Átverések
1. hozzászólás - 2009.07.12. 11:44:00
1. hozzászólás - 2009.07.12. 11:44:00
Ahogy az orvostudomány vagy az informatika, úgy az átverés "tudománya" is hihetetlen fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben. Persze, most is van sok buta ember, aki a legrégebbi, legócskább átveréseknek is áldozatuk esik, de egyre több az intelligens, tájékozott ember, akiket nem olyan könnyű csőbe húzni - ráadásul a legtöbb pénz is róluk gombolható le. Azok a legjobb átverések, amelyek nem 100%-kos átverések, ahol nem simán ellopják a pénzedet, hanem kapsz érte valamit, csak éppen sokkal többet fizetsz, mint ami a reális lenne. Nemcsak azért, mert ilyenkor sokkal nehezebb észrevenni az átverést, hanem mert ezek effektíve nem büntethetőek. Valakitől pénzt kicsalni bűncselekmény, de dupla áron eladni neki valamit - ez nap mint nap megtörténik. A legnagyobb átverés, aminek én annak idején áldozatul estem, az ún "üdülési jog" volt. Ennek a lényege, hogy egy jelentős fix összegért üdülési jogot veszel 1 hétre egy szállodában, és utána minden évben elmehetsz oda azon a héten nyaralni. Ráadásul ezt a jogot egy adott évben elcserélheted a világ bármely pontján levő másik üdülőben levő nyaralásra. Az átverés rettenetesen sokrétű, és egyben zseniális. Az előkészítés (vásárlásra biztatás) minden valaha feltalált marketing elemet tartalmaz, és a lényege, hogy egy halom dolgot megígérnek, amit nem rögzítenek a szerződésben, és utána számon sem kérheted rajtuk. A szolgáltatás maga persze működik, csak éppen sokkal többe kerül, mint eredetileg gondolnád. Éves díj, tagsági díj, cseredíj, részvény-nyilvántartási díj és egyéb nyalánkságok utólag derülnek ki, és ha összeadod, rájössz, hogy drágább, mintha elmennél egy utazási irodával. Ráadásul megszabadulni sem tudsz tőle, ha nem fizeted az éves díjat, elveszíted az eredetileg kifizetett 6-7 számjegyű összeget, és vele az üdülési jogot. A modern átverésekre számos egyéb példa van, az árubemutatók az üdülési jog értékesítőkhöz hasonlóan a kalmárok elmúlt tízezer évben kitalált minden fortélyát bevetik, és még annál is többet. És hiába gondolja valaki, hogy az ember a korral egyre bölcsebb lesz ezekre a dolgokra, a szélhámosok leleményessége határtalan. Emlékszem, amikor a pályázati pénzek milliárdjait meglobogtatták, tiszavirág életű cégek százai alapultak arra, hogy megkopasszák a legpénzesebb ügyfeleket, a vállalkozásokat. Sokat gondolkodtam, milyen tanácsot adhatnék szüleimnek, ismerőseimnek,amelynek köszönhetően az ilyen átverésektől végérvényesen megszabadulhatna. Végül a legjobb tanácsnak az tűnt, hogy soha ne vegyél semmit olyasvalakitől, aki megkeres téged, és megpróbál rábeszélni valamire. Csakis akkor vásárolj, ha neked szükséged van valamire, és utánanézel, az a valami pontosan micsoda, és hol, mennyibe kerül. Azt gondolhatnánk, hogy az internet világában ez egész könnyű dolog, és az internet megnehezíti az átveréseket, de ez nem így van: mindössze egy újabb technológiai áttörést hozott az "átveréstudományban", és újabb lehetőséget ad a meggazdagodásra. Amikor valaki egy 2000 Forintos könyvet 40000 Ft-ért, vagy előfizetéses rendszerben, fejezetenként 10000 Ft-ért, "infotermékként" árulja az interneten, az ókori kuruzslókhoz hasonlóan, jót nevettem (bár nyilvánvaló, hogy sokan ennek is beugranak). De a fruli.hu zsenialitása előtt még én is meghajoltam. Egy internetes árverés, ahol minden egyes licitáláskor 100 Ft-ot fizetsz, tehát akkor is csengetsz, ha a terméket végül nem te nyered. A klasszikus "árverezzünk el 100 Ft-ot 1 Ft-os kikiáltási áron úgy, hogy a második legnagyobb licitálónak is ki kell fizetni a licitált összeget" matematikai modellt veszi alapul. A vásárlók látszólag töredékáron jutnak hozzá műszaki cikkekhez, de valójában az egész egy rulettjáték, ahol mondjuk 20 ember bead fejenként 5000 Ft-ot, és a végén egyikük megnyeri az 50,000 Ft-os fényképezőgépet. A cég többszörös áron ad el mindent, tehát a vásárlók is várható értékben töbszörös áron veszik meg a cikkeket (igaz, közben "játszanak"). Ha a törvényeket matematikai logika alapján alkotnák, akkor ezt 3 nap után szerencsejátéknak minősítenék és betiltanák, de szerencsére a törvényeket nem így alkotják. Évekbe is beletelhet, mire ez a többi szerencsejátékhoz hasonló szabályozás alá esik, addig meg lehet kopasztani a sok szerencsétlent, aki azt hiszi, töredékáron fog márkás cuccokat venni...
Az átverés témaköre sokkal tágabb egy blogbejegyzésnél, évek óta van egy olyan tervem, hogy könyvet írok a témáról. A tervet még nem adtam fel, de sajnos egyre távolabb kerül. De ha másképp nem, itt, a blogon átbeszéljük a témát.
ne felejtsd el értékelni a témát!
Az átverés témaköre sokkal tágabb egy blogbejegyzésnél, évek óta van egy olyan tervem, hogy könyvet írok a témáról. A tervet még nem adtam fel, de sajnos egyre távolabb kerül. De ha másképp nem, itt, a blogon átbeszéljük a témát.
ne felejtsd el értékelni a témát!
Pontszám: 8.60