Felhasználónév: Jelszó:
Oldal: 12345
Szerző
Topic neve: A pénzügyi válság
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3634 hozzászólás
Profil megtekintése
A pénzügyi válság
1. hozzászólás - 2008.10.23. 14:35:50
Válság van, erről mindenki hallott, mint ahogy a legtöbben nagyjából már azt is tudják, hogy alakult ez ki: kipukkant az amerikai lufi, a fedezet nélküli hitelek először a másodlagos jelzálogpiacot, aztán pedig a tőlük kötvényeket vásárló bankokat és befektetési alapokat sodorták a csőd szélére, ők meg azokat, akik náluk fektettek be, és így tovább, borult a dominó.
De minket, magyarokat leginkább az érdekel, milyen hatással lesz ez ránk. Nyilván a politikusok és a média nyugtatnak mindenkit: Magyarország ebből az egészből teljesen kimarad, és ha mégsem, akkor megvannak a tervek vész esetére. Aki akarja, elhiszi ezt, aki nem akarja, az nem - egyenlőre még magyar bankokról és befektetési alapokról nem derült ki, hogy a csőd szélén állnak, de mi magyarok sokkal jobbak vagyunk az ilyen dolgok utolsó pillanatig való titkolásában, mint a minden adatot folyamatosan közzétenni köteles amerikai bankok.
Nézzük a tényeket: a magyar bankok sorban szüntetik meg a devizahiteleket, szigorítják a hitelfelvétel feltételeket, és visszamenőleg is felemelik a törlesztőrészleteket (fene egye az apróbetűs részt, amit senki sem olvasott el). Tehát azoknak a vállalkozásoknak és magánembereknek, akik jelentős hitellel rendelkeznek vagy akartak felvenni, most nem jó. De nyilván ez megy nagyban is, a magyar államadósság is hirtelen sokkal többnek fog tűnni, mint korábban. Ezek a dolgok ugye továbbgyűrűznek: az adók biztosan nem fognak csökkenni, sőt, még nőhetnek is. A hitelt felvevő magánszemélyek még jobban spórolnak majd, kevesebbet költenek. A vállalkozások egy része a dráguló hitel, a csökkenő kereslet és a nagyobb adóterhek miatt csődbe megy, munkásait elbocsátja, akiket szintén az államnak kell eltartani, és velük szintén csökken a fogyasztás. Csökken vagy esetleg meg is áll a gazdasági növekedés. Szóval, ha a bankok nem is mennek csődbe, akkor is a dolgok rosszabbra fognak fordulni.
A pénz persze nem tűnik el, csak gazdát cserél. Ahányszor valaki pénzt veszít, valaki azt megnyeri. Aki nem verte magát adósságokba, sőt, ne adj isten, még tartalékai is vannak, az lazán átvészelheti ezt az időszakot. 3%-kal 11,5%-ra emelték a jegybanki kamatot, szóval az államkötvény most tuti befektetés. Vagy nézzük a részvénypiacot: a csődbe menő külföldi bankok és befektetési alapok a veszteségeik fedezésére pénzt próbálnak teremteni, bármi áron: eladják a kockázatosabb befektetéseiket, mint pl. a magyar részvényeket. A magyar részvények kb. 85%-ka (ha nem több) külföldi tulajdonban van. Ezek a részvények most mind eladók! A hatalmas túlkínálat miatt a részvényárak óriásit zuhantak. A legbiztonságosabb részvények (blue chipek) árfolyama is kevesebb, mint a fele a tavalyinak. Akinek tartalékai vannak, az most nyugodtan vehet részvényt. A 10,000 Ft-os Mol részvény lehet, hogy egy hónap múlva csak 8000 lesz, de 1-2 év múlva szinte biztos, hogy 50-100%-os profitot hoz. Olvastam valahol, hogyha a magyarok ahelyett, hogy hitelt vesznek fel, minden hónapban csak 10,000 Ft-ot raknának félre, a magyar lakosság 1 évi ilyen megtakarításából az összes magyar részvénytársaság magyar kézbe kerülhetne. Hajrá, most féláron-harmadáron visszavehetjük a magyar vállalatokat a külföldiektől!
A magyar Forint is szédítő zuhanásba kezdett, néhány hónapja még itt ámuldoztunk a 230 Ft alatti árfolyamon, most meg csak azért van 280 alatt, mert a jegybank brutálisan felemelte az alapkamatot. Ez a kamatemelés persze megállíthatja (átmenetileg) a spekulánsokat, de hosszú távon szintén igen ártalmas a gazdaságnak, hiszen a magyar állam államkötvények formájában fedezi a kiadástöbbletét, márpedig ha nő a kamat, nő a magyar adósság, és ezt végsősoron mi fizetjük meg. Szerintem egyébként nem az a csoda, hogy most ennyi lett az árfolyam, hanem az, hogy a magyar Forint ilyen hosszú ideig erős volt. De a bankok, akik a devizahitelt adták, tudták, hogy előbb-utóbb fordul a kocka, most, hogy a Forint árfolyama az egekbe szökött, nem véletlenül vonják vissza a devizahitel konstrukciókat.
Végszóként, válság, az van, de ez mindenkit más mértékben sújt. Hitel felvételét mostanság senkinek nem javaslom, akinek már van, főleg, ha devizaalapú, az pórul járt, próbáljon NAGYON odafigyelni a kiadásaira, spóroljon, ahol tud, és ez igaz a vállalkozásokra is.

