Felhasználónév: Jelszó:
Szerző
Topic neve: Adórendszer és adóreform
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3429 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
181. hozzászólás - 2011.12.28. 23:39:16 (Válasz Jeriko #180 hozzászólására.)
Jerikó, amit írsz, arra is van megoldás, úgy hívják, hogy kommunizmus. Teljesen mindegy, hogy mit dolgozol és mennyit, mekkora szaktudás kell vagy mekkora felelősség, ugyanannyit keres mindenki... A túlzottan magas felső sávú többkulcsos adó ott hasal el, hogy gyakorlatban nincs értelme. A közalkalmazottaknál tökmind1, hogy mekkora az adó, az állam a pénzt az egyik zsebéből átteszi a másikba, nem keletkezik plusz adóbevétel. A vállalkozókat sem lehet túlzottan megsarcolni, mert az adórendszer mindig elég komplikált ahhoz, hogy megtalálják a legális kiskapukat, offshore cégek stb. A multikat lehet egyedül megpumpálni, de ők se fognak összességében több adót fizetni, egyszerűen leépítenek, kirúgnak embereket ahhoz hogy a plusz terhet kigazdálkodják. A probléma tehát nem ott van, hogy hatalmas kiesést okozott bevételi oldalon az egykulcsos adó bevezetése. (Amikor valaki azzal dobálódzik, hogy hány száz milliárd plusz bevételt jelentett ez, elfelejti hozzátenni, hogy ez javarészt állami alkalmazottaktól volt, náluk ugyanez az összeg kiadási oldalon is jelentkezett).

Nem. A költségvetés tragédiája nem ez, hanem a mindig többszörös áron futó állami megrendelések, az értelmetlen(nek tűnő) pénzkidobások, rengeteg botrány ami csak a jéghegy csúcsa. Pl. itt van a fent említett extra adó, amit a cégautókra vetnek ki. Egy 200%-kos adóemelés, ezt nem nagyon fogja tudni kifizetni senki. Remélnek belőle +30 milliárd bevételt, de valójában örülhetnek ha 10 milliárd összejön. És mire kell ez a pénz? Megveszik a Fradit! 5 milliárdért visszavásárolják McCabe-től, és 15 milliárdért új stadiont építenek. Erről annyit, hogy McCabe baromira megbánta az egész Fradi ügyletet, havonta több száz milliót bukott, már a normál ár töredékéért is szívesen megszabadult volna tőle, ha talál rá vevőt. Erre mit tesz isten, árában megveszi tőle az állam, semmi alkudozás, alkupozició kihasználása... Az új pálya építés meg hab a tortán, ez olyan mintha vki akinél már kikapcsolták a gázt meg a villanyt a gyerekének 100e Ftos ajándékot venne karácsonyra. Bennem még élénken él az emlék, amikor Deutsch Tamás 2milliárd Forintért vett beléptető rendszert amit SOHA nem használtak fel, ott rohadt meg egy raktárban. A foci mellett van még jónéhány hangzatos címszó amivel szét lehet hordani a pénzt az államkasszából. Ezeket a csapokat kéne elzárni, és mindjárt nem lenne szükség a további megszorításokra.
Pontszám: 8.77
kedvelt tagTseby dr akulaFérfi
Végzetúr mester
729 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
182. hozzászólás - 2011.12.29. 19:44:02 (Válasz Miklós #181 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2011.12.28. 23:39:16
A túlzottan magas felső sávú többkulcsos adó ott hasal el, hogy gyakorlatban nincs értelme. A közalkalmazottaknál tökmind1, hogy mekkora az adó, az állam a pénzt az egyik zsebéből átteszi a másikba, nem keletkezik plusz adóbevétel.


egy kis mateklecke:

Kiss jóska keres 1misi bruttót abból kézhezkap a 16%-os adóval meg a cullanggal 700 ezret. Állam bácsinak az adó ugye nem számít de kipenget 700k ft-ot.
viszont 32%-os adónál is marad a zsebében az adó de csak 450 ezret penget Kiss Jóskának.

szóval kurvára nem mindegy a közalkalmazotti szférában sem az hogy mennyi az adókulcs.
V3 : Tseby'dr akula

Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.
A három legnehezebb dolog az életben: bízni, hinni, megbocsátani.
Mindig van két lehetőség. Vagy nincs.
Ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy.
Barátok jönnek, mennek... az ellenségek gyűlnek.
Pontszám: 7.24
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3429 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
183. hozzászólás - 2011.12.30. 10:14:34 (Válasz Tseby dr akula #182 hozzászólására.)
A logikád stimmel, viszont a gyakorlatban ez nem teljesen így működik. Aki a közalkalmazotti szférában nagyon sokat keres (politikusok, állami vállalatok vezetői stb) azok jelentős részének van "kontrollja a pénz elosztása felett". Magyarul szólva, ha változnak az adójogszabályok, akkor felemelik a saját fizetésüket, nagyobb jutalmat adnak stb. Tehát a nettójuk megmarad. Ez az, amit egy vállalkozó nem tud megtenni.
Figyeld meg, ez hogy történt a gyakorlatban: megszorításokra volt szükség, ezért még a politikusok juttatásait is csökkentették: nem lehetett havi többmilliót elszámolni repi költségre stb. Az egykulcsos adó ezt a jövedelemkiesést szépen kompenzálta. Ha újra bevezetnék a többkulcsos adót, akkor hirtelen megint több költséget lehetne elszámolni, megint járna több pénz a különböző bizottsági tagságok után stb, tehát a nettó nem változna...
Pontszám: 8.36
népszerűMorzkodFérfi
Végzetúr mester
947 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
184. hozzászólás - 2011.12.30. 11:58:09 (Válasz Miklós #181 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2011.12.28. 23:39:16
Jerikó, amit írsz, arra is van megoldás, úgy hívják, hogy kommunizmus. Teljesen mindegy, hogy mit dolgozol és mennyit, mekkora szaktudás kell vagy mekkora felelősség, ugyanannyit keres mindenki...


Jeriko nem ezt irta. Azt irta, hogy a felsovezeto az adozas miatt ne 50-szer csak 35-szor ennyit keressen, mint az egyszeru munkas. Ennek nincs koze a kommunizmushoz, az, hogy vele szemben ezt hozod fel vagy szimpla felszinesseg vagy megfontolt demagogia.

Mellesleg ha mar kommunizmust emlitesz, akkor azt lehetne pontosan. A kommunizmusban nem mindenki egyeloen ekres, hanem mindenki az igenyeinek megfeleloen reszesedik a javakbol. Ez gyakorlatilag azt feltetelezi, hogy barmilyen joszagbol korlatlanul - de minimalisan annyi all rendelkezesre, hogy a vilag minden embernek igenyet kielegitse. Ez pillanatnyilag nyilvan megvalosithatatlan, meg futurisztikus fantazmagorianak is eros, ugyanakkor ki tudja, 500 vagy 100 ev mulva mire lesz kepes az emberiseg. Akkor talan mukodhet majd ez.

Amit a XX szazadban kommunizmusnak volt szokas csufolni, annak sajnos ehhez az elmelethez nem sok koze volt, hiszen ott nem a kozel korlatlan eroforrasokon, hanem a rendkivul szuk eroforrasokon kellett osztozkodni, igy szuksegszeruen ugy modosult a keplet, hogy majd mi megmondjuk mik az igenyeid es aszerint reszesulsz majd a javakbol.

Visszaterve a tobbkulcsos adora. A magas adosavba esok elenyeszo toredeke volt kozalkalmazott, az evi 5 milliot meghalado brutto fizetes (408K brutto/ho - 2010) a kozalkalmazotti szferaban ritkasag. Ellenben a versenyszferaban mar egy alsovezeto, de sok esetben egy egyszeru beosztott is beleesett ebbe. Mivel ezt a penzt nem a vallalatok kaptak vissza, hanem egyszeruen az embereknel hagytak az erved miszerint a cegeknek le kene epiteniuk, ha ezt visszavonnak nem allja meg a helyet, ezt a penzt ugyanis nem ok kaptak meg, tehat elvetel eseten sem toluk vennek el. Szinten bukik az az erved, hogy ez a bevetelelmaradas nagyreszt kiadasi oldalonis jelentkezik, mivel mint fent leirtam nem a kozalkalmazotti szferaban voltak jellemzoek az ekkore fizetesek.

