Dátum: 2011.04.18. 21:18:56
Idézet: Semelyik - 2011.04.18. 20:23:46
3.) Gondolod, azzal kell népszerűsíteni egy játékot, hogy az irodalmát mutogatod? Nagyon nem. A sakk is, a póker is attól népszerű, mert egyszerű szabályai ellenére vezetnek megoldhatatlanul nehéz rendszerekhez. Ezért is van irodalmuk. Először a sakknál megnézed a táblát, ismerkedsz a bábukkal, szabályokkal. Kipróbálgatod, magad is tervezgetsz. Megvered a haverjaid, édesapád. Ha ezután még tovább érdekel, utánaolvasol, bújod a lexikonokat, satöbbi. Egy olyan dolgot írtál meg válaszként megint, ami téged, legalább haladóként érdekel, és elvárnád bárkitől? Nonszensz!
Ha én lennék te, akkor te is megkaptad volna, hogy érdektelenek a válaszok.
Abbahagytam az erőlködést, de erre még válaszolok.
A gowiki.hu, ha rákerestél volna, rájöhettél volna, hogy van benne egy interaktív oktatás, abszolút kezdőknek. Van benne játékelmélet, alapoktól kezdve. Van benne ajánlat got játszó programokra, amik tulajdonképpen nulláról kezdve középszintig vezetnek.
Van benne egy csomó link, ahol az interneten got lehet játszani, 25k (30k) - tól 7d -ig, lassan, akár 2x3 hónap egy parti, vagy snell, 2 perc/játékos fő játékidő + 10mp byo-yomival (kezdőknek: a hivatalos játékidő után járó plusz lépések meghatározása).
És természetesen van benne sok más, akár profiknak szóló rész is.
Ez tehát nem csak haladóknak szóló oldal és főleg magyarul van.
A go játék nehézségéről: még mindig él a felajánlás, hogy 1millió $-ért írjanak egy danos szinten játszó programot. Eddig még senkinek nem sikerült. Ellentétben a Deep Blue sakk számítógéppel, amelyik Kaszparovot verte. Eddig nincs olyan gép és program, amelyik a magyar danosokat verné.
A gonál megnézed a táblát és felvilágosítanak, hogy az nem 18x18 mező, hanem 19x19 vonal, 361 metszéspont. A pöttyök csak a tájékozódást segítik. Ismerkedsz a kövekkel: van fekete, meg fehér lencseszerű izé. A neve kő. Elmondják neked a 9 fő + 6 számolási szabályt és játszhatsz, 10 perc ismerkedés után.
Magyarázzam még el, hogy van hendikep (handicap), mi az, hogy működik, miért van, és mi a különbség a japán és a kínai rendszer között? Mi az a komi, és miért 5,5 pont? Olvasd el ott.
Ezután a sok szöveg után mondd meg, mit írnál egy sorba, hogy érdekes legyen??? Átmenjen! Semmi nem érdekes, mert csak két betű, az se magyar, hiányzik a vessző az o-ról.
Dátum: 2011.04.18. 19:14:29
Népszerűsíteni?
Mi jut eszedbe! Egyáltalán szerettem volna, ha egy kérdés átmegy az adminok fafejűségén. Öt különféle kérdést tettem fel, de amint meglátta az én adminom, hogy "go", félkézből visszavágta valami hülye sztereotip válasszal.
Hallgatva Craslorg tanácsára megírtam az info@vegzetur.hu-ra. Dikó István személyesen válaszolt.
1. " .... Tanulhattál volna belőle, a jövőben NE tegyél fel a Goval kapcsolatban több kérdést, mert ezzel kapcsolatban több reklamációt már nem fogok elfogadni. Értelmetlen olyan kérdést feltenni X változatban, amit visszadobott az admin."
Hogy mi? Az admin élet és halál ura (a kvízkérdések elbírálásában)?
Ezért tovább erőlködtem, erre is válaszolt:
2. "Szia. Emberek vagyunk, mindenki tévedhet, még az adminok is. A játékban több tízezer kvizkérdés van, kikerülhetetlen, hogy ne kerüljön be hibás, rossz kérdés, és az is, hogy néha jó kérdést utasitsanak el."