Ne felejtsd el értékelni a hozzászólásomat, és a többiekét!
Pontszám: 8.95
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
2. hozzászólás - 2008.10.23. 15:55:13
Az okok kissé összetettebbek, mert belejátszik az Iraki háború, valamint az ellenőrizetlen hitelezéssel összekapcsolt részvénymozgás.
Nemzetközi szinten határozatlan időre felfüggesztették a járulékcsökkentési terveket, sőt járuléknövelést helyeztek kilátásba.
Nálunk annyiban jobb a helyzet, hogy az adórendszer használhatatlan és át kell alakítani, így ha végre megilyednek és érdembeni munkát is fognak végezni odefennt az "erősebb kutya kufircol" stílus helyett, akkor még a lehetőségekhez képest "jól" is kijöhetünk a dologból.
A devizahitelek befagyasztása teljesen várható és a bankok szempontjából jogos volt, a gond az, hogy az itthoni bankok ugye külföldi tulajdonban vannak, így az anyabanktól függ a létük.
olcsó részvényeket érdemes venni, de aki megteheti, azt nem fogja a válság földhöz vágni, akit viszont érint a dolog, annak nincs pénze, hogy keressen a helyzeten. :S
Üdv:
Gabi
Pontszám: 7.46
kedvelt tagDarunFérfi
Végzetúr tehetség
151 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
3. hozzászólás - 2008.10.23. 16:18:00
Bevallom én nagyon el vagyok maradva információkkal, csak a válságról hallottam mert ugye mindenki arról beszél. Magyarnak születtem, annak is vallaom magam és soha nem is akartam én máshová születni... de sajnos a magyarok többsége rendkívül "buta"! (Már bocsánat, de ez az igazság) Ez persze azért is van mert nagyon el vagyuk maradva a nyugattól és nem is gazdaságra értem elsősorban hanem gondolkodásra! Én azt látom hogy mindenki egyre-másra veszi fel a hiteleket és arra már nem gondol hogy ezt később miből fogja visszafizetni. Tavaly volt egy 19 éves munkatársam aki minden hónapba felvett valami hitelt, ráadásul enyhén szólva is uzsorakamatra! De mivel mindent más nevére vásárolt így úgy gondolta hogy őt nem foghatják meg! Ő belegondolt abba hogy mit tesz a családjával? És a munkához is úgy állt hozzá hogy ha kedve volt bejött dolgozni, ha meg nem akkor nem. És mikor rákérdeztünk hogy mi lesz ha kirugják és nem tudja fizetni a törlesztést, megrándította a vállát és azt mondta majd elmegy máshova dolgozni! De hosszú távon nem marad meg az olyan ember aki nem is akar dolgozni semmit! És nagyon sok ilyen fiatal van. Ezen kívül... nem szívessen mondom ezt, de a magyar egy elég "lúzer" nép. Miből jöttük mi ki jól valaha is? Semmiből! Ez sajnos tény! Nagyon jó amit írtatok hogy most lenne lehetőség javítani az ország helyzetén, de 1. a magyar átlagember lusta és buta, nem tud és nem is akar javítani rajta, 2. olyan politikusaink vannak akik inkább lehúzzák az országot mintsem hogy a fejlődését szolgállnák! Ez engem mérhetetlenül elszomorít! Mindazonálltal bizakodó vagyok és remélem hogy lesz olyan ember aki élni tud és fog a lehetőséggel! Tisztelettel voltam:

