A fogyókúra szót nagyon utálom. Az már önmagában is negatív érzetű és teljességgel marhaság is. Viszont. Az embereknek (mint faj) van egy "ideális" alakja, ami ha nem is a 300-ból ismert katonáké, de nem áll nagyon messze tőle. Ezt viszont csak akkor "veszi fel", ha az élethez szükséges MINDEN tápanyagot megkap. Akkor viszont felveszi mindenféle önsanyargatás és extra mozgás nélkül is ! Ezek megint tények, nem kell őket kitalálni. A baj az, hogy egészen pontosan még nem nagyon tudjuk, hogy miből mennyi is kell. Közelítjük és számolgatnak, de még a pontos értékek és hogy ezeket az életvitelünk hogyan befolyásolja, nem tudjuk. Szóval az étrendkiegészítők és a vitaminok lassan elengedhetetlenek lesznek! Miért ? Nagyon egyszerű. Mert a piacon és multikban kapható "ennivaló" lassan teljesen mentes lesz minden olyan anyagtól, amitől a szervezetünk működik. Az emberi szervezet pedig egy olyan csoda, hogy a minimálisból is megpróbálja a legtöbbet kihozni. Csakhogy ezt a csodát sem lehet sokáig fenntartani. Néhány évtizednyi egészségtelen étkezés után jönnek majd a bajok, amire simán ráfogjuk, hogy azért mert megöregedtünk. Pedig egy nagy túrót azért. Csak eddig bírta a szervezet "tünetmentesen" fenntartani a működését. És a baj itt van. Nemhogy nem azonnal látható a hatása, hanem csak nagyon-nagyon sokára és hajlamosak vagyunk nem tudomást venni róla.
Csak egy egészen triviális példa. A C vitamin az egyik olyan anyag, ami elengedhetetlen az emberi szervezet működéséhez (konkrétan leginkább az immunrendszerhez). Csakhogy ezt a szervezet nem tudja maga előállítani, ezért minden nap (jó esetben) magunkhoz kell vegyünk belőle. Mennyit ? Nem tudni. 60 mg-ot ajánlanak egy felnőtt szervezetnek ! Teljes röhej. Napi 300 mg volna MINIMUM azoknak, akik könnyű fizikai vagy szellemi munkát végeznek ! (Olvassatok utána, hogy a C vitamin "feltalálója" mennyit fogyasztott naponta) Összehasonlításképp. Egy közönséges házimacska NAPONTA 10-15.000 (!!!) mg C vitamint termel magának. Láttatok már náthás macskát ?
Na mindegy, nem akartam a kelleténél jobban tudományos lenni, de szerintem ezeket kevesen tudják sajnos. És az egészséges életmódnak pont az a lényege, hogy egész nap jól érzed magad a bőrödben. És mindenki bocsássa meg nekem, ha azt mondom: A legtöbben el sem tudják képzelni, hogy mi az, hogy jól érzed magad. A gyerekkorunkra nagyon kevesen emléxünk, amikor 3-5 évesen napi 18 órát képesek voltunk pörögni. Mert annak a szervezetnek még jó eséllyel meg lehet adni a maximumot. Aztán ahogy növünk és növekszik az igény, úgy kezd ez megváltozni...
Én tapasztaltam a különbséget. Folyamatos aktív sportolás és "normális" étkezés mellett pár év alatt híztam 10 kilót. 72-ről fel 82-re. A korábbi teljesítményem közelébe nem értem, pedig semmi nem változott az életemben. Nyilván annyi, hogy amit addig ettem már egyre kevésbé fedezte a szükségleteket. Aztán egy kis plusz (teljeskörű) vitamin és láss csodát, újra 72 kiló vagyok, reggeltől-estig pörgök, meló, edzés, gyerek mellett. Ezt az érzést pedig elmagyarázni nem is lehet. És nem tudom ki mire mennyit költ, de ez nekem olyan napi 250-350 Ft-omba kerül pluszban. Azt hiszem a saját egészségemért ez röhejes ár.
Na legyetek egészségesek és nézzetek ki úgy, ahogy akartok
ui.: Mindenki igyon elegendő VIZET !!! Ez már önmagában is csodát fog tenni ! 25 kilónként 1 liter naponta, ha semmit sem csinálsz !