Kik voltak a magyar kettős fejedelemség vezetői?
a gyula és a kündü - ez a helyes válasz
a hunor és a magor
a nyék és a megyer
a fejedelem és a táltos
A kérdésre a válaszolók több mint 75%-a nem tudta a választ, ezért kivettük az adatbázisból!
"A kozákoktól vették át a kettős fejedelemséget:
- a kündü a fő király (vallási vezető), jelentése nap
- a dzsula vagy gyula az alkirály (katonai vezető), jelentése hold " Forrás: http://users.atw.hu/bazsu/iskola/tori/honfog.htm?atw_rnd=935467112
Hozzászólások - Rainyday
Oldal: 12
Dátum: 2009.04.25. 13:26:07
Dátum: 2008.11.16. 10:59:53
A hozzászólásom mellé linkelt forrásban meg is említik, hogy "A dokumentum hitelességét bizonyítja azzal, hogy egy francia levél orosz fordításáról beszél. Tehát Tatjana nem az anyanyelvén írta meg vallomását. " A francia regények idézeteiről én sem találtam forrást a neten, de kettő irodalomtanártól is így tanultam. Persze lehet, hogy rosszul tudták...
(mondjuk nem erre vonatkozott a kérdés, hanem a levél "eredeti" nyelvére, amit szintén iskolában tanultam, ezért azt hittem, hogy másnak se okoz majd gondot, de már kiderült, hogy csak 20 % tudta a választ).
Nem, nem olyan. Hacsak nem említette meg Arany János valamikor élete során, hogy "a hitelesítés kedvéért én Szilágyi Örzsébettel cseh nyelven irattam meg a levelet, én fordítottam le nektek magyarra".

Tehát ez a vita olyan, mintha azon vitáznánk, hogy Szilágyi Erzsébet levelét milyen nyelven írta?
Mert ugye nem is Szilágyi Erzsébet írta, hanem Arany János.
Mert ugye nem is Szilágyi Erzsébet írta, hanem Arany János.
Nem, nem olyan. Hacsak nem említette meg Arany János valamikor élete során, hogy "a hitelesítés kedvéért én Szilágyi Örzsébettel cseh nyelven irattam meg a levelet, én fordítottam le nektek magyarra".

Dátum: 2008.11.15. 11:33:14
Ki írta az Anna Kerenina című könyvet?
Petőfi Sándor
Ivan Tschonkin
Krúdy Gyula
Lev Tolsztoj
Anna Karenina, a-val.
Melyik szín nem szerepel hollandia zászlajában?
zöld
kék
fehér
piros
Hollandia.
Petőfi Sándor
Ivan Tschonkin
Krúdy Gyula
Lev Tolsztoj
Anna Karenina, a-val.
Melyik szín nem szerepel hollandia zászlajában?
zöld
kék
fehér
piros
Hollandia.
Dátum: 2008.11.11. 20:32:30
Idézet: Hydro Globus - 2008.11.11. 20:23:17
De attól még tegyük vissza a kérdést, vegyük ki helyette... Hmm... mondjuk azt, hogy "Milyen állat Guenhwyvar?"... Mindkettő irodalmi kérdés, és én szeretem Salvatore munkáit, mégis, szerintem stev97c kérdése értékesebb...
Ezzel teljesen egyetértek.
Csupán azt javítottam ki, hogy nem mindenkinek kötelező.
De attól még tegyük vissza a kérdést, vegyük ki helyette... Hmm... mondjuk azt, hogy "Milyen állat Guenhwyvar?"... Mindkettő irodalmi kérdés, és én szeretem Salvatore munkáit, mégis, szerintem stev97c kérdése értékesebb...
Ezzel teljesen egyetértek.

