Felhasználónév: Jelszó:
Oldal: 123
Szerző
Topic neve: Görög válság, görög államcsőd
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3635 hozzászólás
Profil megtekintése
Görög válság, görög államcsőd
1. hozzászólás - 2010.05.05. 13:38:30
A lemmingek szorgalmasan menetelnek végzetük felé. A görög válság megér egy blogbejegyzést, ha másért nem, hátha tanulunk belőle. Röviden a tények: a görög állam horror módon el van adósodva, azon egyszerű oknál fogva, hogy a kiadásaik sok-sok éven keresztül messze meghaladták a bevételeiket, és ezt persze hitelből pótolták. Már jónéhány hónapja, hogy kipattant a botrány, és kiderült, hogy az adatokat gyakorlatilag meghamisították a problémák eltitkolása végett. Most végre eljutottak oda a görög politikusok, hogy belássák, nincs más út, mint a drasztikus megszorítások. Ha azt halljuk, hogy egy országban havi 500e Ft-nak megfelelő jövedelemig egyáltalán nem kell adózni, van 13. és 14. havi nyugdíj és közalkalmazotti bér is, 53 év a nyugdíjkorhatár - azt gondoljuk, hogy na ez maga a paradicsom. A görögök számára ez csak az átlagos valóság volt, most hirtelen ezeket a dolgokat elveszik tőlük, ki vannak borulva, tüntetnek, sztrájkolnak - magyarul, szorgalmasan vágják ki maguk alatt a már amúgy is rogyadozó fát. A hitelekről korábban írtam már a Hitel és kölcsön című blogbejegyzésben. Az egyén által felvett hiteltől az ország által felvett hitel a nagyságrenden kívül egy dologban különbözik: a kölcsönt nem annak kell visszafizetnie, aki felvette. A kormány dönt a hitelfelvételről, hogy a nép boldog legyen, aztán mire vissza kell fizetni az adófizetőknek, addigra jó eséllyel már úgyis más ül a bársonyszékben. A görög adósságot leginkább a BKV vagy más állami vállalatok helyzetéhez lehetne hasonlítani. Költsük nyugodtan, valaki majd úgyis kihúz a kátyúból. De ha a csőd végül mégis beüt, a görög állampolgárnak - ellentétben a BKV dolgozóval - nem nagyon lesz hova mennie. Oké, azt hallottuk, hogy a görög milliomosok már húznak el Görögörszágból, mint a patkányok a süllyedő hajóról, de az átlag polgár maradni fog... Sok elemző szerint a görög államcsőd elkerülhetetlen, a "felveszünk hitelt, hogy hitelt tudjunk adni a hiteltörlesztésre" módszer nem megoldás, csak elodázza a problémát. Márpedig a lakosság nem akar kooperálni, ha nem dolgoznak, akkor bajosan fogják tudni az újabb hiteleket törleszteni.
Az egész csak azért érdekes, mert ez az egész nálunk is bekövethezhet, vagy bekövetkezhetett volna. Az én véleményem szerint a Bajnai Gordon féle megszorító intézkedések nem voltak olyan szörnyűek, ha mellette a görög út az egyetlen alternatíva. Reménykedjünk, hogy az új vezetőség sem fogja a görög példát követendőnek tekinteni...
Pontszám: 8.57
kedvencScorpion666Férfi
Végzetúr tehetség
159 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
2. hozzászólás - 2010.05.05. 14:10:30 (Válasz Miklós #1 hozzászólására.)
A görögök számára ez csak az átlagos valóság volt, most hirtelen ezeket a dolgokat elveszik tőlük, ki vannak borulva, tüntetnek, sztrájkolnak - magyarul, szorgalmasan vágják ki maguk alatt a már amúgy is rogyadozó fát.


Szerintem pedig teljesen jogos a görögök felháborodása. Lehet hogy eddig jól éltek, de most nem azért kell szívniuk mert ők rontottak el valamit. Azért kell most nekik (komoly) áldozatokat hozniuk, mert a vezetőik tönkretették az országot. Ők fognak szenvedni, miközben az igazi felelősök élnek tovább, mint hal a vízben, és röhögnek a markukba(pont mint egy 10 milliós Közép-európai országban...).

