Felhasználónév: Jelszó:
Oldal: 1234567
Szerző
Topic neve: A könyvkiadás jövője
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3635 hozzászólás
Profil megtekintése
A könyvkiadás jövője
1. hozzászólás - 2008.10.21. 13:08:27
Mivel részben könyvkiadással is foglalkozunk, sarkalatos téma, hogy mi lesz a könyvkiadással a jövőben. Én sajnos kissé pesszimistán látom ezt a témát. Nézzük csak sorban:
- Egyre kevesebb ember olvas könyveket. Az internet, dvd, számítógépes játékok komoly konkurrenciát jelentenek.
- Könyvet kiadni nem egy bonyolult dolog. Rengeteg könyvkiadó van, óriási a piacon a túlkínálat a könyvekből.
- A fenti két pont miatt csökkennek az eladások, emiatt nő az egy példányra jutó költség, ami növeli a könyv árát. Drágul a könyv, és emiatt még kevesebbet lehet eladni.
- A könyvterjesztés egy katasztrófa, a kiadók ki vannak szolgáltatva a terjesztőknek a túlkínálat miatt. A könyveket a terjesztők csak bizományba veszik át, túl nagy jutalékot kérnek (50% körül), az elszámolás lassú, nem megbízható, a fizetés sokszor óriási késedelemmel történik meg. Hosszú időn keresztül a könyv a terjesztőknek jó biznisz volt, de manapság már ez sem feltétlenül igaz: a bizományos rendszer miatt a könyv teljes árán "ülhettek", halogathatták a kifizetést, és közben szépen elköltötték, mintha a sajátjuk lenne. Új könyvesboltok, csillogó üzletek, saját kiadó és más finomságok épültek a könyvkiadók pénzéből. De aztán ez a lufi is kidurrant, nagy könyvterjesztők mennek egymás után csődbe, mert a kiadók már nem hajlandóak tovább finanszírozni őket.
Persze mindig keressük, hogy hogyan lehet egy ilyen láthatóan nem túl jövedelmező üzletágat tovább működtetni. Találtunk egy nyomdát, amely kisebb példányszámnál is elfogadható árat tudott adni. Nem adunk ki olyan könyveket, amelyek már korábban is veszteségesek voltak. Próbálunk a webes könyvkereskedelemre támaszkodni, hogy a fent vázolt terjesztői problémák minél kevésbé érintsenek minket. De a helyzet nem túl rózsás, és nincs ötletem arra, hogy mi fordítaná meg a trendet - szerintem a tv korábbi sokmilliós "olvass minél többet" kampánya sem ért semmit. Könnyen lehet, hogy azt kell majd mondanunk: lezárult egy korszak.
Pontszám: 8.96
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
2. hozzászólás - 2008.10.21. 14:10:05
Úgy gondolom, hogy a lezáruló korszak kissé másképpen fog megtörténni, mint ahogy szerintem te értetted. Ez nagyon hasonlít a zeneletöltéshez. Az embernek igénye, hogy a kezébe fogja, amit megszerez. A borító, a papír, a lemez, mind-mind növeli az elégedettségét. Az ár/diszkrecionális jövedelem kapcsolata más kérdés, talán érdekes módon, de nincs közvetlen összefüggés a vásárlási hajlandóság és a kereset között.
Viszont ahogy a zenehallgatók között is világszerte kialakult egy réteg, aki megteheti és meg is teszi, hogy lemezeket vásároljon, úgy a könyvekkel is ez a helyzet. Leszűkül a piac (mind közgazdasági, mind marketing értelemben), és áttolódik a webes értékesítés felé, de nem szűnnek meg a lemezek, könyvek, újságok, csak a hangsúlyok változnak.
Üdv:
Gabi
Pontszám: 6.79
kedvelt tagNormandiai RolandFérfi
Végzetúr
80 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
3. hozzászólás - 2008.10.21. 14:59:58
A részemről a könyveknek megfoghatónak kell lenniük. Nem szeretek könyvet gépen olvasni. Egy szép kiadvány mindig örömet okoz, ha kézbe veszem. A borító, a papír minősége, és a belbecs összessége nagyon fontos. Van olyan könyvem (igaz, rpg alapkönyvek), amit időnként csak a "hangulatáért", a kivitelezés miatt előveszek. Ellenben az online elérhető "könyvek" hiába tartalmazzák ugyanazt, nem érzek késztetést, hogy megtartsam - ha pedig kinyomtatom, lesz egy halom papírom, amiből elveszthetek lapokat... (persze beköttethetném, de akkor már inkább megveszem), inkább kedvcsinálónak jó. Mint a sorozatok letöltésénél: egyszer megnézi az ember, de a díszdobozos verzió jobb - már ha tetszik a mű. De lehet, hogy konzervatív ízlésem van ezen a téren.

