Felhasználónév: Jelszó:

Hozzászólások - Kajtar48

Oldal: 1234567891011
Dátum: 2011.03.03. 21:46:12
Mindenféle szőrszálhasogatást elővezethetünk, de lásd be: a sólet, ahogy ma Magyarországon ismerik, zsidó étel. (De milyen finom!) Lehet, hogy a magyar, cseh, lengyel zsidók is ezt ették a II.vh. -ig, a holocaustig. Ma Izraelben izraeliták élnek. Kb. ugyanaz, mint a cigány és roma közti különbség. Egyébiránt az Izraelben kapható gáztűzhelyekben van egy direkt erre szolgáló láng, a neve a sólet-láng (vagy valami ilyesmi; egy izraeli állampolgárságú, zsidó vallású ismerősöm mesélte. Lehet, hogy nem úgy írják, de az a lényege). A sütő részben egy picike, gyújtóláng méretű láng ég, gyakorlatilag melegen tartja a sütőt.
Szerintem nem kell törölni a kérdést, hanem javítás után el kell fogadni.
Dátum: 2011.03.03. 20:22:14
Milyen eredetű étel a sólet?
bolgár
francia
szerb
izraeli

Talán zsidó, nem?
Az én nagyanyám már akkor isteni sóletet tudott főzni, mikor Izrael csak a Bibliában és a cionisták álmaiban létezett.
Javítani.
Dátum: 2011.03.03. 19:41:31
Oxford Online Dictionary:

fallout(fall|out)
Line-break:

* On
* Off

Pronunciation:/ˈfɔːlaʊt/
noun
[mass noun]

*
1 radioactive particles that are carried into the atmosphere after a nuclear explosion and gradually fall back as dust or in precipitation.
*
[usually with modifier] airborne substances resulting from an industrial process or accident:acid fallout from power stations
*
2 the adverse results of a situation or action:he's prepared to take calculated risks regardless of political fallout

NC
Dátum: 2011.03.03. 19:36:59
Csatlakozom az előttem szólóhoz:
Feltettem egy kérdést és kaptam rá egy csodálatos elutasítást:

Miből "nőtte ki magát" a csillagászat tudománya?

plazmaferezis
optika
asztrológia*
asztronomia

A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
A kérdésre megadott válaszaid nem voltak egyértelműek ill. rosszak voltak.

Könyörgöm, milyen válaszok legyenek a hibás válaszok? Egyértelműek? Jók?
A wikipedia.hu-ban egyértelműen le van írva a kérdés megfelelően, kijelentő mondatban:
Csillagászat címszó alatt: "Bár az asztrológiának és a asztronómiának közös történeti gyökere van, mégis módszerüket tekintve nagyon eltérőek; míg a csillagászat a tudományos megközelítés híve, az asztrológia egyfajta kulturális hagyomány talaján áll és nem tekinthető az akadémikus tudományok részének."
Asztrológia címszó alatt egyértelműbb: "Tudománytörténeti szempontból a csillagászat tudományának előfutára, míg a modern asztrológiát az áltudományokhoz sorolják."
Nem azt kérdeztem, hogy az aszrológia áltudomány-e. Az első és amásodik egyértelműen hibás válasz. A negyediken egy kicsit gondolkozni kell, és az talán helytelen a helyesírása. Ez a baj?

Ezután most már tényleg nem írok több kérdést.
Bírálatot igen, hátha segít valakinek.
Dátum: 2011.03.03. 19:18:06
Nem akarok okosabb lenni az okosnál, de ide másolom az ubuntu Szótár programja első találatát:

fallout fallout n.
1. the radioactive particles that settle to the ground after
a nuclear explosion.

