Hol halt meg Bessenyei György?
Pilisvörösvár.
Püspőkladány.
Pusztakovácsi.*
Párizs.
Bessenyei György császári testőrtiszt, költő, a magyar felvilágosodás egyik meghatározó egyénisége, a bihari remete.
Született: 1747., Tiszabercel
Meghalt: 1811., Bakonszeg
Értem én hogy műveltségi kérdés, de miért kell tudnom, hogy Bakonszeg régen Pusztakovácsi volt.
És akkor még egy érdekesség, Pusztakovácsi balaton alatt van Marcali közelében, míg Bakonszeg Berettyóújfalu közelében van. Ez az apróság 413 KM.
Hozzászólások - Zsurepi
Oldal: 12
Dátum: 2025.10.06. 13:19:06
Dátum: 2025.08.30. 17:57:19
A szubplazma detektort valamikor az év elején megvettem a lélekkufártól. Azt hittem ez örökre megmarad, de hiába keresem nincs meg, és venni sem tudok.
Ez hogyan lehetséges?
Ez hogyan lehetséges?
Dátum: 2025.08.12. 09:03:44
Az alábbiak közül melyik a legújabb találmány?
betűszedés
zongora
dinamit *
elektromos lift
Az első elektromos hajtású felvonót Ernst Werner von Siemens építette 1880-ban Németországban.
A dinamitot Alfred Nobel svéd mérnök-vegyész találta fel 1866-ban a németországi Hamburg melletti Krümmelben, és 1867-ben szabadalmaztatta.
A helyes válasz az elektromos lift lenne, de a kérdés feltevője a dinamitot jelöli. Javítani kellene.
betűszedés
zongora
dinamit *
elektromos lift
Az első elektromos hajtású felvonót Ernst Werner von Siemens építette 1880-ban Németországban.
A dinamitot Alfred Nobel svéd mérnök-vegyész találta fel 1866-ban a németországi Hamburg melletti Krümmelben, és 1867-ben szabadalmaztatta.
A helyes válasz az elektromos lift lenne, de a kérdés feltevője a dinamitot jelöli. Javítani kellene.
Dátum: 2025.06.24. 15:28:00
Milyen származású volt Andy Warhol?
magyar *
lengyel
ukrán
kanadai
Mivel amerikai gondoltam kicsit elcsúszott bejelöltem Kanadát. A válasz szerint magyar származású, ami nem igaz.
Andy Warhol amerikai képzőművész. Egyike volt azon amerikai képzőművészeknek, akik központi figurájává váltak a pop-art irányzatnak. Sikeres reklámrajzoló karrierje után Warhol világhírnévre tett szert mint festő és avantgarde filmkészítő.
Született: 1928. augusztus 6., Pittsburgh, Pennsylvania, Egyesült Államok
Meghalt: 1987. február 22., NewYork-Presbyterian Hospital, New York, Egyesült Államok
Szülők: Andrej Warhola (szlovák), Julia Zavacky (amerikai)
magyar *
lengyel
ukrán
kanadai
Mivel amerikai gondoltam kicsit elcsúszott bejelöltem Kanadát. A válasz szerint magyar származású, ami nem igaz.
Andy Warhol amerikai képzőművész. Egyike volt azon amerikai képzőművészeknek, akik központi figurájává váltak a pop-art irányzatnak. Sikeres reklámrajzoló karrierje után Warhol világhírnévre tett szert mint festő és avantgarde filmkészítő.
Született: 1928. augusztus 6., Pittsburgh, Pennsylvania, Egyesült Államok
Meghalt: 1987. február 22., NewYork-Presbyterian Hospital, New York, Egyesült Államok
Szülők: Andrej Warhola (szlovák), Julia Zavacky (amerikai)
Dátum: 2025.06.04. 14:48:28
Nem figyeltem a kérdést
Dátum: 2025.06.04. 14:22:51
Lehet hogy volt már....
Területileg melyik a legnagyobb kiterjedésű?
London
Anglia
Nagy Britannia
Egyesült Királyság *
Nagy Britannia, és az Egyesült királyság egy és ugyanaz. Területe, kiterjedése mindkét esetben 243 610 km². Javítani.....
Területileg melyik a legnagyobb kiterjedésű?
London
Anglia
Nagy Britannia
Egyesült Királyság *
Nagy Britannia, és az Egyesült királyság egy és ugyanaz. Területe, kiterjedése mindkét esetben 243 610 km². Javítani.....