Most szólok, hogy nem ismerem a kiadásokkal járó munkát, csak mint külső laikus írom a véleményemet.
A könyvek ára tényleg "magas" és emiatt megnézem, hogy mit veszek meg (mennyire igényes a könyv, és szeretem/ismerem-e az írót). Az online megvehető könyvek házhoz szállítással lesz talán a következő lépcsőfok, amire át lehet állni (nincs bolt, csak raktár). Bár az is igaz, hogy időnként szívesen belelapoz az ember a kiszemelt könyvbe vásárlás előtt.
A könyvek árát valószínűleg a fizikai paraméterek (papír, méret, oldalszám, színes, stb...)és a terítés módszere befolyásolja - az írók, hogy mennyit kapnak, azt nem tudom, de nem hiszem, hogy betegre keresik nálunk magukat. A kiemelkedő minőségű kiadványokra továbbra is lesz kereslet (ártól függetlenül) pláne karácsony előtt. A mindennapokban pedig a normál minőségű könyvek piacának további szűkölését tartom valószínűnek. Hogy életképes megoldás-e a fizikai minőséget rontani a költségek csökkentésére tucatkönyveknél, (persze most lehet azt mondani, hogy mindenkinek mást jelent a tucatkönyv...) azt nem tudom. (Bár, ha a kötés bírja, és nem hullik szét) De talán így szélesebb réteg tudna/lenne hajlandó rendszeresebben könyvet venni...
A hozzászólást Normandiai Roland módosította 2008.10.21. 15:01:47-kor
Szép Napot!
Normandiai Roland
Lélekőrök Szövetsége
Pontszám: 7.22
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
4. hozzászólás - 2008.10.21. 15:18:43
Volt egy időszak, amikor (gondolom költségcsökkentés címszó alatt) hihetetlen rossz minőségű kötéssel jelentek meg a könyvek. Nem volt érdemes megvenni, mert az első olvasást sem bírta ki egyben. Azóta javult a helyzet, de most is meg kell nézni élőben a könyv kötését, mielőtt megveszem, és hagytam már ki emiatt olyan kötetet, amit szerettem volna magaménak tudni.
Üdv:
Gabi
Pontszám: 7.43
népszerűZirrianFérfi
Végzetúr
50 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
5. hozzászólás - 2008.10.21. 15:42:58
Én magam elég sok könyvet olvasok, és jobb megvenni rendesen boltban, mintha számítógépen, esetleg nyomtatásban olvasnám el. A mai fantasy és sci-fi könyvek nagy része 2-3 ezer forint környékén mozog, ami szerintem elérhető ár.
Erről tudok csak véleményt mondani, hiszen ilyeneket olvasok, a többi ún. "sikerkönyvet" nem ismerem. Itt tessék a nagyon divatos vackokra gondolni, amelyeket a szupercelebek és hasonlók írnak...
De egyre nagyobb örömmel látom, hogy egyre jobb minőségű könyvek kerülenk forgalomba. Nemrég vettem meg valamelyik pályaudvaron egy ezresért a Perdido pályaudvar, végállomás című kétkötetes olvasmányt, ami ha nem lett volna akciós, akkor is megvettem volna. Külsőre szép, elrendezés is rendben van, és utólag elolvasva kiadtam volna érte azt a négyszerennyit is, amennyi eredetileg volt.
Egy szó, mint száz: mostanság egyre jobbak a könyvek, és bár nem látok túl sok embert, aki olvasna, sőt, nem is látok (-.-), de én, és még pár társam kitartunk emellett!
Márpedig itt béke és tökéletesség lesz. Ha beledöglötök, akkor is.
Pontszám: 6.25
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3635 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
6. hozzászólás - 2008.10.21. 15:46:28
Nem kétséges, hogy lesznek olyan könyvek, amik túlélik ezt is - de jelenleg úgy látom, hogy nem az igényes kiadványoké a jövő, hanem a tömegigényt kielégítőké: celeb életrajzok, botránykönyvek, és persze a tankönyvek A piac persze letisztul, és amikor 50 szakácskönyvet kiadó cégből 48 csődbe megy akkor a maradék 2-nek talán jobb lesz... De a piac tele lesz a másik 48 cég könyveivel még ekkor is, dömpingáron, és a könyv ugye nem nagyon romlik meg (csak nagyon lassan).
Pontszám: 8.13
népszerűciripNő
Végzetúr mester
5022 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
7. hozzászólás - 2008.10.21. 15:53:58 (Válasz Zirrian #5 hozzászólására.)
Én is egyedül olvasok könyvet este 11-kor a buszmegállóban
Komolyra fordítva a szót, sok esetben fordul elő, hogy megvétel után már bánom hogy kiadtam annyi pénzt ezért vagy azért a könyvért. És ez általában a lektorálás hiánya vagy silánysága miatt van. Sokban rontja az élvezeti értékét egy könyvnek, ha bekezdésenként megakadok valamilyen elíráson. (Kedvencem, mikor egy találkozásnál az egyik főszereplő "örülök" helyett "ürülök"-öt mond)
De ettől függetlenül, minden karácsonykor az a minimum hogy az ajándékok közt öt vagy hat könyv szerepel, és ez nem hiszem hogy változni fog. Főleg ha minőségi kiadásokról van szó.

