Milyen motor típus nem létezik?
Kawasaki
Hayabusa*
Opel
Suzuki
A Hayabusa is egy motor típus, ráadásul pont a Suzuki gyártja. Kérem kijavítani pl. Audira!
Melyik Disney rajzfilm végződött rosszul?
Pocahontas*
Aliz csodaországban
Pán Péter
Rút kiskacsa
Mi az, hogy "rosszul végződik"? Pontosítást, vagy törlést kérek.
Milyen szin az aqvamarin?
kék*
sárga
piros
zöld
A "szin" hosszú í, az említett féldrágakő pedig vagy aquamarin, vagy akvamarin. Javítást kérek!
A golflabdák belseje....
üreges
tömör*
vákum
nem létezik golflabda
A vákuum két u, az utolsó válasz miatt pedig törölni kérem!
Kik "laknak" a szódavízben?
Vezeték
Keverék
Buborék*
Nyomaték
Rosszindulatú-vadbarom-besorolhatatlan-idióta-szellemi fogyatékos kérdés. Ráadásul rögtön utána megkaptam a párját is, "Hol laknak Buborék?" címmel. Törölni. És a játékost is, aki feltette.
Hol helyszínel a TV sorozatban Horatio?
Los Angeles
Miami*
New York
San Francisco
Über-speciális, és pontatlanul megfogalmazott. Törölni kérem.
Hozzászólások - csati777
Dátum: 2010.09.04. 10:13:15
Dátum: 2010.08.29. 12:27:33
Fogalmam sincs, mi az a "stript".
A script nem más, mint a forgatókönyv angolul.
Van egy csomó filmes honlap, ahonnan le lehet tölteni.
Két ceruzaelemmel.
A script nem más, mint a forgatókönyv angolul.
Van egy csomó filmes honlap, ahonnan le lehet tölteni.
Két ceruzaelemmel.
Dátum: 2010.08.26. 20:26:41
A "The Rocker" című film milyen jelzőjű dobosról szól?
meztelen*
okos
kis
csúnya
Bunkó vagyok, ha még az életben nem hallottam róla? Szerintem spec.
Mikor kezdődött meg az "új" Erzsébet híd építése?
1990
1960*
1905
1945
Mindenütt azt találtam, hogy 1961-1964-ig.
Mikor született 4. Béla?
1206*
1456
1350
1260
A királyok nevét római számmal írjuk.
Hány kereke van egy autonak??
3
2
7
4*
Debil, és helyesírási hiba van benne. Törlést!
meztelen*
okos
kis
csúnya
Bunkó vagyok, ha még az életben nem hallottam róla? Szerintem spec.
Mikor kezdődött meg az "új" Erzsébet híd építése?
1990
1960*
1905
1945
Mindenütt azt találtam, hogy 1961-1964-ig.
Mikor született 4. Béla?
1206*
1456
1350
1260
A királyok nevét római számmal írjuk.
Hány kereke van egy autonak??
3
2
7
4*
Debil, és helyesírási hiba van benne. Törlést!
Dátum: 2010.08.21. 11:18:01
Nagy Lajos uralkodása idején történt:
http://www.mateinfo.hu/images/anjou/NLbirodalom_k.jpg
A Fekete-tenger, az Adriai-tenger, és -mivel Lajos nápolyi király is volt- a Tirrén-tenger is.
http://www.mateinfo.hu/images/anjou/NLbirodalom_k.jpg
A Fekete-tenger, az Adriai-tenger, és -mivel Lajos nápolyi király is volt- a Tirrén-tenger is.
Dátum: 2010.08.20. 08:47:49
Hogy hívták a gonosz rókát a Nils Holgerssonról szóló mesében?
Róka koma
Szmöre*
Ravaszdi
Akka
Valójában Smirre. Javítást kérek!
Melyik könyvet kötötték emberbőrbe?