Darun
Pontszám: 7.22
kedvencRiusFérfi
Végzetúr mester
253 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
4. hozzászólás - 2008.10.23. 17:57:56
Alapvető probléma, hogy Magyarország adósságterhe (azaz a visszafizetendő részletek, és az esedékes kamatok) hatalmas. Egyes közgazdászok, a II. Világháború utáni Szovjetúniónak fizetendő "jóvátétel"(a GDP 20%-a) közelébe helyezik. Ez, természetesen devizában van.
A mostani kiemelkedően magas kamatemelés, időszakosan megállítja a spekulációt, de infláció gerjesztő hatású. Ez utóbbi fog (az átlagemberek számára) áremelkedésben lecsapódni.
Az 1929-es világgazdasági válság után, Magyarországot a "3 millió koldus országa" címszóval illették. Fenn áll a veszélye, hogy ez újra bekövetkezhet.
Az egyszerű emberek többségének van hitele (lakás, autó, bármi más miatt), ahogy nekem is. A kamatok emelkedése, az áremelkedéssel tetézve, nem a megtakarítások növekedését, hanem újabb dolgokról való lemondást fog eredményezni. Leghamarabb, a nem létszükségleti dolgokról mondanak le az emberek, így akár a blog másik témájához is lehetne csatolni, az itt leírtakat. A kultúra, a szórakozás, a divat ingyenes, vagy legolcsóbb (sokszor legsilányabb) formáit fogják előnyben részesíteni.
Egy ország is be tud csődölni, láthatjuk Argentína példáját. Ez nem azt eredményezi, hogy kitörlik a térképről, hanem az emberek többségének még nagyobb elszegényedését, a pénz és a multik időszakos kivonulását.
Megoldás csak a kemény központi irányítás lehet, valamint egy tudatos saját termékek vásárlásának és nagyobb önellátásnak az elősegítése, hogy az export-import egyenlegünk ne legyen még negatívabb.
Ronda troll vagyok.
Éhes, agresszív, konok,
Mindent felfalok.

