Felhasználónév: Jelszó:

Hozzászólások - Kajtar48

Oldal: 1234567891011
Dátum: 2011.03.28. 14:25:58
Melyik NEM védett állat Magyarországon?
Gólya
Csiga
Macska
Veréb

Milyen csiga?

Minden csiga. Ami nem jelenti azt, hogy a kertészek ne irtanák, ha bemegy a veteményesbe és az éti csigát ne ennék meg a gourmandok.
Dátum: 2011.03.28. 14:18:56
Amennyire az én olvasmányaimból emlékszem, az egyiptomiak tényleg nem kedvelték a véres emberáldozatokat. Az élve befalazást, meg az összekötve a homokban felejtést (esetleg tejjel leöntve - a legyek is szeretik a tejet, brrrr...) és a krokodiletetést kedvelték.
Ez mind emberáldozat, de vértelen.
Dátum: 2011.03.28. 14:12:21
Idézet: Brady90 - 2011.03.28. 12:23:42

Mennyi az értéke: 4! ?
12
1
24*
6

ez milyen kérdés, mert semmit nem találtam rá, ettől még lehet jó

Lefordítom: Mennyi a négy faktoriális értéke?
4!= 1*2*3*4 = 24
Dátum: 2011.03.28. 14:05:23
Mettől meddig tartott a második világháború?
1939 - 1945*
1899 - 1902
1945 - 1951
1934 - 1956
A fenti kérdés sajnos, nem vicc. Tudomásom van olyan egyetemi szigorlatról a Weimari köztársaság témájában, ahonnan a vizsgázók 85%-t a tétel húzásig sem engedték el, mert az első, szóbeli kérdés a fenti volt - és a szigorlatozó egyetemistáknak fogalmuk sem volt arról, hogy mikor volt.

Ki találta fel többek között a hintaszéket?
Theodore Roosevelt
Benjamin Franklin
Robert R. Livingston
Thomas Jefferson

Bár azt mondják, hogy B. Franklin volt az, de a történeti kutatások ezt nem igazolják. A történészek csak látják igazoltnak, hogy valamikor a XVIII. sz., elején tűnt fel Észak-Amerikában. Angliában 1725-ben jelent meg.
Pontosabb és részletesebb leírást lásd itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Rocking_chair, angolul.
A kérdést át kellene írni: Kiről hírlik az, hogy feltalálta a hintaszéket? vagy Kiről mondják azt, hogy.... ?
Dátum: 2011.03.24. 07:37:01
Hol lakik a "Mustang"?
Lakásban
Prérin*
Hegyekben
Folyóban

Ha így teszi fel a kérdést, akkor a garázsban, de nem lakik, hanem áll, vagy parkol. A Ford Mustang
Ha úgy, hogy: "Hol él a musztáng?" , akkor a válasz a Prérin.
Javítani
Dátum: 2011.03.23. 19:33:14
Kiről nevezték el, többek között, az Atlanti-óceánt és Atlantiszt?
Athamasz
Athéné
Atalanta
Atlasz*

Szeintem egyikről sem. Általánosan elfogadott, hogy az Atlanti tenger/óceán neve az elsűlyedt föld nevét, Atlantiszt idézi. Hogy Atlantiszt miről nevezték el, arról nincs tudomásom. Körülbelül olyan ősi név, mint Mu.
Gibraltár sziklái ősi neve Heraklész oszlopai - itt sincs szó Atlaszról. Igaz, azt mondja némely monda, hogy Heraklész oszlopai valójában maga Atlasz, aki kővé vált bánatában, amiért nem tudott megmenekülni a munkájától, az égbolt tartásától, de nem emiatt nevezték el a túl-tengert róla.
Mivel a kérdés a görög mitológiát keveri bele a válaszokba (kivéve Atalantát), aminek az elnevezéshez nem sok köze van, átírni nem érdemes, ezért inkább törlésre javaslom.
Dátum: 2011.03.23. 11:28:43
Craslorg, ha támogatod ("Ezzel egyetértek, ha van egy igényesen feltett kérdés, akkor igenis engedjék be, ..."), akkor szólhatnál egy-két jó szót az asztrológiai kérdésem bevételére, hisz megállapítottátok, hogy igényes és jó kérdés.
Miből "nőtte ki magát" a csillagászat tudománya?
Előre is köszönöm.
Dátum: 2011.03.23. 07:32:41
Melyik gáz mérgező?
Oxigén
Széndioxid
Szénmonoxid
Nitrogén

Nagy mennyiségben mindegyik gáz mérgező, még az oxigén is.