Tovabb megyek. Bar a korrupciorol es az ertelmetlen allami koltekezesekrol irtakban igazad van, de nem ezek a tetelek boritjak meg elsosorban a koltsegvetesunket, hanem az 500 milliardos kieses az SZJA valtozas miatt es az, hogy a jogbiztonsag - mert lassuk be a befektetoket ez erdekli nem a demokratikus intezmenyrendszer - gyakorlatilag megszunt, ami a befektetoi kedv elmaradasat, az forint arfolyamanak zuhanasat, kockazati felarunk elszallasat vonta maga utan. De nem ez a legszornyubb az egeszben, hanem az, amikor neha a kormanybol kiszivarog par oszinte szo. Es lehet latni, hogy nem ertik. Nem ertik mi tortenik a vilagban, mi tortenik velunk, es az miert velunk tortenik.

Meg kiternek arra, hogy miert volt kudarcra itelve Matolcsy egykulcsos terve. Ez ugye arrol szolt, hogy az emberek majd tobbet visznek haza, tobbet koltenek, fellendul a kereslet, fellendul a gazdasag. Mar akkor figyelmeztettek kozgazdaszok, hogy uraim talan egy hatastanulmanyt ossze lehetne dobni, mielott ilyen hordereju dolgokrol dontunk. De hat a mostani kormany nem a 2004-2009 kozotti hezitalos kormanyzas hive. belecsapnak a lecsoba, es kozben megnyugtatnak: ne aggidj baratom, jo lesz! No majdnem. Mert ugye kiderult hamar, hogy az alacsony keresetuek nemhogy tobbet nem visznek haza az adojogszabalyok modositasa okan, hanem egyenesen kevesebbet. mert azok a nyomorek magancegek nem atallottak nem emelni a fizetesuket megfelelo mertekben. Hiaba a fenyegetes, a berkommando, kizaras az allami palayazatokbol es projektekbol, ha 100 forintom van nem tudok 110-et kifizetni ez ennyire egyszeru. Tehat itt rogton bukott egy resze a fogyasztasnovelesnek, merthogy csokkenes kovetkezett be. Akiknek viszont volt mit a tejbe apritani azoknak lett tobb. Ez harom fele ment el: belfoldi fogyesztasnovekedes (sajnos ez elenyeszo mertekben), kulfoldi fogyasztasnovekedes (nyaralas, luxuscikkek), illetve befektetes. Ebbol az elso fele lett volna szamunkra erdekes, de azt gyakorlatilag negalta az alacsony keresetuek fogyasztascsokkenese. No igy nem porgott fel a magyar gazdasag 2011-ben.
Kócos fórumaccountja.
Az "Azt nem értem, hogy a te értékeiddel egyáltalán hogy győzöl vadászatkor automatikusan?" karakter gazdája.
Pontszám: 8.99
népszerűMorzkodFérfi
Végzetúr mester
947 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
185. hozzászólás - 2011.12.30. 12:29:34 (Válasz Miklós #181 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2011.12.28. 23:39:16
Bennem még élénken él az emlék, amikor Deutsch Tamás 2milliárd Forintért vett beléptető rendszert amit SOHA nem használtak fel, ott rohadt meg egy raktárban.