Dátum: 2008.11.11. 19:56:46
Nem mindenkinek kötelező A kőszívű ember fiai. Mi is választhattunk anno, hogy az legyen vagy Az arany ember (mondjuk mi A kőszívűt választottuk). De a mostani középiskolai osztályomban szinte én vagyok az egyetlen, akinek kötelező volt, a többiek nem ismerik...
Dátum: 2008.11.11. 19:24:40
Idézet: Kölök - 2008.11.11. 01:28:08
Én is 15-ről tudtam, de azóta már felfedeztek egy halom másikat. Eszerint a link szerint is 27 a helyes válasz. De nem tartom jó kérdésnek, mert még simán találhatnak többet - nem véletlenül azt írják a honlapon is, hogy 27 ismert holdja van (jelenleg) (bár szerencsés, hogy 27 fölötti választ nem adott meg).
Az Uránusznak hány holdja van?
24
26
25
27
Azontúl, hogy nem érdekel
, amennyire utána tudtam nézni, 15 van neki, szemben az állítólag helyes 27-tel... 
24
26
25
27
Azontúl, hogy nem érdekel

Én is 15-ről tudtam, de azóta már felfedeztek egy halom másikat. Eszerint a link szerint is 27 a helyes válasz. De nem tartom jó kérdésnek, mert még simán találhatnak többet - nem véletlenül azt írják a honlapon is, hogy 27 ismert holdja van (jelenleg) (bár szerencsés, hogy 27 fölötti választ nem adott meg).
Dátum: 2008.11.11. 19:11:20
Mikor született Vlad Tepes (Dracula)?
1431. november 8-án
1431. október 8-án
1431. szeptember 8-án
soha nem létezett
Egy National Geographicos link alapján meg december 7-én született. Ha ennyire bizonytalanok a dátumot illetően, jobb lenne, ha nem ilyen közeli dátumok lennének a válaszlehetőségek.
1431. november 8-án
1431. október 8-án
1431. szeptember 8-án
soha nem létezett
Egy National Geographicos link alapján meg december 7-én született. Ha ennyire bizonytalanok a dátumot illetően, jobb lenne, ha nem ilyen közeli dátumok lennének a válaszlehetőségek.
Dátum: 2008.11.10. 21:23:15
Idézet: Aisling - 2008.11.10. 19:11:57
De mire emlékezzek? Már az összes kérdésem előzőleg jó értékelést kapott, tehát csak utána vehették ki. De nem látom, hogy melyiket és miért (már csak azért is érdekelne, hogy esetleg ne kövessem el még egyszer ugyanazt a hibát, vagy ha valami tévedés történt, akkor szólni tudjak).
Idézet: Rainyday - 2008.11.10. 19:07:51 
Ha az "Eddigi kérdéseid értékelései" résznél látom, hogy van egy rossz, de fogalmam sincs melyik az, és 25 % alá se esett, akkor hogy tudom megnézni, hogy melyik esett ki?
Emlékezet 
De mire emlékezzek? Már az összes kérdésem előzőleg jó értékelést kapott, tehát csak utána vehették ki. De nem látom, hogy melyiket és miért (már csak azért is érdekelne, hogy esetleg ne kövessem el még egyszer ugyanazt a hibát, vagy ha valami tévedés történt, akkor szólni tudjak).
Dátum: 2008.11.10. 19:07:51
Ha az "Eddigi kérdéseid értékelései" résznél látom, hogy van egy rossz, de fogalmam sincs melyik az, és 25 % alá se esett, akkor hogy tudom megnézni, hogy melyik esett ki?
Dátum: 2008.11.04. 18:09:52
Idézet: cirip - 2008.11.03. 22:37:31
A dátumok formátuma a következő kellene hogy legyen: hónapneve xy.
Nem tudom, a Katalinnál hogy van, de a Mária név esetében a sok névnap közül az egyik Mária tényleges névnapja, az egyik a születésnapja, meg még pár Máriához valahogy kapcsolódó napot is Mária névnappá tettek. Szerintem a kérdésfeltevő úgy gondolhatta, hogy melyik az a nap, ami ténylegesen Szent Katalin névnapja volt (most utánanéztem kicsit, a november 25. például a vértanúságának a napja).