- egybe írva.
Dátum: 2011.03.03. 10:55:24
Milyen fából készítenek faházakat?
rönk*
gyökér
palló
lomb

Aki nem ért hozzá, ne tegyen fel ilyen kérdést! Törölni.
A rönk erdészeti termék, gömbfa, s mint ilyen fűrészipai, vagy furnéripari alapanyag. A palló fűrészáru. A gyökér és a lomb az élő fa része. A "milyen" fa pedig lehet lombosfa, vagy tűlevelű. Kivágva a megfelelő méretű fát, lehet belőle akár rönk is.
Valóban épülnek rönkházak - timber house or block house - Amerikában. Európában inkább pallókból építenek faházakat. A pásztorkunyhókat és a szárnyékokat, mint ideiglenes építményeket sokszor lombbal fedik.
Dátum: 2011.03.02. 15:59:39
Mindenféle pontosítás elképzelhető, kákán csomó, de ha valaki a tavaszról beszél, az nem gondol arra, hogy mennyi a csillagászati pontosságú időtartama, netán mikor lép a Nap a Kosba. Jó az így ősznek, szeptembernek és novembernek.
Dátum: 2011.03.02. 15:56:27
Melyik a legnagyobb tengeri élőlény az alábbiak közül?
Cápa
Rája
Szirén*
Polip

A szirén a wikipédia szerint 600 kg körüli, a manta, avagy ördögrája akár 2 tonna is lehet. Bár lehet, hogy a mélytengei polip a nyerő. Egy-két döglött példányt a múlt században partra sodort a víz. Az egyiknek a hosszú karja több, mint 15 m volt. A súlyát nem mérték.
Javítani, szerintem a rája az igazi, azt valamikor már megmérték.
Dátum: 2011.03.01. 08:10:10
Melyik műsorvezető NEM volt kvízműsora?
Vitray Tamás
Vágó István
Dévényi Tibor (Tibi bá)
Rózsa György

műsorvezetőnek
Dátum: 2011.02.28. 18:02:24
Ki nem volt apostol?
Márk
János
Júdás
Máté*

Júdás tanítvány volt. Máté, János, Márk apostol.
Javítani.
Dátum: 2011.02.28. 14:34:17
Melyik a horoszkóp állatövi jegyeinek egyike?
Szamár

Kecske
Bak*

Melyik horoszkópnak? A nyugati rendszerűnek a Bak. A kínai szerint lehet Ló, vagy Kecske. Az indiai szerint lehet Ló, Kecske, Bak.
Javítani.
Dátum: 2011.02.26. 13:49:25
Köszönöm a választ.
Dátum: 2011.02.26. 11:48:07
Van 12 szívósság pontom. A leírás szerint 10 fölött kapok 1+ harci kört. Ezt meg is kapom rendszeresen és ugyancsak rendszeresen ez történik, lásd a csata vége leírását itt:
....
Kölyök lesújt rád a sünrája varázstőrrel. Eltalált, sérültél 27 pontnyit.
Egy gyors támadást indítasz a sünrája tőrrel Kölyök lába felé. Nem találtál! Goblin harcos is támad. Célt téveszt.
Ellenfeled már láthatóan fáradt, csak arra maradt ereje, hogy valahogyan megpróbálja kivédeni a csapásaidat.
A csatában összesen 131 sebzést okoztál, és 139 sebzést kaptál.

Ha az utolsó körben tettem volna is valamit és nemcsak nézegettem volna az ellenfelem 462 ÉP birtokában, akkor talán győzhettem is volna. Magyarul, ha az aláhúzott rész után netán egy támadásom is következne, az jó volna. De sohasem következik ...

Mi itt a hiba?
Dátum: 2011.02.25. 12:21:39
Teking:
Google keresés: "gyógyfürdő kénes legmagasabb" --> első helyen hozza a Zsóry-fürdőt.
Azon belül: "Az átlag 15,5 mg/l szulfidion tartalma a legmagasabb Magyarország összes kénes gyógyvizei között"
Ez max 10 klikk és két beírás, a második:Ctrl+F: legmagasabb
Dátum: 2011.02.25. 12:09:45
Teking, ebben a kérdésben általában igazad van. Abban nincs, szvsz, hogy az nem jó kérdés, amit egyenként kell "kiguglizni". Ha nem jön be a korrekt válasz 3 klikkre, akkor már nem közkincs????
Az interneten, ebben az óriási adatbázisban pedig meg kell tanulni keresni. Tanulni - nem egyenlő az azonnali használati tudással.
Dátum: 2011.02.25. 12:01:32
Melyik Nem az ördög egyik elnevezése a Bibiliában?
Szatír*
Lucifer
Sátán
Belzebub
Az ördögök neveivel egy kis baj van: Lucifert név szerint nem, csak mint fényes csillagot említi a Biblia. (Lucifer = fényhozó) Wikipedia: "(a Sátánt) A középkor óta gyakran azonosítják Azazellel, Belzebubbal, Beliállal, Samaellel, Mefisztóval, Luciferrel".

