Idézet: csati777 - 2008.12.17. 09:13:01 ha meg valaki nem akar kapitulálni miért is kötne békét?
Ezzel a kérdéseddel ellentmondasz a saját álláspontodnak. Ha egy szövetség hadat üzent egy másiknak, több száz PP-t és rengeteg időt beleölt a háborúba, akkor szerinted el fogja fogadni a békét, amivel semmit sem nyert, csak elpocsékolt irdatlan mennyiségű erőforrást? Nem. Soha. Már csak dacból sem. Én százszor inkább vállalnám a kudarcot, minthogy beismerjem: rosszul mértem fel az erőviszonyokat, feleslegesen küzdöttem napokig/hetekig-és azt hiszem, nem vagyok egyedül ezzel. Mindenki a győzelemért indít háborút, nem azért, hogy "na, háborúzgassunk velük egy kicsit, aztán ha nem jön be, pár nap múlva békét kötünk velük". És IGEN, aki háborút indít, az mérlegelje az esélyeit, és ha rosszul mérte fel, kínlódjon hetekig az áldozattal, sőt, azok kenjék el úgy a szájukat, hogy soha többé ne legyen kedvük visszatérni! Lásd: Keresztes Lovagrend vs. Lengyel Királyság, Hitler vs. Szovjetunió, USA vs. Vietnam! Ők keresték maguknak, megszívták.
Tényleg ennyire nem lehetett érteni, amit mondtam? Akkor próbálom érthetőbben:
1. Nem az egyik fél egyoldalú akaratából születik meg a béke, hanem mindkét fél ezt akarja. Ergo nem "szenved meg" egyik fél sem a másikkal tovább, mintha nem lenne lehetőség békét kötni, mert miután így döntenek amúgy sem ütik egymást. (A mi háborúnkban ez a helyzet).
2. Fentiek miatt én is úgy gondolom, ha egy rosszul tervezett háborúban a támadó megszívja, akkor megszívja, ha leveri a védő így járt. DE, ha a támadott fél sem akarja folytatni a háborút, akkor ne te mondd már meg, hogy nem teheti és ne a beépített lehetőség hiánya miatt kelljen várni 3 hetet, hogy majd a program lezárja az üdvözítő időpont után egy békével a harcot, amit megtehettek volna 1-2 héttel korábban maguk a felek is.
3. Nem volt ellentmondás abban, amit írtam, én is arra céloztam, hogy aki nem akar békét kötni az úgy sem fog! Tévedésben vagy, ha azt gondolod, hogy a kérésem/kérdésem arra vonatkozik, hogy bárkit bármire rá lehessen erőltetni! Éppen az ellenkezője: Ne kelljen háborúznia azoknak, akik már nem akarnak és ne kelljen veszteséget szenvedni egyik félnek sem egy esetleges kapitulációval.
Sajnálom, hogy mindenre a csípőből elutasítás a válasz a nagyérdeműtől, ahelyett, hogy végiggondolnák, hogy miről is van szó.
Mi a támadottak vagyunk, mégis jobbnak látnánk békét kötni, mert nem akarjuk tovább a harcot, ahogy azok sem, akik megtámadtak. Ugyan kit bántana, ha szépen békét kötnénk? Így is döntetlennel fog záródni a háború, csak
teljesen felesleges kivárni a heteket..