Világ 1: Rius, Világépítők
Világ 2: DeSide, Zafír
Világ 3: Drowsy Druid Abasc, Mohír
Pontszám: 7.38
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3634 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
5. hozzászólás - 2008.10.23. 20:06:53
A hitel egy egyszerű, varázslatos eszköz minden problémára, akár egy magánember, akár egy vállalkozás, akár egy ország problémájáról van szó. Pedig a legtöbb esetben a hitel ugyanolyan káros, mint a dohányzás vagy az alkohol. És egy országnak ugyanaz a megoldása van az adósságállomány lefaragására, mint egy magánembernek: spórolás, költségcsökkentés.
Sajnos, országos szinten ez azért is nehéz, mert akiknek lehetősége lenne erre, nincsenek érdekelve a dologban. A politikus fizetése nem függ attól, hogy a mandátuma alatt mennyivel nő az államdósság. A korrupció, a túlzott államapparátus és a választóknak osztott "kenyér és cirkusz" mind olyan költségek, amiről egy ország politikai vezetése nem tud lemondani.
A megoldás persze egyszerű, és minden gazdasági szakértő ezeket szajkózza. Az államapparátus csökkentése (a képviselők felét is nyugodtan ki lehetne rúgni!) a juttatások csökkentése, a felesleges hivatalok felszámolása óriási pénzeket jelentene. De a jóléti érvágásokra is szükség lenne sajnos, a 13. havi nyugdij eltörlése, a segélyek korlátozása és csökkentése elengedhetetlen lenne. De nézzétek meg, a vizitdíj utólagos eltörlése mekkora öngól volt, nem értem, hogy az adócsökkentésről miért nem írnak ki egy hasonló szavazást, hadd döntsön róla a nép... És akkor ott vannak a presztizs kiadások, a rosszul gazdálkodó futballcsapatok sokmilliárdos támogatása, a fejlődő országokba küldött segélyek meg hasonló baromságok. De egy kicsit elkanyarodtam a témától, hiszen ezek a problémák már a válság előtt is fennálltak, csak ugye ha nem kezelik őket, a válság eredményeképp eszkalálódnak.
Pontszám: 7.56
népszerűZirrianFérfi
Végzetúr
50 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
6. hozzászólás - 2008.10.23. 20:18:06
Nagyanyám megmondta, és teljes mértékben igaza is van: bankkal sose kezdjen az ember!
Amúgy a téma többi részéhez nem nagyon tudok mit hozzátenni, fiatalságomnál fogva
Márpedig itt béke és tökéletesség lesz. Ha beledöglötök, akkor is.
Pontszám: 6.60
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
7. hozzászólás - 2008.10.23. 20:39:01
Az adósságállomány ugye még a KGST alatti "2. ipari forradalom" alatt jött össze.
Ha nőnek a kiadások, akkor vagy egyéb költségeket csökkentek, vagy bevételeket növelek. A legnagyobb bajom, hogy nem látom állambácsin, hogy képes lenne átlépni a kicsinyes játékain, hogy érdemben változtasson. A fentebb említett átalakítások mindegyike jelentős összefogást és szakmai munkát követel meg, mert nem lehet ész nélkül csinálni, hisz a működőképesség fentartása éppoly fontos, mint a költségfaragás.
Az adócsökkentésről való népszavazásnak kb. annyi értelme lenne, mint a vizitdíjról szólóénak, mert az emberek nem foglalkoznak/gondolkoznak makro szinten, csak a saját kis világukat látják. Most megbeszélhetnénk a Bokros-csomagot is, annak hazai és nemzetközi megítélését, valamint az általa biztosított lehetőségek elszalasztását, de ez sem vinne előrébb minket. :S
Üdv:
Gabi
Pontszám: 7
kedvelt tagDarunFérfi
Végzetúr tehetség
151 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
8. hozzászólás - 2008.10.23. 20:44:47
Zirrian: sztem szólj hozzá nyugodtan, oszd meg másokkal a véleményed. Én se értek hozzá, laikus vagyok, minimális gazdasági ismereteim vannak csak meg józan paraszti eszem, és még újságot se olvasok! Ha meg tévedsz, kijavítanak és ez által információhoz jutsz!
Miklós: igen, az emberek nem tudják használni a hitelt! Nem gondolkoznak előre, nem nézik még azt se hogy mekkora kamatra veszik fel az adott hitelt! És sajnos a politikában is igazad van! A politikusok nyilván nem fogják megszavazni hogy kirúgják őket a jól fizető állásukból, sem azt hogy kevesebb pénz vághassanak zsebre azért hogy tönkreteszik az országot! És sajnos a választópolgárok is azt nézik hogy választásnál hol a nagyobb csili-vili, ki tud ráígérni a másikra! Bár tény hogy minden politikus hazudik, ilyen szempontból mindegy ki van hatalmon, mindenki a saját zsebét tömi. És elnézést ha esetleg miattam elkanyarodtunk az eredeti témától! Tisztelettel:

Darun
Pontszám: 8.83
népszerűKisujjFérfi
Végzetúr
65 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
9. hozzászólás - 2008.10.23. 20:56:16
Ezzel a bankkal ne kezdjen az ember dologgal nem értek egyet. A bankok nem véletlenül jöttek létre, van létjogosultságuk, és alapvetően nem rossz dolgok. A probléma ott kezdődik, hogy mire használja az ember a bankot.

Tegyük fel, hogy Budapest belvárosban találunk egy jó kis helyet, és van egy nagyon tuti elképzelésünk arról, hogy mit lehetne oda nyitni, mire lenne igény. Minden megvan, csak a pénz hiányzik. Nyilván nem szeretnél várni vele 4-5 évet, miig összespórolod a pénzt, hiszen addigra az épóletet kiadják másnak, vagy valaki más megcsinálja helyetted azt a remek kis boltot/vendéglátóipari egységet/akármit. Na, ekkor fogsz hitelt kérni, és ha tényleg minden jól megy, akkor nincs is semmi gond. Mindenki jól járt.

Tegyük fel, hogy úgy gondolod, hiába van két kocsi a családban, négy főre, mert az Opel már 3 éves, és tiszta gagyi. Vagy hogy neked feltétlenül szükséged van az új még nagyobb, még több csatornát fogó, még Dolbysabb TV-re. Lehet, hogy még a lakáshitel is a nyakadban van és munkáról munkára ugrálsz, node no. Muszáj megmutatni a cimboráknak, hogy te is elég tökös vagy és nagyon jól megy. És itt kezdődnek a problémák.