Parancsolj.
Kócos fórumaccountja.
Az "Azt nem értem, hogy a te értékeiddel egyáltalán hogy győzöl vadászatkor automatikusan?" karakter gazdája.
Pontszám: 8.49
népszerűMorzkodFérfi
Végzetúr mester
947 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
186. hozzászólás - 2011.12.30. 12:33:29 (Válasz Morzkod #184 hozzászólására.)
Az egykulcsos SZJA-val kapcsolatos okfejtesemhez csatolnek egy erdekes szemelyes tapasztalatot. Kollegam kozolte, hogy ok az asszonnyal felrerakjak ami plusz beveteluk van az uj adobol. Gyujtogetik egy kulon szamlan. Mert egyreszt ez hosszutavon ugysem tarthato, masreszt nem akarnak hozzaszokni a magasabb eletszinvonalhoz, amirol le kell majd mondaniuk miutan visszaterunk a korabbi rendszerhez. Egyreszt tiszteletremelto elorelatas, masreszt a kudarc okanak egy jo peldaja.
Kócos fórumaccountja.
Az "Azt nem értem, hogy a te értékeiddel egyáltalán hogy győzöl vadászatkor automatikusan?" karakter gazdája.
Pontszám: 8.49
kedvencFalcon81Férfi
Végzetúr tanonc
11 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
187. hozzászólás - 2011.12.30. 13:00:01 (Válasz Morzkod #186 hozzászólására.)
Írta: Morzkod
Ma, 12:29:34 [Idézet ebből]
Idézet: Miklós - 2011.12.28. 23:39:16
Bennem még élénken él az emlék, amikor Deutsch Tamás 2milliárd Forintért vett beléptető rendszert amit SOHA nem használtak fel, ott rohadt meg egy raktárban.


Parancsolj.
Szia!
Megnéztem és ott ahol DVSC sálban pózol, faragatlan voltam és leköptem a Monitorom.

Másrészt tegnap este Kéri Lászlót hallgattam, értékelte az elmúlt évet. ( Hozzáteszem, mondott ő már mást is).

Ám egy fontos momentum megragadt, azt mondta ő még nem látott ilyen struktúrát politikai intézményben, mint ami most eluralkodott a Parlamentben. A lényeg kb.: 200 olyan indítvány s köztük 3-4 nagyobb szabású tervezett( köztük a jövő évi költségvetés) a két ünnep között kellene, hogy napi rendre kerüljön. Természetesen ez lehetetlen, ennek következményei súlyosak lesznek. Semmi valóság alap nincs, simán átlökődik őket és majd következő évben meglátjuk a hatás tanulmányt. Igazából az adórendszer sincs kidolgozva, maximum felszínesen.

Az egykulcsos SZJA-val kapcsolatos okfejtesemhez csatolnek egy erdekes szemelyes tapasztalatot. Kollegam kozolte, hogy ok az asszonnyal felrerakjak ami plusz beveteluk van az uj adobol. Gyujtogetik egy kulon szamlan. Mert egyreszt ez hosszutavon ugysem tarthato, masreszt nem akarnak hozzaszokni a magasabb eletszinvonalhoz, amirol le kell majd mondaniuk miutan visszaterunk a korabbi rendszerhez. Egyreszt tiszteletremelto elorelatas, masreszt a kudarc okanak egy jo peldaja.


Erre is kitértek, ami a lényeg volt: itthon senki ne "spóroljon", vagyis csak minimálisat, mert ahogy megteszi a kormányunk a maradék magánnyugdíjjal, úgy fog előbb utóbb itthoni számlákat befagyasztani, mondván államcsődöt el kell kerülni!
Pontszám: 6.67
népszerűMorzkodFérfi
Végzetúr mester
947 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
188. hozzászólás - 2011.12.30. 17:36:01
Egy erdekes adalek. Nekem december 20-ig kellett dontenem, es a NAV fele lejelentenem, hogy jovore milyen adozasi format valasztok. AZELOTT, hogy elfogadtak volna a torvenyt arrol, hogy az egyes adozasi formakban hogyan kell adozni.
Kócos fórumaccountja.
Az "Azt nem értem, hogy a te értékeiddel egyáltalán hogy győzöl vadászatkor automatikusan?" karakter gazdája.
Pontszám: 8.49
irritálóAlmási ViktorFérfi
Végzetúr mester
1277 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
189. hozzászólás - 2011.12.31. 02:33:38 (Válasz Morzkod #184 hozzászólására.)
Erről a gazdaságfelpörgetésről kábé nekem is ugyanez a véleményem volt anno, pedig én csak egy egyszerű melósgyerek vagyok

A legnagyobb tanulság ez egészből (hogy hoznak egy törvény egyik évben, majd a másikban visszavonják), hogy ismét egy "kiforrott, céltutados, határozott, szakmailag elismert" felsővezetés van magyarországon