Hogy olvasnál esti mesét a gyereknek a számítógépről? De akár e-bookról sem ugyanaz a "filling".
A hozzászólást cirip módosította 2008.10.21. 15:54:52-kor
Pontszám: 6.67
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
8. hozzászólás - 2008.10.21. 16:04:30 (Válasz Miklós #6 hozzászólására.)
Mondjuk az jellemző, hogy most akarok megválni egy könyvtár 150 kötetétől és csak aszakácskjönyvekre, gyerekkönyvekre van kereslet az antikváriumokban, a szépirodalom snekit sme érdekel. :S
Üdv:
Gabi
Pontszám: 8.33
közkedveltFantasyliaNő
Végzetúr tanonc
20 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
9. hozzászólás - 2008.10.21. 16:05:05
Én személy szerint imádok olvasni (fantasy)!!! És halálomig nem is fogom abbahagyni.
Bár bevallom, hogy könyvtárból kölcsönzök, vagy kölcsönkérek és nem megveszem őket. Sajnos eléggé csóringer vagyok.
De véleményem szerint a könyv csak "könyv"ként jó, és nem az interneten, számítógépen vagy kinyomtatva, úgy nem élvezetes.
Miklós ha szeretnétek új íróktól is könyvet kiadni, akkor ajánlanám, hogy itt a Végzetúrban kérj egy e-mail-en számodra továbbított napkapu-t Khetty-től, hátha érdemesnek találjátok a kiadásra, aztán ha tetszett, akár csak olvasásra is, akkor kérd el a következőt is.
Pontszám: 8.50
fórumozóArianneNő
Végzetúr
59 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
10. hozzászólás - 2008.10.21. 16:13:14
Úgy tűnik, bizonyos tekintetben szerencsésnek mondhatom magam. Legalább néhány emberrel találkozok a buszon, vonaton, gimiben akik olvasnak. Még akkor is, ha csak valami sikervackot, vagy kötelezőt. Sajnos én magam a monitor elé kényszerülök. Ha a rendes adag olvasnivalómat könyvesboltban szerezném be, bizony heti tízezer forint környékén mozogna ennek ára. Legyen havi harmincezer, és akkor kihasználtam az antikváriust, az összes akciókat, és tanulnom is kellett. Sajnos igen kevés könyv tart két napnál tovább a kezemben, hisz olvasok szünetekben, iskolábamenet, hazafelé, evés közben, amikor csak lehet. Ráadásul plusz egy ezres hogy beutazzak a megfelelő könyvesboltba, ahol nem csak az aktuális celebizék, szakácskönyvek, és életjobbító übercsodák kaphatóak.