Abban viszont igazad van, hogy a görögök helyzete súlyosabb a miénk. Egyrészt, nagyobb az adósságuk, tehát nagyobb IMF hitelre szorulnak(ha jól tudom kb 120 milliárd euró, ami a magyar IMF hitel többszöröse), másrészt szakértők és elemzők szerint a görög válság akár 10! évig is eltarthat, és kétlem, hogy ezalatt az átlag polgár életkörülményei javulni fognak.
V2 - Sith Lord - Sötét Mágusok
Pontszám: 8.03
kedvelt tagRafkósFérfi
Végzetúr mester
293 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
3. hozzászólás - 2010.05.05. 14:20:57 (Válasz Miklós #1 hozzászólására.)
Érdemes megnézni azért, hogy a görög nép miért nem szeretne együttműködni. Velünk ellentétben ők a demokrácia hibáival nem most szembesülnek először, hanem náluk ez több ezer éve ismert probléma, ahogy a pénzzel kapcsolatos ellentmondások is. Athén jóléti államot igyekezett kialakítani, komoly pénzrendszerrel, míg Spárta elutasította ezt, és mindkét új járhatónak bizonyult akkoriban. Athénban a nép túlzott hatalma vezetett problémákhoz, pl. a csőcslék uralma, spártában pedig az alulképzettség és az állandó háborúk nem hagyták igazából boldogulni az embereket. Végül jött az akkori csúcsbirodalom, Róma, és elfoglalta őket. Most az unió, ami sokmindenben kísértetiesen hasonlít az ókori Rómára működésében, az IMF, a globális tőke és "elvek" akarnak a görögöknek utat mutatni, akik viszont mint feltalálók mást gondolnak a helyzetről. A kormánynak a hitelek miatt meg van kötve keze-lába, az emberek viszont megtehetik, hogy egyszerűen nem mennek dolgozni. Volt már hasonló nálunk is, passzív ellenállás néven, csak nem ebben a rendszerben. Könnyen lehet, hogy a görögök végül jól járnak ezzel a hozzáállással, mivel a hitelezők csak akkor tudnak hasznot termelni náluk, ha az emberek dolgoznak. Nálunk 2006ban hazamentek a tüntetők, így vagy úgy, de el lehetett érni az embereknél, hogy működjenek együtt. Békésebb megoldás volt sokkal, hosszú távon viszont hatalmas munkanélküliség, a multik és a bankok teljhatalma beárnyékolja a sikert. Cserébe a Bajnai-féle válságkezelő intézkedések megmentettek minket a csődtől, alapot teremtve a gazdaság beindításához, ami vagy sikerül, vagy nem, igazából a világ gazdasági helyzete fogja eldönteni. Egy aránylag korrekt, megbízható kormány ezt elősegítheti. A görögök másik utat választottak, már akkor sem mentek dolgozni, amikor még volt munkájuk, tüntettek, ezzel lemondtak többek közt az idegenforgalomból származó bevételekről. Földrajzilag sokkal kevésbé kiszolgáltatott ország, mint mi, kevésbé függenek az uniótól, nem csoda, ha sokan szeretnének az egésztől szabadulni. Kíváncsi lennék, mi történik akkor, ha egy állam egyszerűen megtagadja a hitele visszafizetését, most teljesen mindegy, hogy milyen indokkal, de mi történne? A világbank szemében csődbe menne az adott állam, viszont ha el tudja látni magát pl. élelemmel, akkor nem látok ebben semmi olyat, amiért ne tehetné meg. Katonailag kerülne sor "behajtásra"? Ez is elképzelhető, de ilyenre még nem volt példa. Akkor meg pláne gondban lenne a bank, ha a példát követve egyszerre egy halom állam jelentené, hogy nem hajlandó tartani magát a megállapodáshoz. Sokkal többen szívnak a bankok miatt most, mint akik nyernek rajta, kérdés, hogy el lehet-e hitetni a világ polgáraival, hogy engedelmeskedniük kell, vagy kicsit hosszabb távon a tömeges felvilágosodás megbuktatja a jelenlegi pénzrendszert. Amíg nincs alternatíva, addig valószínűleg az a legjobb megoldás, ami nálunk volt, mielőbb létre kellene hozniuk egy komoly válságkezelő kormányt.
Pontszám: 8.50
kedvencLet.
Végzetúr mester
633 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
4. hozzászólás - 2010.05.05. 15:11:07
Tiszteletem!

Egyrészt ha jól tudom a külső magyar államdósság a rendszerváltás környékén (nem-állami) banki finanszírozású volt, azért fordulhatott elő, hogy más országoknak elengedték részben, vagy egészben, mert ők hivatalosan államoknak és nem a magánszférának tartoztak. Innen eredeztethető a magyar államadósság öröklése, ha ismereteim legalább megközelítőleg pontosak.

Görög helyzetről az jutott eszembe, hogy mikor az unióba beléptünk, eldöntöttük kinek a piaca leszünk. A görögök pedig komoly felvevőpiac, volt mire kiadniuk a könnyen jött pénzt, úgyhogy nem hagyják veszni az aranycsirkét.