Mikor van az "eredeti" Katalin névnap?
március8
november 25
augusztus 17
január4
Engem, mint Katalint meglepett ez a kérdés, nem tudtam hogy van "eredeti". Van leggyakoribb, legismertebb, vagy ilyesmi, de ez az eredeti fura nekemmárcius8
november 25
augusztus 17
január4
A dátumok formátuma a következő kellene hogy legyen: hónapneve xy.
Nem tudom, a Katalinnál hogy van, de a Mária név esetében a sok névnap közül az egyik Mária tényleges névnapja, az egyik a születésnapja, meg még pár Máriához valahogy kapcsolódó napot is Mária névnappá tettek. Szerintem a kérdésfeltevő úgy gondolhatta, hogy melyik az a nap, ami ténylegesen Szent Katalin névnapja volt (most utánanéztem kicsit, a november 25. például a vértanúságának a napja).
Dátum: 2008.11.02. 16:00:05
Idézet: Roseprincess - 2008.11.02. 15:50:38
Tény, hogy még mindig meg lehet hívni másokat, viszont már bárki tud regisztrálni, nem kell hozzá semmi. És mivel már nem kötelező a meghívó a regisztrációhoz, ezért szerintem a többség nem is tud erről a meghívásos lehetőségről (én is csak azért tudom, mert én még úgy lettem gmailes, hogy meghívtak).
Idézet: cirip - 2008.11.02. 15:40:46
szerinte youtube.com, szerintem gmail sem meghívásos már
dede, a gmail még mindig meghívásos
szerinte youtube.com, szerintem gmail sem meghívásos már
dede, a gmail még mindig meghívásos
Tény, hogy még mindig meg lehet hívni másokat, viszont már bárki tud regisztrálni, nem kell hozzá semmi. És mivel már nem kötelező a meghívó a regisztrációhoz, ezért szerintem a többség nem is tud erről a meghívásos lehetőségről (én is csak azért tudom, mert én még úgy lettem gmailes, hogy meghívtak).
Dátum: 2008.11.02. 11:41:46
Idézet: Geordarcordac - 2008.11.02. 11:26:44
Szerintem a National Geographic cikke elég megbízható: forrás
Ezek szerint a gepárd macskaféle, de néhány tudós szerint átmenet a kutya- és a macskafélék között.
De szerintem nem lenne jó ezt kvízkérdésként feltenni, mivel megoszlanak a vélemények.
Ha azt sikerült kikeresni, akkor nézz utánna a gepárdnak! Mert ezt nem sikerült kitalálnod! Vagy nézd többet az Ann. Pla. tv csatornát.
Szerintem a National Geographic cikke elég megbízható: forrás
Ezek szerint a gepárd macskaféle, de néhány tudós szerint átmenet a kutya- és a macskafélék között.
De szerintem nem lenne jó ezt kvízkérdésként feltenni, mivel megoszlanak a vélemények.
Dátum: 2008.11.01. 13:02:17
Idézet: Gort - 2008.11.01. 11:05:02
Erre a kérdésre valóban csak az tudhatja a választ, aki már olvasott egy Skandar Graun könyvet. (..) De vajon nem mondható el ugyanez az összes többi regényekkel foglalkozó kérdésről?
Pl. tudom, hogy a Nyomorultakat Victor Hugo írta, pedig nem olvastam a könyvet.
Nagyon sokat számít, hogy a könyvön belül mire kérdeznek rá. Mert még olyan kérdést is lehet írni, amire még az se tudja biztosan a választ, aki olvasta a könyvet (pl. Tolkien rengeteg nevet és helyszínt megemlít a regényeiben, nincs az az ember, aki mind meg tudja jegyezni).
Erre a kérdésre valóban csak az tudhatja a választ, aki már olvasott egy Skandar Graun könyvet. (..) De vajon nem mondható el ugyanez az összes többi regényekkel foglalkozó kérdésről?
Pl. tudom, hogy a Nyomorultakat Victor Hugo írta, pedig nem olvastam a könyvet.