Ha már ezeknél az isteni sikerkönyveknél tartunk... Most komolyan, van aki el is olvassa? Tényleg ez lenne az értelmi színvonal? Azért remélem nem, mert ennél még a nemolvasás is jobb talán...

Cirip! Ezek a lektorálási hibák nagyon ismerősek. Tavaly nyár végén vásároltam be 300 forintos könyvekből, masszázstól a regényig. Volt olyan oldal ahol 20 hibát találtam... Igaz, 300 forintért megérte, a nagyrészét úgysem veszem észre.
Pontszám: 5.67
utáltATILA2Férfi
Végzetúr
82 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
11. hozzászólás - 2008.10.21. 16:21:08
Kell a könyv valakinek???

Igen, sajnálom, hogy ezt írom, de a könyvre ma sokkal nagyobb szükség lenne mint a számítógépre!!!

Gondolj bele milyen csúnyán és büdösen ég a számítógép, már ha el akarja érni a könyv hatalmát, amelyet elégettek a történelemben, ha valamilyen rendszerváltás következett, vagy akart következni...

A könyv az amit kettesben egy ágyban is olvashatsz a szeretteddel, vagy a mezőn, vagy a villamoson. Most mondhatod, hogy gépezhetsz is leptopon, de hidd el nem ugyanaz!!!

Gondolkozz, a számítógép és a tv is olyan dolog, amit bekapcsolni és kikapcsolni kell megtanulni és most nem az áram alá helyezésre gondolok...
Pontszám: 7.13
kedvelt tagKeledorFérfi
Végzetúr poronty
9 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
12. hozzászólás - 2008.10.21. 16:27:31
A leírtakat elolvasva azt kell mondjam, hogy tényleg nem éri meg a könyvkiadás és azt hiszem ez az iparág nem is fog tudni kilépni a társadalmi igények árnyékából. Legalábbis Magyarországon semmiképpen nem életképes ez a piac. A fiataloknak se idejük se pénzük a könyvekre és valljuk be nem is elég interaktív nekik. Manapság a könyvolvasás nem egy könnyed szórakozásnak minősül. Egy kis létszámú réteg képződött az olvasni vágyókból de eltartani nem képesek az iparágat. Igény van rá de kevés. Erre lett fél-megoldás a hangoskönyv kiadás aminek van is keletje...az illegál szekcióban...ugyanis rengeteg hangos könyv lett letölthető és jómagam is hallgattam őket és az áruk is olcsóbb -úgy tudom- a normál könyveknél. Sokkal kifejezőbb és "izgalmasabb" a hangoskönyv talán és hallgatva az embert nem meríti ki az olvasás és megfoghatja a hangulata és a leírtak értéke ha jó a felolvasó. Én a hangoskönyvek elterjedésében bízom de mivel ez pedig hamar letölthetővé válik és hozzáférhető ugyanúgy mint a zeneipar - megbukhat. De irányzatnak nem rossz szerintem. Az igazi könyvpiac azon könyvei maradhatnak meg melyek követelik, hogy hordozható és fontos csak könyvben tárolható tartalommal bírjanak de ezek általában szakkönyvek, szakkiadványok. A fantasy és egyéb ehhez hasonló téma mint könyv sajnos halálán van de forradalmasítani ezt nem nagyon lehet mert nem elég könnyed a tartalom. (olyan mint a gépzene: erre van igény) Lehet egy könyv nagyon jó és remek történetű de ha "ugyanazt" le lehet adni egy másfél órás filmben akkor többen választják azt mint a több mint 50-60 órát igénylő könyvet. Mert az több beleélési lehetőséget ad mert van zene, képivilág, színészek, helyszínek, pörgő látványos jelenetek...sajnos a kész fantáziát beleültetni,- elfogadtatni, megláttatni könnyebb valakibe mint megteremteni az igényt a saját fantázia teremtette dolgokra. - folyt köv-
Pontszám: 8
kedvelt tagStokyFérfi
Végzetúr tanonc
10 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
13. hozzászólás - 2008.10.21. 16:30:00
Sziasztok!

