Felhasználónév: Jelszó:

Hozzászólások - Becksim

Oldal: 1234567891011
Dátum: 2011.01.29. 19:27:07
És ha lenne olyan opció, hogy a csp-s csata is 0LE/0TP-s... az maga lenne a mennyország egy ilyen magamfajta kis póknak.
Tulajdonságnövekedés most nem lesz a végén, mint a múltkori eventnél?
Figyelmetlen voltál, Miklós, én az elmúlt 3 évről beszéltem. Argentínában emlékeim szerint jó tíz évvel ezelőtt volt államcsőd. Ha már nagyon mondani akarunk egyet, akkor inkább Izland, de végül abból sem lett klasszikus államcsőd. De ha a modern gazd. történet összes államcsődjét összeszámolom, akkor az sem ér még a nyomába sem a csak tavaly becsődölt pénzintézeteknek.
De ez végülis csak egy mellékszál, a lényeg továbbra is a 57-58. szb-ben leírtakban rejlik. Amiért szerintem nem kell könnycseppet hullatni ennek a rendszernek felszámolásáért. Sőt.
Dátum: 2011.01.28. 12:28:32
Engem is roppantul érdekelne!
Megint jönnek a bőrgombák a katában!
Ja, hát a tavalyi hozammal könnyű példálózni, a hatalmas szakadás után természetes némi korrekció. Ha nyugdíjbiztosításról beszélünk, akkor legalább 10 éves infláció és egyéb költségekkel korrigált átlaghozamokat nézzünk már, az lehet, hogy mérvadó.

És még az állami-magán témához, hogy hol a nagyobb biztonság, meg kire bízzam a pénzt: Hány pénzintézet ment csődbe az elmúlt 3 évben a világon? Ha csak az igazán jelentőseket veszem számba, akkor is 100+
És hány államcsőd volt? Egy se.
Ki monndta, hogy az állam kezelje a pénzedet? Egy piaci alapon működő pénzügyi cég kezelje, ahol az állam a többségi tulajdonos.
Egyébként "az állam rossz gazda" szlogen is régesrég túlhaladott, és legfeljebb a régi államszoc környezetben volt igaz. Tessék csak megnézni a nyugati (Német, Francia) állami tulajdonú nagyvállalatokat. Nem egy itthon is oligopl helyzetben van, és lenyomja a többi multit...

Egyébként én úgy gondolom, a régi felosztó-iróvó rendszer felett sem kell kimondani feltétlen az áment. Az elv most is működőképes, csak az a gond, hogy a hetvenes évek aktív/inaktív népességarányára van szabva. Ez szerintem igazságosan áthidalható a nyugdíjkorhatár emelésével. Ugyanis a korfa nemcsak a népszaporulat drasztikus csökkenése miatt egyenesedett ki, hanem a születéskor várható élettartam drasztikus kitolódása miatt is. Ami ráadásul együtt járt a jó egészségben leélt évek kitolódásával is. Logikus tehát, hogy a nyugdíjkorhatárt kell fokozatosan emelni. És ha sikerül áthidalni valahogy kb 2 generációt, akkor a rendszer akár a mai formában is stabilizálódni fog (amikor már a mostani csökkent reprodukciós szint mellett született generáció lesz az eltartott)
A hitel és államcsőddel kapcsolatban: Pont az eddigi MNYP rendszer járult hozzá jelentősen ahhoz, hogy az ország így eladósodjék. Ugyanis a magánkasszába fizetett járulék hiányzott a költségvetésből, a hiányt államkötvénnyel pótolták, ami szépen elkelt "piaci" körülmények között, ugyanis a pénztárak jelentős súllyal jelentek meg az állampapírpiacon vevőként. Magyarán az ment ,hgoy a magyar dolgozó odaadta a pénzét befektetésre a holland ING-nek, aki egyből kölcsönt adott belőle a magyar társadalomnak. Persze a befektetésen és a hitelen is megvolt a maga haszna. Tényleg egy szuper rendszer. Leginkább az ING-nek.
Alapvetően igaz amiket írtatok, ez azonban mégsem indokolja az eddig működő MNYP fenntartását. Ahhoz, hogy a felosztó-kiróvó rendszerről (legalább részben) áttérjünk a szigorúan befektetési alapú, egyéni számlás nyugdíjrendszerrre, egyáltalán nincsen szükség 30-40 üzleti alapon működő pénztárra. Ehhez elég egy jól szervezett állami kassza, amit elkülönítettek a költségvetéstől, és független menedzsmenttel valódi pénzintézetként működik a nemzetközi piacon. Az állam csak legyen többségi tulajdonos.
Most 30-40 pénztár működött, az 30-40 apparátus bére (pénzügyesek, szóval nem elhanyagolható ), 30-40 rezsiköltség, 30-40 megtermelendő haszon. Azzal az indokkal, hogy a "verseny" kikényszeríti a minőséget. Holott verseny ezen a piacon annyira nem működik a gyakorlatban, hogy csak na. (irtózatos információdeficit van a "fogyasztói" oldalon, ugye a hazai pénzügyi kultúra... ráadásul kötelező volt a szolgáltatást igénybe venni)
Annak volt lehetősége a visszalépésre, aki x évvel volt nyugdíj előtt, nekem nem. Nekem, mint fiatal pályakezdőnek KÖTELEZŐ volt egy pénztárat választani és belépni, és a járulékom egy részét KÖTELEZŐ volt oda utalni. Ez nem nevelés az öngondoskodásra, hanem egy egyértelmű kényszer.
Végtelen naivitás azt gondolni, hogy "egész annó azért indult, hogy az embereket öngondoskodásra szoktassa", ez a maszlag amit folyamatosan igyekeznek a fejekbe verni azok, akiknek érdekében állt egy ilyen rendszer bevezetése. Nem, ez azért került bevezetésre, mert a nemzetközi pénzügyi csoportok irtózatos lobbierővel bírnak, és ahol viszonylag gyenge a társadalom önvédelmi képessége ott ilyesféle törvényeket erőltetnek rá az emberekre. Nem kell küzdeni az ügyfél tőkéjéért, az folyamatosan áramlik, nekem csak befektetni kell, ha van hozam, abból persze visszaosztok , ha nincs, akkor nincs.