Dátum: 2008.11.01. 10:28:14
Káromkodás gyanánt,kinek a nevét emlegeti Skandar Graun?
Hilgár
Peltár
Paladin
Yvorl
Aki nem olvasta, honnan tudja a választ?
Talán annyit lehetne rajta könnyíteni, hogy a nevek mögé odaírják, ki micsoda, akkor talán a többség az istenre tippel (Yvorl). És ha javítják, a vesszőt ki is lehet törölni a mondatból.
Milyen gitárt használ az Ac/dc solo gitárosa Angus Young?
Gibson SG
Gibson Flying V
Gibson Firebird
Gibson Les Paul
Szintén spec... (de ezt legalább simán kidobta a gugli)
Ki rendezte a nyolcadik utas a halál c. filmet??
A nyolcadik utas a halál, címek nagy kezdőbetűvel kezdődnek.
Hilgár
Peltár
Paladin
Yvorl
Aki nem olvasta, honnan tudja a választ?

Milyen gitárt használ az Ac/dc solo gitárosa Angus Young?
Gibson SG
Gibson Flying V
Gibson Firebird
Gibson Les Paul
Szintén spec... (de ezt legalább simán kidobta a gugli)
Ki rendezte a nyolcadik utas a halál c. filmet??
A nyolcadik utas a halál, címek nagy kezdőbetűvel kezdődnek.
Dátum: 2008.10.31. 10:38:56
Ha be vagy lépve a játékosodhoz, bal oldalon a menüben a "Kvíz" fülnél, de csak azt követően, hogy 100 kérdésre helyesen válaszoltál.
Dátum: 2008.10.31. 10:33:12
Idézet: Eldaron - 2008.10.31. 08:56:25
A jelentése volt a kérdés.
Szerintem maradhat, én se tudtam volna a választ, de nem árt, ha művelődik kicsit az ember.
A "gyorsan egymás után" választ át lehet írni, ha nagyon zavaró, de attól még jó a kérdés.
Mit jelent a zenében a tremolo?
megfejtés: hangremegtetve
a wiki szerint:
A tremolo egy hang, hangpár vagy akkord hangjainak gyors egymás utáni ismételgetését jelenti.
Ezen a kifejezésen még azt a elektronikus hangeffektet is érthetjük, ahol a következő hangok amplitúdója, és így a hangerősség is változik.
tehát a válasz nem egyértelmű, mivel volt egy olya lehetőség is, hogy gyorsan egymás után. Ez pedig az első wiki meghatározással egyezik.
törölni!
megfejtés: hangremegtetve
a wiki szerint:
A tremolo egy hang, hangpár vagy akkord hangjainak gyors egymás utáni ismételgetését jelenti.
Ezen a kifejezésen még azt a elektronikus hangeffektet is érthetjük, ahol a következő hangok amplitúdója, és így a hangerősség is változik.
tehát a válasz nem egyértelmű, mivel volt egy olya lehetőség is, hogy gyorsan egymás után. Ez pedig az első wiki meghatározással egyezik.
törölni!
A jelentése volt a kérdés.
Szerintem maradhat, én se tudtam volna a választ, de nem árt, ha művelődik kicsit az ember.

Dátum: 2008.10.30. 18:52:35
Idézet: Hydro Globus - 2008.10.30. 17:39:31
Nincs.
Rengeteg japán animének eredetileg is angol címe van, mert "az a menő" (rengeteg angol szót át is vettek már a beszédükben, csak japánosítva ejtik). A Dragon Ballt Toriyama Akira írta, nem amerikai, és tudtommal a Toei stúdió készítette a rajzfilmet (szintén nem amerikai). Szóval a Dragon Ball az echte japán, az lehet hogy az amerikai fanservice még hozzátett pár dolgot, nem tudom.
Idézet: Rammstein - 2008.10.30. 17:19:38
Na, akkor csak igazam van
^^
Idézet: Mormord - 2008.10.30. 14:52:28
A "Vukk" volt a válasz? Csak azért kérdem,mert a Dragon Ball-t amerikaik csinálták
Melyik nem Japán anime?
Pokemon
Inuyasha
Vukk
Dragon Ball
Ha ez az a Vuk, amire én gondolok, akkor egy k-val írják. Persze valószínűleg Vukk című japán anime sincs. De még lehet. A japán, ha nem tulajdonnévként áll, akkor kis j-vel van.
Pokemon
Inuyasha
Vukk
Dragon Ball
Ha ez az a Vuk, amire én gondolok, akkor egy k-val írják. Persze valószínűleg Vukk című japán anime sincs. De még lehet. A japán, ha nem tulajdonnévként áll, akkor kis j-vel van.
A "Vukk" volt a válasz? Csak azért kérdem,mert a Dragon Ball-t amerikaik csinálták