Én már vagy inkább soha nem is olvastam olyan vagyok mint a szivacs elmondják aztán már vágom is ,de most (ezelőtt 3 éve)megismertem az élettársam és az ő bátyát aki bevezetett a szerepjáték világába mai rengeteg írás és olvasással jár együtt . Na ilyenekre szívesen költök pénzt pl.: Mágus; Warhammer stb.
Pontszám: 8.33
népszerűCsirguzFérfi
Végzetúr tehetség
159 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
14. hozzászólás - 2008.10.21. 16:48:15
Szerintem sincs arra senkinek kedve, hogy a gépen olvasson olyan könyveket, amiket meg lehet venni, így attól, hogy könnyen letölthetővé válik nem kell félni. Ráadásul sokszor olcsóbb ha megveszed a boltban, igényes kiadásban, mint ha kinyomtatod.

Viszont az árak tényleg magasak, ezért csak olyanra költ az ember, amit ismerőse ajánl, vagy persze kölcsönkér. Nálunk is az egész családban végig ment már a Harry Potter 7, és még sok más. ^-^
A hozzászólást Csirguz módosította 2008.10.21. 16:49:26-kor
Pontszám: 7.50
népszerűciripNő
Végzetúr mester
5022 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
15. hozzászólás - 2008.10.21. 17:01:56 (Válasz Csirguz #14 hozzászólására.)
nátha?

bocsánat
Pontszám: 3.60
népszerűMortimerFérfi
Végzetúr mester
4247 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
16. hozzászólás - 2008.10.21. 17:02:21
Az olvasásnak tényleg nincs nagy jövője, és erről az internet is tehet. Az emberek nem szeretnek gondolkodni, gyorsan akarnak mindent megtudni, a híreket is csak átfutják. A tartalmasabb újságok is érzik ezt a zuhanást, nem csak a könyvkiadás. Eltűnnek a médiából a tanulmányok, oknyomozó írások, túl drágák, nem fizeti meg senki az árukat.

A piaci részről szólva, az ekönyveknek nem jósolok nagy sikert. Ugyan sokezer e-könyvet letölthetnék a netről, de monitoron eszem ágában sincs könyvet olvasni. Az e olvasó (pl. amazon kindle) drága, a jó minőségéről nem vagyok meggyőzödve, és itthon a hálózati kapcsolat, webes vásárlás stb. sincs kiépítve. Még hosszú évekig nem fogja befolyásolni a normál piacot.

A könyvterjesztés helyzete Magyarországon úgytudom nagyon egyedi, mivel csak nálunk fordul elő, hogy ennyire a nagyok diktálnak, és egy kézbe került a terjesztés és a kiadás. A kisebb kiadók, mint a Beholder kétséges, hogy kibírják e ezt a nyomást, de tekintve, hogy a fantasy irodalom elég speciális terület kicsi, de annál hűbb rajongótáborral, szerintem minden esélye megvan rá.
Az egészséged érje el a szinted kétszeresét!