Félreértés ne essék, én nem vagyok a magán pénzügyi szolgáltatás ellen, aki akarja tehesse, legyen Önkéntes! De ne KÖTELEZŐ!

Végül: a legjobb nyugdíjbiztosítás 2-3 csemete felnevelése tisztességben. Nagy befektetés, anyagi és szellemi téren egyaránt, de még mindig a legbiztosabb.
Én akkor sem maradtam volna tag, ha nem kényszerítenek az átlépésre. Valójában engem eddig meggyőződésem ellenére kényszerítettek a MNYP tagságra, és még csak arra sem volt lehetőségem, hogy nyilatkozzak arról, hogy én ezt nem akarom. Össz társadalmi szempontból a többszereplős piaci alapú nyugdíjbiztosítási rendszer egyértelműen káros, kötelező jelleggel jellemzően ott sikerült csak bevezetni, ahol az állam és a civil érdekvédelem hagyományosan gyenge, és képtelen az ellenállásra a tőke nyomásával szemben. (Dél-Amerika, K-Európa)
Persze a mostani hazai rendszer sem egy leányálom, valóban szükség lenne egy valódi biztosítóként funkcionáló állami nyugdíjbiztosítóra, egyéni tőkenyilvántartással, stb...
Dátum: 2011.01.25. 10:04:57
V5ön nincs hordagyűlölet.
Dátum: 2011.01.23. 15:03:57
Igazad van, valamiért az maradt bennem, hogy se VF se EH nincsen...
Dátum: 2011.01.23. 14:31:22
De ez is csak úgy működik, ha van energiahasznosításod. V5-ön viszont nincs EH, ott mi történik, ha valaki nem hordja, és megtámadják, és győz?
Dátum: 2011.01.23. 12:32:41
Én valami olyasféle tárgyat tudnék elképzelni a kicsiknek, mint a térkép esetén az alku lánca: valamely tulajdonságot egy fix értékkel megnövel. Ez alacsony szinten jóval nagyobb érték, mint később (vö: 20+20 kereskedelem - dupláz, 100+20 keres. - csak 20% bónusz)
Lehetne mondjuk a kritikus, vagy a speki vagy a kreatív, esetleg valamelyik állatos szaki.
Dátum: 2010.12.30. 22:56:13
Akkor be kell vezetni, hogy az ötös szinten kötelezően elvégzendő teszten elért intelligenciahányados felett az IQ fejlesztése másfélszeres büntetőszorzót kap. Az erőt pedig csak sportorvossal hitelesített 40 cm feletti bicepszkörméret esetén lehessen 100 fölé vinni!
Dátum: 2010.12.30. 22:42:01
Dátum: 2010.12.30. 14:11:30
Sajnos igazam lett, Mr Diabétesz miatt pont lecsúsztam a medálról. Seggberúgások elküldve!
Dátum: 2010.12.30. 09:18:02
Huhh, remélem Baraty keze győz, és nem kell várni harmadikáig!
Dátum: 2010.12.30. 07:13:21
Nagyon köszönöm!
Addig még tán kitart a D-vitamin meg a canesten!
Dátum: 2010.12.29. 21:46:26
Senkinek nincs ötlete? Angolkór fenyeget a katakombák sötétjében, és valamiféle bőrgombát is összeszedtem már az állandóan nyirkos levegőtől. Nagyon ki szeretnék már jönni...
Dátum: 2010.12.28. 19:30:43
Sziasztok.
Kaptam egy hibás kérdést: Mi a diabetes mellitus. A válaszok között fel volt sorolva az I.-es és a II-es típusú cukorbetegség is. A gond az, hogy mindkét típusú cukorbetegség diabetes mellitus, ezen kívül van még diabetes insipidus, ahol a diurézist az ADH hormon hiánya okozza, nem a magas vércukorszint. Persze rosszat tippeltem, ha ezért bukom a medált, akkor küldök egy seggberúgást a kérdezőnek, meg az adminnak is, aki ezt átengedte...
Oldal: 1234567891011