Felhasználónév: Jelszó:
Oldal: 12345678
Szerző
Topic neve: Hitel és kölcsön
kedvelt tagbaldrickFérfi
Végzetúr poronty
4 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
21. hozzászólás - 2009.01.09. 13:19:26
Azért Miklós plazmatévés példájával nem értek egyet: ha 1 hónapot kell várnom eg TV-re, az nem ugyanaz, mint ha aznap már hazaviszem és nézem a Győzikeshowt...
Ezt nevezik hitelnek, aminek a költségébe bele van kalkulálva ez a kényelmi funkció. Innentől csak értelem kérdése, hogy olyanra veszünk igénybe hitelt, amivel termelni tudunk (tehát van haszna is), vagy csak mert buták vagyunk. Ezért kéne a plebset okítani, de hát vkinek úgy jó, ha elbutítjuk a társadalmat.
Pontszám: 7.50
kedvelt tagMagusocskaFérfi
Végzetúr mester
794 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
22. hozzászólás - 2009.02.06. 00:16:33
Aha. Én azon gazdagok közé tartozom, akinek nincsen felvett hitele. Amikor építkeztünk, akkor kénytelenek voltunk hitelt felvenni, amikorra kiköhögtük az OTP-nek, akkor a kölcsöntechnikával leálltunk. A mostani kocsit már csak akkor vettünk, amikorra összegyűjtöttük a pénzt (a rendszáma KES).
Tényleg sokan rá vannak kényszerülve a kölcsönre. Lakás, munkaeszköz(gép, autó). De sokan kényelemre, luxusra, "mert megérdemlemre" veszik fel. A harmadik csoport, aki később bedölt befektetésre vette fel (rossz spekuláció), nem döntésfixatív. Kötelezővé kellene tenni már kisgyerekkorban pár stratégiát erősítő játékot (Végzetúr, Second Life) akkor talán könnyebb lenne a zéletben is.
Úúúgy el tudnék képzelni egy érettségit a Végzetúr kérdéseivel
Pontszám: 8.25
kedvencCirmos cicaNő
Végzetúr mester
1581 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
23. hozzászólás - 2009.02.07. 19:47:11
Egy éve vettünk föl kölcsönt a kedves OTP-től, lakásépítésre. Saját telek, eladott ingatlan volt, de muszáj volt kipótolni. Jól indult: havi 80ezres részlettel. Idén januárban megjött a forróvíz. Az alapkamat felemelve 3.x-ről, 6.x-re. A svájci frank is az egekbe. A folytatás már nem jó: 140ezres februári törlesztőrészlet. Ha így haladunk jövőre már 300ezret fizetek
Világéletemben a felemelkedésért küzdöttem, de hirtelen bevertem a fejem egy óriási békavalagba.

v1-Fantaghiro; v3-Nebet Het
Pontszám: 8.50
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3625 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
24. hozzászólás - 2009.02.07. 23:30:16
Végzetúr mint érettségi tétel, jól hangzik, támogatom...

Hát igen, a pénzügyi válság egyik "mellékes" csapása a devizahitelek elszabadulása. A bankok egyébként nem véletlenül adták előszeretettel a 20 éves meg hasonló futamidejű kölcsönöket devizában: ha az egész válságot nem is lehetett előre látni, azt azért lehetett tudni, hogy ekkora távon előbb-utóbb el fog szabadulni a Forint árfolyama. Gondolom paráztak is a bankok rendesen, amikor látták, hogy jön, jön az euró, és a Forint nemhogy nem szállt el, de még erősödik is... aztán ahogy megugrott, először elégedetten hátradőltek, most már ők is kezdenek idegeskedni: ha túlzottan elszállnak a törlesztőrészletek, akkor az emberek nem tudják fizetni, a bank ugyan kap egy adag lakást, de nem lesz kinek eladnia. És persze ettől a lakásárak tovább zuhannak, és aki pár éve devizába vette fel a hitelt, nemcsak azért verheti a fejét a falba, hogy mekkora lett a törlesztőrészlet, hanem attól is, hogy lassan kétharmad-féláron tudna egy ugyanolyan lakást venni.
Sajna devizahitele nemcsak a magánembereknek van, hanem a vállalatoknak és az országnak is.
A tőkeáttételes spekulációk manapság olyan mértékűek, hogy könnyedén játszadoznak egy ország pénzének árfolyamával, függetlenül az inflációtól vagy az ország gazdasági eredményeitől. Ezért van az, hogy noha világszerte csökkentik a kamatokat, nálunk szépen emelgetik, hogy mentsék a Forint árfolyamát.
Olvastam róla, hogy tervezik korlátozni a bankok egyoldalú kamatmódosítási jogát, nem tudom, lesz-e belőle valami.
Pontszám: 8.13
kedvencCirmos cicaNő
Végzetúr mester
1581 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
25. hozzászólás - 2009.02.07. 23:43:38 (Válasz Miklós #24 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2009.02.07. 23:30:16

Olvastam róla, hogy tervezik korlátozni a bankok egyoldalú kamatmódosítási jogát, nem tudom, lesz-e belőle valami.