Hát ennyi. Én feladtam. Logikusan gondolkodó és stratégiai játékokat kedvelő játékostárasaim, ne itt keressétek az infót egy jó játékról. Nem érdekli az adminomat a profi szintet elérő magyar nő, nem érdekli, hogy stratégiai játék, nem érdekli, hol található, nem érdekli, hogy nem tai-chi, hanem valami más. Egy dolog érdekli, hogy nehogy átmenjen az élő kérdések közé. Anonim bürokrata, teljes háttér védelemmel, és most röhög a markába.
Egészségére!
Dátum: 2011.04.17. 19:14:55
Hallgattam rád!
Íme az eredmény:
A négy mondat közül melyik az igaz?
2008 októberében az első Szellemi Sportok Olimpiáján 4 sportág
szerepelt: bridzs, dáma, sakk és kínai sakk.
A sakk a legősibb szellemi játék.
A gónak a wikipédián belül külön magyar oldala van, a gowiki.hu*
A póker nem szellemi sport.
A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
A kérdésre megadott válaszaid nem voltak egyértelműek ill. rosszak voltak.
Írtam egy levelet az info@vegzetur.hu-ra, amiben leírtam, hogy téved az automata-admin.
1. a kínai sakk helyett a go volt a negyedik (egy részeredmény: "Mindenképpen említésre méltó még a páros versenyben a Pocsai Tibor – Pocsai Rita (apa és lánya) kettős eredménye: a nem profik közül a 3. legjobb teljesítményt nyújtották (ezt mint amatőr páros világbajnokságot, a versenyen belül, külön értékelték).")
2. "500 körül Észak-Nyugat Indiában megjelent az első sakkra emlékeztető játék, a csaturanga."
A got legkorábban u.e 2337 körül említik.
3. a jó válasz, így igaz.
4. 2010 május: "Az International Mind Sport Association (IMSA), vagyis a Szellemi Sportok Nemzetközi Szövetsége elismerte teljes jogú tagként a Nemzetközi Pókerszövetséget (IFP). Ez azt jelenti, hogy a póker ezentúl hivatalosan is szellemi sport, akárcsak a go, a sakk vagy a bridzs."
Ennek alapján remélem, felülbírálják korábbi döntésüket.
Dátum: 2011.04.15. 21:22:10
Érdekes, amit írsz.
Az is érdekes, hogy akármit tettem fel a go-ról és az asztrológiáról, az illetékes félkézből azonnal visszavágta. Meg se nézte, miről van szó; lásd a félremagyarázott K.D.-s kérdésemet. Volt egy kérdésem az asztrológiáról. Ebben a fórumban megállapították a tesztelők, hogy érdekes és jó kérdés. De mert egyszer az illetékes visszautasította, nem bírálta felül senki az ő véleményét. Ezért egy érdekes és jó kérdés (mások mondták róla, nem én) a süllyesztőbe került. -->Többek közt ez az, amire utaltam a betonfallal.
Most dőljek hátra és fogalmazzak meg egy olyan kérdést .... de minek? Van rá mód és lehetőség, hogy magyarázatot, kiegészítést fűzzek hozzá? Hogy NEM arról van szó, amiről ő kapásból asszociál, hanem "először légy szíves olvasd el részletesen"? Van valami kapcsolat a bírálók és a kérdés feltevők közt? Válaszolt nekem valaki úgy, hogy adott egy e-mail címet, amire magyarázatot írhatok? Visszadobtak nekem egy kérdést, helyesírási hibával. Kijavítottam. A szerkesztő elfogadta, hozzáírt egy butaságot és beillesztette. Írtam rá egy választ --> nem is válaszolt a tettes. Ilyenkor legyek boldog, mert elfogadták??????
Részemről a megoldás: nekiállok jógázni és megcsinálom a Belső Harag Oldása sorozatot.
Dátum: 2011.04.14. 21:23:48
Köszönöm, hogy segíteni próbáltál.