Minden információ a Végzetúrról! Küldetések szakértelmek felsorolása, és még LE-t is kapsz, ha használod!http://vegzetur.wikidot.com/
Pontszám: 5.67
népszerűciripNő
Végzetúr mester
5022 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
17. hozzászólás - 2008.10.21. 17:07:00
Kissé döbbentem olvastam egy blogban, és talán valamennyire ide is tartozik:
"Aztán hazafelé a Poppelsdorfer Alle-n lefényképeztem a bonniak büszkeségét a városi szabadkönyvtárak egyikét. Ezek a városszerte felállított fémszekrények tele vannak könyvekkel, amik szabadon elvihetőek olvasni, aztán az emberek visszahozzák vagy egy másik könyvet raknak be a helyére. Ebben az a fantasztikus, hogy már évek ótamüködik, pedig nincs se őrség, se kamera, semmi, csak becsületbeli alapon megy."
Pontszám: 9.29
népszerűDarkshadeFérfi
Végzetúr mester
563 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
18. hozzászólás - 2008.10.21. 17:10:44
Az a baj a mai fiatalok ritkán vagy egyáltalán nem vesznek a kezükbe egy könyvet sem, ez vonatkozik az ún. Celebek által írt "hú kétszer voltam a Rötölö-klubbon vagy Tévé-örök másodikon /mindkettő szándékosan így/ aztán milyen nagy sztár vagyok és most megosztom veletek minden titkomat" könyvekre is. Szomorú dolog ez, de ha egy filmes fórumot olvasol meglátod, hogy sokan nem is tudják az adott film valójában egy nagyszerű regény elcs*szett adaptációja, és csodálkoznak, hogy ez létezik, kivéve az esetlegesen agyonreklámozott könyveket, de elolvasni azt sem olvassa el, csak tud róla. a mai felgyorsult világban sajnos sokaknak /főként 12-25 éves korosztálynak lassú az olvasás ugyanezt filmen 1-1.5 órában megnézheti, ha ez nem ugyanaz az sem érdekli. A világ ez irányban mozdult el a felgyorsult, információs forradalom után. Sajnos magamon is észreveszem még fiatalabb koromban /most 33 vagyok/ rengeteget olvastam ma már nehezen rágom végig egy-egy könyvön legyen az bármily nagyszerű is, persze ehhez az is hozzájárul időm is kevesebb van rá, de azért sokszor jólesik egy-egy regény kézbevétele, elolvasása, az ember utána elégedetten hátradől, ez jó volt. a film sose nyújtotta azt az élményt amit egy könyv tesz. Sorolhatnák példákat, de nem teszem. A társadalomnak szüksége van ugyanúgy a szórakoztató irodalomra és szépirodalomra is, mint az ismeretet szélesítő munkákra.
Vedd észre, figyeld meg végül csapj le rá. Laurie- Kubla kánság tagja.

Nem Garfield az egyetlen akinek Arachnofóbiája van.
Pontszám: 8
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
19. hozzászólás - 2008.10.21. 17:12:25 (Válasz Keledor #12 hozzászólására.)
A hangoskönyvekkel az a legnagyobb baj, hogy értelmezve kapod az írást. Beszűkíti a fantáziát és meggátol a saját értelmezés megalkotásában. Gyakorlatilag szájbarágós. :S
Üdv:
Gabi
Pontszám: 5.60
kedvelt tagStokyFérfi
Végzetúr tanonc
10 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A könyvkiadás jövője
20. hozzászólás - 2008.10.21. 17:14:22
Pontosan ez a fajta becsület hiányzik Magyarországról ! És nincs olyan ember aki ezt felhozná fejlesztési pontra.
Pontszám: 5.33
Oldal: 1234567
HKK - Zén minikiegészítő: Zén Legendái: A sötétség gyermekeiAz Idő Kereke tovább forog! Megjelent a befejező trilógia utolsó része!