Felhasználónév: Jelszó:

Hozzászólások - Gloria

Dátum: 2009.12.28. 11:23:37
Melyik országhoz tartozik Tűzföld?
Uruguay
Argentína
Peru
Chile *

A Tűzföld Dél-Amerika legdélibb területét alkotó szigetvilág. A Magellán-szoros választja el a dél-amerikai kontinenstől. Részben Chiléhez, részben pedig Argentínához tartozik.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C5%B1zf%C3%B6ld
Dátum: 2009.12.26. 10:36:35
Igazad van. Én csak a nyelvhelyességi dolgokra mentem rá (na jó, nem tűnt fel)
Dátum: 2009.12.26. 10:29:25
Melyik háromszögre vonatkozik a pitagorasz tétele.
Egyenlö oldalu
Egyenlö száru
Derékszögü
Hegyesszögü

Pitagorasz neve nagy kezdőbetű, személynév elé nem teszünk névelőt, vagy pedig a tétel szó ragozásában ne szerepeljen a birtokos személyjel (viszont akkor kötőjel használandó).
Kérdő mondat végén kérdőjel használata indokolt.
A válaszok pedig XVII. századi helyesírási szabályok szerint íródtak.
Egyébként hibátlan kérdés, de lehet, hogy már szerepel néhány verzióban
Dátum: 2009.12.18. 11:59:07
Melyik anyag szublimál?
vas
arany
jód *
jég

Nem is olyan rég volt erről szó itt fórumon, hogy a jég is szublimál. Szóval a helyes válasz (szerintem) nem annyira egyértelmű. Persze, a jód az iskolapéldája a dolognak. De ez legyen a legrosszabb kérdés a rendszerben

Ki írta "A táncok" című verset?
Jókai Mór
Berzsenyi Dániel *
Petőfi Sándor
Arany János

Főleg azért írom ide, mert nehéz megtalálni. Nem rossz a kérdés, csak hátha így könnyebb dolga lesz annak, aki legközelebb keresi.
Dátum: 2009.12.17. 08:07:50
Egy normál szakközép iskolában hány év alatt lehet éretségit kapni?
9
1
soha
4

Hát mit mondjak, nem lepett volna meg, ha a kérdező szerint a soha a helyes válasz
Dátum: 2009.12.15. 07:58:43
Melyik sav áll a sósav és a kénsav keverékéből?
aszkorbinsav
királyvíz *
salétromsav
királysav

Hibás kérdés: a királyvíz sósav és salétromsav elegye, a kénsavnak ebben semmi szerepe nincs.
Dátum: 2009.12.06. 10:39:14
"Az oltóanyag hibája miatt esetlegesen jelentkező mellékhatásokért a gyártót terheli a felelősség, a kártérítésre pedig a cég saját tőkéje és felelősségbiztosítása jelenti a garanciát - nyilatkozta az Omninvest kft. ügyvezetője."

Egyébként úgy tudom, az egészségügyben egyébként is így szól a jogi szabályozás, miszerint a gyógyszerek esetleges mellékhatásaiért mindig a gyártót terheli a felelősség.
Ezért is volt kissé felháborító a háziorvosoktól a nyilatkozatok aláíratása a magukat beoltató betegekkel, miszerint aláírásukkal elismerik, hogy a háziorvost nem terheli felelősség, ha mellékhatások alakulnak ki a vakcina miatt. Ez vagy tudatlanság (egyszerűen nem ismerik a jogot?), vagy felesleges pánikkeltés volt, nem tudom.

Módosítás:
Kiegészíteném azzal, hogy ez egész idegméreg-dolog... vicces.
Dátum: 2009.12.05. 12:56:01
Mi a skrizofénia?
Betegség
Játék
Híresség
Étel

Helyesírás.
Dátum: 2009.12.03. 20:17:29
Az északi sarkon jegesmedvék sétálnak, tehát a válasz: fehér.
De ez már benn van egy másik megfogalmazásban is.
Dátum: 2009.12.03. 18:36:45
Azért... a tiomerzál higanytartalma nem összetévesztendő a hőmérőben lévő higannyal, szóval nem kell félni, nem gurulászik a vakcinás ampulla aljában a kis higanygömböcske.
Bátorkodom linkelni egy, általam az indexnél mindenképp megbízhatóbbnak tartott cikket:
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/infections/viral/ influenza?article_hid=135766&highlight_text=tiomerz%E1l