Biblia
Neckronomicon*
Kabbala nagy könyve
Talmut
Bármelyiket beköthette egy beteg elme, kivéve a "Neckronomicon"-t (helyesebben Necronomicon), mert az csak H.P. Lovecraft kitalációja. IGEN, tudom, hogy ezen a néven megjelent már egy pár marhaság, de azoknak semmi közük az Al Azifhoz. 1924 előtt (ekkor jelent meg Lovecraft "A Kutya c. novellája) soha, sehol nem említették a Necronomicont (főleg azért nem, mert Lovecraft gyenge görög tudásával rosszul írta a címet). Lovecraft egyetlen írásában sem szerepel, hogy a N. valamelyik kötetét emberbőrbe kötötték volna. Az Evil Dead horrorsorozatban emberi HÚSBA kötötték a hírhedt könyvet.
Olyan, hogy "Kabbala nagy könyve", nem létezik. A Kabbala a héber Zóháron, a Ragyogás Könyvén alapszik.
A "Talmut" valójában Talmud.
Sokszoros mitológiai, vallási és kultúrtörténeti merénylet miatt törölni kérem!
Mikor vették be a Bastillt a francia felkelők?
1589
1989
1789*
1889
Jó lesz az Bastille-nak is!
Decemberben, melyik napon tartjuk a szent estét?
26?
24?
6?
25?
Diszlexiás zavarokat érzek a háttérben. Egy írástudó ember talán ki tudná javítani...
Róka koma
Szmöre*
Ravaszdi
Akka
Valójában Smirre. Javítást kérek!
Melyik könyvet kötötték emberbőrbe?
Biblia
Neckronomicon*
Kabbala nagy könyve
Talmut
Bármelyiket beköthette egy beteg elme, kivéve a "Neckronomicon"-t (helyesebben Necronomicon), mert az csak H.P. Lovecraft kitalációja. IGEN, tudom, hogy ezen a néven megjelent már egy pár marhaság, de azoknak semmi közük az Al Azifhoz. 1924 előtt (ekkor jelent meg Lovecraft "A Kutya c. novellája) soha, sehol nem említették a Necronomicont (főleg azért nem, mert Lovecraft gyenge görög tudásával rosszul írta a címet). Lovecraft egyetlen írásában sem szerepel, hogy a N. valamelyik kötetét emberbőrbe kötötték volna. Az Evil Dead horrorsorozatban emberi HÚSBA kötötték a hírhedt könyvet.
Olyan, hogy "Kabbala nagy könyve", nem létezik. A Kabbala a héber Zóháron, a Ragyogás Könyvén alapszik.
A "Talmut" valójában Talmud.
Sokszoros mitológiai, vallási és kultúrtörténeti merénylet miatt törölni kérem!
Mikor vették be a Bastillt a francia felkelők?
1589
1989
1789*
1889
Jó lesz az Bastille-nak is!
Decemberben, melyik napon tartjuk a szent estét?
26?
24?
6?
25?
Diszlexiás zavarokat érzek a háttérben. Egy írástudó ember talán ki tudná javítani...
Dátum: 2010.08.12. 09:28:35
Hány literes a GÖNCI HORDÓ?
50
136*
316
500
"Gönci hordó (egész és fél: XVII. század elejéig 352,5 l és 176,25 l; XVII. század további részében 201,44 l és 100,72 l; XVIII. század-tól csak egyféle: 151,07 l; 1807-től 147,73 l); 1 gönci hordó 2,5 akó."
Valahogy egyiket sem találom köztük. Törölni kérem!
50
136*
316
500
"Gönci hordó (egész és fél: XVII. század elejéig 352,5 l és 176,25 l; XVII. század további részében 201,44 l és 100,72 l; XVIII. század-tól csak egyféle: 151,07 l; 1807-től 147,73 l); 1 gönci hordó 2,5 akó."
Valahogy egyiket sem találom köztük. Törölni kérem!
Dátum: 2010.08.10. 23:28:56
Melyik budapest leghoszabb villamosvonala ?