Kezdek rájönni, hogy ebbe a kvízbe mi való. Az én tudásom biztosan nem.
Dátum: 2011.04.14. 18:54:58
Kőszegi Diáról írtam egy érdekes kérdést, lásd az eredeti kérdésem.
Nem azt írtam, ki K.D., mert az kit érdekel? Másképp fogalmaztam.
De tudod mit? Felejtsd el. Azt teszem én is. Nem éri meg.
Dátum: 2011.04.14. 18:51:32
Minden spec, amit nem ismer 100 emberből 60. Ha csak 24 ismeri, kidobják a kérdések közül.
Ha az a kérdés, hogy melyik magyar falu, akkor a válaszok nem lehetnek Nagylak, Bőkény, Magyarcsanád, Csanád* mert ezen gondolkodni, sőt esetleg utánanézni kell. A jó válasz a Tiszaföldvár, Cibakháza, Tiszakécske, Turnu Mares* - mert egy klikkre csak akkor nem találja el a játékos, ha részeg, vagy nem olvasta el a kérdést.
Ha jól emlékszem, Tomcat csinált egy filmet a BME-n és megkérdezte a jövő mérnökeit, hány voltos Mo-n az elektromos feszültség. 10-ből 7 nem tudta. Itt fel sem tehető, mert nem érné el a min. 25%-t. A büfés néni fejből vágta.
Volt egy video nemrégen, ahol megkérdezték a járókelőket, hol van Fukusima. 10-ből 2 tudta, abból 1 pontosan. Senkit nem érdekel.
Dátum: 2011.04.14. 18:20:27
Idézet: Semelyik - 2011.04.14. 15:52:19 Ha a gó fontos neked, kreálhatunk egyet rá, csak sokkal egyszerűbb dolgokat érdemes kérdezni, amihez nem kell tudni mindent róla.
És szerintem gó, hosszú ó-val, toldalékolva pedig teljesen biztos, mert a magyar nyelv megköveteli. Ezért direkt csak toldalékolva fogom használni.
Az alábbiak közül melyik állítás hamis a góra?
A sakkal ellentétben mindig a fekete játékos kezdi a partit.
A játék célja az ellenfél minden bábujának leütése.
A játékosok kavicsaikat rácspontokra helyezhetik.
Kínai eredetű, több ezer éves játék.
Szeintem meg go, rövid ó-val, mert úgy írják 13 vonalas kandzsival és úgy ejtik. Ez nem az Áj vant to gó to plé of gó, hanem japán szó. Ha zavar az o betű, nevezd baduk-nak koreai nyelven, vagy vei-csinek kínaiul.
Más: érdekes, te megszövegeztél egy szabálymagyarázatot, amit én el akartam kerülni. Mi értelme van elmondani a 9+6 szabályból 3-t? Továbbá, hamár, a kavics nem kavics, vagy bábu, hanem kő, mert ez a magyarra fordított neve, akkor is, ha műanyag.
Nem szabálymagyarázatot akartam, hanem felhívni a figyelmet egy érdekes játékra, melyben van magyar érdekeltség. Nem az lényeg, hogy van, meg ismerjük, meg nemcsak keresztrejtvény - két betű, hanem igenis létezik Magyarországon valaki, aki fontosnak tartja, hogy ezzel is bővítsük a kultúránkat. Ezért tett is, nem keveset. Ő Kőszegi Dia, 1p.
Dátum: 2011.04.14. 14:29:32
Craslorg:
Ajánlataidat korábban már feltettem, visszadobtátok.
Ahhoz, hogy valaki profi legyen, el kell végeznie egy profi-képző iskolát, meg kell nyernie 3-4 éven keresztül évi 4 versenysorozatot és utána, talán, esetleg, ha olyan a csillagállás, megadják. Manapság Magyarországon talán egy versenyző van, aki közelíti, de hogy még jövőre sem kapja meg, az kb. 85%-ban esélyes. Ebben az évben NEM LESZ más magyar go-s profi, az biztos.
