pontszám: 8.14
Dobókocka - a sokoldalú kiegészítő