Érdemes megfigyelni az unió ellentmondásos döntéseit pl. legyen X% termőterületen olyan növénytermesztés, melyből biodízel állítható elő, majd egy évvel később, a nagy felvásárlások és befektetések (melyet magyarok eszközöltek belföldön) után visszamondják. Érdemes továbbá elgondolkodni azon, hogy a FIDESZ kormány adócsökkentései és felvetései mind csökkentik az állam bevételét. A kiadások pedig évről évre nőnek. Nincs bajom a párthűséggel, vagy pártokkal, de kíváncsi vagyok hány ember olvasta el a pártja és más pártok programját, mielőtt szavazott?
Ki nézett KSH, államháztartás adatokat?
Én úgy gondolom, hogy már egy politikus sem tud csodát tenni, annak ellenére, hogy úgy érzem minden pártban van igény a jobbításra. A válság pedig elkerülhetetlenül tovább fog gyűrűzni.


Let
A hozzászólást Let. módosította 2010.05.05. 15:16:23-kor
الكلاب تنبح والقافلة تسير

Firefox Stylish Végzetúr stílus http://userstyles.org/styles/26981

Ha ezt használod, többet neked sem kell a pontozással foglalkoznod http://userstyles.org/styles/33366
Pontszám: 8.24
kedvelt tagRafkósFérfi
Végzetúr mester
293 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
5. hozzászólás - 2010.05.05. 15:48:56 (Válasz Let. #4 hozzászólására.)
Egy túladóztatott ország gazdasága annyival rosszabb hatásfokú egy optimálisan kiszámítotténál, hogy összességében sokkal kevesebbet adózik, azt is rossz helyről. Amit már egyszer az állam kifizetett segélyként, azt adóztatják vissza, ami folyamatos hiányt termel. Programtól függetlenül egy nagy támogatottságú kormány egyszerűen komolyabb tárgyalási partner nemzetközi szinten, megbízhatóbb, mivel jó eséllyel nem fordul elő az országban az, ami a görögöknél. Ez pártszimpátiától független. Személy szerint igyekszem olyan erőre szavazni, ami a leginkább célravezető. A fidesznek talán nincs is más választása, mint azt tenni, amit fog, mert ha bennük is csalódnak az emberek, nem lesz mire várniuk újabb 4 évet. Így is nagy teljesítmény a magyaroktól, hogy nem jutottak csődbe, igazából nem fordultak egymás ellen, pedig a média akarva-akaratlanul is sokat tett ezért. A mostani kormánynak kötélen kell táncolnia, egyik oldalon a hitelezők és az eu, másikon a nép határozott támogatása, amiért nyilván elvárnak egy korrekt kormányzást úgy, hogy sokan nincsenek tisztában a kormány lehetőségeivel és határaival. Egyébként egy jól működő országban politikusként is sokkal többet zsebre lehet tenni, főleg hosszabb távon, így nem látom okát attól félni, hogy a fidesz kárunkra lenne. Ettől függetlenül 4 év múlva látjuk majd, hogy mire is jutottak. A görögök már rég csődbe mentek volna, ha a hitelezőknek nem érné meg fenntartani őket. Ráadásul azt sem engedheti meg magának az IMF, hogy csődbe engedjen egy olyan országot, ami utána magától talpra áll, elvesztené felette az uralmat, ráadásul vérszemet kaphatnának a többiek is.

Inkább pénzpiaci adatokat figyelek, és a komolyabb változások okait nézem meg. Ezzel elég pontos képet lehet kapni az aktuális viszonyokról, és semmilyen elhallgatott dolog nem lehet benne. A valutapiac minden jelentős eseményre érzékenyen reagál, olyan nincs, hogy egy változásnak nincs oka. A görög helyzet meglátszik az eurón is, egy valós csődhelyzet mellett sokkal erőteljesebben shortolnák a spekulánsok, igazából a legnagyobb pénzpiaci erők még nem fogadtak a bekövetkezésére. Ha ilyen történik, azonnal csődbe mennek, mert az eunak el kell zárkózniuk tőlük. Valószínűleg a sok előzetes tárgyalás eredménye, hogy még tartják bennük a lelket.
Pontszám: 7.84
kedvencByzonFérfi
Végzetúr mester
5137 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
6. hozzászólás - 2010.05.05. 15:56:56 (Válasz Scorpion666 #2 hozzászólására.)
Idézet: Scorpion666 - 2010.05.05. 14:10:30
A görögök számára ez csak az átlagos valóság volt, most hirtelen ezeket a dolgokat elveszik tőlük, ki vannak borulva, tüntetnek, sztrájkolnak - magyarul, szorgalmasan vágják ki maguk alatt a már amúgy is rogyadozó fát.


Szerintem pedig teljesen jogos a görögök felháborodása. Lehet hogy eddig jól éltek, de most nem azért kell szívniuk mert ők rontottak el valamit. Azért kell most nekik (komoly) áldozatokat hozniuk, mert a vezetőik tönkretették az országot. Ők fognak szenvedni, miközben az igazi felelősök élnek tovább, mint hal a vízben, és röhögnek a markukba(pont mint egy 10 milliós Közép-európai országban...).

