Felhasználónév: Jelszó:
Oldal: 1234567
Szerző
Topic neve: Sztrájk
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3625 hozzászólás
Profil megtekintése
Sztrájk
1. hozzászólás - 2008.12.14. 21:01:27
Sztrájk van a repülőtéren és a vasútnál is, úgyhogy ez most egy igencsak aktuális téma. Mindegyik sztrájk másról szól: a vasutasok egyszerűen plusz pénzt akarnak, a repülőtér dolgozói a leépítéstől félnek, és a korábbi BKV sztrájk pedig egy figyelemfelhívás volt arra, hogy a BKV akkora bajban van, hogy a buszok darabjaikra fognak esni, ha nem kapnak pénzt. Persze, igazándiból mindhárom sztrájk a pénzről szól, csak más-más módon.
A sztrájk alapvető intézményével egyet értek: amikor ezt az egészet kitalálták, a munkások sokszor embertelen körülmények között, mindenféle jogok nélkül dolgoztak, és kényére-kedvére ki voltak szolgáltatva a munkáltatóknak. Ezek az idők azonban elmúltak, legalábbis itt, Európában. Jóléti demokráciában élünk, ahol seregnyi törvény szabályozza a munkaadót, és biztosít számos jogot a dolgozóknak. Nem mondom, hogy a sztrájk teljesen értelmetlenné vált: a BKV sztrájkkal maximálisan egyetértettem, óriási volt a gond (ha ugyan múlt időbe tehetjük), szükséges volt a drasztikus lépés, hogy felfigyeljenek rá az emberek, hogy mekkora a baj.
A vasutassztrájk azonban nem más, mint egy zsarolás egy kis extra pénzért, ami amúgy nem járna. Az eladott MÁV Cargóban a dolgozók nem voltak tulajdonosok, nem a MÁV adta el, hanem az állam - miért járna belőle részesedés nekik? Ezzel a erővel ahányszor bevétel kerül az államkasszába, valaki sztrájkolhatna azért, hogy részesedjen belőle. Persze ez nem a dolgozók hibája, ha azt mondják a szakszervezeti vezetők, hogy most sztrájkolni kell, méghozzá a ti érdekeitekért, akkor ugyan ki fog kiállni, hogy én ezt nem érzem jogosnak, és antiszociális leszek, felveszem a munkát.
Csakhogy ez egy negatív visszacsatolás, a MÁV amúgy is nagy bajban van anyagilag, a sztrájkból adódó sokmilliós veszteség nem könnyít a helyzetén, és aki most a plusz 250ezerért sztrájkol, holnap emiatt lehet, hogy a munkáját is elveszíti. Az emberek pedig szidják a MÁVot (nem a pénzt kifizetni nem tudó vezetőséget, hanem magukat a vasutasokat), és mennek busszal, autóval, vagy ahogy tudnak. A busz sokszor már most is olcsóbb, mint a vasút, a sorozatos sztrájkok miatt az emberek elvesztik a bizalmukat a MÁVban, és ez további, járulékos veszteséget okoz a jövőben.
A reptér dolgozói azért sztrájkolnak, mert félnek a leépítésektől. Csakhogy a repterek és légitársaságok nagy bajban vannak, az utóbbi évek eseményei és a recesszió rájuk is keményen lesújtanak. A többszázmilliós extra bevételkiesés plusz a kártérítési perek az eddig sem pozitív mérleget annyira lebillenthetik, hogy sztrájk ide vagy oda, mégis lesznek leépítések, sokkal komolyabbak, mint a sztrájk nélkül, mert nem lesz más megoldás. És itt is, akik napokon át ittrekednek Budapesten, vagy emiatt elbukják üzleti útjukat, karácsonyi nyaralásukat - nem a reptér vezetőit fogják szidni, hanem az egész repteret, a dolgozókat, akikben globálisan csökken a bizalmuk.
Mindkét esetben, a vasutasok és a repteresek is saját maguk alatt fűrészelik a fát, saját jó kis állásukat teszik tönkre. Persze, a munkanélküli segélyeiket és az így keletkezett egyéb károkat is végső soron a mi adónkból fogják fizetni. A korlátlan demokráciának és szabadságnak ára van, amíg mi itt azért sztrájkolunk, hogy a gyerekszobába is jusson plazmatévé, addig a kínaiak és más, feltörekvő gazdaságok szépen felfalnak minket - mert ők nem sztrájkolnak, megbecsülik a munkájukat, és tudják, hogy lehetne rosszabb is.

