Felhasználónév: Jelszó:
Oldal: 12
Szerző
Topic neve: Stressz és stresszoldás
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3612 hozzászólás
Profil megtekintése
Stressz és stresszoldás
1. hozzászólás - 2009.01.30. 13:06:28
A stresszt a megoldatlan problémák okozzák. Minél több, és minél nagyobb a probléma, annál nagyobb a stressz. Szokták mondani, hogy a stressz alkati kérdés is. Nos, talán annyiban, hogy vannak emberek, akik nem foglalkoznak a problémákkal (de azok attól még ott vannak), meg olyanok is, akik túlaggódják magukat a legkisebb problémákon is. A stressz tönkreteheti egészségünket és a családi életünket is, ezért meg kell tanulni kezelni.Nem állítom, hogy a témának kiemelkedő szakértője lennék, de amire rájöttem, saját tapasztalatból, saját hibáimból, azt igyekszem megosztani vitaindító célzattal.
Emlékszem, amikor a Túlélők Földje indult, hihetetlen tömegű levelet kaptam játékosoktól. Igyekeztem mindet megválaszolni, ezzel rengeteg időm ment el. Voltak persze olyanok, amikre nem tudtam egyszerűen válaszolni, mert pl. fejlesztési javaslatok voltak benne, amelyeket nem volt szívem elutasítani, de azt sem akartam megígérni, hogy megvalósul. Ezeket a leveleket félreraktam. Az asztalon csak gyűltek, gyűltek a félrerakott levelek. "Majd egyszer" mondogattam magamban. És ahányszor az egyre növekvő kupacra néztem, görcsbe rándult a gyomrom, hogy jajj, ezt se intéztem el... Aztán egyszercsak fogtam a kupacot, és amik hónapok, évek óta ott álltak, kidobtam. Attól kezdve, ha jött egy levél, vagy azonnal megválaszoltam, vagy ha nem tudtam rögtön kezdeni vel valamit, lemondtam róla véglegesen.
Sokszor volt olyan, hogy egy-egy megoldandó feladatot tologattam magam előtt. Villanyóra átiratás, csekk befizetés, orvoshoz menni, megjavíttatni valamit, vagy akár komolyabb dolgok. Amikor végül elintéztem, az mindig egyfajta megkönnyebbülést jelentett. Persze vannak olyan gondok, amiket nem ennyire egyszerű elintézni. Itt van például a pénzügyi válság, sok embernek veszélyben az állása ("ő miért nem jött síelni? leépítés lesz náluk, és félt, ha elmegy szabira, akkor ő kerül lapátra"), a devizában felvett hitelrészletek törlesztőrészlete megugrott 30-40%-kal egy fél év alatt, sok vállalkozás a csőd szélére került, van miért főjön az ember feje.
Szerintem egy elég jó stresszoldó gyakorlat, ha összegyűjtöd magadban az aznap, vagy akár az utóbbi időben történt pozitív dolgokat, elért sikereket, hogy mi mindent sikerült elérned. A másik módszer, amikor a terveidre gondolsz, hogy mit szeretnél elérni, hogyan fogod ezeket megvalósítani, és mennyi pozitívummal járnak ezek, ha megvalósulnak. Álmodozni, fantáziálni mindig szabad, ezt a képességet soha senki nem veheti el az emberektől.
Ami szerintem nagyon fontos, hogy a munkahelyi gondokat ne vidd haza, ha otthon vagy, ne a benti problémákon idegeskedj, hanem élvezd azt, amid van, foglalkozz a családdal, pihenj, próbálj kikapcsolódni. Amikor mész hazafelé, kapcsold ki az egészet, gondolj arra, hogy mit fogsz otthon csinálni. A családban pedig próbálj maximálisan toleráns lenni, ők azok, akik a legközelebb vannak hozzád, leginkább és feltétel nélkül szeretnek, semmi értelme velük kiabálni, vitázni, vagy a gondokért őket okolni. A beszélgetések, közös kirándulások, kiruccanások nagyon jó stresszoldók.