Abban viszont igazad van, hogy a görögök helyzete súlyosabb a miénk. Egyrészt, nagyobb az adósságuk, tehát nagyobb IMF hitelre szorulnak(ha jól tudom kb 120 milliárd euró, ami a magyar IMF hitel többszöröse), másrészt szakértők és elemzők szerint a görög válság akár 10! évig is eltarthat, és kétlem, hogy ezalatt az átlag polgár életkörülményei javulni fognak.


Szerintem rossz oldalról közelíted meg a dolgot. A helyzetből való kilábalásban hol releváns, hogy kinek a felelőssége hogy létrejött? Ha én ellopok annyi pénzt az államkasszából, ami miatt államcsőd lesz, és eltüntetem a pénzt valahol külföldön, sőt elhúzok olyan országba ami ki sem ad, te és mindenki más hiába mutogat rám, hogy "de ő lopta el", ez senkit nem fog érdekelni. Görögországot a görögöknek, Magyarországot meg nekünk kell kirángatni a kátyuból, a népnek, tök mindegy kinek a felelőssége hogy a helyzet kialakult. Ezt nekik is (és nekünk is) ideje volna elfogadni... Mindegy ki a felelős. Baj van. És csak mi az állampolgárok segíthetünk. Mégpedig úgy hogy az amúgy sem kevés mellé, még több nehézséget vállalunk. Ugyanis attól semmivel nem lesz jobb, hogy xy politikus kiáll és azt mondja: "Az én rossz döntésem felelőssége, a jelenlegi helyzet 30%-a, bocsánat" Sőt. Én már rég ott tartok, hogy nem érdekel az illető korábban mennyit lopott, kinek kémkedett, tagja volt-e a kommunista, liberális, konzervatív, nyilas, stb, pártnak, írt-e jelentéseket, pufajkás volt-e, ÁVH-s, mittoménmégminem. Nem bír érdekelni. Tud a szakértelme segíteni nekünk jelenleg? Ha igen akkor hajrá, előre.

Let: politikai aktivista voltam, minden pártprogramját elolvastam. A Fidesz (gondolom sok újat nem mondok) követi szvsz a Gyurcsányi receptet: a kampányban lehazudja a csillagokat az égről, aztán a kormányzás során (súlyos intézkedésekkel) megpróbálja majd helyrepofozni a gazdaságot, igaz nekik legalább megvan hozzá a 2/3-duk. Nagy esély. A hivatalos program tartalmatlan, az ígéretei meg tarthatatlanok, azzal szvsz ne is foglalkozz, majd most jön a gyakorlat.
VB van...
DEUTSCHLAND ÜBER ALLES!!!!!!!!
Pontszám: 9.03
kedvencLet.
Végzetúr mester
633 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
7. hozzászólás - 2010.05.05. 19:02:21 (Válasz Byzon #6 hozzászólására.)
Üdv!

Sajnos én sem látom realitását egyik programnak se, így egyetlen párt mellé sem tudok állni.
Egy dolog rögtön bevillant, mikor ezt olvastam:
És csak mi az állampolgárok segíthetünk.
A demokrácia amiben mi élünk, szerintem csak illúzió. Mások által kitalált bábokra szavazunk, nagyrészt arctalan alakokra, akiket pártok találnak ki nekünk. Vagy ők kerülnek be a parlamentbe, vagy azok, akiket a párt listáról berak. Ebbe még ennyi beleszólásunk sincs.
Aztán kiállítják a maguk vezetőségét, a kormányt. A következő években pedig az emberek véleményétől függetlenül döntenek mindenben.

Egyrészt komoly lobby van a magyar politikában, másrészt lobby nélkül is bármelyik oldal, legyen ellenzék, vagy kormánypárt megtömheti a zsebét.
Erről egy sztori jut eszembe, hogy szállodaiparban nyílt titok, hogy Ausztriában együtt teniszeznek a parlamenti ellenfelek.

Rafkós hozzászólásáról pedig az jutott eszembe, hogy véleményem szerint egy valuta ereje nem feltétlenül tükrözi a valós gazdasági helyzetet, egyrészt eszembe jut a néhány éve kiderült szándékos dollár rontás, a hamis gazdasági jelentések (ala Görögország) és az, hogy bármennyire szabad a piac, azért a nemzeti bankok próbálják fenntartani a valuták erejét.

