Danubius és Sláger Rádió, avagy milyen jó is a pályázati rendszer
1. hozzászólás - 2009.11.05. 11:52:31
1. hozzászólás - 2009.11.05. 11:52:31
Az elmúlt napok egyik legtöbb visszhangot keltő, és legmeglepőbb belföldi híre a Danubius és a Sláger Rádió megszűnése. Gondolkodtam egy sort rajta, hogy ezt a témát felhozzam-e itt, a blogban. De mivel külön kérést is kaptam rá, hogy nyissak egy topicot, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket, ez eldöntötte a kérdést. Személy szerint nekem egyik kedvencem a Sláger Rádió, jó zenéket adnak, a műsoridő jelentős részében zene van, és kedvelem Boros Bochkor műsorát is. A Danubiust annyira nem siratom, a Juventushoz hasonló problémám van vele, zavar, hogy 15 perc műsorból 10 perc reklám, 4 perc műsorvezetői idétlenkedés és csak 1 perc a zene. Mindenesetre megdöbbentett, hogy csak úgy lekapcsolják őket. Persze tudom, az országos frekvenciákat időről időre pályáztatni kell, csak hihetetlen számomra, hogy ennyire népszerű és gazdaságilag erős rádiós csatornákat egy pályázatban le tudtak nyomni. A pályázat szónak számomra iszonyatosan pejoratív értelme van. Valaha, valaki jó szándékkal hozta létre ezt a rendszert, de legalábbis Magyarországon a korrupciók, panamák és sikkasztások 90%-a ehhez a szóhoz kapcsolódik. Igazándiból nem is értem az olyan és ahhoz hasonló kifejezéseket, hogy "a pályázat nem felelt meg a formai követelményeknek, ezért a másik, 500 millióval drágább ill kevesebbet fizető pályázatot választottuk". Persze sok esetben nem lehet tudni, hogy mennyi lenne a reális összeg, félnek a szervek a pályázók összejátszásától stb. De a fenti helyzetben, ezek a rádiók már elég régóta működnek, meghatározott adóbevételt biztosítanak. Tegyük fel, hogy a Sláger Rádió 600 milliós évi adóbevételt biztosít az államnak. Miért nem lehet azt mondani, hogy az új szerződést az kapja, aki a legtöbbet ajánlja - de a minimum ajánlat 600 millió? Ahelyett, hogy "nem felelt meg a formai követelménynek" vagy valami hasonló kamu szöveg. Ezzel az erővel lehetne azt is mondani, hogy "kevesebb csúszópénzt fizetett, mint a másik". Sok dologban fejlődött az ország, de még több dolog van, amiben egy csöppet sem különbözünk Oroszországtól vagy Kínától...
Pontszám: 7.93