Dátum: 2009.06.06. 11:30:24
Cirip látom veled sose fogok egy véleményen lenni.
A másik topicban is utaltam rá hogy nem csak adózásnál használták.Ráadásul már teljesen mást jelent mint akkoriban. Az hogy ez a tétel a legismertebb nem jelenti azt hogy csak is ez az egyetlen és igaz. Ha oda írom hogy az adót, egyből jön majd másik okoska, aki mutatja a többi variációt.Ezért pórbálok utlani és megértetni veled is hogy nem az a lényeg mire ha nem az hogy miből.
az hogy ezen a rovásfán konkrétan számrovással rögzítették az adatokat, az a szólás kialakulásában nem töltött be fontos szerepet
Valamint szerinted milyen formátumban vitték fel az általad említett adót a fára?
Rovásírással és számrovással!
Nem sok kis egyenest húzgáltak rá, oszt jó van. Ha igaz lenne amit írsz akkor nem a rovásán ha nem lehetne sok van a fáján, a pergamenjén, festésén vagy bármi amivel össze maszatolták az adott hordozó eszközt. Épp az a lényeg hogy "rovás".
Közben nézegettem itt ott és képzeld anno a falu előljárói is ilyen rovás írásos táblákon jegyezték fel a bűnösök hibáit is.
Dátum: 2009.06.06. 11:04:25
"Tisztelt adminok"
Ha ismételten felteszem a tegnap egyszer helyesírási hibával, majd javítás után szerintetek rossz értelmetlen válaszokkal vissza dobot kérdésem át írva a kérdéses középső részt:
Honnan ered az a szólásunk hogy "Sok van a rovásán"?
A kalandozó magyarok, a megölt ellenfeleik számát a fegyverük nyelére vésték. Ezekből vonásokból.
A rovásírás számrovás részéből maradt ránk.
A Monarchia korában a hadseregben a felszerelés ellenőrzésekor használt lista (rovans) nevéből.
Régi ökrösszekerek egyik alkatrészének a neve. Akkor mondták, ha túlzottan meg volt rakva a szekér.
Valahogy így:
A kalandozó magyarok, a megölt ellenfeleik számát a fegyverük nyelére vésték. Ezekből vonásokból.
A magyarok ősei a számolást nem a mai számokkal, hanem számrovással tették.Ez maradt fen a közmondásban.
A Monarchia korában a hadseregben a felszerelés ellenőrzésekor használt lista (rovans) nevéből.
Régi ökrösszekerek egyik alkatrészének a neve. Akkor mondták, ha túlzottan meg volt rakva a szekér.
Elképzelhető hogy meg értitek mit akartam és átfog menni?
Vagy vissza dobjátok már szerepelt , vagy egyéb hibával.
Dátum: 2009.06.05. 22:55:24
De ez csak erősíti hogy ott a helyes válasz.
Az hogy ezen most adót róttak fel vagy mást lényegtelen.
A lényeg hogy számorvás írással lett feljegyezve.
Ja és vissza térve nem is azt írtam hogy a magyar rovásírás része
ha nem a rovásírás számrovás részeből.
Dátum: 2009.06.05. 20:45:20
Értem. Hááát igy is lehet értelmezni. Bár több helyen is kiemelik az össze függést, csak a szoros össze tartozást nem.
De legyen. Mondjuk szerintem akkor is vissza dobta volna második értékelő, hogyha csak annyit írok hogy a régi számrovás írásból.
Én vitatom az érveitek és kérek egy javítási lehetőséget. Szerintem a mit ti néztek egy egyszerű bulvár fórum volt nem hiteles forrásból.
A könyv amiből idéztem a mai napig az egyik legelfogadottabb szakkönyv.
Ráadásul az alap kitétel hogy a számrovásból ered meg áll.
Legfeljebb azon vitatkozhatunk hogy ez része vagy nem az írásnak, vagy hogy ez csak az adózásra vonatkozott vagy bár milyen egyéb ezen a módon össze írt dolgokra.
Dátum: 2009.06.05. 20:17:04
A magyarok körében a számok lejegyzésére is elterjedt egy írásmód: a számrovás. Szorosabb összefüggésben nem áll a betűírással – olyan emlékek nem is ismertek, amelyeken a betűk és számok együtt szerepelnek. Van azonban egy 1576-ban készített tanítótábla, amelyen együtt szerepel rovásírást oktató szövegekkel, mutatva a kettő összetartozását.