Miből készül az üdítők alumínium doboza?
ón és nikkel ötvözetből
titániumból katalizált alumíniumércből
kvarcból hidrolízissel
bauxitból, illetve timföldből

Ez a kérdés több sebtől vérzik.
1. Ha az a kérdés, hogy az üdítők doboza miből készül, akkor valami alumínium ötvözet megnevezését várnék el. Így viszont inkább az lenne a kérdés, hogy miből készül az alumínium.
2. titániummal katatalizált alumíniumércből - így helyes nyelvtanilag.
3. hidrolizált kvarc - tényleg azt gondolja a kérdést feltevő, hogy mindenki süsű? A hidrolizált timföld - na, az jobb lenne.
4. Az ón - nikkel kombináció érdekes, tetszik! Úgy tudom, régen volt rá valamiféle kisérlet, de nem vált ba.
Dátum: 2011.03.22. 21:05:27
Volt és/vagy van kisgyereked? Mesélsz/meséltél már neki mesekönyvből?
Pont onnan való.
Dátum: 2011.03.22. 13:01:19
Idézet: Pifu - 2011.03.22. 11:47:22
A thébai Szfinx egy találós kérdést tett fel az embereknek. Aki nem tudta, azt megfojtotta. Mi volt a Szfinx utolsó kérdése, melyet Oidipusz megfejtett és a Szfinx ezt látva elpusztította magát?
Mi az, ami ha feldobod fehér, amikor leesik robban és piros szikrákat szór?
Mi az, hogy zöld istállóban fekete lovak piros szénát esznek?
Mi az, ami reggel négy lábon mászik, délben két lábon jár, este három lábon botorkál?
Mi az, ami földön megyen, nem poroz, vízen megyen, nem csobog, légen megyen, nem susog?

A fenti dolgot miért kellene tudnom mint alapműveltséget ?
Micsoda kérdések mennek át . . . . .

Nem kell tudnod. Nem is kapsz érte 10%-t.
---
Az aláhúzott szó felesleges. A Szfinxnek csak egy kérdése volt, azt ismételgette. Azt hitte szegény, hogy olyan nehéz, hogy senki nem fejti meg. Tévedett.
Kaptam egy üzenetet, hogy nem fogadták el a kérdésemet.
"A feltett kvízkérdésed "Rossz kérdés" értékelést kapott!
Indoklás: A kérdés ill. válaszok helyesírási hibát tartalmaztak.
Ebben az esetben nem veszíted el a kérdésfeltevés lehetőségét, írhatsz egy új kérdést helyette."
Beírtam a kérdésemet egy szövegszerkesztőbe és lőn, talált két hibát; (+ én egy központozási hibát).
Javítottam, visszaküldtem.

Köszönöm, hogy az adminok figyelnek most már erre is. Nagyon hasznosnak tartom!

.... és a következő vadászatomon azonnal meg is kaptam saját - az admin által kiegészített és pontosított - kérdésemet.
Ez tényleg gyors válasz volt!
Dátum: 2011.03.22. 07:03:37
Mivel táplálkoznak a koalák?
bogarakkal
bogyós gyümölcsökkel
eukaliptuszlevelekkel
hallal
eukaliptusz levelekkel
Dátum: 2011.03.21. 22:54:45
Melyik mitológiai alak(ok) nem őrizte az alvilág kapuját?
Lernéi hidra
Khimaira*
Kerberosz
Gorgók
A lernéi hidrát Heraklész ölte meg. 8 fejét levágta, helyüket kiégette, a 9. fejet, mely halhatatlan volt, eltemette. A hidra "csak" a környéket pusztította, semmi köze nincs az alvilághoz.
Khimaira, latinosan Chimaera szörnyalak a görög mitológiában. Szülei Tüphón és Ekhidna, testvérei a lernéi hidra, Kerberosz és a szfinx. Bellerophontész ölte meg.
Kerberosz Khimaira testvére, a háromfejű kutya, aki bárkit beengedett az Alvilág kapuján, azonban onnan ki senkit nem eresztett. Neve görögül azt jelenti, hogy a mélység démona. - Ő vigyázta az Alvilágot.
A gorgók a görög mitológia visszataszító alakjai, akik közül egyedül a Medusza volt halandó. Perszeusz ölte meg.
Ebből következik, hogy 3 jó válasz van.
A kérdést át kellene írni: Melyik mitológiai alak őrizte az alvilág kapuját?
Dátum: 2011.03.21. 12:23:46
Hogyan halt meg Dózsa György?
Természetes halállal idős korában
Csatában vesztette életét
A testet négyfelé vágták és bitófára függesztették*
Fogságban, a börtönben halt meg

Mi úgy tanultuk, hogy először tüzes trónra ültették és tüzes koronáváal megkoronázták. Aztán még élve! - felfalatták a hajdúkkel. Ami maradt belőle, azt valóban *.
Ritka szadista banda volt az akkori győztes magyar főnemesség....
Törölni
Dátum: 2011.03.21. 00:22:50
Melyik két isten volt a legrangosabb a rómaiaknál?
Zeusz és Mars
Jupiter és Junó
Héra és Herkules
Apolló és Vénusz
Hogy mi van? Van isten-generális, isten-ezredes, és a többi?
A mitológiákban vannak istenek és általában van egy főisten, jelen esetben Jupiter. A felesége, Junó miért rangosabb Marsnál? Jupiter apja, Saturnus alacsonyabb rangú Júnónál? Apropó: Mars római isten, görög megfelelője Ares; ezért a Zeusz - Mars párosítás sántít.