A legtutibb módszer persze elutazni több napra valahová, de ezt nem engedheti meg mindenki magának. Nagyon jó módszer a stresszoldásra a rendszeres sport is, a mozgás utáni fáradtság elégedettséget, jóleső ernyedtséget hoz, és erősíti a szívet, amit egyébként leginkább megvisel a stressz.

Ne felejtsd el értékelni a témát!
Pontszám: 8.47
kedvencAnababaNő
Végzetúr mester
484 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
2. hozzászólás - 2009.01.30. 14:51:01
Fontos témát hoztál fel ismét, amit két aprósággal szeretnék kiegészíteni:
1) Történthet a családban (a "védőburokban") is olyan, ami stresszt okoz - és ez akkor nem csak neked hanem nekik is, azaz úgy kell neked is átjutni rajta, hogy közben segíteni kell azokat akiknek ez még nem feltétlenül megy. (Gondolok itt egy szeretett családtag súlyos betegségére, halálára, amit a felnőttek megértenek, de a gyerekek kb 6 éves kor alatt még fel sem fogják, nem értik - így kezdeni sem tudnak semmit az őket ért stresszel. Ilyenkor kell a szülőknek - saját stresszekezelésük mellett - a gyereknek is a saját szintjükön segítséget nyújtani, hogy mielőbb a helyére kerülhessenek náluk is a dolgok. És ez nehezített pálya.)
2) A stressz lehet jó is. A nagy stressz is lehet nagyon jó. Előfordulhat, hogy ennek hatására alakul át valakinek a szemléletmódja, elkezdi a félig üres poharat félig telinek látni, és minden rosszban megtalálni a jót. Szerintem ez a szemléletmód is sokat segíthet a stresszkezelésben, és visszahivatkozván egy régebbi blogbejegyzésedre, a boldogság megtalálásában és megélésében sem elhanyagolható szempont.
Pontszám: 5.56
kedvelt tagDraglovFérfi
Végzetúr tehetség
215 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
3. hozzászólás - 2009.01.30. 19:31:20
Pontosan így látom, gondolom, érzem és csinálom! 10 pont.
Pontszám: 6.20
kedvelt tagArchandFérfi
Végzetúr tanonc
17 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
4. hozzászólás - 2009.01.30. 20:00:41
MAJDNEM jó vagy... Ugyanis az is stressz, ha pl. elmehetsz úszni egyet. Csak az pozitív stressz. Olyan is van ám...
Pontszám: 3.67
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
5. hozzászólás - 2009.01.30. 21:18:41 (Válasz Miklós #1 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2009.01.30. 13:06:28
Szokták mondani, hogy a stressz alkati kérdés is. Nos, talán annyiban, hogy vannak emberek, akik nem foglalkoznak a problémákkal (de azok attól még ott vannak), meg olyanok is, akik túlaggódják magukat a legkisebb problémákon is.


Ezt annyiban pontosítanám, hogy vannak emberek, akik annyira gyakorlatiasak, hogy nem a probléma nagyságát nézik felmerülésükkor, hanem azonnal a megoldáson gondolkoznak. A feladatokat automatikusan rendszerezik és értékelik a lehetséges kiutakat. Nekik éppen azt kell megtanulni, hogy a privát szférában a partnere sokszor nem gyakorlatias megoldást vár (, sokszor azért, mert Ő is ismeri, csak éppen arra van szüksége, hogy elmondja, meghallgassák és együtt érezzenek vele) .

Egyébként a stressz maga nem egy káros dolog alaphelyzetben. A szervezet arra találta ki, hogy nehéz helyzetben javítsa a szellemi és fizikai teljesítőképességet. Az már gyak. a civilizációs betegség, hogy az életmód ezt is túlzott dózisban adja, az emberek pedig nem tudják kezelni, oldani.
Az egészségtelen életmód pedig nem segít. A rendszeres testmozgás enyhíti a stressz hatását. Az egészséges étkezés is. És meg kell tanulni kikapcsolni, mint te is írtad. Ez az egyik oka annak, hogy a mai napig nincs autóm. Az alatt a fél óra alatt, míg be- és hazaérek, nagyrészt sikerül átállítani az agyam.