Ne felejtsd el értékelni a témát!
Pontszám: 8.71
népszerűArchibald CunninghamFérfi
Végzetúr mester
882 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
2. hozzászólás - 2008.12.15. 09:28:08
Abszolút egyetértek, bár látszik, hogy Budapesten élsz, mert csak a BKV rossz helyzetét látod.

Ebből a sztrájkból látszik, hogy kinek van kényszerítő lehetősége. Aki sztrájkolhat, és ezzel kényszeríteni tud, az teszi, és ezért keres egy mozdonyvezető kétszer annyit mint egy buszsofőr, pedig neki csak annyi a dolga, hogy ha piros a lámpa megálljon, nem egy nagy dög busszal forgalomban mozogjon.

Korábban elkanyarodott téma volt, az állami szektor fizetése, ezért most itt is kanyarítok egyet erre felé. Ha a rendőrök, a tűzoltók, mentősök megtehetnék, hogy nem veszik fel a munkát, akkor valószínűleg egy nap alatt meglátszana, hogy mekkora szükség van a munkájukra.

És szerintem az ország sztrájkoljon, mert a rendszerváltáskor az állami vagyon privatizációjából befolyt összegeket nem osztották szét a lakosság közt. Most emiatt is mindenki menjen utcára!!!
V1
Pontszám: 6.78
népszerűSorseress2Nő
Végzetúr tanonc
16 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
3. hozzászólás - 2008.12.16. 14:46:32
Tudjátok szerintem az a szomorú, h ennyiszer megtehetik h sztrájkolnak, és nincs semmi következménye. Persze eredménye se, tehát a kérdés az, h érdemes-e tovább folytatni? Hiszen így csak a lakosság szív (kvázi én is, mert 50 km-t kell utaznom a suliig, és este hazafelé már nem indítanak buszt, csak vonatot indíta(ná)nak) és nincs semmi egyéb hatása. Ha lenne értelme a sztrájknak, már rég láttuk volna, és nem kéne ötödször is belekezdeni,nem?
Sorseress2
Pontszám: 7.20
népszerűSorseress2Nő
Végzetúr tanonc
16 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
4. hozzászólás - 2008.12.16. 14:47:36
Persze nekik is elegük lehet, meg nem mondom, h nincs igazuk, de talán mégsem így kéne... Az én szüleimnek sem tetszik, h keveset keresnek, mégsem sztrájkolnak folyton
Sorseress2
Pontszám: 6.71
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
5. hozzászólás - 2008.12.16. 15:13:04 (Válasz Archibald Cunningham #2 hozzászólására.)
Ha annyiból állna a mozdonyvezető dolga, akkor összetennék a két kezüket szvsz. :think:
Egyébként elviekben csütörtökön csak a villamos, HÉV közlekedik a BKVtól.
Üdv:
Gabi
Pontszám: 4.75
kedvelt tagNoyoFérfi
Végzetúr tanonc
42 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
6. hozzászólás - 2008.12.16. 18:31:51
No igen,tényleg vannak akik megtehetik hogy sztrájkolnak,és vannak akik nem.De én kétlem,hogy belegondolnak-e:hány embernek okoznak ezzel nem csak bosszúságot,kellemetlenséget,hanem ellenérzéseket is kiváltanak,nem is kicsit.Konkrétumok nélkül,én hiába dolgozok 320-330 órákat per hó,hiába is emelném fel a szavam,ha nincs szükség a munkámra,mehetek világgá,ha a főnöknek feszítek,felvesz mást,így az ember vagy kussol,vagy büszkén nem dolgozik,egyik sem jó.Persze,ki ne akarna több fizut,kevesebb munkaidőt,több juttatást,de egy nyugdíjas pl. hol sztrájkoljon?Én ha kis lakóhelyem főutcáján felvernék egy sátrat hogy tüntetek/sztrájkolok,tíz perc múlva el lennék takarítva,az biztos.Egységben az erő,valóban,de nehéz ezt tolerálni,ha meg elérik a céljukat,jön az irigység,bizony ilyenek vagyunk.
Szerintem nem kötelező a vasútnál dolgozni,tanárnak sem muszáj lenni,stb.mindent oldjon meg az állam bácsi?De hát az is a mi pénzünk,nem?
Pontszám: 7
fórumozóbokornFérfi
Végzetúr tehetség
204 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
7. hozzászólás - 2008.12.17. 09:47:39
az egesszel csak az a gaz, hogy azokkal tolnak ki leginkabb, akik szamitanak a munkajukra
bar a repteren pl. gordulekenyebben ment minden mint mikor nem sztrajkoltak
de az, hogy egy kozlekedesi vallalat dolgozoi sztrajkolnak, sokezer emberrel kitolas...
Pontszám: 6.80
népszerűDarkshadeFérfi
Végzetúr mester
563 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
8. hozzászólás - 2008.12.18. 22:26:59
Ráadásul Karácsony környékén, amikor sokan utaznának olyanok is akiknek munkájukból kifolyólag nem kell, tehát ingáznak. Az országot egy értelmetlen sztrájkkal még inkább rossz helyzetbe hozzák, miért ki kapott jutalékot /néhány fejesen kívül/ amikor a privatizáció elérte a munkahelyét. Szerintem, senki sem, oké volt kárpótlási jegy meg nyereségrészesedés, már ahol, de ezek nem a privatizáció miatt kapott juttatások. Szóval bárki aki nem vasutas is nyugodtan ugyanannyi alapon követelhetne a befolyt összegből pénzt. Kellemetlenséget okoznak, könyörgöm egy buszt indítanak egy 5-6 kocsis szerelvény helyett, az embereket arra kényszerítik, hogy az állóhelyekért veszekedjenek, és ha valami tragédia történik, mr. Gaskó fizeti, ő lelkiismerete nyugodt lesz . Igazából, ha parlamentben lenne eszébe nem jutna a sztrájkfelhívás, adjon neki valaki mandátumot aztán nem rabolja mások idejét, lefutott dolgokkal.
A hozzászólást Darkshade módosította 2008.12.23. 12:12:46-kor
Vedd észre, figyeld meg végül csapj le rá. Laurie- Kubla kánság tagja.