14
1*
2
4 - 6
1. Budapest, leghosszabb.
2. Egy falusi honnan tudja ezt?
3. A Google szerint a 3-as egész Európa leghosszabb villamosvonala. Abba pedig Budapest is beletartozik.
Törölni az egészet, úgy ahogy van!
14
1*
2
4 - 6
1. Budapest, leghosszabb.
2. Egy falusi honnan tudja ezt?
3. A Google szerint a 3-as egész Európa leghosszabb villamosvonala. Abba pedig Budapest is beletartozik.
Törölni az egészet, úgy ahogy van!
Dátum: 2010.08.04. 10:51:43
Idézet: Lanmandragoran - 2010.08.03. 18:52:17
Szerinted a lovagok lóháton születtek, és halálukig nem szálltak le róla? Véletlenül sem lehetséges, hogy ahol nem volt hely, vagy lehetőség a manőverezésre, ott leszálltak a lóról, és a fegyverhordozójuk valami alkalmatosabb eszközt nyomott a kezükbe (pl. pallost)? Felejtsük el a klasszikus kalandfilmek és szerepjátékok lemezvértjeit- egy lovagi torna öklelő kopjája ellen tűrhető védelmet nyújt, de kézitusába indulni egy ilyen merev konzervdobozban maga a biztos halál. A legjellemzőbb lovagi viselet a brigandin volt, majd ezt felváltotta a lánc-, később a sodronying, kiegészítve mellvérttel és a végtagot védő páncéldarabokkal. Modern reprodukciókkal bebizonyították, hogy egy ilyen páncélkészlet meglepően könnyű volt (kb. 20 kg), és nemcsak futni, de úszni is lehetett bennük!
Még egyszer mondom: egy pallost nem lehet egy kézzel forgatni, akármilyen erős is a gazdája- az emberi csukló egyszerűen nem bírja el ezt a terhet. A lovat "elengedett kézzel" problémás irányítani, ha pedig le szeretnél sújtani a kezedben levő fegyverrel, nem árt, ha a másikkal kapaszkodsz közben a gyeplőbe, vagy a nyeregkápába. Szóval lovasok nem használtak pallost, legfeljebb hosszúkardot, széleskardot, lovagkardot. Ezeken a megnevezéseken már vitatkozhatunk, mert az irodalom eléggé szabadosan bánik a fegyverek megnevezésével- pl. valószínűtlen, hogy Toldi szablyát használt volna, hisz az tipikus lovasfegyver. Ha a "pallos" szót hallja, a legtöbb ember egy bakóra asszociál, aki komoran támaszkodik embernyi méretű kardjára...
Idézet: csati777 - 2010.08.03. 09:22:18
Nem vagyok hadtörténész, de ez esetben érdekelne, hogy minek nevezték a középkori páncéloslovagok 1-1,5 m hosszú kétkezes kardjait, amely maradványai bármelyik történelmi témájú múzeumban láthatók. És azokat a lovagokat ritkán lehetett gyalogosan látni a páncélzatukban...
Próbálj meg egy tízkilós kardot két kézre fogva, lovaglás közben használni! Ha sikerül, kezet csókolok neked. A pallost bizonyíthatóan először a német gyalogsági erők (landsknecht) használták, csak ők zweihander-nek nevezték.
Nem vagyok hadtörténész, de ez esetben érdekelne, hogy minek nevezték a középkori páncéloslovagok 1-1,5 m hosszú kétkezes kardjait, amely maradványai bármelyik történelmi témájú múzeumban láthatók. És azokat a lovagokat ritkán lehetett gyalogosan látni a páncélzatukban...