Az más kérdés, hogy sokszor otthon is kell dolgozni.
Üdv:
Gabi
Pontszám: 5.14
népszerűArchibald CunninghamFérfi
Végzetúr mester
882 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
6. hozzászólás - 2009.02.01. 07:18:06
Többször is elhangzott a "jó stressz" kifejezés.

A szervezetünk okosan van kitalálva, így csak okos dolgok vannak benne. A stressz arra van kitalálva, hogy az ősember el tudjon szaladni a kardfogú tigris elől, így rövid időre adrenalin önti el, és minden izma maximálisan dolgozik, a szíve pörög stb. Ugyanez történt vadászat közben is, és mindig mikor fokozott idegi, és fizikális készenlétre volt szüksége az ősöknek. Ez akkor egy életmentő képesség volt.

Mai világunkban ülünk az irodában ( az itt játszók zöme főleg, sajnos én is elég sokat ), a szervezetünk nem dolgozik, nem tudja kipörgetni magát. A munkahelyi elvárások, családi elvárások, munkanélkülivé válás, és egyéb dolgok feszültséget okoznak, amire a szervezetünk csak a jó öreg szaladjunk el a kardfogú tigris elől reakciót ismeri.

A szervezetünket az teszi tönkre, hogy az állandó idegeskedés miatt a szervezetünk folyamatosan készenléti állapotban van, a szív pörög, és mivel nem tudja fizikálisan is kipörgetni magát, ezért a készenléti állapot nem múlik, nem tud pihenni rendesen. A túlpörgetés és regeneráció elmaradása teszi tönkre szervezetünket.

A mai szóhasználatban már ezt a folyamatos feszültséget jelenti a stressz, így nem hiszem hogy jó lehetne.
V1
Pontszám: 8.50
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
7. hozzászólás - 2009.02.01. 15:25:22
A stressz teszi lehetővé, hogy az agyad is maximumon pörögjön. Növeli a szellemi teljesítőképességet is. Az más kérdés, hogy az emberek nem tudják kezelni, és az életmódjuk sem alkalmas a levezetésére. A szervezet meg szépen túlterhelődik. :idea:
Üdv:
Gabi
Pontszám: 3.60
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3612 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
8. hozzászólás - 2009.02.02. 12:46:57
Engem a stressz nem sarkall nagyobb teljesítményre. Klasszikus programozói példa, ha belefutok egy elszállós programhibába, és nem találom az okát, egyre idegesebb leszek tőle, egyre nyomottabb lesz a hangulatom, stresszelem magam, és előfordulhat, hogy egész nap azt a hibát kerestem. Ha viszont jól haladok a dolgokkal, minden működik, a sikerélmény szárnyakat ad, még ezerrel rákapcsolok, és még gyorsabban tudok dolgozni. És ez semmiképp sem valamiféle "jó stressz" eredménye, egyszerűen a pozitív visszacsatolás, a sikerélmény növeli a teljesítményemet. A stressz viszont gátolja.
Pontszám: 5.71
népszerűtlenSir NyFérfi
Végzetúr mester
846 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
9. hozzászólás - 2009.02.02. 17:12:56 (Válasz Miklós #8 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2009.02.02. 12:46:57
Engem a stressz nem sarkall nagyobb teljesítményre. Klasszikus programozói példa, ha belefutok egy elszállós programhibába, és nem találom az okát, egyre idegesebb leszek tőle, egyre nyomottabb lesz a hangulatom, stresszelem magam, és előfordulhat, hogy egész nap azt a hibát kerestem. Ha viszont jól haladok a dolgokkal, minden működik, a sikerélmény szárnyakat ad, még ezerrel rákapcsolok, és még gyorsabban tudok dolgozni. És ez semmiképp sem valamiféle "jó stressz" eredménye, egyszerűen a pozitív visszacsatolás, a sikerélmény növeli a teljesítményemet. A stressz viszont gátolja.