Megkapod a hitelt vélhetően még nálunk is (Amerikában meg sokkal lazább az ügyintézés), aztán még egyet és még egyet, aztán nem fogod győzni fizetni. Jöhet a hitelrendező hitel még nagyobb kamatra, de ekkor renszerint már mindegy neked. Vagy kihúz papa-mama-örökség a bajból, vagy nem. A bank behajtja, ami az övé, te pedig lelkesen anyázod azokat a szemeteket pár sör mellett a sarki kiskocsmában, esetleg beállsz valami populista politikus elvadult rajongójának.

Amikor ezek a dolgok egyre sűrűbben fordulnak elő. Amikor az adósok eltünedeznek, a fedezetül hagyott értékek ára megzuhan, esetleg még pár egyéb ballépés is összejön, akkor omlik a bank. Ehhez persze nagyobb bellépések is kellenek, esetleg némi elsumákolt pénz itt-ott, és hát kellettünk mi is. Ami bosszantó, hogy a tisztelt igazgatók azért kapják a jókora fizetéseket, mert akkkkkora a felelősségük, hogy csak na. De ha ilyenkor sem vonják felelősségre őket, akkor könyörgöm, mikor? Én készséggel elismerem, hogy a fent emliitett K. Pistike TV-vevő bajnoknak is része van a lufidurrantgatásban, de azt azért ne meséljék be nekem, hogy ez kizárólag K. Pistikéék felelőssége.

Mielőtt bárki téves alapfeltételezésekből indulna ki: van lakáshitelem, pofás, devizás. Kellett, mint púp a hátamra, mert emiatt nem tudok/merek megálmodott kis üzletemre alaptőkét kunyerálni, de nem tudtunk mást kezdeni. Barátném hasonló gonddal küszködik. Magánügy. A lényeg, hogy nem a bankvezéri poszt (vagy hasonló kategória) kényelmes magasságaiból szeretnék észt osztogatni, ócsón/kamatra.

Ami a parlamentcsökkentést és hasonlókat illeti: a döntést a T. honatyák hozzák. Ha most ti szavazhatnátok arról, hogy 50% eséllyel kirugjanak-e titeket, akkor mire is voksolnátok? HA egyáltalán addig eljut a dolog. Mert az ilyesmiket elő kell késziiteni. Kik késziitik elő? Akiket szeretnének elbocsátani. Te mennyire kapkodnál a helyükben? Amikor a 3-4 osztálynyi gyerekkel működő iskolákat nem lehet bezárni a távolságok és két Mari néni tragédiája miatt, mennyien tiltakoznának a jókora bürokratikus rendszer felére nyirbálása ellen? (és mennyivel hatékonyabban?) Mert lássuk be, a bivalyb......i okmányirodából kitett 3 fő 50 éves dolgozó hová menne ezután letudni a hátralevő idejét nyugdiijkorhatárig? És lássuk be, nagyon nem 3 főt érint a dolog, és nem bivalyb......on, ahol a helyi 500 lakoson túl igazándiból kutyát sem érdekelne.

A 13. havi nyugdiijhoz (kisebbik gond), segélyekhez (nagyobbik gond), államünnepélyekre és rendezvényekre fordiitott milliókhoz, illetve a sumákságok során eltüntetett pénzekhez pedig a kutya sem fog nyúlni. Az előbbieken an ép háborodna fel, utóbbi meg hozzá tartozik a "felelős" vezetői beosztásokhoz. Legalább annyit megtehetnének, hogy előbb kifizetik a dolgokat, és csak a maradékot vágnák zsebre. Biztosra veszem, hogy máris két lépéssel előrébb járnánk.

Nameg a válságot fájlalni fogja az is, aki havonta 3 helyett csak 2 milliót keres, de nem neki lesznek igazán nagy gondjai.
http://www.youtube.com/watch?v=wlwW0iinCVc
Pontszám: 7.88
fórumozóSyck
Végzetúr tehetség
220 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
10. hozzászólás - 2008.10.23. 21:19:47 (Válasz Miklós #5 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2008.10.23. 20:06:53
nem értem, hogy az adócsökkentésről miért nem írnak ki egy hasonló szavazást, hadd döntsön róla a nép...


