Köszönöm szépen, újra elküldtem, most már helyesen, és el is lett fogadva.
De nem tudom, hova írhatnám ezt, mert
súlyos hiba van benne. Nem tudom, ki volt az a marha, aki ezt írta...
Milyen egység a Phalanx?
1. Gall *
2. Nincs ilyen egység
3. Germán
4. Római
*ez lett helyesnek megjelölve
A helyes válasz pedig GÖRÖG! Gallnak a franciák nem túl távoli ősei nevezték magukat a saját nyelvükön (mire nem jó, ha valakinek megvan az "Asterix a gall" című mese, az Asterix és Obeliszk sorozat első része)
! Ami ezek közül még leginkább elfogadható lenne, az a római, mert ők átvették ezt a fajta harcstílust a görögöktől. Idézem a meghatározását Wikipedia-ból:
"A phalanx, magyarosan olykor falanx az ókori Görögországban kialakult hoplita-hadviselés alapegysége volt. Eredetileg olyan több sor mélységű, nehézfegyverzetű gyalogosokból álló hadrendet jelölt, ahol az arcvonal szélessége nagyobb, mint a mélysége...
...A görög szó eredeti jelentése: csoport, közösség. A szó eredetileg a nehéz gyalogság, a hopliták zárt csatarendjét jelölte, melynek törvényei és tulajdonságai később a spártaiak népéletének jellemzőivé váltak. A phalanxot a dárdások vonalba állításával és egymáshoz tömörítésével hoztak létre. 8-16 sor mélységű, akár másfél km. hosszúságú is lehetett. (8000-fős létszámnál kb. egy km hosszú volt a phalanx.)"
A teljes leírás megtalálható
itt.