20 év szárnypróbálgatás után még mindig tanulják a szakmát, de lehet hogy csak jólérezni magukat járnak be. Ez arra emlékeztet amikor frissen alakult brókercégek adnak-vesznek papírokat a befektetők pénzéből mintha lottószelvényen számokat bökdösnének, és egyszercsak beüt a krach és akkor széttárják a kezüket. Na én azt várom már

Ezért szeretem a végzeturat, mert itt a politikához képest egy magas szinten, profi szakemberekből álló csapat dolgozik a gyarapodásunkért
Zöld Szója Logan (V1)
http://forum.vegzetur.hu/index.php/topic,799.380#hsz384
Pontszám: 6.76
népszerűAlendaarFérfi
Végzetúr mester
1999 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
190. hozzászólás - 2011.12.31. 08:20:47
Közeleg az államcsőd sajnos...
Mi gyorsan kifizetjük a spórolt pénzünkből a (forint)hitelünket, a maradékot meg kivesszük a bankból, mert akkora "haszon" van a betéteken, mintha a kispárnám alatt lenne...

Mod: Ott van még nagy pazarlás, ahol a minisztériumok kiadják külső cégeknek K nagy pénzekért azokat a melókat, amiket nekik kellene megcsinálni a jól megfizetett embereikkel. Számtalanszor próbáltam beszélni anno az OKM-ben vkivel: 1. foglalt a telefon (kifelé pofáznak); 2. nem veszi fel senki; 3. huszonéves HP felveszi körömfestegetés közben, affektál nekem hülyeségeket (a telefonos automata többet segített). Mellesleg az ilyen unokahugik keresnek 3-400k-kat havonta - persze félévente cserélődnek.
A hozzászólást Alendaar módosította 2011.12.31. 08:30:16-kor
V3 Thalia - ex-Vihar Lovag, Illuminati Lovagjai
V1 Alendaar - ex-Gaia, Azúr Légió
Nyugodtan pontozz le, ballisztikus ívben tojok rá!
Pontszám: 7.35
népszerűCraslorgFérfi
Végzetúr mester
11552 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
191. hozzászólás - 2011.12.31. 08:27:16 (Válasz Alendaar #190 hozzászólására.)
Azért forintlekötésre is lehet kapni 8,5 - 9%-ot, ami azért a nagy átlagot tekintve nem rossz. A nagyobb veszély inkább az, hogy a fotint simán gyengülhet a devizákhoz képest ennyit 1 év alatt (idén ugye jelentősen gyengült, pláne április, májusi csúcs óta), így egyszerűbb devizában tartani, az árfolyamnyereség is többet hozhat. Nem véletlen, hogy sokan tüntetik el a forintjaikat és Ausztriában a bankoknál nem volt az ünnepek alatt szabad időpont, de ugyanez igaz Szlovákiára is, oda is sokan viszik ki.
Pontszám: 8.34
népszerűAlendaarFérfi
Végzetúr mester
1999 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
192. hozzászólás - 2011.12.31. 08:33:07
Én is ezen gondolkodtam, mármint hogy kiviszem külföldi bankba a maradékot.
A hazai betét 2 nagy veszélye az árfolyamromlás (gyakorlatilag csak áll a pénz, semmi nyereség); valamint csőd esetén állam bácsi azt mondja, neki kell a pénzem!
Azt mikor kapom én vissza? Ezektől a harácsolóktól SOHA!
V3 Thalia - ex-Vihar Lovag, Illuminati Lovagjai
V1 Alendaar - ex-Gaia, Azúr Légió
Nyugodtan pontozz le, ballisztikus ívben tojok rá!
Pontszám: 7.35
kedvencFalcon81Férfi
Végzetúr tanonc
11 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
193. hozzászólás - 2011.12.31. 10:42:22
S mi a véleményetek arról az opcióról, hogy az Unió közös rálátást tervez az államok költségvetésére avagy felvetette ennek lehetőségét ?