Nem Garfield az egyetlen akinek Arachnofóbiája van.
Pontszám: 7.33
kedvelt tagmastervFérfi
Végzetúr mester
687 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
9. hozzászólás - 2008.12.19. 16:34:48
Ma reggel láttam a Napkeltében a reptérigazgatás valamelyik fejesének nyilatkozatát.A környező országokból hozattak sztrájktörőket... Szép dolog mondhatom... És váltig állította hogy,idézem:

"Ezek az emberek nem sztrájktörők! Csak azért vannak felvéve hogy haladjon a forgalom,és az utasok ne szenvedjenek késedelmet!"

Könyörgöm! Ha valaki helyére aki sztrájkol,odatesznek mást,akkor az mi,ha nem sztrájktörés(pláne ha egy külföldit)?Ezzel a magyar állampolgárok alapvető állampolgári jogát tapossák a sárga földig,és ellehetetlenítik még azt is hogy bármi értelme legyen a sztrájknak.Gratulálok nekik... Én nem nyelném le a reptéri dolgozók helyében,simán blokád alá venném a drága külföldi munkaerőt...
A "Pokrócozás Királya" személyesen!
(A név márkavédett, köszönet érte Ösvényjárónak)
Pontszám: 4.85
kedvelt tagBalorFérfi
Végzetúr mester
440 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
10. hozzászólás - 2008.12.19. 20:55:23
A MAV sztrajkjaval kapcsolatban egy szelsoseges, am figyelemfelkelto pelda jutott az eszembe, ami az en fejemben meg sem fordult volna, hogy ilyen letezhet. Sajnos valos alapokon nyugszik...
Egy kozepkoru holgy, aki sajnos nehezen kezelheto es gyogyithato(?) betegsegben szenved nem tud eljutni idoben a szakrendelesere, ami az eletben maradasahoz nelkulozhetetlen. Az okai nagyon egyszeruek. Vonattal nem tud kozlekedni, a busszal valo utazas pedig idolimiten kivuli: a szakrendelesnek mar vege van, mire busszal bejutna a varosba, leven nincs kozvetlen jarat a lakohelyetol. A csalad anyagi helyzete nem teszi lehetove a "fizetos orvosi szolgaltatas" elereset, mint ahogyan taxival, autoval valo kozlekedest sem. Ugyanebbol az okbol kifolyolag alberlet, szalloda ertelemszeruen kilove. Hangsulyozom, hogy tisztessegesen dolgozo embertarsunkrol van szo, tehat szerenyebb anyagi helyzetenek nem a lustasag, vagy a lehasag az oka.
A sztrajknak is vannak azert fokozatai, nem csak fekete es feher letezik, vagy teljes erobol dolgozok, egyaltalan nem dolgozok...
Kerdezem en, hogyan tortenhet meg ilyen egy a vilag fejlett, demokratikus orszagai koze tartozo allamban?
Pontszám: 7
kedvelt tagRazakFérfi
Végzetúr tanonc
44 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
11. hozzászólás - 2008.12.20. 04:14:41
Én pedig itt tanulok Debrecenbe és Nagyorosziban élek. (Nézzétek meg az Elvirán, hogy mennyit kell utaznom)
Én egyszerűen felháborítónak tartom ezt a vasutas sztrájkot! Egy példával éljek:
Anyum bolti eladó. Nevezzük nevén C**pnak! Ez a cég úgy gondolja, hogy eladja az egyik boltját, mert veszteséges vagy nem hoz annyi nyereséget vagy egyéb ok miatt. Utána anyumék pedig azért sztrájkolnak, hogy az eladásból származó bevételt kapják meg az eladók. Tudod mi lenne velük? Úgy kib*sznák őket, mint macskát szarni. (Bocsi, hogy így fejezem ki)