erre nagyon egyszeru a valasz. eleg csak vegigolvasni a konyvkiadas es penzugyi valsag (ami amugy hitel valsag de mind1) temaban irt postodra erkezett velemenyeket, es maris kiderul, mennyi buta es korlatolt, jobb esetben tanulatlan, meg jobb esetben csak megfelelo mennyisegu es minosegu informacioval nem rendelkezo emberre lenne bizva a dontes.
Szánalmasak vagytok.
Pontszám: 5.33
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
11. hozzászólás - 2008.10.23. 21:25:27 (Válasz Syck #10 hozzászólására.)
Indult, mint hitelválság, tart mint gazdasági válság és hamarosan követi a reálpiaci válság. :idea:
Üdv:
Gabi
Pontszám: 7.25
fórumozóSyck
Végzetúr tehetség
220 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
12. hozzászólás - 2008.10.23. 21:34:09 (Válasz Shiako #11 hozzászólására.)
Idézet: Shiako - 2008.10.23. 21:25:27
Indult, mint hitelválság, tart mint gazdasági válság és hamarosan követi a reálpiaci válság. :idea:


hmm hat azert a gazdasagi valsagtol messze vagyunk meg szerintem.
Szánalmasak vagytok.
Pontszám: 5.40
kedvelt tagDarunFérfi
Végzetúr tehetség
151 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
13. hozzászólás - 2008.10.23. 21:42:37 (Válasz Kisujj #9 hozzászólására.)
Tudom hogy te nem ezt írtad, szándékossan túlzom el egy kicsit, de... azért ne sajnáljuk már a szegény politikust akinek az a dolga hogy hülyeségeket szavazzon meg (feltéve hogy egyáltalán bejár szavazni) és elköltse a havi több millás fizetését! A kevencem amikor azt mondják hogy lemondanak a fizetésükről, csak az egyéb juttatásokat kérik. Vagyis lemondanak a pár százezerről hogy csak a milliós "jutalmat" kelljen zsebrevágniuk! Mirefel kapnak jutalmat, kérdem én? Arra hogy nem dolgoznak, hogy növelik az államadósságot, hogy az én/te/Kis Pista pénzéből vesznek villát a Rózsadombon? Én azért kapoma fizetésem mert egy adott helyen dolgozok. Ha nem dolgozok, nem kapok fizetést Ez tiszta sor! És a politikus? Hol és ki ellenőrzi hogy ő bejár e dolgozni? A T. képviselők tiltakozásuk jeleként nem mennek be szavazni! De én (mint adófizető magyar állampolgár) azért fizetem őket hogy szavazzanak, hogy képviseljék az érdekeimet, stb! Ilyen mikor volt utoljára hazánkba? Már évek óta nem minket képviselnek a politikusok hanem vagy a multikat (összeesküvés elmélet) vagy leginkább saját magukat! Persze, nem szavaznám meg én se hogy rúgjanak ki, de ha nem csinálok semmit havi több százezer ungárise forintért akkor ne nekem álljon már följebb hogy "me mé rugtak ki???" Nekem a politikusokkal ellentétbe van önkritikám!
(a helyesírási hibákért és elírásokért elnézést)

Darun
Pontszám: 7.20
fórumozóSyck
Végzetúr tehetség
220 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
14. hozzászólás - 2008.10.23. 21:45:26 (Válasz Darun #13 hozzászólására.)
irnal par multit, amit szerinted kepviselnek?
Szánalmasak vagytok.
Pontszám: 5.33
kedvencZolcsimusFérfi
Végzetúr tanonc
20 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
15. hozzászólás - 2008.10.23. 22:49:24
En angliaban elek, es csak arrol tudok nyilatkozni amit itt elek meg.