Dátum: 2024.12.25. 14:12:35
Hányszor szerepelt kötélhúzás olimpiai versenyszámként?
egyszer sem
tiz alkalommal
egyetlen alkalommal *
minden olimpián
Nos nem jó egy válasz sem, ugyanis 5+1 alkalommal volt olimpiai versenyszám. 1900,1904,(1906),1908,1912,1920, Az 1906-os a Pánhelléni olimpia volt
egyszer sem
tiz alkalommal
egyetlen alkalommal *
minden olimpián
Nos nem jó egy válasz sem, ugyanis 5+1 alkalommal volt olimpiai versenyszám. 1900,1904,(1906),1908,1912,1920, Az 1906-os a Pánhelléni olimpia volt
Dátum: 2024.10.12. 13:53:56
Hol született Nikola Tesla?
Magyar Királyság *
Horvátország
Franciaország
Németország
A válasz nem jó. Született: 1856. július 10., Smiljan, Horvátország
Magyar Királyság *
Horvátország
Franciaország
Németország
A válasz nem jó. Született: 1856. július 10., Smiljan, Horvátország
Dátum: 2024.08.31. 14:28:06
Bocsi, lehet, hogy volt már ilyen kérdés, de érdeklődnék, familiáristól meg lehet valahogy szabadulni, vagy örökre a nyakamon marad?
Dátum: 2023.12.11. 15:13:46
Hol született Connor MacLeod?
Skót felföldön*
Kanadában
Spanyolországban
Romániában
Roppant elmés kérdés, de nem jó egyik válasz sem. Konnor McLeod egy idegen civilizációban született,
büntetése az volt hogy a földre száműzték. A Skót felföld csak egy állomás volt a halhatatlan életében.
Skót felföldön*
Kanadában
Spanyolországban
Romániában
Roppant elmés kérdés, de nem jó egyik válasz sem. Konnor McLeod egy idegen civilizációban született,
büntetése az volt hogy a földre száműzték. A Skót felföld csak egy állomás volt a halhatatlan életében.
Dátum: 2023.04.19. 13:35:21
Melyik nem a hipofízis elülső lebenyének hormonja?
Tejelválasztást-serkentő hormon
Pajzsmirigyserkentő hormon
Adrenalin *
Növekedést serkentő hormon
Ez a kérdés már a spec felső határát súrolja. Értem én, hogy a gugli a barátod, de akkor is. Miért kell mindenhez is érteni?
Tejelválasztást-serkentő hormon
Pajzsmirigyserkentő hormon
Adrenalin *
Növekedést serkentő hormon
Ez a kérdés már a spec felső határát súrolja. Értem én, hogy a gugli a barátod, de akkor is. Miért kell mindenhez is érteni?
Dátum: 2023.01.21. 17:02:59
A legelterjedtebb ember által tenyésztett madár?
lúd
tyúk
kacsa
liba
Már bocsánat, de a legelterjedtebb ember által? Ez mi?
Szerintem a kérdés így lenne helyes: Melyik, az ember által tenyésztett, legelterjedtebb madár?
lúd
tyúk
kacsa
liba
Már bocsánat, de a legelterjedtebb ember által? Ez mi?

Szerintem a kérdés így lenne helyes: Melyik, az ember által tenyésztett, legelterjedtebb madár?
Dátum: 2022.10.15. 18:47:48
Lehet volt már, de akkor is.
Milyen betegségben szenvedett John Forbes Nash, Nobel-díjas matematikus, akinek életéből készült a Csodálatos elme című film?
Skizofrénia*
TBC
AIDS
Epilepszia
Egyik válasz sem helyes. John Forbes Nash autóbalesetben halt meg. A filmbeli megszemélyesítő szenvedett skizofréniában, de nem az a kérdés.
Milyen betegségben szenvedett John Forbes Nash, Nobel-díjas matematikus, akinek életéből készült a Csodálatos elme című film?
Skizofrénia*
TBC
AIDS
Epilepszia
Egyik válasz sem helyes. John Forbes Nash autóbalesetben halt meg. A filmbeli megszemélyesítő szenvedett skizofréniában, de nem az a kérdés.
Dátum: 2022.09.01. 14:18:53
Ez senkinek nem tűnt fel?
Az első programozható,elektronikus,digitális számítógép súlya?
3000 kg
30 tonna
30 mázsa *
300 kg
A 30 mázsa az pontosan 3000 kg.