A számírás ezen kezdetleges módjának elterjedtségére jellemző, hogy közmondások is megemlékeznek róla, mint például a „Sok van a rovásán.”
Sebestyén Gyula: Rovás és rovásírás, Magyar Néprajzi Társaság, 1909 (hasonmás kiadás: Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2002, ISBN 9639372269)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_rov%C3%A1s%C3%ADr%C3%A1s
http://www.titoktan.hu/_raktar/_e_vilagi_gondolatok/Magyar-titk-kezdetei.htmDátum: 2009.06.05. 20:00:15
Idézet: cirip - 2009.06.05. 19:51:20
EZ EGY FÓRUM OLDAL SOK TOPIKAL NEM ÉRTEM.
DE LÉNYEG HOGY REGGEL VISSZA KAPOM JAVITÁSRA 2ÓRÁVAL KÉSŐBB MEG NEM ÉRTHETŐ.
A magyarok körében a számok lejegyzésére is elterjedt egy írásmód: a számrovás. Szorosabb összefüggésben nem áll a betűírással – olyan emlékek nem is ismertek, amelyeken a betűk és számok együtt szerepelnek. Van azonban egy 1576-ban készített tanítótábla, amelyen együtt szerepel rovásírást oktató szövegekkel, mutatva a kettő összetartozását.
A számírás ezen kezdetleges módjának elterjedtségére jellemző, hogy közmondások is megemlékeznek róla, mint például a „Sok van a rovásán.”
Dátum: 2009.06.05. 19:53:30
Hát a meg valósítás egyre gázosabb, mert ugyan az a kérdés javítás után. Én úgy láttam két betű kimaradt már nem volt érthető.
Aztán ott a figyelmeztetés:
Ma, 19:28 Figyelmeztetés: Kérjük, próbálj meg olyan kérdéseket feltenni, amelyek megválaszolhatók, és arra is ügyelj, hogy jól jelöld meg, melyik a helyes válasz. Ennek hiányában elveszítheted a lehetőséget, hogy a jövőben kérdést tegyél fel, és így az ebből szerzett lélekenergiától is elesel.
"Eddigi kérdéseid értékelései: 33 jó, 8 rossz, 0 törölni."
amiből hat 75% esett ki. Szóval ha el érem a 10et akár 75% kiesé miatt nem írhatok többet?
Ez szép rendszer akkor tényleg minek töröm magam érdekes kérdések kitalálásával.
Ma, 19:28 A feltett kvízkérdésed "Rossz kérdés" értékelést kapott!
Indoklás: A kérdésre megadott válaszaid nem voltak egyértelműek ill. rosszak voltak.
Ma, 14:33 A feltett kvízkérdésed "Rossz kérdés" értékelést kapott!
Indoklás: A kérdés ill. válaszok helyesírási hibát tartalmaztak.
Ebben az esetben nem veszíted el a kérdésfeltevés lehetőségét, írhatsz egy új kérdést helyette.
Dátum: 2009.06.05. 19:45:31
Kedves értékelők döntsétek már el mit akartok. Ki javitva vissza küldtem erre meg már nem jó?
Mostanában ez egyre rendszeresebb.
Dátum Esemény
Ma, 19:28 Figyelmeztetés: Kérjük, próbálj meg olyan kérdéseket feltenni, amelyek megválaszolhatók, és arra is ügyelj, hogy jól jelöld meg, melyik a helyes válasz. Ennek hiányában elveszítheted a lehetőséget, hogy a jövőben kérdést tegyél fel, és így az ebből szerzett lélekenergiától is elesel.
Ma, 19:28 A feltett kvízkérdésed "Rossz kérdés" értékelést kapott!
Indoklás: A kérdésre megadott válaszaid nem voltak egyértelműek ill. rosszak voltak.
Ma, 14:33 A feltett kvízkérdésed "Rossz kérdés" értékelést kapott!
Indoklás: A kérdés ill. válaszok helyesírási hibát tartalmaztak.
Ebben az esetben nem veszíted el a kérdésfeltevés lehetőségét, írhatsz egy új kérdést helyette.
Itt a kérdés is a válaszokkal
Tényleg mi nem egyértelmű ebben?
Eddigi kérdéseid értékelései: 33 jó, 8 rossz, 0 törölni.
