Felhasználónév: Jelszó:

Hozzászólások - Firdausz

Oldal: 12
Dátum: 2009.03.03. 19:01:18
Amióta a kismamák nem érnek rá elmenni a gyógyszertárba és az apukák kénytelenek kiváltani a gyógyszert. (A férfi ember tehát nem lehet kifogás!) Ha még nincs családod az se baj, mert ha lesz te már nagyon jól fogod tudni, hogy a K-vitamin bizony szükséges.
Dátum: 2009.03.03. 18:56:13
Nem mondanám, hogy agyas kérdés! Az én lányom 12 éves és kb. 2 hónapos koráig kapott K-vitamint. Véralvadáshoz szükséges és valóban nem jut hozzá a csecsemő az anyatejjel. Hiányában vérzékenység alakulhat ki. Ha tápszert kap vagy már nem csak anyatejet eszik, akkor nem szükséges. A válasz jó!
Dátum: 2009.03.03. 18:51:15
Nagyon is megértelek! Én kémia tanár vagyok és soha nem is említettem! Életemben először és utoljára a főiskolán hallottam, de jegyzem meg azóta el is felejtettem. Pedig csak 20 éve volt! Tehát én is azt mondom spec.
Dátum: 2009.02.28. 08:22:01
Mikor kezdődik az iskola?
október 23
szeptember 1
szeptember 4
augusztus 1

És ha hétvége? Ha már ezt kérdezte elég lett volna csak a hónap.

Nos nem akarlak elkeseríteni, de a kérdés és a válasz is úgy jó, ahogy van! Ugyanis a suli mindig szeptember 1-én kezdődik, az más kérdés, hogy az első tanítási nap más napra esik. Nézd meg nyugodtan az ide vonatkozó rendeleteket!
Dátum: 2009.02.27. 21:06:00
Hány csapot csaphatna 1 csap ha a csap csapot csaphatna?
12
5
18
4

Na ezt nekem is megmagyarázhatná valaki! Én azonnali törlésre jelöltem! Rosszul tettem? Én vagyok a nagyon-nagyon buta?
Dátum: 2009.02.19. 20:17:21
Ugye a helyesírásra gondolsz?
Dátum: 2009.02.19. 18:54:35
Én köszönöm, hogy elolvastad!
És valóban, sohasem említik így, nem is lehet, mert nem ez a neve. Az biokémia tanárom szíve-csücske volt ez a történet, én innen ismerem. DE azóta és azelőtt sem hallottam soha róla! Biokém speckolon viszont volt ilyesmire időnk! Sok olyan dolgot megtudtam Kóbor professzortól, amit a tankönyvek nem írnak!
Dátum: 2009.02.19. 18:23:22
Szerintem Szent-Györgyi megérdemli, hogy ezt tudjuk róla!
Dátum: 2009.02.19. 18:15:58
Akkor íme egy kis ízelítő a C vitamin történetéből! Szerintem nagyon érdekes és remélem nem sértelek vele, ha leírom, miért nem értek egyet a feltalálással.
A skorbut vagy tengeri pestis már az ókor óta ismert, de Európában az 1500-as években lángolt fel igazán amikor elkezdtek hajókat építeni és elindultak a felfedezők. Becslések szerint kb. kétmillió tengerész halt meg ekkoriban. Amikor Kolumbusz elindult hajóival, hajóraktárosa (Vespucci)nagyobb mennyiségű savanyúkáposztát vételezett, így a legénységet elkerülte a járvány. Később Vespucci hajóján néhány tengerész megbetegedett. (Nem tanult saját raktárosi multjából.) Kirakta tengerészeit egy lakatlan szigetre, s a hazafelé tartó úton meglepve tapasztalta, hogy élnek. (A sziget bővelkedett gyümölcsökben). Vasco de Gamma is hasonló tapasztalatokra tett szert, amikor beteg legénységével kikötött a Jóreménység fokánál, narancsot cserélt a lakosokkal, hajósai pedig 1 hét alatt meggyógyultak. Ekkor már sejtették, hogy a rejtélyes kórt valaminek a hiánya okozza. 1617-be Woodall orvosi kézikönyvében már megjelentette, hogy milyen zöldségek, gyümölcsök hatásosak a skorbut ellen. De sajnos sokáig nem foglalkoztak vele és több százezer embernek kellett meghalnia.
1911-ben Funk előállította a bénulást okozó beriberi ellenszerét, a benne lévő anyagot elnevezte vitaminnak. Elkezdtek a hiánybetegségekkel foglalkozni. Amerikában és Angliában elkezdtek kutatni a C-faktor után. ( A c a citrusfélékből származik.) Reménytelenül, hiszen egy vegyület akkor van igazán felfedezve, ha sikerül megállapítani a szerkezeti képletét. Ezt pedig lehetetlenné tette az a tény, hogy évek alatt is csak csekély mennyiséget sikerült előállítani.
És most jön a csavar!
Szent-Györgyi Albertet nem érdekelték a vitaminok (Olyannyira, hogy a vitaminhiányokat szakácsoknak való feladatnak tartotta!), a mellékveséből akart előállítani egy redukáló hatású hormont. Talált is valamit és elnevezte hexuránsav-nak. Kisérletei megbuktak, elkeseredésében a pályát is elakarta hagyni, aztán elkezdte vizsgálni a burgonya majd a káposzta légzését, s mint mindenhol ezekben is a hexuránsavat kereste, mondhatni megszállotjává vált. Ekkoriban egy magyar gyökerekkel bíró tudós Svirbely látogatta meg, aki viszont a C-vitamint kereste. Szent-Györgyi Albert kollégája kezébe nyomta a kristályt, mondván, hogy nézze meg hátha van valami köze a C-vitaminhoz. S az állatkisérletek azt bizonyították, hogy hexuránsav= Cvitamin.
Amiért 5 éve folyt Amerikában a küzdelem, ott porosodott Szent-Györgyi polcán, régen előállítva.
Svirbely megírta mesterének King-nek, aki azonnal megjelentetett egy cikket, amelyben magának tulajdonította a felfedezést! Az elsőbbségi vitát 1937-ben a Nobel-díj bizottság döntötte el.
A vacsora és a paprika történetét gondolom mindenki ismeri, nem írom le csak azt, hogy 1 hét alatt 1,5 kg C-vitamint állított elő. (Korábban egy év alatt 30 g sikerült a mellékveséből.) A keresztelő pedig Haworth-tal történt, aszkorbinsan az anti-skorbut szóból.
Dátum: 2009.02.18. 21:09:10
Ki találtafel a C-vitamint?
jean Coctó.
Hary Beneston.
Jolio Curie.
Szentgyörgyi Albert.