Szerinted a lovagok lóháton születtek, és halálukig nem szálltak le róla? Véletlenül sem lehetséges, hogy ahol nem volt hely, vagy lehetőség a manőverezésre, ott leszálltak a lóról, és a fegyverhordozójuk valami alkalmatosabb eszközt nyomott a kezükbe (pl. pallost)? Felejtsük el a klasszikus kalandfilmek és szerepjátékok lemezvértjeit- egy lovagi torna öklelő kopjája ellen tűrhető védelmet nyújt, de kézitusába indulni egy ilyen merev konzervdobozban maga a biztos halál. A legjellemzőbb lovagi viselet a brigandin volt, majd ezt felváltotta a lánc-, később a sodronying, kiegészítve mellvérttel és a végtagot védő páncéldarabokkal. Modern reprodukciókkal bebizonyították, hogy egy ilyen páncélkészlet meglepően könnyű volt (kb. 20 kg), és nemcsak futni, de úszni is lehetett bennük!
Még egyszer mondom: egy pallost nem lehet egy kézzel forgatni, akármilyen erős is a gazdája- az emberi csukló egyszerűen nem bírja el ezt a terhet. A lovat "elengedett kézzel" problémás irányítani, ha pedig le szeretnél sújtani a kezedben levő fegyverrel, nem árt, ha a másikkal kapaszkodsz közben a gyeplőbe, vagy a nyeregkápába. Szóval lovasok nem használtak pallost, legfeljebb hosszúkardot, széleskardot, lovagkardot. Ezeken a megnevezéseken már vitatkozhatunk, mert az irodalom eléggé szabadosan bánik a fegyverek megnevezésével- pl. valószínűtlen, hogy Toldi szablyát használt volna, hisz az tipikus lovasfegyver. Ha a "pallos" szót hallja, a legtöbb ember egy bakóra asszociál, aki komoran támaszkodik embernyi méretű kardjára...
Dátum: 2010.08.04. 10:04:10
A három nem hivatalos sakkolimpia közül kettőt a magyar csapat nyert meg. A 37 hivatalos sakkolimpia közül hányat sikerült megnyernünk?
hármat*
egyet
kettőt
egyet sem
Speciális, ki vele!
Mi történik ha a jeges útra sót szórunk?
Kék lesz a jég színe
Elolvad a jég*
Hatalsan kristályokba tömörödik a sótól a jég
Jobban fog csúszni a jég
Mi az a "hatalsan"?
Ogre...milyen a színe?
Kék
Piros
Sárga
Zöld*
MELYIK ogékról van szó? Mert Shrek ugyan zöld, de a többi fantasy/RPG világra ez nem jellemző! Javítást kérek!
hármat*
egyet
kettőt
egyet sem
Speciális, ki vele!
Mi történik ha a jeges útra sót szórunk?
Kék lesz a jég színe
Elolvad a jég*
Hatalsan kristályokba tömörödik a sótól a jég
Jobban fog csúszni a jég
Mi az a "hatalsan"?
Ogre...milyen a színe?
Kék
Piros
Sárga
Zöld*
MELYIK ogékról van szó? Mert Shrek ugyan zöld, de a többi fantasy/RPG világra ez nem jellemző! Javítást kérek!
Dátum: 2010.08.04. 09:43:04
folytasd : 1 2 3 4 te kis ...... hová mész?
á haggyuk
nyuszi
sánta
nyomorék
Ugye nem kell indokolnom, miért kérem a törlését?
á haggyuk
nyuszi
sánta
nyomorék
Ugye nem kell indokolnom, miért kérem a törlését?
Dátum: 2010.08.03. 09:22:18
Próbálj meg egy tízkilós kardot két kézre fogva, lovaglás közben használni! Ha sikerül, kezet csókolok neked. A pallost bizonyíthatóan először a német gyalogsági erők (landsknecht) használták, csak ők zweihander-nek nevezték.
Dátum: 2010.08.03. 09:17:27
Mikor találta fel James Watt a gőzgépet?
1752
1769*
1796
1734
Elterjedt tévhit. Valójában Thomas Newcomen találta fel 1712-ben. Watt 1769-ben szabadalmaztatta a saját gőzgépét.