Hát remélem, hogy igen. Forint alapú hitelt intézni nálunk lehetetlen. Okosan van kitalálva minden.
Világéletemben a felemelkedésért küzdöttem, de hirtelen bevertem a fejem egy óriási békavalagba.

v1-Fantaghiro; v3-Nebet Het
Pontszám: 6.33
irritálóAlmási ViktorFérfi
Végzetúr mester
1277 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
26. hozzászólás - 2009.02.08. 14:16:03 (Válasz Miklós #24 hozzászólására.)
"És persze ettől a lakásárak tovább zuhannak, és aki pár éve devizába vette fel a hitelt, nemcsak azért verheti a fejét a falba, hogy mekkora lett a törlesztőrészlet, hanem attól is, hogy lassan kétharmad-féláron tudna egy ugyanolyan lakást venni."

Egyik haverom 2 éve vett devizahitelre lakást, a legrosszabbkor amikor csak lehetett. Gyereket akartak, lakás kellet, egyszerű munkásemberek lévén nem volt más lehetőségük. Jelenleg nem az a helyzet náluk "hogy verheti a fejét a falba", hanem az hogy van egy 110000-es havi törlesztőrészletük (ami persze csak 70000 volt két éve), ehhez havi 200000-es jövedelmük, mert persze az szó szerint inkább csökkent 2 év alatt az árakkal ellentétben, plusz egy kisgyerkőc.

A hitelből innen kezdve kikeveredni nem tudnak, hisz a lakásárak is csökkennek, egyetlen lehetőségük hogy 25 évig behúzzák a nadrágszíjat de keményen hogy a temetésükre összespórolják a pénzt. Persze be is lehet vállalni még egy munkahelyet, csak sajnos a jelenlegi helyzetben úgy fest hogy azt a másodállást az élete végéig csinálnia kéne.

Mindezt egy olyan világban ahol a médiából az utcáról mindenhonnan azt kapod már szinte kondicionálásképpen hogy élj felelőtlenül-boldogan mindent megkaphatsz mert megérdemled ez csak természetes.

Na ez az ami kemény dió.
Zöld Szója Logan (V1)
http://forum.vegzetur.hu/index.php/topic,799.380#hsz384
Pontszám: 4.44
kedvencAnababaNő
Végzetúr mester
484 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
27. hozzászólás - 2009.02.08. 14:49:28 (Válasz Almási Viktor #26 hozzászólására.)
És akkor ők még nem a jenhitelesek, ahol a fedezeti érték a hitelösszeg 160%-a volt, és most a "van aki azért jön, mert otthon ezt látta - van aki azért mert otthon nem ezt látta" bank úgy tűnik vagy előtörlesztést vagy pótfedezetet kér - függetlenül attól, hogy az adós rendben fizeti-e a megemelkedett hiteltörlesztő részletet vagy sem. Ugyanis a hitelösszeg forintban számolt mértéke az eredeti összegtől csúnyán elszállt, így az eredeti ingatlanfedezet a hitelösszeghez képest jelentősen lecsökkent, azaz valahogy helyre kell állítani az arányt.
Van ismerős, aki lakásfelújításra vett fel ilyen hitelt, és most megpróbálja eladni a lakást és albérletben folytatni, mielőtt a bank kér tőle vagy pár milliót vagy pótfedezetet (egyik sincs). Miközben ő a törlesztőrészleteket még mindig rendben fizeti.
A hozzászólást Anababa módosította 2009.02.08. 20:07:38-kor
Pontszám: 8.33
népszerűOtoaakFérfi
Végzetúr mester
678 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
28. hozzászólás - 2009.02.09. 14:00:23
Nálunk most jön a baba, lakás még nincs de valamit lépni kell (sajna nem nagyon van miből) az csak egy dolog ha az emberek felelőtlenűl vesznek fel hiteleket, de amikor 2 hétre előre se lehet tervezni elég nehéz felelősen dönteni. Még ha biztos is a munkahely segítenek a szülők és "elvileg" megoldható minden akkor sem tud senki biztosra menni addíg amíg forintban kapja a fizetését.
Yworl - the dead terrorist
Pontszám: 7
népszerűOscarFérfi
Végzetúr poronty
3 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
29. hozzászólás - 2009.02.09. 17:58:46 (Válasz Otoaak #28 hozzászólására.)
Üdv!