Ki alkalmazta elsőként a periódusos rendszert?
Robert Wilhelm Bunsen
Dmitrij Mengyelejev*
Alfred Nobel
Maria Skłodowska-Curie
D.I.Mengyelejev nem alkalmazta, hanem megalkotta.

Mit jelent a stigma?
testjegy
opel típus
szinuszgörbe
tiltott tan
Stigma = bélyeg, megbélyegzettség. Általában testi jegy - s nem testjegy - csak ott, ahol Jézus testét felsebezték a szegek.
Dátum: 2011.02.24. 22:32:49
Nyugi!
Volt egy kérdésem, amit nem értettem, miért nem jó.
Feltettem egy másik topicban és megkérdeztem, hogy valóban nem jó?
A válaszban ilyen idok is volt: "és mert maga a kérdés és a válaszok is művelt lélekre vallanak."
Hát ezért nem jó. Azóta a kérdések megfogalmazása helyett inkább felveszem a felajánlott LÉ-t.
Dátum: 2011.02.24. 22:25:07
Milyen kérdés lényeges és milyen a nem felesleges?
Amelyikre automatikus jó válaszod van, vagy amelyik kérdés nélkül ad 10%-t?

Erdélyi fejedelmek: wikpedia: "Az erdélyi vallási türelmet ő sem bolygatja (ugyanakkor megtiltja a további újításokat), bár célja a katolicizmus erősítése a többségében protestáns fejedelemségben." --> innen tudható.

Oroszlánok: szvsz érdekes kérdés. Nem is tudtam, hogy Indiában élnek vadon oroszlánok.
Gyógyfürdők: miért lényegtelen? Magyarország híres a gyógyfürdőiről. Jó ha tudod, meylik melyik.
Mókus: no és? Nem lehet feltenni találóskérdést? Adott rá 4 választási lehetőséget. A mókus helyébe én kalimpájszmadarat írtam volna - de akkor meg az nem tetszene neked A mogyorós mondatot kihagytam volna, nem illk a versikébe.
Dátum: 2011.02.22. 12:06:34
Világos! Ha a gugli kidobja, akkor érdemes tudni. Ha nem, akkor lényegtelen.
Ha a gugliba valaki hibásat ír bele, akkor a hiba a jó, mert a gugli tévedhetetlen.
Nem teszem fel kvíz kérdésnek, de itt megkérdezem: mi a panyókás sakál 10-20 prémből összevart ágytakarójának a neve?
Lényeges kérdés, a gugliban benne van! - elárulom, ne keresd: karosz.
Kubalára visszatérve: még mindig nem értem, miért kell nekünk tudni a magyar sport minden ága-boga neves képviselőjét? Az olimpiai bajnokokat még értem, bár kíváncsi lennék, fel tudja-e sorolni valaki fejből pl. a szöuli olimpia összes magyar aranyérmesét? Rákerestem a gugliban a kérdésre. És igen, van egy mondat a Barcelona minden idők legjobb játékosáról, valahol az életrajz végén.
Egy idézet az életrajzból: "Kubala nem sokat szerepelt a magyar válogatottban, és nem sokat tett azért, hogy Magyarország legyen az első, mely legyőzi az angolokat a Wembley Stadionban"
Ebből szerintem az következik, hogy Kubala a spanyolok nagy magyar származású játékosa volt, aki a csehszlovák válogatottban is játszott. És nekünk minden külföldön sikeressé vált magyart fejből kell tudni, főleg ha focista.
Dátum: 2011.02.22. 11:35:35
Én nem tudom, mi az öregrend, de arról olvastam, hogy a csontvázuk és egyéb közös anatómiai felépítésük szerint valóban a szirtiborz a rendszertani legközelebbi rokona.
Oldal: 1234567891011