Ennek alapján senkit nem érdekelhet, hogy van-e íjász olimpikonunk? Sportlövő? "Az, hogy van-e profi játékos, azokat érdekelheti, illetve azok tudhatják, akik nap, mint nap a (goval) ezzel a sporttal élnek és naponta (játsszák) edzenek, a többieket nem igazán."
Arra gondoltam, hogy a Kvíz érdekességeket terjeszt. Tévedtem. Betonfal. Áttörhetetlen, módosíthatatlan, átszervezhetetlen. Fontosak a napi szintű kérdések: melyik szappanopera melyik hősét melyik nevenincs színésznő játsza - ezek átmennek.
Vége. Ennyi volt.
Dátum: 2011.04.14. 14:18:27
Még egy, bár tudom, ez se megy át, mert érdektelen, spec, lexikális.
Csak azért írom ide, nehogy más feltegye.
Egy kis érdekesség a go-ról .....
Melyik az a számítógépes pályázat, amit több, mint 10 éve írtak ki, a díja 1.000.000 $ és még senkinek nem sikerült megszerezni?
Írj olyan sakkprogramot, amelyik profi sakkozó szintet eléri.
Írj profi szinten játszó bridzs programot.
Alkoss emberhez mindenben hasonlító robotot.
Írj egy olyan go programot, amelyik legalább 1 (amatőr) danos szinten képes játszani és ezt a versenyeredményei is igazolják!*
Dátum: 2011.04.14. 14:01:26
Azért kérdezem az elsőket, mert mit kérdezzek? 1: ??? 2:??? 3: Van, férfi... 4: Van, női...
Négy kérdést kell feltenni.
Továbbá nem azt kérdeztem, hogy mi lesz majd... de OK, javítom.
Tehát:
A go táblajátékban van-e profi szintű magyar játékos 2011-ben?
Igaz, nem ismert kis hazánkban annyira a go, de nem lehetnénk büszkék arra, hogy íme, ebben a sportban is nemzetközi szinten jelen vagyunk? És NEM azt kérdeztem, hogy KI a profi játékos, hanem hogy VAN-E?
Azt hiszem, a go akadémiák nem sietik el annyira a profivá választást, mivel eddig 3 európai játékos van a világon, aki elérte ezt a rangot. A 3. a magyar. Azért ez nem semmi!
---
Lásd a második kérdésemet is: már 1897 óta ismert - már aki elolvasta a megfelelő szócikket a Pallas Nagylexikonban - a go.
Ott nem azt kérdeztem, hogy mik a szabályok, kik a bajnokok, vagy egyéb félreértelmezhető más dolgot, hanem hogy mikor ismertették először magyarul a játékot.
Tudom, tudom, érdektelen lexikális tudás. Mint minden nem megszokott dolog ....
Dátum: 2011.04.14. 13:50:08
Még egy kérdés:
Nyomtatásban mikor jelent meg az első ismertetés a go játékról magyarul?
1893-1897, Pallas Nagylexikon
II. vh. előtt, a Révai Nagy Lexikona
1970 körül, ELTE egy kiadványában
1950 körül, Erdős Pál matematikus kiadásában
Ebből az első az jó válasz, de a Rávai NL volt az, amelyik részletesen ismertette a szabályokat is.
A többi válasz csak féligazság.
Dátum: 2011.04.14. 13:09:02
Ez a kérdés vajon átmegy?
A go táblajátékban van-e profi szintű magyar játékos?
Ott még nem tartunk.
Ez csak egy játék, miért lenne benne profi liga?
Van, egy Japánban tanult férfi játékosunk.
Van, egy Koreában tanult női játékosunk.
lásd:
http://gowiki.hu/index.php?title=K%C5%91szegi_Di%C3%A1naDátum: 2011.04.14. 09:28:44
Ellenfeled egy gyors mozdulattal megadja neked a kegyelemdöfést.
A csatában összesen 258 sebzést okoztál, és 253 sebzést kaptál.
Ellenfeled nyerte a csatát, elrabolt tőled 2 lélekenergiát.
Maradt 25 ÉP-om.
Akkor hogy is van ez? Van olyan nyert csata (+5), amelyik vesztetté válik?