Ahogy te is írod, Cell, azaz pontosabban ahogy idézed, a hosszú távú következmények bizonyítása nehézkes. Mindenkinek mérlegelnie kell, hogy a vakcinával járó kellemetlenség (azaz az általában ritka és enyhe mellékhatások, pszichés megterhelés a tűszúrás miatt, meg a /szerintem nemigen létező/ "bizonytalan hosszútávú mellékhatások") számára nagyobb veszélyérzetet jelent-e, mint az új influenzavírus. Az egyenletbe még kéretik belerakni a környezetében élő embereket is, különös tekintettel például az immunszuppresszált személyekre, gyermekekre, stb.
Dátum: 2009.12.03. 18:01:45
Ezt az állításod alá tudod támasztani valamivel? (t.i. hogy eddig csak szervtranszplantáción átesettek a járvány halálos áldozatai)
Dátum: 2009.12.03. 17:57:38
Trisha, a hosszútávú mellékhatásokról csak annyit, hogy évtizedek óta oltanak ugyanilyen vagy nagyon hasonló technológiával készült vakcinákkal. Szóval csak a vírustörzs "különleges" (bár ez még így sem igaz teljesen), a segédanyagok nem újak, nem most próbálják ki őket először. Mivel egy járvány vagy járvány megjelenésével fenyegető vírus meglehetősen akut jelenség, ezért véleményem szerint kicsit oktondi dolog több évig tartó többfázisú klinikai tesztelést várni egy kifejlesztett vakcinával kapcsolatban.
Damage, ez egy nagyon reális hozzáállás a dologhoz szerintem.
Dátum: 2009.11.26. 17:24:00
Melyik a "nyuszis " magazin?
CKM
FHM
Blikk :-)
Playboy *

NC.
Dátum: 2009.11.25. 18:09:35
A segédanyagok, tartósítószerek okozzák a mellékhatásokat.
Dátum: 2009.11.24. 09:59:31
Mikor született Jókai Mór?
1825. március 19.
1825. március 18.
1825. február 18. *
1825. február 19.

Túlzásnak érzem. Speciális.
Dátum: 2009.11.19. 20:21:48
TigrisÚr, csak egy apró kiegészítés: nem igaz, hogy baktérium által okozott megbetegedésekre nincs védőoltás, gondoljunk csak a tuberkulózis elleni BCG-re.
Az Erasmus jelentését még a wikipedián sem találtam meg. Ez különösebben nem volt meglepő, mivel az egy humanista tudós-szerzetes neve.
Amire Te akartál rákérdezni, az szerencsésebb esetben így hangzott volna: "Mi a lényege az Erasmus-programnak?", vagy "Mit segít elő az Erasmus-program?", vagy valami ilyesmi

*Módosítás: Persze, ehhez illő, hihető és értelmes válaszokkal.
Mert nem egy akasztásról szól, szerintem azért nem fogadták el.
Egyébként csak nekem furcsa egy szóba zanzásítani egy regény tartalmát? Mert ennyi erővel majdnem minden regény emberekről szól...

*módosítás: kihagytam egy szót.
Dátum: 2009.11.13. 15:50:44
Warfoki: csak a rám vonatkozó komment-részletre szeretnék válaszolni, semmilyen szubjektív véleményt nem akarok rád erőltetni. A gyermekeken való tesztelés megítéléséhez viszont vedd figyelembe, hogy ez nem pusztán tudományos kérdés. (Hála Istennek) etikai akadálya van annak, hogy egészséges felnőttekhez hasonló nagy létszámú tesztcsoporton végezzenek klinikai vizsgálatot ezekben a korcsoportokban.
Dátum: 2009.11.13. 15:18:03
OGYI honlap, szakembereknek szóló leírás:
"A 352 felnőtt, illetve 10 12-18 éves serdülő és 10 3-12 éves gyermek bevonásával végzett klinikai vizsgálatok értékelése lezárult. Ezek alapján elmondható, hogy a vakcina teljesíti az ellenanyagszint növekedésére vonatkozó klinikai vizsgálati követelményeket. Súlyos mellékhatás egyik korcsoportban sem fordult elő. A vakcina beadását követő enyhe mellékhatások jellegüket és előfordulási arányukat tekintve megegyeznek a szezonális vakcinával oltottaknál tapasztalt mellékhatásokkal."

És még:
"Az Európai Unió által központilag ("centralizáltan") engedélyezett legtöbb vakcina esetében nem végeztek embereken klinikai vizsgálatokat, csak utólag dolgozzák fel a mellékhatásokra és a hatásossági jellemzőkre kapott adatokat."