Összegezve talán annyi, hogy az emberek örömkönnyek között adják ki a kezükből életük irányítását, aztán, akárcsak a görögök most nyíltan, a vezetőket okolják. Már egyszer idéztem Platónt ezügyben: "a vezető legfőbb ismérve az erkölcsi kiválóság". Szerintem nem sok vezető felel meg ennek az egyszerű elvárásnak, sem itthon sem máshol. Ne haragudjatok, de nekem minden, még ez a görög ügy is magyar illetve erkölcsi vonatkozású. <mosoly>


Let
A hozzászólást Let. módosította 2010.05.05. 19:21:54-kor
الكلاب تنبح والقافلة تسير

Firefox Stylish Végzetúr stílus http://userstyles.org/styles/26981

Ha ezt használod, többet neked sem kell a pontozással foglalkoznod http://userstyles.org/styles/33366
Pontszám: 9.15
kedvelt tagDegetzFérfi
Végzetúr tanonc
21 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
8. hozzászólás - 2010.05.05. 19:54:09 (Válasz Rafkós #3 hozzászólására.)
Azért azt az egyszerűnek tűnő kérdést feltenném:

Ha minden görög kimegy tüntetni munka helyett és a multinacionális vállalatok - és mondjuk a hitelezők is - leírják a veszteséget, aztán eltakarodnak tőlük a francba, utána ők miből fognak ennivalót venni maguknak?

Tüntetnek, hogy a kormány osszon kaját? Nem lesz miből.

Tehát, összefoglalva: Kimennek tütetni, hogy "adjatok pénzt, adjatok kaját, adjátok meg az eddigi életszínvonalunkat", de senki nem ad semmit. Utána mit esznek? Mert aki tüntet, az nem fog élelmet sem termelni...
A hozzászólást Degetz módosította 2010.05.05. 19:54:21-kor
Pontszám: 7
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3635 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
9. hozzászólás - 2010.05.05. 22:45:54
Idézet: Rafkós - 2010.05.05. 14:20:57
Kíváncsi lennék, mi történik akkor, ha egy állam egyszerűen megtagadja a hitele visszafizetését, most teljesen mindegy, hogy milyen indokkal, de mi történne?

Ezt nagyjából lehet tudni, mi történik ilyenkor, ilyen volt már Brazíliában is. Először is, a hitel törlesztés nem egészen úgy megy, hogy beállít a kövér bankár, és elhajtják, hogy most nem kapsz pénzt. A nemzeti bank államkötvényeket bocsát ki, és ezt megveszik befektetők, az így befolyt összegből fedezik a költségvetési hiányt. Amikor az államkötvény lejár, akkor azt a befektetők beváltják, és ezt a kiadást újabb kötvények kiadásával fedezik. Ha a kötvényeket nem vásárolják vissza, azzal gyakorlatilag az ország pénzért értékelik le. Mivel itt ugyanaz a pénz, mint más országokban, ez elég speciális helyzet lenne, ebben az esetben bizony vissza kell állni euróról drachmára. A pénz leértékelődése nyomán az emberek megtakarításai elveszítik értéküket, az importból élő vagy euró hitellel rendelkező vállalalatok (vagyis a legtöbb) csődbe mennének, alkalmazottaik elveszítenék a munkát. Ez egy láncreakció lenne az abszolút inflációhoz, a pénz teljesen elértéktelenedik, jegyre lehet kapni mindent, az alapvető élelmiszerekért sorba kell állni, gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnának jó ideig. Plazmatv-t, autót és minden egyéb izét amit nem helyben termelnek, senki sem hozna be, mert a kutya nem adna el nekik az értéktelen drachmáért. A gazdaság persze idővel normalizálódna, de ez (elvben) hosszabb idő, és sokkal nagyobb szegénység, mint a megszorító intézkedések.
Pontszám: 8.67
népszerűDop1150
Végzetúr
84 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
10. hozzászólás - 2010.05.06. 03:35:05
Azért meg kellene nézni azt is, hogy mekkora mértéket ért el az adózás letojása.
A görögök nemzeti sporttá tették az adócsalást.
Lehet, hogy a média butított el ennyire, de érdekesnek találom azokat a cikkeket, amelyekben arról írnak, hogy légi felvételek alapján mennyi úszómedencés "házikót" találtak, vagy egy orvos, egy ügyvéd adóbevallásának alapján pár emeletes villácskájának a fűtés számláját sem tudta volna kifizetni.

Elcsalták az adatokat- a politikusok felelőssége.
Nem fizettek adót- az egész nemzet felelőssége, és a hatóságoké.

Rohannak a németek, a franciák, hogy gyorsan "feltápolják" hitelekkel a régi adóst, nehogy földhöz vágódjon.
Szlovákia őrjöng, mert neki is bele kell adni a "közösbe", ha már EU tag, segítsen ő is, majd akkora összeggel, ami a lakosságra kivetítve kb. 150 Euró per fő.
Magyarország mit csinál?
Szívja a fogát, de leginkább azok akiknek devizahitelük van.
Az árfolyam megint ugrik, lesz szép kis törlesztőrészlet ebben a hónapban is.
Akkor most melyik a jobb, az Euró, vagy a Forint?
Jelen pillanatban a Dollárra szavaznék.

Én sokszor voltam kint Görögországban.
Nem azért, mert Rockefeller családból való vagyok.
Szimplán, én erre gyűjtöttem, hogy aztán nyáron le tudjam a feszültséget a tengerben búvárkodva, kirándulva, stb.
Szeretem a kultúrájukat, a tájaikat, az embereket.