Sok érdekes dolgot olvastam, a témában hallottam a rémtörténeteket, és nem nagyon értem az embereket. Én (márcsak munkámból kifolyólag is), nem látok mást mint értelmetlen költekezést, közben pedig a fene nagy síránkozást, hogy milyen rosszul megy itt mifelénk az embereknek.

Bocsánatot kell kérnem előljáróban azért amit mondani fogok, de belehet fejezni a rinyálást, meg a mesterséges hisztériakeltést. Semmi más nem történt, minthogy beleléptünk a magunk álltal megásott gödörbe. Elismerem ilyen helyzetben kényelmesebb a gödör alján síránkozni és várni a segítséget, de hasznosabb erölködni picit, és önerőböl kimászni a nevezett gödörből. Mire is gondolok? Én is szeretnék budai villát, C osztályú mercedest, thaiföldi nyaralást, svájci telelést, 3 méter képátmérőjű plazmát a mennyezetre, és természetesen ezt 3-4 évente lecserélni, de nem telik rá. Amire viszont a páromnak és nekem telt azt összehoztuk. Belvárosi társasházi tetőtér, egy 2 éves apró suzuki, hétvégi kirándulások (belföldön, legtöbbször barátoknál), egy 72 cm képátmérőjű 10 éves TV. A kontraszt dúrva, tudom csak azt szeretném érzékeltetni vele, hogy a hitel (vagy kölcsön), nem tünteti el a különbségeket, egyszerűen vannak vágyak és van a valóság.

És ettől a valóságtól rugaszkodtak el nagyon sokan az elmúlt években. Kivagyiságból, irigységből, vagy egyszerű emberi ostoboságból. Most meg elérkezett a fizetés ideje, és bizony sokan rajta fognak veszíteni. Miért is? Mert nem szántak rá röpke öt percet, hogy gondolkodjanak, hogy mi az a teher amit baj esetén is fel tudnak vállalni (munkahely elvesztése, baleset stb.). Ránk köszöntött az új világ, már nincs hatalom ami megmondja mit csináljunk, mikor és hogyan. Magunknak kell boldogulnunk, terveznünk, számolnunk, gondolkodnunk (tudom fárasztó, kényelmetlen meg baromi ciki, de ez van).

De fel a fejjel! Ez egy lecke, amiből tanulni fogunk (remélhetőleg), és ezután már tapasztalatokkal felvértezve, okosan és előrelátóan tervezve boldogulunk majd a jövőben (ha már nem tanultunk mások hibájából, majd most tanulunk a sajátunkból).

Ezen sorok írójának nem állt módjában senkit megsérteni, saját (nem éppen népszerű), gondolatait, véleményét kívánta megosztani a nagyérdeművel!!!
Pontszám: 6.73
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3625 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
30. hozzászólás - 2009.02.09. 22:10:43
Oscar, azért a helyzetért nem csak az emberek a felelősek. Irtózatos kampányok mentek, ahol mind azt sugallták az embereknek, hogy vegyenek fel hitelt. Folyamatosan, megállás nélkül. A banki hitelnyújtás pedig sok esetben semmiben sem különbözik az átlagos szélhámosságtól, átveréstől. Szerintem az emberek 99%-kának, amikor a 200ezres fizetés mellé felveszik a 70ezres törlesztőrészletű hitelt, az jön le, hogy havonta 70k-t fizet, pont. Az, hogy ezt devizában fizetik, a bank csak egy "technikai könnyítésként" tünteti fel, nem hiszem, hogy sok ügyfélbe belesulykolják, hogy emiatt 2 év múlva a törlesztőrészlet akár másfélszeresére is nőhet.
Szóval a bankok legalább ennyire hibásak. A bankok nagyrészt külföldi kézben vannak, tehát nem segélyt kéne adni nekik a mi adónkból, hanem hadd oldják meg ezt a helyzetet a saját forrásaikból. Ha a sarki pék vagy fűszeres rosszul gazdálkodik, őt sem segíti ki az állam, pedig annak magyar tulajdonosa van.
Most az okosok azt mondják, hogy a Forint pár hónap múlva stabilizálódik 270-280 Forint környékén. Ezt totálisan az ujjukból szopják, ez ugyanolyan tipp, hogy egy év múlva esni fog az eső. Simán előfordulhat, hogy egy év múlva a Forint-Euró árfolyama 350 lesz, vagy akár 400. És akkor a bankok mit csinálnak? A törlesztőrészletet senki sem fogja tudni fizetni. Akkor lesz 10 banknak 300,000 lakása, és 300,000 család az utcára kerül? Nem, ezt a békát részben a bankoknak kell lenyelniük, törvényileg korlátozni kell a törlesztőrészlet emelésének mértékét.
Pontszám: 8.20
népszerűOscarFérfi
Végzetúr poronty
3 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
31. hozzászólás - 2009.02.10. 04:33:38
Kedves Miklós!