Szerintem itt az idő félre tenni büszkeséget és a nemzeti szuverenitásból egy kicsit alábbhagyni, és "hozzáértőbbnek" engedni, hogy kifejtse véleményét. Mondom, miközben elég nagy "érzelmek tombolnak" bennem mikor Magyar Honról van szó. Viszont ez nem igazán mehet tovább így. Jelenleg a magyar politikai életben elfajzott emberkék tömkelege dirigál. (Köszönhető annak is, hogy valamikor valaki úgy gondolta, hogy 10M emberhez közel 300 bársonyszékes politikus kell).
Szerintem, valaki megregulázhatná a politikusokat, a Miniszterelnök felsőbbrendűségi téveszméjét, s nem utolsó sorban nagy szégyen, de ha már egy külföldi politikus úgy döntene és elmondaná hogy-hogy kell élni hagyni a népet is én fejet hajtanék. S ez a fejhajtás még mindig kevésbé rosszabb, mint ha most petyerka fogás mellett kimennének sokan külföldre.
Pontszám: 6.67
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3429 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
194. hozzászólás - 2012.01.01. 23:24:20
Aha, Kócos, tehát szerinted ez így működik, ha valakinek azt mondják, jövőre feleződik a fizetésed, megvonja a vállát és mindent csinál tovább mintha mi sem történt volna... A gazdaság már csak így működik A kormány bejelenti, hogy háromszorosára nő a gépkocsiadó és akkor az ebből származó adóbevétel szépen annak rendje és módja szerint a triplájára nő... Bevezetik, hogy a játékautomaták után az adó ötszörös lesz és akkor az ebből származó adóbevétel is ötszörös lesz a következő évben... Kitalálják, hogy aki sokat keres az nem a jövedelmének az 54, hanem a 74 százalékát kell, hogy befizesse adóba, és ettől az adóbevétel meg is ugrik pontosan ennek megfelelő összeggel, 500milliárddal... A multik, állami vállalatok, vállalkozók, á, senki sem talált ki mindenféle (természetesen főként legális) megoldást... céges autók, költségelszámolások, számlák elszámolása egyéb juttatások stb. Az egykulcsos adó tiszta ügy, nem kell trükközni, mindenkinek tiszta lehet a lelkiismerete.
Egyébként magával az elvvel, ahogy írtam, nincs gondom: aki többet keres, nyugodtan fizethet többet, a mérték volt azonban irreális. Amit most kitaláltak (magasabb jövedelem esetén félszuperbruttósítás) még teljesen elfogadható. Maga az időzítés sem volt teljesen jó az ilyen fajta adócsökkentéshez. Ha mindenhonnét azt hallod, hogy recesszió van, jön a válság stb. akkor nyilván mindenki visszafogja magát, elkezd spejzolni, még akkor is, ha csökken az adója és így nő a keresete. Ráadásul az adócsökkentés pozitív üzenetetét teljesen elmosta a rengeteg megszorítás és plusz adó. És az sem hozta jól ki magát, hogy a jól keresők kedvezményt kaptak, de a rosszabbul keresők semmit.
Egyébként így fórumon könnyű politizálni, de ha engem ültetnének a bársonyszékbe, én is gondban lennék, hogy mit tegyek. Ami mondjuk nekem soha életben nem jutna eszembe, hogy többet költsek, mint amennyi a bevétel. De így hogy már betáraztak 80% GDP-nyi államadósságot, minden politikusnak ugyanaz a gondolat jár a fejében: "ezt az adósságot soha a büdös életben nem lehet visszafizetni. iszonyú megszorításokkal és nyomorgással lehet évente pár százalékot levenni belőle talán, de akkor tüntetések lesznek és 4 év múlva úgysem választanak meg. Akkor inkább hadd nőjön pár százalékot minden évben, 3%-kot még az EU is megenged, és akkor legalább jut pénz mindenre, beléptetőrendszerre, korrupcióra, milliós jutalmakra, és még lehet osztani belőle a népnek is..." Szerencsétlen görögök már réges régen belátták, hogy ezerszer egyszerűbb lenne bevállani azt az 5-10 év szívást és tiszta lappal kezdeni, mint Argentína, de egyszerűen nem hagyják nekik. A csőd elkerülhetetlen, de mindenféle átláthatatlan pénzügyi bűvészmutatvánnyal még sok-sok évig késleltethetik a dolgot.
Pontszám: 8.36
kedvencBpetya75Férfi
Végzetúr mester
2303 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
195. hozzászólás - 2012.01.02. 11:02:18 (Válasz Miklós #194 hozzászólására.)
A csőd elkerülhetetlen, de mindenféle átláthatatlan pénzügyi bűvészmutatvánnyal még sok-sok évig késleltethetik a dolgot.