és ha megoldod azt az elszállós programhibát, akkor nem lesz neked sokkal jobb?
A békéért háborúzni olyan, mint a szüzességért szeretkezni!
Pontszám: 5.33
kedvencAnababaNő
Végzetúr mester
484 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
10. hozzászólás - 2009.02.03. 18:50:31 (Válasz Sir Ny #9 hozzászólására.)
ott a pötty
Egyébként szerintem ez az "egész nap nem találom a hibát" pont egy olyan tipikus eset, amikor ott kell hagyni egy kicsit és mással foglalkozni, kikapcsolni... aztán majd egyszer beugrik Az ilyen problémákat szokták a banális hibák okozni és a megoldás általában túl egyszerű hogy észrevegyük
Szerintem egy ilyen helyzetet pozitívra is át lehet fordítani úgy, hogy az ember megkeresi, milyen hibát vétett (nem feltétlen a programban hanem a problémamegoldási folyamatban), és örül, hogy a jövőben ezt majd nagyobb eséllyel kerüli ki.
Néha egy-egy ilyen helyzet arra is jó, hogy megálljt parancsoljon, kicsit másfelé próbálja meg fókuszálni a figyelmünket és az energiáinkat (már ha hagyjuk).
Pontszám: 7.20
kedvelt tagMagusocskaFérfi
Végzetúr mester
794 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
11. hozzászólás - 2009.02.06. 00:04:38
Ém azért végzeturazom, hogy ne a robotstresszben poshadjak. A realtime élet szinte elkerülhetetlenül stresszes. Az itteni problémát (hogyan oldjam meg a következő küldit, mit vegyek pajzsot vagy fegyvert vagy az állatnak új cuccot) nem merem komolyan venni, emiatt lazán átlépem, gyorsabban és egyszerűbben döntök. A billentyűk elöl felállva a svungot átviszem a valós életbe.
És ez sokszor még sikerül is
Pontszám: 6.33
kedvelt tagTihaFérfi
Végzetúr mester
526 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
12. hozzászólás - 2009.05.05. 15:50:50
Na azért van akinek komoly stresszt jelent, ha végzetúrban nem történnek pozitív fejlesztések, ellaposul a játék, és kezdi elveszteni a lelkesedését a prémium játékos is. "de, ha már ennyi pénzt ráköltöttem, akkor nem hagyom abba" címszóval vergődik még egy ideig....
Graham Treefrog - Azúr Légió
____________________________________________ Ha ettől érzed magad valakinek, nyomj egy 1-est ide:
Pontszám: 5.75
kedvencAnababaNő
Végzetúr mester
484 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
13. hozzászólás - 2009.05.10. 14:56:20 (Válasz Tiha #12 hozzászólására.)
Legalább elkezdheti megtanulni a stresszkezelést virtuális keretek között
Pontszám: 3
közkedveltKecskexFérfi
Végzetúr poronty
5 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
14. hozzászólás - 2009.05.14. 15:37:22
Az egész témához annyit fűznék hozzá, hogy a zenére a szervezet majdnem minden esetben reagál, jól vagy rosszul az már személyes kérdés, de stressz oldásra mindenképp jó egy-egy jó zene
És egyébként minden helyzetre:P
Pontszám: 9.14
kedvencDrevanFérfi
Végzetúr
78 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
15. hozzászólás - 2009.05.14. 17:17:34 (Válasz Kecskex #14 hozzászólására.)
Idézet: Kecskex - 2009.05.14. 15:37:22
Az egész témához annyit fűznék hozzá, hogy a zenére a szervezet majdnem minden esetben reagál, jól vagy rosszul az már személyes kérdés, de stressz oldásra mindenképp jó egy-egy jó zene
És egyébként minden helyzetre:P

Én is zenével vezetem le a feszültséget, pont erre gondoltam a hsz-ek olvasása közben. (Egy jó kis gitárszóló, kellemesen hangos hangerő, ágyon elterülés, szem becsuk, és már gondolkozhatsz is, hogy mit, merre, hogy, és mikor ) Persze amint mondtad, mindenkinek más az ízlése, én erre esküszöm. A zene túl univerzális, hogy ne említsük egy ilyen téma megvitatása közben. (Ha elkezdesz egy hangszeren játszani, azt a német is ugyanolyannak hallja, mint pölö egy iraki.) A zenének üzenete van, és gyakran pont ez segít abban, hogy kiértékeljük a gondjainkat, vagy egyszerűen az agyunkat kikapcsolva lazítsunk egyet. Szerintem is nagyon fontos stresszoldó.