Visszaemlékezve, agyon alkudoztam magamat a kereskedőkkel.
Blokkot ritkán kaptam, inkább a nagyobb bevásárlóközpontokban.
Ha nagyon elfajult valami, akkor elővettem valamelyik bankkártyámat, máris készpénzért megkaptam olcsóbban amit szerettem volna emlékbe.

Rövidke történet:
Kisvárosi posta.
-Sietni kell, mert nem bezár (kb. 6 órát volt nyitva egy nap).
-Odaadtam a képeslapokat, erre a postás vissza adta, vegyek bélyeget.
-Kifizettem.
-Odaadta a bélyegeket, hogy nyaljam rá én a képeslapokra.
-Egyesével rányaltam, vissza a postáshoz.
-Kimutat a postaládára, hogy dobjam bele. (Gondoltam, a jó édes ...., mivel Törökországból, a barátokkal megírt 30 képeslapból egy se jutott el oda, ahova szerettük volna elküldetni).
-Mondtam, hogy légipostát kérek, erre nagy fáradtsággal behúzta a képeslapokat, és dühös arccal lepecsételte előttem, majd rákért még pár Eurót.
Persze semmi plusz nem lett a lapokkal, de legalább megérkeztek.

Nemrég egy darab borítékot adtam fel Magyarországon, amikor már kifizettem, és fordultam volna ki az utcára, kiáltott utánam a postásnő: -Várjam meg a blokkot!!!

A legnehezebb párhuzamot vonni az ottani adózási szokások, és a magyar között.
Itthon az ismerőseim fele feketén dolgozik.
Aki be van jelentve MINIMÁLBÉRRE, zsebbe kapja a többit,és még szerencsésnek érezheti magát, ha rendesen ki is fizetik.
(Ukrajnában pár barátom, fél évente kapott fizetést anno, ha kapott.)
Megszorító intézkedések ide, vagy oda, amit itthon látok az a "kényszer adócsalás".
X cég számla nélkül kér Y árut, szolgáltatást.
X cég olyan hirdetésben keres alkalmazottat, amelyben kiemeli, hogy legalább három hónapja munkanélküliek jelentkezését várja.

Magyarországon vagy nincs megfelelő képzettsége valakinek, vagy túlképzett.
Ha fel is vesznek valakit bejelentett állásra, és valami nem tetszik, akkor köszönjük szépen, találunk helyette 100 másik embert.
Egyszer majdnem képen vágtam egy nagyszájú "üzletasszonyt", amikor telefonon mellettem "intézte" alkalmazottja aktuális ügyét a "találunk helyette 10 másikat, ha nem tetszik neki" beszólásával.

Hosszúra sikeredett hozzászólásomnak az az oka, hogy személyem szerint a görög nép is hibás a történtekben.
Persze. A m.cskos multik, a "talicskázó" vezetők, a politikusok.
"Mindenről ők tehetnek."

Fel kellene ébredni az álomból.
Egy nemzet felemelkedéséhez nem csak a jó vezetés kell.
Az egyéni hozzáállás nélkül nem megy.
Most csak azt látjuk a hírekben, hogy sztrájkol háromnegyed Görögország.
Az újságírók is csatakoztak.

Más nemzet, más történelem, geológia, földrajzi-, gazdasági adottságok
Nem tudom, mi lesz ennek a vége, és már emlegetik a spanyolok gázos pénzügyi helyzetét is.

A kollektív felelősség az egész országot terheli, nem csak pár száz embert!
Rossz beidegződések, érdekes szokások, nevezzük aminek akarjuk.
Az adó az állam fő bevétele, senkinek sem kell magyarázni.
A lavinát felsőbb körök hazugságai indították el.
A nép egyszerűen megszokott "kényelmi funkciók" elvesztéséért lázadozik.

Egy kicsit belekóstoltam volna a görög mindennapokba.
Kíváncsi lennék, mit jelent Görögországban jelenleg "kiszolgáltatottnak" lenni, ha a magyar valóságot naponta megélem?


PS: Helyesírási hibákért elnézést, már rég aludnom kellene, mert reggel vár a magyar "álom".
"A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."

A. Einstein
Pontszám: 9.37
fórumozóSolinaFérfi
Végzetúr mester
533 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
11. hozzászólás - 2010.05.06. 12:09:05
Ahogy a leendo Fidesz kormany gazdasagi, ado otleteit hallgatom, most kezdik osszeomlasztani, amit a Bajnai csapat helyrerangatott.. Egesz europa a gorog osszeomlastol retteg, ami magaval ranthatja a spanyolokat, a portugalokat, ireket, es minket is, erre azon megy az otleteles, hogy csokkentenek adot, mikozben szigoruan tartani kellene a hianycelokat, stb.. Az EU-tol mar meg is jott a diplomatikus figyelmeztetes, jok a kilatasaink novekedes ugyben, ha tartjuk a hianycelokat, es szepen sporolunk tovabb... De a szlovakoknak mar nekiment Martonyi.. Gumicsont az ostobaknak..
Pontszám: 6.26
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3635 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
12. hozzászólás - 2010.05.06. 13:50:08 (Válasz Solina #11 hozzászólására.)
Egyetértek, én az adót egy darabig nem piszkálnám, a mostani rendszert már megértették az emberek, nem kéne feje tetejére állitani.