találta fel (külön kell írni),Jean Cocteau,Harry Benetton,Joliot-Curie,Szent-Györgyi Albert...tele helyesírási hibával.
Mellesleg:"Az 1937-es élettani-orvosi Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert nyerte el "a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért"." idézet a wikiből.

Emlékeim szerint nem feltalálta, hanem előállította a szegedi paprikából, olyan mennyiségben, hogy szerkezetének megállapítása lehetővé vált.
Dátum: 2009.02.18. 21:02:44
Szerintem is szép kérdés, csak a karika legyen 16.
Nekem 13,46% a legrosszabb! Melyik anyagcsoportba tartozik a csapvíz?
Elárulnád a kérdést és természetesen a választ is! Hogy tanuljak belőle!
Dátum: 2009.02.17. 16:27:35
Hát a Harry-s, Tankcsapdás, Gyűrűk urás kérdésektől már én is
1. Felakasztanám magam
2. Leszúrnám magam
3. Ciánt innék
4. Vízbe fúlnék

Melyik a helyes válasz??????????????????????????????
Ez az én új kvíz kérdésem!
Csak nehogy törlésre javasoljátok, mert túl speciális!
Dátum: 2009.02.17. 16:23:37
Nyugalom, biztosan hiányzott amikor a képletekről tanultak! Tolerancia! Én már semmin nem csodálkozom!
Dátum: 2009.02.17. 16:16:46
Mint kezdő, nem tudtam, hogy "kakukktojás" nem lehet! Holtáig tanul az ember! Köszönöm!
De igen problémázom, ugyanis tanár vagyok! Én probálkozom ezekre megtanítani a mai fiatalokat, de úgy látszik hasztalan!
Dátum: 2009.02.17. 15:55:33
Reál és humán tantárgyakról hallottál?
Mert a megfejtéshez kell!
Dátum: 2009.02.17. 15:54:42
MI A FŐ ALKOTÓ ELEME A PACAL PÖRKÖLTNEK?

MÁJ
PACAL
SZÍV
VELŐ

Jaj, ez nagyon fájt!
Jegyzem meg a szarvasmarha összetett gyomrából készül! Legalább is nálunk!
Törölni!!!!!
Igaz kiírhattam volna, ez jogos, bár a hg. hivatalosan elfogadott rövidítés! A kérdés elfogadásra került, nem jött vissza javításra. Én azt rosszallom, hogy ennyi a helytelen válaszok száma, tehát, hogy hamarosan törlésre kerül! Ez az ami fáj! Már két kérdésem törölték, a kevés jó válasz miatt! Ez keserít el! Többet nem teszek fel kérdést, mert bugyuta, idióta kérdést nem akarok!
A kérdésed nem volt jó, nem karmot hanem körmöt írtál! Ami a 18-t illeti én is Cirip-től tudtam meg! KÖszönöm! Mindig tanul az ember!
Oldal: 12