Itt peldaul ha dolgozol fel evet, azaz jon fizetes a szamladra akkor igenyelhetsz hitelt.
Rengeteg kulfoldi ezert jon ki ide, hogy felvegyen hitelt utana meg lelepje.
Ertem ezalatt hogy annyibol all itt hitelt felvenni, hogy kerdez felelek es a bank kartyad szama.
A cegek mondjuk aruhitelol van szo: Elkerik az adataidat, a bankkartya szamodat.
Meg kerdezik miota elsz angliaban.
Mindentol fuggetlenul ravagod 4 eve. 3 az hatar esett 4 re tuti megkapod.
A lakcimedet miota laksz ott: az is 4 eve.
Kerik a bankszamladat nyilvan a cimed 3 honapja ugyanaz.
Onnan nem neznek semmit cska a neved es a cimed egyezik e az altalad emlitettel.
Majd ra klikkel a send gombra es vissza jon a valasz.
Tulajdonkeppen itt minden embert figyelnek egy bizonyos Credit figyelo csoport: sok ceg foglalkozik ezzel.
Az a lenyeg, hogy a mobil szolgaltatok, bankok ezeket veszik igenybe, hogy megtudjak jo ados vagy e.
Minden ilyen igenylo kerveny a boltbol oda erkezik be es a rendszer atvizsgalja a credit figyelo csoportban rajta vagy e a banki ados listan vagy sem. Es szepen megkapod ha mindent ugy csinaltal ahogy leirtam.
A problema ott van, ha nem ugy gondolod, hogy ezt vissz is fizeted.
Rengeteg kulfoldi csinalja ezt, hogy felvesz hitelt tobb ezer fontokat, egy nap bejarja az uzleteket fel ev utan es ossze vasarol mindent majd szepen elhagyja az orszagot es soha tobbe nem megy vissza.
Mi tortenik ezutan: A bank kuldi a leveleket, miert nem fizeted biztos tudna ksegiteni vedd fol a kapcsolatot stb.
Utana mikor nem tud beszeln iveled, elmeg ya birosaagra, gyorsitott eljarasban eldontik lhogy behajthatjak rajtad.
A problema ott van, hogy nem vagy ott a lakcimen, keresnek nem talalnak es ennyibe marad az ugy.
A Bank ezt is benezte!!!
A baj ott van nem 1 emberrol van szo.
A Halifax bank of Scotland ( HBOS) Szepen befuccsolt a valsag idejen es a Lloyds TSb vette meg a reszvenyeit.
Meg jo hogy megvette, most a LLoyds Tsb nal van az emberek hitelenek 70% a Egesz egyesult kiralysagban.
Ez eleg borzaszto, hogy egyeduralmon lehet.

Erdekesmodon itt nagyon sok minden hasra utes szeruen megy.
Azaz felhivod az arama szolgaltatot, es kerik az adataidat es cska bemondod Gipsz Jakab es kapod a szamlat ill Gipsz Jakab.
Nem igazan ertem, hogy lehetseges ez egy ilyen orszagban.
Kezdenek itt is ebredezni.
A t-mobil most mar nem enged kulfoldre telefonalni az elso 3 honapbanamikor megkapod az elofizetest.
Rengetegen csinaltak meg, hogy eltelefonaltak rengeteg osszeget es aztan eltuntek.
Eladtak a telefont vagy mivel biztositas vot rajt, ezert eladtak mondjuk Lengyelrol van szo lengyelorszagban.
Soha nem jon vissza max nyaron de ez az ido nagyon keves, hogy elkapjak sot lehetetlen.
Magyar fejjel nezem a dolgokat es eszmeletlen milyen kis kapuk vannak itt.
Probalnak most mar nem olyan egyszeru se bejutni dolgozni, sem a segelyeket megkapni.
A hitelt meg mindig nagyon egyszeru.

Ezek a dolgok vezetnek ahhhoz, hogy egy bank csodbe menjen, hogy sok kicsi sokra megy alapon, es persze a Tisztelt Bankigazgato aki evente itt milliardokat vag zsebre....
A maisk meg rossz befektetes ez tortent ez az oka es ha Amerika sziv akkor mindenki sziv.
Tolunk dolgozoktol az allam elvet fejenkent 2000 fontot, mert "belepumpalta" a penzt a vilag valsagba.

A Magyar allamadosagrol meg annyit, ugy tudom, fel volt ajanlva egy soha vissza nem tero lehetoseg, az orszagoknak, hogy ne fizessek vissza az adosagot.
Ebbe bele ment Lengyelorszag es tudtommal eleg sokan a haboru vesztesei kozul.
Mi nalunk Antal Jozsef azt nyilatkozta, hogy Magyarorszag Jo ados. Ezert mi nekunk nem toroltek el.
Az igazsag az, hogy en ezt a valtozatott ismerem, es ha elmondanam a velemenyem igy a politikusrol akkor az netiketett sertene, hogy taszithatta a nepet ilyen helyzetbe.
Ugyanakkor kitudja milyen aprobetus resz volt abban a szerzodesben, ertem ezalatt eladni a hazat...
Netalantan mi van ha nem is mi iranyitunk itt hanem a vilag hatalmak kozul mas...
Amit aztan a mostani politikusok szepen eladtak ennek ellenere a hazankat.