Értem amit mondasz, de én nem ismerek senkit akit mondjuk fegyverrel kényszerítettek volna arra, hogy hitelt vegyen fel. Nem azért írtam kivagyiságról, irigységről, ostobaságról mert jól mutatott a hozzászólásban (na jó azért is), hanem mert erről van szó nem többről. Hiszen mint minden más esetben a hitel és a kölcsön nem más mint termék. Amit reklámozni szokás. A bankok reklámozták a terméküket, mi emberek pedig dönthettünk kell-e a felkínált termék vagy nem. Ez az emberek felelőssége. Körültekintéssel, pici odafigyeléssel nagyon sok ember elkerülhette volna, hogy bajba kerüljön (túl vállalja magát).

Az, hogy a bankokat mekkora felelősség terheli a helyzet kialakulásában, na az is megér egy misét. Való igaz nekik is oda kellett volna figyelniük kiknek hiteleznek, azt viszont ne feleddjük, hogy ők azért jobban be vannak biztosítva, hiszen nemfizetés esetén, a hitel fejében övék a kocsi, lakás, toronyóra lánccal stb-stb. A kialakult helyzetért a bankokat leginkább erkölcsi felelősség terheli. Talán ha a bankok közül is tönkre megy néhány, akkor talán a jövőben ők is körültekintőbben, az ügyfeleket maximálisan tájékoztatva, és segítve hiteleznek (bár ennek ellentmond, hogy bankmentő csomag van, ügyfélmentő csomag helyett).

Az árfolyamokról is ejtenék pár szót, mint ahogy te is tetted. Jelenleg ott tart a helyzet, hogy az állam beavatkozott a forint (és ezzel együtt a devizahitellel rendelkezők), védelmében. A térség országaival közösen (Csehország, Lengyelország), próbálják stabilizálni a nemzeti valutákat, hogy a törlesztőrészletek ne verdessék a csillagos eget (ezt ugyan nem vallották be, de nem történt a térségben olyan említésre méltó gazdasági esemény ami indokolná ezen valuták erősödését). Ez ugyan nem valódi megoldás, azonban ad egy kis időt arra, hogy valódi megoldás szülessen a probléma megoldására.

A témával kapcsolatban jómagam is próbálok a lehető legnagyobb empátiával viszonyulni, a megnyilvánulásaim, nem mások sértését, megalázását szolgálják, sokkal inkább egy gondolatébresztő vita építőkövei lennének!!!
Pontszám: 6.75
népszerűOtoaakFérfi
Végzetúr mester
678 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
32. hozzászólás - 2009.02.10. 10:44:13 (Válasz Oscar #31 hozzászólására.)
Kedvs Oscar.

Ha már megszülettél valahol élned kell, kockázat nélküli élet nincsen, és a kevés (általában jómódú) adrenalinfüggőket leszámítva azért az emberek 99%-a nem a lehető legnagyobb kockázatra törekszik, főleg akkor nem amikor az élete további alakulását tervezi házat vesz családot alapít stb.

A jelenlegi helyzetben szinte képtelenség jó döntést hozni amíg járni tudok dolgozni is fogok de ki tudja mire lesz ez elég? Azért nézz szét egy kicsit ebben az országban szerintem nem a 40-50 milliós kölcsönt felvevők szívják a fogukat a 20 millás mercijükben ülve mert bedőlt a hitelük hanem azok akik eddíg is fél vagy 1 szobás lakásban próbáltak egy jobb élet reményében minimálbérből fekete munkából stb. összehozni valamit ha hiszed hanem ők vannak többen.