Na, akkor csak igazam van

Nincs.

Dátum: 2008.10.30. 10:17:21
Idézet: Khetty - 2008.10.30. 10:07:27
Tudtommal a magyarban nem nagybetűvel kezdjük az ünnepeket, de ha ez is egy nyelvtani újítás, akkor világosítsatok fel.
Ki Magyarország köztársasági elnöke?
Mikor? Meddig?
Ez sajnos tipikus hiba. Én egy olyannal találkoztam ma, hogy "Hányszoros F1 bajnok Alonso?". Ha jövőre mondjuk megint ő nyer, akkor máris rossz a kérdés (nem nézem a Forma 1-et, fogalmam sincs Alonso nyerési esélyeiről, mielőtt valaki kifejtené a dolgokat
, csak maga a kérdés elméletileg rossz, mert amíg nem fejeződött be a pályafutása, addig változhat ez az adat).
Mikor ünneplik a keresztények Jézus születését?
karácsony
pünkösd
szilveszter
husvét
Az ünnepek nagybetűvel; Húsvét
Mikor ünneplik a keresztények Jézus születését?
karácsony
pünkösd
szilveszter
husvét
Az ünnepek nagybetűvel; Húsvét
Tudtommal a magyarban nem nagybetűvel kezdjük az ünnepeket, de ha ez is egy nyelvtani újítás, akkor világosítsatok fel.

Mikor? Meddig?
Ez sajnos tipikus hiba. Én egy olyannal találkoztam ma, hogy "Hányszoros F1 bajnok Alonso?". Ha jövőre mondjuk megint ő nyer, akkor máris rossz a kérdés (nem nézem a Forma 1-et, fogalmam sincs Alonso nyerési esélyeiről, mielőtt valaki kifejtené a dolgokat

Dátum: 2008.10.29. 19:50:05
Szerintem is ráférne egy fejlesztés a klánfórumra, pl. lehessen utólag szerkeszteni, törölni, lássam a már megírt hozzászólásokat, miközben írok, szóval hasonló ahhoz, ami itt is van. De ha ez nem megoldható, legalább a szerkesztést/törlést jó lenne bevezetni. 

Dátum: 2008.10.28. 16:15:21
Az én kiesett kérdésem:
Milyen nyelven írta Tatjána a szerelmeslevelét Anyeginnek?
franciául
oroszul
németül
latinul
A helyes válasz: franciául (ha jól tudom Tatjana [pontosabban az író, Puskin
] különféle francia regények idézeteiből állította össze az egész levelet). Puskin, hogy valóságossá tegye a művet, úgy beszél Tatjana leveléről, mintha az eredeti levél a birtokában volna, és ő fordította le oroszról franciára (gondolkozott is, hogy franciául vagy oroszul jelenjen-e meg a könyvben a levél, de végül az orosznál maradt). Igazából nem annyira meglepő, hogy franciául írta meg a szerelmeslevelet Tatjana, mert "igaz, hogy környezetében oroszul beszélt, viszont a XIX.sz. eleji orosz nyelv még nem volt igazán irodalmi, és az ékes, emelkedett hangú beszélgetések legtöbbször franciául zajlottak." ( forrás )
Milyen nyelven írta Tatjána a szerelmeslevelét Anyeginnek?
franciául
oroszul
németül
latinul
A helyes válasz: franciául (ha jól tudom Tatjana [pontosabban az író, Puskin

Oldal: 12