Tisztelettel: Blue
Pontszám: 6.29
kedvencZolcsimusFérfi
Végzetúr tanonc
20 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
16. hozzászólás - 2008.10.23. 23:02:02 (Válasz Syck #14 hozzászólására.)
Tulajdonkeppen en irnek parat: Tesco, Auchan es a tobbi nagy multi.
Mivel, hogy szerzodesuk van, hogy ne mfizetnek ide adot.
Miert is?
Azert mert tobb szazezer embernek adnak munkat.
Ezert ado mentesek, vagy valami elonyuk van ebbol.
Az sem veletlen, es nem ertem miert nem veszik eszre vagy inkabb ezt ignorance-nak hivhatnank: A kulfoldi biztositok, bankok, meg cegek nevet valtanak es azt hiszme 4 ev utan megszunik az ado mentesseguk, jaj de jo most mar mas cegrol van szo.
Nem fizetnek megint adot.
Pontszám: 6.50
fórumozóSyck
Végzetúr tehetség
220 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
17. hozzászólás - 2008.10.23. 23:15:15 (Válasz Zolcsimus #16 hozzászólására.)
Idézet: Zolcsimus - 2008.10.23. 23:02:02
Tulajdonkeppen en irnek parat: Tesco, Auchan es a tobbi nagy multi.
nevet valtanak es azt hiszme 4 ev utan megszunik az ado mentesseguk, jaj de jo most mar mas cegrol van szo.
Nem fizetnek megint adot.


Jah gondolom igy lesz a tesco-bol teszko kft az auchanbol meg oson bt....
Szánalmasak vagytok.
Pontszám: 5.33
népszerűWoodrangerFérfi
Végzetúr tanonc
10 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
18. hozzászólás - 2008.10.24. 01:40:10
Azért az arányokra figyeljünk: ezek a cégek soha nem adtak több százezer embernek munkát, és az alkalmazottaik számának többszörösét döntötték csődbe a beszállítók és a kisboltok tulajdonosai személyében, akiket most közpénzből segélyezünk. Továbbá az említett multik adót sem fizetnek... Én meg a könyvkiadóm által kulturális értékeket hozok ki, mégis én fizetek kulturális járulékot, nem én kapok azért, hogy mentjük a menthetőt... Szóval valami nagyon nem stimmel.
A válság elemzése pedig távolabbra mutat: az amerikai fogyasztási lufi (mert arról van szó) csak a jéghegy csúcsa. Az egész alapja az az emberi viselkedésrendszer, amely során elvesztettük a kapcsolatot a természettel és mindenféle mértékkel. Érdekes, hogy a tradicionális, ősi civilizációk a mindennapok során is magasabb szinten művelték ezeket, mint a mai ember, sőt, a legújabb kutatások szerint gazdaságilag sem voltak olyan "elmaradottak", pl. egy kg hús előállításához kevesebb (fosszilis és egyéb) erőforrást használtak fel, mint a mai gazdaság!
Pontszám: 7.20
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
19. hozzászólás - 2008.10.24. 09:05:37 (Válasz Zolcsimus #16 hozzászólására.)
Ez azért kicsit másképp van:
nem a nemzetiség számít, hanem a befektetés volumene. Ha egy adott összeg felett fektetsz be, akkor éppúgy egyéni elbírálás alá esel adózás szempontjából és kedvezményeket kapsz.
Üdv:
Gabi
Pontszám: 7.50
népszerűtlenSir NyFérfi
Végzetúr mester
846 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: A pénzügyi válság
20. hozzászólás - 2008.10.24. 10:04:07 (Válasz Darun #3 hozzászólására.)
Idézet: Darun - 2008.10.23. 16:18:00
Bevallom én nagyon el vagyok maradva információkkal, csak a válságról hallottam mert ugye mindenki arról beszél. Magyarnak születtem, annak is vallaom magam és soha nem is akartam én máshová születni... de sajnos a magyarok többsége rendkívül "buta"! (Már bocsánat, de ez az igazság)

mért nem szeretik a magyarok magukat? bárhol járok a neten, csak azt olvasom, hogy a magyarok nem olvasnak könyvet, nem találnak föl semmit, nem is írnak könyvet, könnyen befolyásolják őket a politikusok, nem mozognak, csak a gép előtt kockulnak, meg ilyenek. ilyenkor mindig nagyon elszomorodok.
A békéért háborúzni olyan, mint a szüzességért szeretkezni!
Pontszám: 3
Oldal: 12345
HKK - Zén minikiegészítő: Zén Legendái: A sötétség gyermekeiRésföld - a HKK legújabb kiegészítője