Amúgy Gaskó helyében én is lennék. Kapok havonta 500.000 Ft-ot és kitartok a hülyeségem mellett. Vagy annyira becsületes, hogy tudja, hogy ennyi pénzért valamit tennie is kellene?
Pontszám: 7.20
irritálóEbegab92Férfi
Végzetúr
87 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
12. hozzászólás - 2008.12.21. 16:32:59
Én Szegeden élek,és nem használom a MÁV szolgáltatásait.Egyrészt,mert nagyon drága+nem valami szívderítő látványt nyújtanak a vonatok,másrészt,mert most sztrájkolnak.Nagyjából tavaly is ekkor kezdték.Kész röhej az egész.Szerintem azt se tudják miért tüntetnek.Azonban vannak olyan emberek is,akik hullafáradtra dolgozzák magukat és mégsem sztrájkolnak,pedig nekik igazán lehetne miért.
Ebegab92-VILAG1-en (gyémánt horda)Kovales kötés tagokat keres!
Pontszám: 7.50
népszerűtlenSir NyFérfi
Végzetúr mester
846 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
13. hozzászólás - 2008.12.21. 17:40:08
A MÁV szerintem akkor a legnyereségesebb, ha nem megy. Mert akkor a bérleteket a népek kifizették, de nem utazhatnak.
A hozzászólást Sir Ny módosította 2008.12.21. 17:40:30-kor
A békéért háborúzni olyan, mint a szüzességért szeretkezni!
Pontszám: 3.71
népszerűArielFérfi
Végzetúr mester
3532 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
14. hozzászólás - 2008.12.21. 21:20:43
Nincs azzal gond, hogy a MÁV dolgozók részesedést kérnek a cég eladásából, de ha ilyen követeléseik vannak, akkor a MÁV veszteségeiből is vegyék ki a részüket, és fizessék ki az adósságait is.
A gyakorló állatokat is lehessen gyógyítani, a gyógyuló állatok is mehessenek gyakorolni. Pihenés közben lehessen vadászni.
Pontszám: 9.39
népszerűMortuFérfi
Végzetúr mester
2457 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
15. hozzászólás - 2008.12.21. 21:22:45
Gaskó azért sztrájkol állandóan, mert Orbán ígért neki egy miniszteri posztot, ezért meg csinálnia kell valamit...
Pontszám: 9.44
népszerűPacalpörköltFérfi
Végzetúr
90 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
16. hozzászólás - 2008.12.22. 10:56:11
Miklós, ez a történet mindaddig folytatódni fog, amíg a hevenyészett sztrájktörvényünket (is!) rendbe nem rakják két költségtérítés között a képviselők... Nem tudom tudod-e, de pl. hiányzik belőle teljesen a sztrájktörés mint fogalom (azaz mi számít annak, stb).
Lehet hogy furcsán hangzik de mind a MÁV, mind a BKV olyan mint a Végzetúr: kis csoportos rekreáció formájában alakítgatnak szakszervezeteket (szövetségeket) adott csoportok és felépítés szerencsétlenségéből adódóan ha ők nem dolgoznak, akkor megáll az élet.
A hozzászólást Pacalpörkölt módosította 2008.12.22. 10:56:28-kor
Arius - Nyugdíjas Klub
Pontszám: 8.25
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3625 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
17. hozzászólás - 2008.12.22. 12:31:20 (Válasz Ariel #14 hozzászólására.)
Idézet: Ariel - 2008.12.21. 21:20:43
Nincs azzal gond, hogy a MÁV dolgozók részesedést kérnek a cég eladásából, de ha ilyen követeléseik vannak, akkor a MÁV veszteségeiből is vegyék ki a részüket, és fizessék ki az adósságait is.