Dátum: 2009.06.05. 12:32:41
A Pusztitás citadelláját csak háborúban lehessen használni.
Erőssége ne csak a szintjétől ha nem a Lélekkutak különbségétől is függjön.
Ha támadó kútja 1.5x erősebb akkor ha ő mér csapást 1.5xgyengébb ,még a védőé ugyan ennyivel erősebb. Ha 2x akkor 2x , ha 3x akkor 3x egészen a maximális 5x ig.
Ugyan akkor meg akadályozandó hogy apró szövik igy tegyenek keresztbe bosszúból nagyobbaknak, ha támadó szövetség kútja kisebb , mint a védekezőé ez a hatás nem érvényesül.
Dátum: 2009.06.03. 12:11:26
Amióta bevezették ebben a formában a háború csarnokát a játék egy kalap sz.r.
A 160.000 Lélek kutú szövetségem 5ös béketorony mellett hetente egy-két 230.000 feletti háború csarnokás szövi támadja. A különbség miatt már az első nap +10.000 de általában sokkal több.
Pedig nem vagyunk gyengék, mert több játékosunk is szintje első 10 legjobbja közt van.
De a szövetségi épületek ekkora eltérése , a sokkal gyengébb játékosokat is felerősít.
Lassan teljesen elveszi a játék örömét ha igy marad. Szeretjük a szövinket , nem akarunk másba menni, és egyre több a közép mezőny felsőrészbe tartozó szövetség van így.
A háborúba reform kell, mert pár hónapon belül sok száz játékos hagyja itt örökre a játékot, meg utálva azt hogy farmnak használja őket pár hamarabb alakult , vagy több pénzt rá áldozó tagságú szövetség.
Mitsubishi 11 / 31 Tegnap, 23:15 -10958 Lélekkút: / 341.690
[LV] Lélekvadászok 1 / 6 Ma, 06:43 -1351 Lélekkút: / 230.551
Mutathatnám a többit is sorba hetente.
Azonnal be kellene vezetni hogy 1.5x Lélekkút különbség alá vagy fölé ne lehessen támadni.
Vagy a Pusztitás citadelláját csak háborúban lehessen használni.
Erőssége ne csak a szintjétől ha nem a Lélekkutak különbségétől is függjön.
Ha támadó kútja 1.5x erősebb akkor ha ő mér csapást 1.5xgyengébb ,még a védőé ugyan ennyivel erősebb. Ha 2x akkor 2x , ha 3x akkor 3x egészen a maximális 5x ig.
Ugyan akkor meg akadályozandó hogy apró szövik igy tegyenek keresztbe bosszúból nagyobbaknak, ha támadó szövetség kútja kisebb , mint a védekezőé ez a hatás nem érvényesül.
Dátum: 2009.06.02. 14:38:10
Mi Ernest Hamingway "középső" neve?
Miller
George
Kenny
Stifler
Sajnos Hamingwayt sehol sem találtam. Tippeltem hátha Hemingwayra gondolt.
Dátum: 2009.05.29. 21:00:52
Mennyi a forráspontja az alkoholnak (etanol)?
78,4 °C (351,6 K)
114,3 °C (158,8 K)
56,3 °C (329,4 K)
34,6 °C (307,75 K)
A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
Kérdésed az értékelők szerint érdektelen lexikális tudásra hivatkozott.
Tisztelt értékelők miután 32 órát vártam a küldi miatt erre az értékelésre kérdeném mitől lexikális ez? Mert oda írtam hogy etanol? Én vagyok hülye mert segíteni akartam hogy ez a sima iható alkoholt jeleztem? Érdekesen döntitek el a lexikális fogalmát! Mikor ma 20 ehhez hasonló kérdéssel találkoztam köztük hogy mennyi a fagyáspontja az alkoholnak, és mennyi a protonok száma az uránban. Elég tág határokat adtam hogy ki lehessen akár találni is , de ezek szerint a víz forrás és fagyáspontja is lexikális meg a benziné is. Akkor ezeket mind vegyétek ki, vagy értékeljétek át az enyémet. Persze ilyenkor jön a szöveg hogy már nem lehet. Köszönöm.
Eddig többször védtelek titeket a fórumon , mert nehéz ám a dolgotok. De kezdek át menni a szidalmazók táborába mert mostanában igen csak érdekesen értékeltek, hasonló kérdéseket.