Az első programozható,elektronikus,digitális számítógép súlya?
3000 kg
30 tonna
30 mázsa *
300 kg
A 30 mázsa az pontosan 3000 kg.
Dátum: 2022.07.20. 19:45:59
Itt a baj, szürke és nem indíthatom újra. Van CSP-m elég de nem vált át, hogy újrakezdjem.
Dátum: 2022.07.20. 16:54:09
Sajna bebuktam a kvíz részt, " Még nem vagy elég fókuszált az ősi iratok felfedéséhez! Ha eleget pihentél, térj vissza, ha készen állsz!
Újrakezdem (5 CSP)" ezt mikor tudom folytatni? 3 napja várok de nem villan ki az újrakezdés gomb.
Újrakezdem (5 CSP)" ezt mikor tudom folytatni? 3 napja várok de nem villan ki az újrakezdés gomb.
Dátum: 2021.11.09. 18:29:15
Mikor volt a wormsi birodalmi gyűlés?
1076
1365
1896
1939
Soha nem fogom megtudni, mire gondolt a feladó.
"500 éve, 1521. április 17-én utasította el tanai visszavonását a wormsi birodalmi gyűlésen Luther Márton."
1076
1365
1896
1939
Soha nem fogom megtudni, mire gondolt a feladó.
"500 éve, 1521. április 17-én utasította el tanai visszavonását a wormsi birodalmi gyűlésen Luther Márton."
Dátum: 2021.08.22. 15:30:14
Nem tudom, remélem kapok választ.
6os világ.Bajnoki viadal.
Hogyan lehetséges az, hogy magasabb szintű karakterrel rak össze a rendszer? Mind szintben mind medálok számában is jóval fölöttem jár. Nekem ilyenkor a másik világon lévő karakteremet feltolja 2-3 szinttel, vagy pedig az a bizonyos mínusz érkezik a bónuszaimra.
Mutinho 48as szint
37 bajnoki medál (összesen +37 minden tulajdonságra) 35 utolsó vérig bajnoki medál (összesen +37 minden tulajdonságra)
Zsurepi 44es szint
11 bajnoki medál (összesen +17 minden tulajdonságra) 14 utolsó vérig bajnoki medál (összesen +17 minden tulajdonságra)
Hogyan lehetséges az, hogy magasabb szintű karakterrel rak össze a rendszer? Mind szintben mind medálok számában is jóval fölöttem jár. Nekem ilyenkor a másik világon lévő karakteremet feltolja 2-3 szinttel, vagy pedig az a bizonyos mínusz érkezik a bónuszaimra.
Mutinho 48as szint
37 bajnoki medál (összesen +37 minden tulajdonságra) 35 utolsó vérig bajnoki medál (összesen +37 minden tulajdonságra)
Zsurepi 44es szint
11 bajnoki medál (összesen +17 minden tulajdonságra) 14 utolsó vérig bajnoki medál (összesen +17 minden tulajdonságra)
Dátum: 2021.08.16. 18:56:56
Nem tudom, remélem kapok választ.
Mutinho 48as szint
Zsurepi 44es szint
Mutinho 48as szint
Zsurepi 44es szint
Dátum: 2021.04.10. 16:34:27
Mivel mutatta meg Toldi a Buda felé vezető utat?
vendégoldallal
malomkővel
kapával
ujjal
Tudomásom szerint petrencés rúddal mutatta az irányt Buda felé. De lehet én vagyok műveletlen, mégsem a kapára emlékezem. Első ének, 10. fejezet:
"Azzal a nehéz fát könnyedén forgatja,
Mint csekély botocskát, véginél ragadja;
Hosszan, egyenesen tartja félkezével,
Mutatván az utat, hol Budára tér el,
S mintha vassá volna karja, maga válva,
Még csak meg se rezzen a kinyújtott szálfa"
vendégoldallal
malomkővel
kapával
ujjal
Tudomásom szerint petrencés rúddal mutatta az irányt Buda felé. De lehet én vagyok műveletlen, mégsem a kapára emlékezem. Első ének, 10. fejezet:
"Azzal a nehéz fát könnyedén forgatja,
Mint csekély botocskát, véginél ragadja;
Hosszan, egyenesen tartja félkezével,
Mutatván az utat, hol Budára tér el,
S mintha vassá volna karja, maga válva,
Még csak meg se rezzen a kinyújtott szálfa"
Oldal: 12