Persze mindenki lehetne előrelátóbb és 3 gumival 4 féle fogamzásgátlót szedve kellene szeretkezni mert az a tuti, vagy ha mégis úgy jön össze mondhatom az asszonynak most nem jó a gazdasági helyzet lécci vagy 3 évig tartsd vissza a babát és ne szüljd meg stb. Meg persze erre is lehet azt mondani, hogy csak kivagyiságból melldöngetésből szexelnek az emberek védekezés nélkül mert mi adrenalin függők szeretnek kockáztatni, ez akár lehetne az új magyar extrém sport is...

Szóval szerintem sokak véleményével ellentétben a legtöbb ember a boldogulását keresi, és az adott lehetőségeihez képest próbálja a legjobb megoldást megtalálni.

A szemelyi hitelek/kölcsönök meg egy teljesen más kérdés a 300-400%-os THM-el biztos vagyok benne, hogy sokan vannak akik valóban a jövőre nem gondolva felelőtlenül szórják a pénzt de azok között akik ilyen kölcsönöket vesznek fel is egyre több olyan van akinek létkérdés a pénzhez jutás és nem a plazmára vagy az új mobilra költi, de a jelenlegi válságnak ők csak az első áldozatai és nem ők a felelősek a kialakulásáért.

Hozzáteszem nem várható el mindenkitől a főiskolai ill. egyetemi végzettség sőt még az érettségi sem , az emberek átlag inteligenciája erősen "alultervezett" ahoz képest sokszor milyen bonyolultságú döntéseket kell hozniuk, és itt van a bankok óriási felelőssége amikor ezt pofátlanul kihasználják, ugyan azt csinálják mint sok száz éven keresztűl a csodaárúsok egyszerű szemfényvesztéssel reklámmal probagandával elérik, hogy bedőljenek nekik az emberek, és most amikor nem az emberek hanem a bankok vállalták túl magukat az átvert balekoktól várják a segítséget. Régen az ilyen csalókat csodaárúsokat ha elkapták felhúzták az első fára de legalábbis ritkán maradt el az agyonveretés. Én bízom benne, hogy megütik a bokájukat azok akik a kialakult helyzetért felelősek.

Otoaak
Yworl - the dead terrorist
Pontszám: 7.90
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3625 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
33. hozzászólás - 2009.02.10. 15:03:47
Oscar, mondok egy másik példát. A dohányzást reklámozó hirdetéseket, plakátokat betiltották. Miért? Hiszen mindenki tisztában van vele, hogy a dohányzás mennyire egészségtelen, el tudja dönteni maga is, hogy kipróbálja vagy se! Igenám, csakhogy itt van egy társadalmi felelősség, ha mindenhol azt látod, hogy sikk cikizni, meg még a reklámokból is ez jön le, inkább belevágsz, mintha sehol nem nyomják az arcodba.

A hitellel is hasonló a helyzet. Ha betiltanák a hitelreklámokat, sőt, felvilágosító műsorok lennének a kártékony hatásáról, és a bankokat köteleznék, hogy a hitelfelvevők elé toljanak egy nagybetűs szöveget, miszerint a szerződés aláírásával egész életükre elkötelezik magukat a banknak, akkor sokkal kevesebb ember lenne bajban.

Márpedig a helyzet nem annyira más, mint elsőre gondolnád. Az emberek simán elélnek 60-70 éves korukig úgy, hogy füstölnek fiatalkoruktól kezdve, mint a gyárkémény. Meddig él az, aki éveken át stresszeli magát azon, hogy nem tudja előteremteni a törlesztőrészletet, ne adj isten elveszik a lakását és az utcán kell élnie?

Lehet mondani, hogy a hitel is csak egy termék, mint a többi, de ezért a termékért sokan az egész életüket adják oda. De nem várhatjuk, hogy az állam erről felvilágosítja a polgárait addig, amíg ő maga is gondolkodás nélkül veszi fel a hiteleket.
Pontszám: 7.97
népszerűMortimerFérfi
Végzetúr mester
4247 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
34. hozzászólás - 2009.02.10. 15:07:40 (Válasz Miklós #33 hozzászólására.)
Ez egyértelműen a bankos lobbi erősségét mutatja. Mint ahogy az is, hogy arról is képtelenek megállapodni, hogy tiltsák az uzsorakamatot, például a Provident 3-400 százalékos THM mutatójú gyorskölcsönét. A cég előre úgy kalkulál, hogy 4 felvevőből 1 nem fogja tudni visszafizetni a tartozást. Pedig nagyon egyszerűen be lehetne ezt tiltani, például a jegybanki alapkamat öt-tizszeresében maximálni a hitelkamat nagyságát (más országban, például a lengyeleknél van ilyen).
Az egészséged érje el a szinted kétszeresét!