Dátum: 2009.05.29. 14:59:55
Melyik anyag szigetel a legjobban?
fém
műanyag
levegő
sósvíz
A kérdés az hogy mit, vagy mitől? Hőt, áramot, nedvességet, stb. Ez így pontatlan.
Ráadásul a műanyag elég tág fogalom és elég sok féle tulajdonságú létezik.
Dátum: 2009.05.29. 11:21:56
Idézet: Tosca - 2009.05.29. 11:05:11 Melyik rádióban műsorban szerepel Márta néni?
Rádió1
Bartok
Sláger*
Danubius
Jól tippeltem. Nem sok híja volt...
Felénk a Rádió1 nem is lehet fogni.
Dátum: 2009.05.29. 10:59:38
Mennyi n!(n+1!)(n+2!)(n+3!)+3?
Már több hónapja is jelezték még mindig benne.
1. Matek.
2. Általános iskolában, de sok középiskolában sem tananyag a faktorálás.
Mennyi 50-nek a fele?
25
18
1034
12
Ááá. Kíváncsi lennék hogy kerülnek még mindig be ilyenek?
Dátum: 2009.05.28. 15:21:13
Ki a Barcelona vezetőedzője?
Rijkaard
Ferguson
Stevens
Guardiola
Spec.
Ki akarta megenni piroskát?
farkas
kutya
róka
oroszlán
Piroska mert a neve lenne szegénynek.
Dátum: 2009.05.28. 13:14:28
Hány fok az alkohol olvadáspontja?
- 25
- 115
- 213
nincs olvadáspontja mert azt inni szokták!
Jó kérdés lenne , ha nincs az utolsó válasz, főleg mivel van pár alkohol amit csak egyszer iszol és annyi.
Ráadásul milyen skálán? Kelvin , vagy Celsius?
Dátum: 2009.05.28. 12:38:59
Melyik nem Nightwish szám?
I wish i had an angel
Posion
Amaranth
End of all hope
Spec.
Dátum: 2009.05.28. 11:55:22
Kvíz olimpia:
Ki lett a 2008-as HKK nemzeti bajnok?
Magyar Attila
Panyik Zoltán
Sass Tamás
Csernus Dávid
Világszerte játszott nemzetközi hírű esemény győztese. /Még ha Behos akkor is kivele/
Mit jelent a német viel szó?
sok
néhány
négy
kevés
szótár
Kit idéztek meg a valák hogy elpusztítsa Númenor szigetét?
Szauront
Ilúvatart
Szél ura Gwaihirt
Morgothot
Hát szeretem Tolkient de ez akkor is spec.
Melyik lap erősebb a Texas Hold-em pókerben?
kör 10, kör J, kör Q, káró K, kör A
pikk 3, pikk 4, pikk 5, pikk 6, pikk 7
káró A, kör A, pikk A, treff A, kör J
kör 2, pikk 2, treff 2, pikk Q, kör Q
Ki lehet találni , de akkor se ide való.
Melyik zenekarban nem szerepelt Müller Péter?
URH
Sziámi
Európa Kiadó
Kontroll Csoport
Ezt honnan? Mert utólag néztem, wiki, meg pár weblap és sehol.
Mennyi a névleges adattartalma egy egyoldalú DVD lemeznek?
4.6
4.4
4.5
4.7
Elég közeli számok.
Hány tagja van a Slipknot zenekarnak?
11
5
9
7
Érdektelen, spec.
Ki volt a magyar férfi vízilabda válogatott edzője 2007-ben?
Kemény Dénes
Bozsik Péter
Szántó Dávid
Faragó Tamás
Spec.
A DVSC/Loki foci csapata hányszoros magyar bajnok?
2
3
1
4
Spec. Érdektelen kivéve a fanoknak.
Ki a Metallica énekese?
Chad Kroeger
James Hetfield
Kirk Hammet
Axel Rose
Érdektelen kivéve fanok.
Tak - azt jelenti "igen" ...
...finnül
...lengyelül
...portugálul
...hollandul
Szótár, vissza felé.
Melyik amerikai városban játszódik a Terminator c. film 1 része ?
New York
Dallas
Los Angeles
Chicago
Spec.
Dátum: 2009.05.24. 16:38:32
Keress rá internetes keresőben: LifePak. Mit találtál, mi ez?
Elsősegély csomag a gépjárműbe
Édesség
Utazótáska
Táplálék kiegészítő*
Szépen elbújtatta a reklámot.