Most álljak itt én, mint sok írás kivétele: 14 éves vagyok, január végén 15 és effektíve rengeteget olvasok
Gyors példa: nemtom ki ismeri Richard A. Knaaktól az Ősök Háborúja trilógiát. Háromkötetes, mindhárom kötete elég vastag, s bár igaz, hogy a betűk nagyok, emellett a margó is emberes, de még így sem a legkönnyebb olvasmány kezdő olvasóknak. Na a teljes trilógia volt kb 6 óra, és akkor még nem is túlzok. Sokszor már kifogyok a könyvekből.
De sajnos a fentebb elhangzottakat sajnos csak alátámasztani tudom...Miskolcon az egyik elitebb gimibe árok, a Földesbe, ahol jelenleg kilencedikes vagyok, de az osztályom ilyen téren zokni.
Nem az, hogy fantasyt olvasna, amely tényleg remek dolog, de azért vannak a világirodalom klasszikusai között nagyobb művek is, de úk ezeket sem ismerik. Emlékszem, 3-4 éve olvastam el a Candideot, és ennek hatására filozófus akartam lenni.
Mindez azért van, mert nincs fantáziájuk. Megvárják a filmet mindenből, mert nem tudják maguk elé képzelni a jeleneteket. Inkább beérik egy olcsó, X kategóriás színésszel, minthogy megalkossák a saját karakterüket, aki akár teljesen más, mint a filmvásznon megjelenő.
Ebből akár egyeneságon indulhat a szerepjáték. Ott lehet felhasználni legjobban azt az ismeretanyagot, amit megszereztünk a könyvekben. Magyarból nagy spíler vagyok a fogalmazásaimmal, mert a tanárom szerint a nagy szókincsem mellé társul egy adag jófajta humor, és sok fantázia
Megpróbálom terjeszteni az igét, de senkit sem sikerül rávennem arra, hogy elolvassom valami olyat, aminek értelme is van.
Egyik angolórán volt a feladat, hogy a kedvenc könyvünkről kellett beszélni. Hát, mit mondjak...megvolt a véleményem az ott elhangzottakról. 1-2 kivétellel mind ma befutott sikerkönyvek. Én egy pár éves Warhammer kötetről meséltem, a tanár megdícsért, de nem olvasná el.
Na és a celebek. Meg kellene már mondani az embereknek, hogyha valaki bennevan a tévében, attól még nem fog jó könyvet írni. De sajnos ezt veszik. Emiatt halnak ki az igazán jó könyvek. Rejtőnek vajon ennyi problémája volt ezzel? Rosszul is mondom, inkább a Rejtő-könyvek eladásával volt ennyi probléma? Valószínűleg nem. Akkor az emberek szívesebben olvasgattak, és Rejtőnél megvolt az a fajta humor, ami jellemzi a magyarságot. És ez az a humor, ami kezd kiveszni a magyar könyvekből. Persze, a fantasyban nem kell jelen lennie, de nem íródik manapság ilyen könyv. Ha mégis, akkor kérek egy címet és írót
A hangoskönyvekről nem tudok véleményt mondani, mivel nem szoktam hallgatni, amikor egy könyvet olvasok, inkább hallgatok alatta zenét. De valaki írta előttem, hogy szinte mindenhol olvas könyveket. Na én esetleges sz. gépen való játék közben is szoktam
És még egy utolsó nagy probléma: nem tudnak az emberek olvasni. Ide igaz a Beatrice egyik dalszövege, miszerint: "azért szar ez az egész világ, mert ti emberek szarok vagytok". Ez érthető a könyvekre. Csöppet vulgáris kifejezésekkel élve azért vannak szarban a jobb könyvek, mert az emberek szarok ilyen téren, és csak azt olvassák el, aminek szókincse maximum 500 szó.
Az én véleményem ennyi lenne a témáról...már régóta le szerettem volna, írni, így hát jól jött nekem az a kis blog, köszönöm szépen.
Ui: TF szerepjáték ötletét támogatom, tutira megvenném, már csak a hangulata miatt is!
Márpedig itt béke és tökéletesség lesz. Ha beledöglötök, akkor is.