Minden információ a Végzetúrról! Küldetések szakértelmek felsorolása, és még LE-t is kapsz, ha használod!http://vegzetur.wikidot.com/
Pontszám: 8.75
kedvencRiusFérfi
Végzetúr mester
253 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
35. hozzászólás - 2009.02.10. 22:57:45 (Válasz Oscar #31 hozzászólására.)
A hitelek és a válság kérdései szorosan összefüggenek, sőt ennek a blognak sok más témája is.
A pénzügyi válság már több éve sajátos recesszióként elhúzva, de itt volt a nyakunkon. Most a süllyedő óceánjáróhoz hasonló a helyzet. a "hídon" már régóta tudják, hogy süllyedünk, de itt lenn a "közös helyiségekben" csak nemrég ordította el magát pár ember, hogy "mindenki őrizze meg a nyugalmát!".

Az 1929-es világgazdasági válság után Magyarország a "3 millió koldus országa lett". Most is haladunk ebbe az irányba. Az emberek közül a többségnek már nem a plazma TV és az új autó, amihez a hitel kell, hanem a rezsi és az önellátás. A hónapról-hónapra élés, már hétről-hétre, napról-napra kategóriává változott. Az emberek hiteleket vesznek fel az élethez és a másik hitelek fedezésére, de már egy idő után ez olyan hitelspirált hoz magával, hogy BAR-listások lesznek és akkor jön a Provident, vagy az uzsorások, majd a végrehajtás és a kilakoltatás, mert magáncsőd az nálunk nincs.
Több munkahelyen kell annak dolgoznia, aki a normál életvitelét fenn akarja tartani, de a munkalehetőségek is beszűkültek. A luxusra, extra kiadásokra a többségnek már nincs pénze. Erre jó példa a csökkenő könyvvásárlás, a kevesebb mozilátogató és a silány, de olcsó kínai holmik kereslete, valamint ez a játék is, ahol a prémium tagság költségeit a többség nem vállalja, nem vállalhatja fel.
Az internetes hozzáférés egy alap dolog lenne, de vannak olyanok, akik csak iskolából, munkahelyről intézik, intézhetik, mert erre a "luxuskiadásra" már nem futja a családi kasszából.

A hitelekről konkrétan:
Aki régen vette fel, mint én, még az is észleli (19 ezres volt előző évben, most 22 ezres a törlesztő részletem a lakásra és már "csak" 2 évem van vissza). Aki meg nem olyan rég, az úgy gondolta, hogy a magas bérleti költség helyett inkább a magas törlesztő részletet fizeti. Utóbbi most csapdában vergődik, hogy eladja ár alatt, vagy lehet, hogy nem fogja bírni, de ha eladja, akkor hová menjen.
Nincs állami népjóléti tevékenység és szociális háló, csak a miniszterek és képviselők jólétére ügyelnek.
Vidéken a viszonylag olcsóbb munkaerőre és helyi támogatásokra alapított üzemek nyíltak a rendszerváltás után, most sorra zárnak be és küldik el az embereket. A munkanélküliek már nem fognak luxusra költeni, de hiteleik nekik is vannak.

Azok a folyamatok amik az országgal nagyban zajlanak, láthatóak kicsiben is, de ha valaki a magánéletben túlköltekezik, az összébb kell húzza a nadrágszíjat, vagy letöri a felelőtlen párja kezét, hogy elvegye a kedvét. Nagyban ezt úgy tűnik, nem lehet megtenni(sajnos).
Ronda troll vagyok.
Éhes, agresszív, konok,
Mindent felfalok.

Világ 1: Rius, Világépítők
Világ 2: DeSide, Zafír
Világ 3: Drowsy Druid Abasc, Mohír
Pontszám: 9
népszerűOscarFérfi
Végzetúr poronty
3 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
36. hozzászólás - 2009.02.11. 05:14:30
Először is köszönöm, hogy értékes és intelligens hozzászólásokkal bővítettétek a látókörömet a témában. Amit olvastam hasznos volt, és sok dologban úgy érzem nincs is vita, azonban amivel nem értek egyet arra azért reagálnék.

Otoaak, amit ítrál azzal nem vitatkozok mert igazad van. Én sem azokról beszéltem akiknek nem nagyon van más lehetőségük az életben, mint valamiféle hitel felvétele, hogy tisztességes egzisztenciát teremtsenek maguknak és a családjuknak. Abban is igazad van, hogy nem a mercis x milliós kölcsönösökön csattan majd az ostor, nem ők jutnak majd koldusbotra, hanem a becsületesen dolgozó kisemberek, akik csak normális életet szeretnének. De szertnék előhuzakodni, egy személyes példával, érzékeltetve, hogy miről is írtam eddig.