ez egy 10 pontos hozzászólás volt
Pontszám: 7.97
népszerűMortimerFérfi
Végzetúr mester
4247 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
18. hozzászólás - 2008.12.22. 13:11:01
Én alapvetően azt nem értem, hogy miért akadályozhatja meg egy jegyvizsgáló sztrájkja egy vonat indulását. Ez olyan, mintha a busz nem indulhatna el, ha nincs rajta bkv ellenőr.
Az egészséged érje el a szinted kétszeresét!

Minden információ a Végzetúrról! Küldetések szakértelmek felsorolása, és még LE-t is kapsz, ha használod!http://vegzetur.wikidot.com/
Pontszám: 7.50
népszerűZaphod42Férfi
Végzetúr tanonc
17 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
19. hozzászólás - 2008.12.22. 13:25:25 (Válasz Mortimer #18 hozzászólására.)
Én 16 évet húztam le állami vállalatnál amit eladtak, az uj tulajdonos 2évig használta, 6 hónapos csuszással fizetgette a dolgozókat néha, évi több millió eurós hasznot zsebelt be belőle és a céget ki se fizette, miután meghalt a cég ujra állami kézbe került természetesen lelakott állapotban, ujra eladták most legalább kifizették és keveset invesztált is bele az új tulajdonos csoport. De a lényeg az ott dolgozó több mint 1000 dolgozóból senki sem kapott pénzt a vállalat eladásából pedig a belvárosi 6 emeletes székházat például a dolgozók építették kommunista szombat keretében és a dolgzók a fizetésből "adakoztak önként" az épületre. Akkor most mi is vonuljunk fel és követeljünk fejenkét százezreket az államtól? Nem is rossz ötlet. A vasútról meg annyit, hogy múltkor Pestre kellett menni egy rendezvényre, egy főre ugyanannyiba kerül 3220 köbcentis diesel autóval mint vonattal másodosztályon és akkor még a tömegközlekedést esetleg taxit nem is számoltuk mert ki az aki öltönyben, estélyiben 4szeres átszállással bumlizik keresztül pesten, mi ketten mentünk igy sokat spóroltunk és kényelmesen is utaztunk és időhöz se voltunk kötve.
Pontszám: 7.75
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Sztrájk
20. hozzászólás - 2008.12.24. 11:09:25 (Válasz Sir Ny #13 hozzászólására.)
A mÁV bevételeinek jelentős része az árufuvarozásból van. A személyszállítás csúnyán veszteséges.
Üdv:
Gabi
Pontszám: 7.43
Oldal: 1234567
Dobókocka - a sokoldalú kiegészítőRésföld - a HKK legújabb kiegészítője