Re: Kvíz 4.
1001. hozzászólás - 2009.07.29. 17:59:06
1001. hozzászólás - 2009.07.29. 17:59:06
Olimpiáról bár nem csak ezen múlt.
Hány alapíz létezik?
1
4
5
7
A 4et hozta ki jónak. Pedig: Umami - az ötödik alapíz
A kutatók már hosszú ideje gyanították, hogy a négy alapíz (édes, sós, keserű, savanyú) mellett léteznie kell egy ötödiknek is, és most sikerült is rábukkanni erre. Nirupa Chaudhari és kollegái (Miami School of Medicine) a négyféle ismert emberi ízlelőbimbó mellett megtalálták az ötödiket is, amely az "umami" nevű ízre, vagyis az MSG-re (monosódium glutamát) érzékeny, amely ízt az ázsiai konyha hosszú ideje előszeretettel használja. A szervezet rendkívül érzékeny a glutamátra, és az mGluR4 nevű protein segítségével érzékeli, ám eddig kérdéses volt, hogy pontosan miként is teszi ezt, mert az mGluR4 olyan erősen reagál az egészen kis mennyiségű monosódium glutamátra is, hogy elvileg el kellene nyomnia minden más ízt. Most azonban kiderült, hogy az ízlelőbimbónk az mGluR4 egy "lebutított" változatát használja, és így érezhetünk mellette édeset, sósat, savanyút vagy keserűt is. Az umami számos proteint tartalmazó ételben jelen van, így aki immár tudatosan is meg akar ismerkedni azzal az ízzel, amit a tudomány csak most fedezett fel, noha mi mindig is éreztük, az egyen például szardellát.
Hány alapíz létezik?
1
4
5
7
A 4et hozta ki jónak. Pedig: Umami - az ötödik alapíz
A kutatók már hosszú ideje gyanították, hogy a négy alapíz (édes, sós, keserű, savanyú) mellett léteznie kell egy ötödiknek is, és most sikerült is rábukkanni erre. Nirupa Chaudhari és kollegái (Miami School of Medicine) a négyféle ismert emberi ízlelőbimbó mellett megtalálták az ötödiket is, amely az "umami" nevű ízre, vagyis az MSG-re (monosódium glutamát) érzékeny, amely ízt az ázsiai konyha hosszú ideje előszeretettel használja. A szervezet rendkívül érzékeny a glutamátra, és az mGluR4 nevű protein segítségével érzékeli, ám eddig kérdéses volt, hogy pontosan miként is teszi ezt, mert az mGluR4 olyan erősen reagál az egészen kis mennyiségű monosódium glutamátra is, hogy elvileg el kellene nyomnia minden más ízt. Most azonban kiderült, hogy az ízlelőbimbónk az mGluR4 egy "lebutított" változatát használja, és így érezhetünk mellette édeset, sósat, savanyút vagy keserűt is. Az umami számos proteint tartalmazó ételben jelen van, így aki immár tudatosan is meg akar ismerkedni azzal az ízzel, amit a tudomány csak most fedezett fel, noha mi mindig is éreztük, az egyen például szardellát.
A hozzászólást Texex módosította 2009.07.29. 17:59:25-kor
Nem töröm tovább a fejem se kérdésen, se a játékon.
Fölösleges.Persze úgy se tudom megállni.
Fölösleges.Persze úgy se tudom megállni.
Pontszám: 5