Biztos, hogy késleltetni akarják? Kezd olyan érzésem lenni, hogy még idén szándékosan becsődöltetik az országot. Nem tudom észérvekkel alátámasztani, nem is vagyok szakember, de ilyen érzésem van.

Azt szintén nem tudom, hogy ez mivel is járna. Nem lehet, hogy az államadósságaink újratárgyaltatása a cél? Úgy lehetne rajta hirtelen sokat csökkenteni, ha elengedtetnék pártíz százalékát a hitelezőkkel. Ha ez ugyan lehetséges. De elvileg 1989-90-ben lett volna rá lehetőség, nem?
Pontszám: 8.80
népszerűCraslorgFérfi
Végzetúr mester
11552 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
196. hozzászólás - 2012.01.02. 12:49:21 (Válasz Bpetya75 #195 hozzászólására.)
Az államcsőd részleges vagy teljes fizetésképtelenséggel jár, azaz nincs szociális juttatás, nyugdíjakat nem fizetik, közalkalmazottak bérét nem fizetik, orvosi ellátásokat nem fizetik vagy talán jobb úgy mondani, hogy nincs rá pénz.
Ez a fizetőeszköz elértéktelenedéséhez és magas inflációhoz, akár hiperinflációhoz vezet. Sarkítva mint amikor a millpengőket söprögették az utcán mert tüzelőnek volt jó. Januárban keresel 200.000-et, ami X kb kenyérre elég, februárban a 200.000-ed már csak X/2 kg kenyérre elég, stb.
Szóval nem olyan jó dolog, bár beszélnek irányított csődről is, pl Görögország esetében. Az ugye azért fontos, mert ők euróövezeti tagok, minket annyira nem fognak akarni megvédeni, mert saját devizánk van.
Pontszám: 8.34
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
197. hozzászólás - 2012.01.02. 12:50:29 (Válasz Miklós #181 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2011.12.28. 23:39:16
Jerikó, amit írsz, arra is van megoldás, úgy hívják, hogy kommunizmus. Teljesen mindegy, hogy mit dolgozol és mennyit, mekkora szaktudás kell vagy mekkora felelősség, ugyanannyit keres mindenki...


Bevallom, nem tudom követni a gondolatmenetedet, hogy a többkulcsos adót miként hozod összefüggésbe a kommunizmussal. A gyakorlat is ellentmond ennek gyökeresen: a világ legtöbb részén többkulcsos adó van, és nincs kommunizmus (nálunk is ez volt a helyzet az utóbbi 20 évben). Másrészt nem a keresetekről beszéltem, hanem az adókról. Harmadrészt az egykulcsos adó egy olyan speciális többkulcsos adó, ahol a későbbi adókulcsok azonosak az elsővel. Azaz elvi különbség abszolút nincs, csak a kulcs mértéke a kérdéses. Természetesen minden adókulcsnak van az aktuális helyzetnek megfelelő felső határa (a második kulcsnak is) - ennek mértékéről megint csak lehet vitatkozni. Ugyanakkor azt is meg kell érteni, hogy a költségvetésünk évtizedek óta mínuszban van: többet költünk, mint az adóbevételek. Ezt egyensúlyba hozni csak úgy lehet, hogy adókat vetsz ki, vagy kiadásokat faragsz le. És a kérdés mindig az: honnan?