Egy ismerősömmell egy helyen dolgoztam, szinte ugyanolyan pozicióban, naggyából ugyanolyan fizetéssel. Mindketten tartós kapcsolatban élünk, terveztük a jövönket ki hogy boldogul ilyenek. Szinte azonos időben (naggyából két éve tettük meg a nagy elhatározást, saját egzisztenciát hozunk létre. Az, hogy nekem ebből mi sikerült, már leírtam. Kollégám viszont másképp cselekedett. Hitlre vett egy szép nagy kocsit, és egy 140 nm-es kertes családi házat. 16 millió hitelt vett fel. Tartaléka nem igazán volt, de nem igazán aggódott. Bő egy évvel ezelőtt megérkezett a baba is. Aztán egyik nap (tavaly nyáron) elvesztette az állását. Jelenleg ott áll, hogy a kocsiját már elbukta, és egy-két hónap múlva oda a szép háza is. Én ilyen összefüggésekben beszéltem a felelőtlen döntésekről, és a bután (ostobán) felvett hitelekről.

Ami a gyerek vállalást illeti, 8 hónapja én is büszke apuka vagyok (gyönyörű kislányunk van), és nem terveztük, két tragédia után nem is nagyon reménykedtünk benne. Nem a gazdasági helyzettől tettük függővé a gyerekvállalást (és szerintem a legtöbb ember sem). Az iskolai végzettségre, és az általános intelligenciára és a döntések bonyolultságára is reagálnék. Jómagam érettségivel rendelkezem (azt is csak harmadjára sikerült megszereznem), ettől azonban még elvárható tőlem, hogy felelős döntéseket hozzak, illetve ha ha egy bonyolult és hosszútávú döntést kell meghoznom ami ráadásul nem csak az én életemet befolyásolja akkor ne féljek segítséget, tanácsot kérni. Nem leszek kevesebb attól, hogy tájékozódom (és talán nem is kötünk ki a híd alatt egy kartondobozban).

Miklós veled inkább elvi síkon értek egyet, mármint ami a reklámokat illeti. Egy tökéletes világban igeként hírdetném minden szavad. De a reklámok betiltása nem oldja meg a problémát. Attól, hogy nincsenek dohányreklámok, még nincs kevesebb dohányos, sőt. Abban kétségtelenül igazad van, hogy a reklámok sokakat becsapnak és talán ez is közrejátszik, hogy aztán bajba kerülnek, de biztos vagy te abban, hogy hitelreklámok nélkül kevesebb lenne a rossz hitel??? Érdekességképpen megemlítem, hogy a magyar lakossági hitelállomány több mint 6000 milliárd forint, aminek akár a harmada is bedőlhet 2 éven belül. Szerinted ezt mind ráfoghatjuk a reklámokra meg az elégtelen tájékoztatásra, vagy esetleg írhatunk ebből az összegből az emberi trehányság számlájára is??? Akkor már inkább a felvilágosítás, kvázi oktatás ahol meg lehetne tanítani az embereket a helyes hitelfelvételre (beleértva az államot is).

Mortimer amit a banklobbiról írtál azzal egyetértek. Azonban, hogy ez megváltozzon a társadalom széleskörű összefogására van szükség, hogy az ország irányítói is így kezdjenek gondolkodni (90-es évek, dohánylobbi térvesztése). Mert azért azt látnunk kell a lobbik kiket is támogatnak (törvényhozás, országirányítás). Az, hogy a lengyel példa nálunk is teret nyerjen, félek sok ember koldusbotra jutására lesz szükség.
Pontszám: 8.88
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3625 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
37. hozzászólás - 2009.02.11. 21:40:54
Ez a hihetetlen, agressziv hiteldömping azért az utóbbi években indult meg, ahogy a bankok versenyezni kezdtek az ügyfelekért, és egyre nagyobb hiteleket adtak egyre nagyobb fedezetre. Az embereknek tehát nem volt tapasztalatuk, rossz példájuk arról, hogy mi van akkor, ha "bedőlnek". Hiszen a szüleiknek is volt hitelük, szépen kifizették, aztán milyen jól jártak. Itt a bankoké a felelősség, selejtes áruval kereskedtek, nekik kell elvinni a balhét. Vegye ki mindenki a betétjét, vegyen belőle aranyat, a bankok meg hadd menjenek csődbe...
Pontszám: 8.13
népszerűMortimerFérfi
Végzetúr mester
4247 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
38. hozzászólás - 2009.02.11. 22:44:33 (Válasz Miklós #37 hozzászólására.)
"Vegye ki mindenki a betétjét, vegyen belőle aranyat, a bankok meg hadd menjenek csődbe..."