Most már a görögöknél vannak halálos áldozatok is, az ősember ott lakozik mindnyájunkban. Valaki egyszer azt mondta, nem akkor vannak lázadások, amikor nagy a nyomor, hanem amikor az életszinvonal hirtelen legalább 30%-kot zuhan.
Pontszám: 7.08
kedvelt tagRafkósFérfi
Végzetúr mester
293 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
13. hozzászólás - 2010.05.06. 15:02:24 (Válasz Miklós #12 hozzászólására.)
Sajnos az emberek túlnyomó többsége nem érti a magyar adórendszert, átláthatatlan, sokszor ugyanazt az összeget többször keresztbe adóztatva jut el a céljához. Egy egyszerűsítés jót tenne, de hirtelen, főleg az idén, amikor már egy elfogadott költségvetés szerint megy a dolog, nem volna szabad szerintem sem. Ha túl gyorsan túl sok szabályt változtatnak, tele lesz az adórendszer kiskapukkal, aztán mire azokat bezárják kezdhetik az egészet elölről, mert ezeken keresztül megint elfolyik a pénz. Másrészt átláthatóvá tenni csak akkor szabad, ha a látvány nem lesz sokkoló. Ilyen magas adó kevés adónemben szedve nagyon magas számokat mutatna, a kulcsokat tekintve. A bürokráciát visszaszorítani sem lehet úgy, ha a benne dolgozó embereknek nem biztosítanak munkát. A közmunkát emlegetik kibővíteni, miközben az állam feladatait épp csökkenteni kellene, ebben meg ellentmondást érzek.

Nekimentek a görögök a németeknek is, azzal vádolják őket, hogy a nácik elvették a Görög nemzeti bank aranyát, és ebből következtetik a helyzetüket. Nácikat emlegetni talán nem épp időszerű, de a pénz fizikailag létező fedezete tényleg nagyban hozzájárulhat.
Pontszám: 6.11
népszerűS0larisFérfi
Végzetúr mester
908 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
14. hozzászólás - 2010.05.06. 20:48:57 (Válasz Rafkós #13 hozzászólására.)
LeNÁCIzni egy teljes népet a második világháború után több mint 60 évvel enyhén szólva is röhejes.

Hogy a görögöknél mi a hiba, azt elmondják az elemzők. Számomra eléggé nehezen elképzelhető, hogy egy brutális turisztikai bevétellel rendelkező ország csak úgy csődbe menjen. Magyarországgal kapcsolatban, az emberek hozzáállásán kell változtatni. Ismerek olyan építési vállalkozót, akinek a cége a fia nevére van bejelentve, ő pedig papiron munkanélküli, mert amúgy el van tíltva a közügyektől. A kiskapuk keresésében mi vagyunk a királyok, és igenis nálunk van a legnagyobb korrupció. Korrupció... ez egy olyan dolog, hogy valaki ott van a tűz közelében, és ráteheti sok mindenre a kezét. Lásd privatizáció, közszolgálati cégek mint a BKV. Annyi mindent loptak már el ebben a kis országban, hogy nem is csodálom, ha a kisember kiskapukat keres.

Szavazás? Én nem szavaztam. Kire? MSZP? A rendszerváltás óta 12 évig voltak kormányon, és ide jutottunk, kössz nem. FIDESZ? Programjuk nem volt, csak ködös ígéretek, és jó érzékkel lovagolták meg az elégedetlenségi hullámot (azt pedig ne felejtsük el, hogy az első FIDESZ kormányzás első három évében jól álltunk, de a negyedik évben ŐK kezdték el a javaink elherdálását, csak erről síri kuss van a médiában). MDF? Nagytőkés "polgárok" érdekcsoportja akik végül szövetkeztek az ellenséggel, csakhogy megtartsák a politikai pozíciót. FAIL. LMP? Mögöttük a korábbi SZDSZ érdekcsoport áll. Én szegedi vagyok, köcc nem kérek a főváros kivételezéséből, miközben a "vidék" (ki a rák találta ki ezt a szót Magyarország lakosságának a háromnegyedére?) dögöljön meg. Jobbik? Nekik volt jó programjuk, és ha más lenne a nemzetközi helyzet, valszeg elmegyek szavazni rájuk. De ha ők kerülnek hatalomra, akkor az nekünk gáz, MINDENKINEK, és nem azért mert a Jobbik egy szélsőjobb, náci, fasiszta párt (tiszta röhej minden ilyen megnevezés), hanem mert a Jobbik egy nacionalista párt. Ez azonban nem jó egy országnak (kivéve szlovákia, ott nyugodtan lehet valaki nacionalista, lehet gyalázni a kisebbséget következmények nélkül, google "Beneš-dekrétumok"), talán emlékeznek sokan arra amikor Ausztriában hatalomra került a szélsőjobb.