Továbbra is tartom, hogy az ország jelenlegi helyzetében hiba volt az egykulcsos adó bevezetése. Van persze (illetve lett volna) értelme, az ezredforduló környékén, ahogy a szlovákok is csinálták: azonos mértékű SZJA, társasági adó, ÁFA - tökéletesen átlátható és kedvezményes adórendszer (nincs értelme trükközni, hogy fizetésként vagy cégen keresztül veszed-e ki a pénzt valahonnan) - szereztek is pár személygépkocsi gyárat, ami rendesen megdobta az ipart és a foglalkoztatást náluk. De akkor "dübörgött" a világgazdaság. A mostani magyar adórendszert sok mindennek lehet nevezni, csak átláthatónak nem - az egykulcsos adónak semmi gazdasági haszna nincs, egyértelműen a módosabb rétegek szavazatát akarja "megvásárolni" vele a Fidesz.
Pontszám: 8.62
kedvencBpetya75Férfi
Végzetúr mester
2303 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
198. hozzászólás - 2012.01.02. 13:04:16 (Válasz Craslorg #196 hozzászólására.)
A görögök kapcsán úgy emlékszem arról volt szó, hogy vagy a belső kötelezettségeiket nem teljesítik (amiket felsoroltál), vagy a külsőket (gondom az államadósság törlesztése). Vagy ez lenne az általad említett irányított csőd?
Pontszám: 8.81
kedvencPicokNő
Végzetúr tehetség
124 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
199. hozzászólás - 2012.01.02. 13:21:08
Nem szoktam politikáról blogolni, de most erre reagálnék. Még csak nem is egyszerű szavazatvásárlási kísérlet volt, ami működött volna a felső kulcsok kisebb, reális mértékű csökkentésével, és a munkáltatói költségek általános csökkentésével is, hanem egy eddig kizárólag elméleti munkát végző, közepes tehetségű közgazdász kísérlete egy több évvel korábbi környezetben jól működő (szlovák) modell mórickaszintű másolására. Ráadásul Szlovákia épp most kezdi megfizetni a rendzser árát egész országrészek végzetes leszakadásával, és az értelmiség elvándorlásával.

Számos dolgot egyszerűen nem gondoltak át:

A tényleges fogyasztás jelentős része az alsó jövedelmi osztrálytól szátrmazik, akik kénytelenek minden pénzt elkölteni helyben, ha 10%-kal többet kapnak, akkor azt is. Későn vették eszre, már a bevezetés után, hogy ezek az embereknek jelentősen csökken a bevétele, és szánalmas bérkommandós akciókkal próbálták kompenzálni.
A lokálisan jelentős fogyasztónak számító közalkalmazott értelmiség (tanárok, orvosok) gyakorlatilag nullszaldós maradt, viszont jelentős összeget kellett költeni az ő bérük kompenzálására.
Ugyanez a csoport semmit sem látott a családi adózás előnyeiből. Amit elvitt az adójóváírás kivezetése, azt kapták vissza ha pl. 2 gyermekük volt. A gyermektelen kollégáik ugyanezt megkapták kompenzációként.
Bizonyos területek (oktatás, egészségügy) leépítése hosszútávon hihetetlen kockázatokat rejt magában.
A felső jövedelmi osztály megtakarította, adósságtörlesztésre fordította, importárukra, vagy külföldön költötte el a kapott plusz pénzt.

Ezzel Matolcsy elméletben működő fogyasztásbővítésre építő modellje a kialakítás pillanatában elbukott.
A hozzászólást Picok módosította 2012.01.02. 13:22:11-kor
Pontszám: 9.01
népszerűMorzkodFérfi
Végzetúr mester
947 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Adórendszer és adóreform
200. hozzászólás - 2012.01.02. 13:58:35 (Válasz Miklós #194 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2012.01.01. 23:24:20
Aha, Kócos, tehát szerinted ez így működik, ha valakinek azt mondják, jövőre feleződik a fizetésed, megvonja a vállát és mindent csinál tovább mintha mi sem történt volna...


Miklos a sajat forumod feature-jeit ugyan hasznald mar!
[Válasz erre] [Idézet]
Olvasgattam a hozzaszolasaimat 5 percig, de nem birok rajonni, hogy mire valaszoltal, vagy hol irtam en barmi olyat amit te igy ertelmeztel.
Koszi.
A hozzászólást Morzkod módosította 2012.01.02. 13:59:17-kor
Kócos fórumaccountja.
Az "Azt nem értem, hogy a te értékeiddel egyáltalán hogy győzöl vadászatkor automatikusan?" karakter gazdája.
Pontszám: 8.00
HKK - Zén minikiegészítő: Zén Legendái: Ködrelikviák