Felhasználónév: Jelszó:

Hozzászólások - Picok

Oldal: 1234567
Dátum: 2011.02.19. 13:20:19
Kinek a győzelmével ért véget a 45. Super Bowl?
New England Patriots
Buffalo Bills
Green Bay Packers*
Pittsburgh Steelers

Én szeretem az amerikai focit, meg is néztem kétszer a Super Bowlt, de fejből fogalmam nem volt arról, hogy az idei hanyadik volt. Képzelem hogy örül a kérdésnek az európai lakosság azon jelentős többsége, aki nem ismeri a sportágat.
Legalább az évszám szerepelhetne a kérdésben.
Dátum: 2011.01.30. 11:19:52
Tudom, hogy változik, de az általában szó azt jelenti, hogy az esetek 80-90%-ában. Viszont továbbgondolva a dolgot a szökőév miatt az általában nem is olyan rossz megfogalmazás.
Dátum: 2011.01.29. 09:02:06
Mikor van általában napéjegyenlőség?
június 30
március 21 és szeptember 22*
június 21 és december 21
karácsony éjszaka

Ez a "általában" tetszik. Ezek szerint néha máskor van?
Dátum: 2011.01.23. 07:19:48
Mennyi az egy óra alatt sütött palacsinták mennyiségi rekordja (Magyarországon)?
378*
252
418
362

Érdektelen lexikális, bár szép teljesítmény.

Hányas szintű varázslat a vörös halál?
16
20
27*
5

Tipikusan rossz végzeturas kérdés, ezzel egy alacsony szintű karakter még nem találkozhatott élatében.
Dátum: 2010.11.28. 13:24:01
Hol puhították őseink a húst?
Fazékban
Nyereg alatt.*
Sátorban.
Az ellenség tüzénél.

A történészek túlnyomó része egyetért abban, hogy semmiféle puhítás nem volt, ha raktak ia nyereg alá húst, azt azért, hogy gyógyítsák a ló feltört hátát. Ezt a megtámadott népek félreértették, esetleg PR okokból félremagyarázták. Szóval fazékban puhítottak őseink is.
Dátum: 2010.11.27. 23:21:23
Hány éves kortól lehet szavazni Ausztriában?
19
18
16*
20

Nem hiszem, hogy más országok választójogi törvényei az alapműveltségbe tartoznának. Még akkor sem, ha az osztrákok nemrég szállították lejjebb a korhatárt.
Dátum: 2010.11.15. 19:40:34
Ki építette a Lánchidat?
Deák Ferenc
Erkel Ferenc
Kossuth Lajos
Széchenyi István*

Helyesebben: építtette.
Dátum: 2010.11.03. 21:23:16
Mikor halt meg Heath Ledger?
2007. december 5.
2005. január 1.
2008. január 22.*
2007.március 11.

Speciális és lexikális.
Dátum: 2010.11.03. 20:32:43
Hogy hívták I.Kleopátra fiát?
Tutanhamon
Ehnaton
VI. Ptolemaiosz*
XV. Ptolemaiosz

Kikövetkeztethető, de azért szerintem ez speciális. Nem érzem alapműveltséghez tartozónak a diadokhosz államok királyainak listáit.
Dátum: 2010.11.01. 10:42:24
Egy hagyományos nyílvesszőn mit nevezünk Nock-nak?
A vezértollat (az a toll amely alapján látjuk, milyen irányban helyezzük a nyílvesszőt az idegre)
A tollak rögzítését megerősítő körbetekert madzagot.
A nyílvessző végét, amelyet az íj idegére helyezünk lövéskor.*
Az olyan nyílhegyet amelyet általában gyakorló célokra használnak.

Speciális.
Dátum: 2010.10.08. 10:42:28
Melyik évben adták át a paksi atomerőmű első blokkját?
1983*
1985
1984
1982

Lexikális. A dátumok túl közeliek egymáshoz.

Miről kapta a nevét a monacói forma-1-es pálya egyik kanyarjának is nevet adó Rascasse étterem?
szivárványhalról
bohóchalról
ördöghalról
tűzhalról*

Speciális, de nagyon.
Végül átírtam kiegészítendőre, és elfogadták. Nem bizonyítható 100%-osan, hogy az eldöntendő kérdés volt a hiba, mert az átírás miatt a fele szöveg kicserélődött, de valószínű.
Dátum: 2010.09.22. 11:18:48
Ezért nem szabad ilyen kérdéseket (hol van a legnagyobb, legöregebb stb. fa) feltenni.
Egyrészt elpusztulhat, másrészt mi az, hogy legnagyobb (legmagasabb? legvastagabb? legöregebb?), harmadrészt nagyon sok helyen kiírják, hogy az ő fájuk a legnagyobb.
Dátum: 2010.09.22. 11:14:16
Hányszoros olimpiai győztes a Magyar Vizilabda Válogatott?
1
2
3*
4

Már egyszer jeleztem a hibát. A helyes válasz 9.
Közkívánatra kipróbáltam kiegészítendő kérdésként is. Már csak szegény stev97c miatt aggódom, hogy megkapja és újra felidegesíti magát.
Amúgy egy "nincs is magja" válasszal nem égetném magam, fantáziátlan és átlátszó.
Itt az eldöntendő forma egy nyelvi játék, annak modellezése, ahogy egy ember élőszóban feltenné a kérdést. Szintén a nyelvi játék része a négy igen válasz, amelyeket a további kifejtés különböztet meg. Minden magyarul tudó ember megérti így, és símán beraknám egy biológia tesztbe tanulóknak.
Mivel ketten állítjátok, megpróbálom átírni szájbarágósra, hátha az értékelő volt vaskalapos és rugalmatlan. Sajnos így pont a játékossága veszik el a dolognak, de kíváncsi vagyok...
Szerintem olvasd el alaposan, és látni fogod, hogy az eldöntendő kérdésre megfelelő válaszok vannak, indoklással kiegészítve, mint ez a kvízt értékelő játékvezető is helyesen észrevette. Ha nem így lenne, akkor nem helyesírási hibával, hanem az irreleváns válaszok miatt utasította volna el.
Kérlek, segítsetek megtalálni a hibát, mert sem én sem a helyesírásellenőrző nem találjuk!

Van magja a banánnak?

A vadbanánnak van, a nemes fajták genetikai okokból meddők.
Van, mákszemnél kisebb, az evésnél nem vesszük észre.
Van, csak szedéskor levágják a termés végéről.
Tulajdonképpen minden banán egy hatalmas mag.

A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
A kérdés ill. válaszok helyesírási hibát tartalmaztak.
Dátum: 2010.09.09. 19:58:45
Se hárfája, se gitárja, mégis szól a muzsikája. Mi az?
Szöcske
Tücsök*
Lódarázs
Szúnyog

A szöcske szintén "hegedül", de még a szúnyogra is mondják, hogy zenél, vagy dalol.
Dátum: 2010.08.17. 15:59:48
Mit jelent az ördög megtestesítőjének a neve, a Sátán?
Halhatatlan
Gonosz szellem
Embertelen
Bukott angyal*

Valóban egy bukott angyal, de a neve azt jelenti héberül, hogy "vádló".
Oldal: 1234567