Hogy mi a véleményem a mai magyar politikáról és a gazdasági helyzetről? Keresek éppen munkát észak-európában. Kb ennyi.
A hozzászólást S0laris módosította 2010.05.06. 21:03:40-kor
V1 - s0laris - Zugivó Italbarátok.

"Forged in blood, tempered in battle, we are the living weapons of humanity, the Space Marines."
http://www.youtube.com/watch?v=aFHKIFDjk9I&feature=fvw
Pontszám: 8.08
fórumozóDeDoomFérfi
Végzetúr tanonc
38 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
15. hozzászólás - 2010.05.07. 17:45:21
Hát ja azért se illene nácizni mert a kölcsön oroszlánrészét, 22miliárd eurot ök állják....

A fidesz átgondolatlanul már adokat akar etlörölni, és közben nem gondolnak a következméyekkel. megszünik a szuperbrutó de marad a kompenzálására kitalált adojováirás meg a kitolt alacsony adosáv, hmm? kezd szépen beesni a forint ezektöl a kijelentésektől, akinek devizahitele van, had örüljön.
Pontszám: 4.09
kedvelt tagDamageFérfi
Végzetúr mester
436 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
16. hozzászólás - 2010.05.12. 10:34:25
A görög válság a V4-re is begyűrűzött.
A játékvezetés képtelen volt 50%-os büntetőadót kiróni minden vadászatból szerzett LE-re.
A JV tegnap azt is közölte, hogy nemsokára az idáig adómentes, lopott LE-t is kifehéríti.
A lopott őskövek kérdésköre szerencsére még nem foglalkoztatja a kormányt.
Válaszd ki az 1-est, kattints az "Értékelem"-re, örülj.
Pontszám: 7.69
népszerűKocosFérfi
Végzetúr mester
7685 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
17. hozzászólás - 2010.05.12. 11:02:15
Erdemes utanaolvasgatni ennek a temanak (vagy nem), mert alapvetoen hatarozhatja meg ez a valsag egesz Europa jovojet.
A gorog allmszodot most elkerultuk a gigantikus EU-s mentomellennyel, de ennek azert meg ara lesz a jovoben. Lehet, hogy komoly.
A gorogok elkurtak. Nem kicsit, nagyon!
Pontszám: 7.86
kedvelt tagKethiosFérfi
Végzetúr mester
442 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
18. hozzászólás - 2010.05.12. 11:08:28 (Válasz Kocos #17 hozzászólására.)
A görögöknek átcsoportosított EU-s források valahonnan hiányozni fognak majd és mint "fejlődő" ország, mi is elesünk támogatásoktól. Mert a pénz nem vész el, csak átalakul.
V. 1: Kethios - Világépítők
V. 3: Kethios Burningsoul - Abydos Gate
V. 4-Gamma: Kethios - HTF
Doomlord - W1: Kethios - Masquerade

Doomlord fórum moderátor. At your service, Sir.
Pontszám: 7.39
népszerűtlenKádárJánosFérfi
Végzetúr poronty
8 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
19. hozzászólás - 2010.05.30. 22:02:18
Hát szerény véleményem szerint elvtársak megkéne dönteni a fináncoligarchiát hátat fordítani a nyugatnak és egy jbb világot építeni, a görögöknek is. Tehát egyszerűen úgyérzem h a bankrendszerre az a megoldás h magukkal játszuanak ne velünk. Vagy adóztassuk meg őket Am minden válságban megerősödnek a szélsőségek így itt is :D2/3-ad ide vagy oda A görögöknek és szte mindenkinek egy nemzeti diktatúra kéne hasonló a nemzeti szocializmushoz de nem összekeverendő Am bocs skacok jobbos komcsi vagyok ^^
Pontszám: 4.40
fórumozóSolinaFérfi
Végzetúr mester
533 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
20. hozzászólás - 2010.06.07. 12:07:47
A Fidesz most tanulja, hogy ellenzekben lehet hulyesegeket beszelni, kormanyon mar nem.. Forint, tozsdek, ma mar az azsia tozsdek eseset is kapcsolatba hozzak a nyilatkozataikkal.. Azert nagy eges, szombaton meg csodrol regelnek belpolitikai cellal, vasarnap mar a penzugyminiszter kenytelen kiallni, es elismerni, hogy konszolidalt a helyzet...
Pontszám: 7.08
Oldal: 123
HKK - Zén minikiegészítő: Zén Legendái: A sötétség gyermekeiRésföld - a HKK legújabb kiegészítője