Attól, hogy a kacsa nem tud úszni még nem biztos, hogy a víz a hülye...
Pontszám: 5.33
utáltSztano179Férfi
Végzetúr tanonc
13 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
16. hozzászólás - 2009.07.23. 14:05:16
A legjobb streszzlevezető a FÜGGÉS számomra minden megszűnik körülöttem.
Pontszám: 5
fórumozóKaméleonNő
Végzetúr poronty
1 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
17. hozzászólás - 2009.09.09. 21:54:31 (Válasz Sztano179 #16 hozzászólására.)
Nekem egy kád forró víz! ))
Pontszám: 5
irritálóOliusFérfi
Végzetúr tanonc
28 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
18. hozzászólás - 2010.07.26. 01:45:31
a win felhasznalobarattabb, ennyi az elonye, de pl egy ubunu vs win 7 kozt mar nicns sok kulombseg. Linux fejlodik ezen a teren is. Jatekoknal annyi a gond h directX ugye vedett, szal csak hekkelni lehet h menjenek lin alatt win gamek, es nem native ban futnak, ami teljesitmenycsokkenest/bugokat eredmnyezhet, ennek az oka szinten billi. De ami miatt en utalom az egesz wines/apples zarkozott felfogast az nem az h igy ovjak a milliardokat termelo uzletuket, valszeg enis ezt csinalnam,
hanem pl ms sql-ben utf8 nemkell, minek vegulis csak a net epul ra...
C# ami a c es a java egy mutans kevereke, bar ez majd az egesz .net-re igaz. Szoval nem valtozott semmi a kezdetek ota, meg mindig osszelopkodja Billi a jodolgokat, zarta teszi, elbasz benne 400 dolgot es kiadja sajat even. Rengeteg pelda van ra, es ami fura hogy fejleszto szempontbol nezve logikatlan, majd uaz az idoformatum csak kicsit billisebb, ne taroljunk utf8 at hanem billikarakter kell ami allt 2* akkora helyet foglal. Magaval sem teljesen kompatibilis programok, ilyesmik
Es miota MS kornyezetben dolgozom, egyre biztosabb vagyok h Billi egy antikristus
Pontszám: 3.09
népszerűDurLaDurFérfi
Végzetúr tehetség
171 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
19. hozzászólás - 2010.08.03. 11:14:55 (Válasz Miklós #1 hozzászólására.)
NE STRESSZELJ, HANEM SZEXELJ!
Ez mindent megold!
Pontszám: 4.40
irritálóCin99Nő
Végzetúr
81 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Stressz és stresszoldás
20. hozzászólás - 2011.03.23. 19:08:09 (Válasz DurLaDur #19 hozzászólására.)
nem kell ennyire férfiasan gondolkodni.
egy nap hallottam valami iszonyatos durva dolgot, amit nem akartam elhinni. este elalvás előtt rengeteget töprengtem. másnap annyira öngyilkosleszek-érzésem volt, hogy csak na (mondjuk kiderült, hogy főleg más miatt.) de negyedik óra tesi volt, lesípoltak kézin szabálytalanságért (nem nagyért) és kémián már tökjó kedvem volt annak ellenére, hogy elkéstem fuss egy kört a háztömb körül, adj bele mindent oszt pápá, stressz.
Mit művelsz ott? Földet?
Pontszám: 3.85
Oldal: 12
Dobókocka - a sokoldalú kiegészítőAz Idő Kereke tovább forog! Megjelent a befejező trilógia utolsó része!