Dátum: 2011.04.09. 20:59:06
Idézet: Matyóka - 2011.04.08. 12:54:43 Idézet: Kajtar48 - 2011.04.08. 09:20:00 Naprendszerünk melyik bolygója kering a Földdel ellentétes irányban?
Vénusz
Mars
Jupiter
Szaturnusz
Kering? Forog! Nem mindegy!
Tényleg nem mindegy. A tengelye körül forog, a nap körül kering. A helyes válasz fényében úgy véled, a forgásirányra akart kérdezni? Ha már beírod, indokold is meg, miért teszed!
Az 1950-es években végzett megfigyelések kimutatták, hogy a forgás retrográd (vagyis a Föld forgásával ellentétes irányú).
Ezt találtam a wikipedia-n, miután bő fél óra alatt végigolvastam mind a négy bolygó leírását.
Erre mit mondjak? Megválaszoltad magad is. Kérdés: miért kellett végigolvasni mind a 4 bolygót? Mondjuk nem ártott.

De azt fejből lehet tudni, hogy mindegyik forgásiránya távcsövön keresztül látszik, kivéve a Vénusz.
Írjam ide, hogy "Javítani!" Legyen:
Javítani!
---
Apropó: feltettem egy kérdést, hogy valóban, még melyik égitest forgásiránya retrográd? (A Triton a Neptunusz rendszerében) Milyen választ kaptam rá, na milyet? Hibás válasz, Spec.
Erről ennyit.
Dátum: 2011.04.08. 09:20:00
Naprendszerünk melyik bolygója kering a Földdel ellentétes irányban?
Vénusz
Mars
Jupiter
Szaturnusz
Kering? Forog! Nem mindegy!
Dátum: 2011.04.05. 11:43:46
Nem bírtam ki...
"Mi kell az ultihoz, hogy nyerj?
Az összes lapot neked kell elvinned
Az utolsó ütést hetessel kell elvinned
Az utolsó ütést neked kell ásszal elvinned
Minden lapot neked kell elvinni"
Hát, elsősorban magyar kártya.

Dátum: 2011.04.02. 19:31:21
Nem hisztizek, megállapítottam. Sorolhatnék ..... de nem teszem.
"Indok nincs, megbeszélni nem lehet, kontroll nincs. ...... Ennek a rendszernek semmi értelme."
Amíg az kvíz-adminok munkájáról nem lesz valamiféle felsorolás, vagy értesítés, addig így is marad. Vagy töröljétek ezt az egész topikot, vagy változtassátok meg.
Dátum: 2011.04.01. 12:22:38
Letettem már arról is, hogy hozzászóljak.
Az adminok még arra sem érdemesítenek minket, hogy visszaigazolják a javításokat. Vagy megtalálom valamikor javítva, vagy nem. Ha nem, akkor lehet, hogy törölték, de az is lehet, hogy épp nincs szerencsém.
Az előbb olvastam, hogy a visszautasításokat nem egy algoritmus csinálja, hanem az adminok. Ha jobb lábbal kelt fel, akkor a leggyököttebb kérdés is átmegy, ha ballal, akkor a legátgondoltabb sem. Indok nincs, megbeszélni nem lehet, kontroll nincs. Ha félreolvasta, vagy kiömlött a kávéja, akkor visszadobja - miért ne, senki nem ellenőrzi; ha mégis, akkor nincs róla tudomásunk.
Ennek a rendszernek semmi értelme. Illetve van: kávé helyett adrenalin növelő.
Uff, ennyi.
Sziasztok!
Dátum: 2011.03.30. 00:12:51
Melyik égitest alapján építették a Stonhenge nevű kultikus építményt?
A Nap állása alapján.
A Hold állása alapján.*
A Mars állása alapján.
A Vénusz állása alapján.
Először is: talán az égitest
járása alapján ...
Másodszor, az eddigi kutatások szerint az egész építményrendszer a Nap-
és Holdfogyatkozások előrejelzésére szolgált. Azaz két jó válasz lenne, ha értelmesen fogalmzta volna meg a kérdező.

Több sebtől vérzik, törölni!