Sajnos ezt soha nem fogják engedni a bankok, ahhoz túl sok pénzük van. A hivatalnokok megy úgyse a saját pénzükkel gazdálkodnak, meg fogják győzni őket, hogy hozzanak létre egy "rossz bankot", ahova az összes ilyet áttolják, közben arra hivatkoznak, hogy mindezt a magyar gazdaság érdekei kivánják.

Érdemes a témában pl. ezt elolvasni http://index.hu/belfold/fszkrak0202 Kiválóan mutatja, hogy a bankok ugyanúgy felelősek, de mossák a kezüket.
Az egészséged érje el a szinted kétszeresét!

Minden információ a Végzetúrról! Küldetések szakértelmek felsorolása, és még LE-t is kapsz, ha használod!http://vegzetur.wikidot.com/
Pontszám: 7.33
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3625 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
39. hozzászólás - 2009.02.18. 13:59:18
igen, a bankok "túl nagyok" ahhoz, hogy hagyják őket csődbe menni, közben ők a felelősek az egészért. Az egész "devizában vedd fel a kölcsönt" dolog egy nagy spekuláció volt, ahol a bank arra játszott, hogy romlani fog a Forint a vártnál nagyobb értékben, és így extra profitra tesz szert, most viszont kezd kicsit túl sok lenni a jóból

Valószínűleg senki sem látja már át, hogy pontosan hol kezdett valaki a semmiből virtuális pénzt csinálni, ami ezt az egész lufit elkezdte felfújni. Lehet persze, hogy a lakosság is kicsit többet költött annál, mint amit megengedhetett volna magának, de azért amögött mégiscsak megtermelt érték áll, a bankok viszont tényleg a semmiből, a légüres térből nyújtották a hiteleket.
Pontszám: 7.38
kedvelt tagrhynnFérfi
Végzetúr tanonc
34 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Hitel és kölcsön
40. hozzászólás - 2009.02.21. 08:12:11 (Válasz Miklós #39 hozzászólására.)
Miki ezt ugye te se gondolod komolyan?

Olvasgatom a topicot, de most már nem bírtam hozzászólás nélkül. Pénzügyi szakemberként azért megmosolyogtató egy-két dolog.

Az egész "devizában vedd fel a kölcsönt" dolog egy nagy spekuláció volt, ahol a bank arra játszott, hogy romlani fog a Forint a vártnál nagyobb értékben, és így extra profitra tesz szert, most viszont kezd kicsit túl sok lenni a jóból.


Hát persze. A bank a neked kiadott CHF hitelt ugyanúgy valahonnan szerzi, s ha elszáll a forint, ugyanúgy megnőnek a költségei, ezért hajt be sokkal többet. Persze vannak rabló bankok, akik eszetlenül állítják be az árazógépet, de azért ebből semmilyen extraprofitjuk nincs. A kezd túl sok lenni a jóból kifejezést meg definiáld, légyszi. Gondolod, azért rugnak ki 50-100-200 embereket, mert nekik olyan jól megy?
Idézet: Mortimer - 2009.02.11. 22:44:33
"Vegye ki mindenki a betétjét, vegyen belőle aranyat, a bankok meg hadd menjenek csődbe..."

Sajnos ezt soha nem fogják engedni a bankok, ahhoz túl sok pénzük van. A hivatalnokok megy úgyse a saját pénzükkel gazdálkodnak, meg fogják győzni őket, hogy hozzanak létre egy "rossz bankot", ahova az összes ilyet áttolják, közben arra hivatkoznak, hogy mindezt a magyar gazdaság érdekei kivánják.


És ha aranyat veszel, majd annak leesik az ára, mert a bankok, akik az egészet fenntartották, összeomlottak, s te elveszted minden pénzed, akkor jó lesz? Egy új rossz bankba meg hogyan tolod át a hitelt? azért az nem úgy megy, akkor a rossz banknak kellene ezeket kifizetnie, ami a mostani forráshiányos környezetben elég nehéz lenne.
Pontszám: 7
Oldal: 12345678
Dobókocka - a sokoldalú kiegészítőRésföld - a HKK legújabb kiegészítője