Melyik nemzetségből származik a Rhédey család?
Káta
Csanád
Rátót
Aba
Eddig még nem kérdeztem ilyet: Miért is kell ezt nekünk tudni? Miről híres a Rhédey család?
Rákerestem: a mai Windsor uralkodóház egyik ősanyja. II. Erzsébet angol királynő ükanyja. Ez igen, ez fontos, fel kell írni a kéménybe korommal!

Milyen állat a racka?
birka*
+ 3 másik
A racka juh fajta-név elterjedtebb. Tudom, egyik kutya, másik eb, de mégsem mindegy.
Dátum: 2011.03.20. 11:57:22
Melyik a hangszerek királynője?
fuvola
hárfa
orgona*
hegedű

Emlékezetből írtam ide, mert azt hittem tudom.
Az orgona a "hangszerek királya" és a zongora a "királynője", én úgy tudtam. Igaz, kilogikázható lett volna a helyes válasz, mert a zongora nincs a felsoroltak között, de úgy gondoltam, hogy az orgona mindenképpen helytelen. Így aztán bejelöltem a hegedűt.
Rákerestem a neten a kérdésre: Több helyen megjelenik, hol királynak, hol királynőnek nevezik. Eszerint én tudtam rosszul.
A válasz nem teljesen egyértelmű. Vagy a kérdést kellene átírni, vagy törölni az egészet.
Dátum: 2011.03.19. 23:57:56
Ki oldotta meg a gordiuszi csomót?
Spartacus
Hannibál
Julius Caesar
Nagy Sándor*

Nem oldotta meg, kettévágta.
Dátum: 2011.03.18. 09:32:31
Mi "Augiász istállója"?
nomád török népek sátortábora
züllöttség*
veszélyes hulladékok feldolgozóhelye
ókori görög aréna

Egyik sem!
Az abszolút rendetlenség, mocsok, kosz, zülött állapotok jelzője. Nem maga a zülöttség!
Heraklész 5. munkája volt Augiasz rendetlen, mocskos, koszos istállójának kitakarítása, ahol a hatalmas csordáját tartotta. Heraklész felajánlotta Augiásznak, hogy az istállót kitakarítja egy nap alatt, ha a csorda egy tizedét neki adja. Az egyezség megköttetett. Heraklész kihajtotta az állatokat a legelőre és az istállóba bevezette két folyó vizét. Az áradás kimosta a mocskot. A folyókat visszaterelte a medrükbe és az állatokat visszahajtotta az istállóba, mindezt egy nap alatt.
Augiász a bért nem volt hajlandó kifizetni. Ezért és másért később megbűnhődött. (Hadd ne írjam ide le az egész görög mitológiát.)

Törölni!
Dátum: 2011.03.18. 07:46:10
Idézet: Yaksee - 2011.03.17. 23:54:09
Olimpián:

Hány átlója van egy háromszögnek?
semennyi
6
1
3

A válasz helytelen, a jó válasz: 1

Szeretném ha megmutatná, hogy hol van az az átló... Átfogó esetleg... (ez a 236556-os kérdés)

Hány átlója van egy háromszögnek?
egy se
1
2
3

Gratulálunk, a válasz helyes!

Itt is az "egy se"-t jelöltem meg... (ez a kérdés a 204038-as számú kérdés) Döntsük már el...

Ehhez csak annyit, hogy őőőőő, izé, hol maradt el a másodiknál a "Ez a kérdés már szerepelt az adatbázisban." c. mondat?????
Dátum: 2011.03.17. 08:30:33
Nem akartam nagyon tudálékos lenni a válaszban, de most idemásolok egy csillagászati ismeretterjesztő könyvből kezdő csillagászoknak, egy idézetet.
Az "alfa Orionis (Betelgeuse) félig-meddig szabályosan váltakozó vörös szuperóriás, fényessége 0,4 - 1,3 magnitudó* között ingadozik, de nem szabályosan. Fényessége maximumánál az égbolt tíz legfényesebb csillaga közé tartozik. Fényváltozását átmérőjének ingadozása okozza, amely a Napénak 300-400-szorosa közé esik. 310 fényévre van tőlünk."
* A magnitudó értéke minél kisebb, annál fényesebbet jelöl.
Az alfa Canis Majoris (a görög Sirius, szikrázó, lobogó jelentésű szóból) az égbolt legfényesebb csillaga, -1,5 m(agnitudó)
A delta Canis Majoris (Wezen) sárga szuperóriás, 1,9 m, 3000 fényévre. Ha ez 3000 fé-ről ilyen fényes, akkor a 310 fé -re levő lehet, hogy halványabb lenne nála.

Véleményedet támogatom, törölni.
Oldal: 1234567891011