1752
1769*
1796
1734
Elterjedt tévhit. Valójában Thomas Newcomen találta fel 1712-ben. Watt 1769-ben szabadalmaztatta a saját gőzgépét.
Dátum: 2010.08.01. 09:40:16
Ki a férfi főszereplője a" Drágám,add az életed" c. filmnek?
Nicholas Cage
Bruce Willis
Leslie Nilsen*
Mel Gibbson
Leslie NIELSEN, és Mel GIBSON. Javítást kérek!
A 2007-es K1 nyolcas döntőjébe melyik harcos szerepelt az Asterix.at.the.Olympic.Games cimű filmben?
Glaube Feitosa
Jerome Le Banner*
Peter Aerts
Hong Man Choi
Jelentkezzen, aki ebből egyetlen büdös hangot is értett! Értelmetlen, magyartalan, helyesírási hibákkal teli, szuper-speciális förtelem. Elpusztítani még az írmagját is!
A felsorolt tevékenységek közül mit nem csinál (még) egy igazi celeb?
vetkőzik az újságokban
verset olvas fel a rádióban*
főzőműsorban tündököl más főztjével
tévévetélkedőben teregeti ki a magánéletét
Elmebetegek napja van, vagy mi! A szokásos: törölni!
Melyik a legmagasabb szint a tekében Magyarországon?
NB I.
Soproni Liga
Szuper Liga*
Premier Liga
Egy cseppet sem speciális, á, dehogy... Jó, hogy nem a gombfoci ligát kérdezte.
Ki játszotta a Terminator c. filmekben a t800-as modellt?
Vin Diesel
Eddie Murphy
Nicolas Cage
Arnold Swarzenegger*
SCHWARZENEGGER. A többi jó.
Kitől származik a mondás:Ember küzdj és bízva bízzál.
Madách Imre
William Shakespeare
Mikszáth Kálman
Jókai Mór
Tulajdonképpen az Úr mondja Az Ember Tragédiája végén, de Madách írta. Csak a kérdés végére jó lenne egy kérdőjel, az én szívemnek meg jobban esne, ha az idézet idézőjelbe lenne téve.
Nicholas Cage
Bruce Willis
Leslie Nilsen*
Mel Gibbson
Leslie NIELSEN, és Mel GIBSON. Javítást kérek!
A 2007-es K1 nyolcas döntőjébe melyik harcos szerepelt az Asterix.at.the.Olympic.Games cimű filmben?
Glaube Feitosa
Jerome Le Banner*
Peter Aerts
Hong Man Choi
Jelentkezzen, aki ebből egyetlen büdös hangot is értett! Értelmetlen, magyartalan, helyesírási hibákkal teli, szuper-speciális förtelem. Elpusztítani még az írmagját is!
A felsorolt tevékenységek közül mit nem csinál (még) egy igazi celeb?
vetkőzik az újságokban
verset olvas fel a rádióban*
főzőműsorban tündököl más főztjével
tévévetélkedőben teregeti ki a magánéletét
Elmebetegek napja van, vagy mi! A szokásos: törölni!
Melyik a legmagasabb szint a tekében Magyarországon?
NB I.
Soproni Liga
Szuper Liga*
Premier Liga
Egy cseppet sem speciális, á, dehogy... Jó, hogy nem a gombfoci ligát kérdezte.
Ki játszotta a Terminator c. filmekben a t800-as modellt?
Vin Diesel
Eddie Murphy
Nicolas Cage
Arnold Swarzenegger*
SCHWARZENEGGER. A többi jó.
Kitől származik a mondás:Ember küzdj és bízva bízzál.
Madách Imre
William Shakespeare
Mikszáth Kálman
Jókai Mór
Tulajdonképpen az Úr mondja Az Ember Tragédiája végén, de Madách írta. Csak a kérdés végére jó lenne egy kérdőjel, az én szívemnek meg jobban esne, ha az idézet idézőjelbe lenne téve.
Dátum: 2010.07.28. 19:17:31
Bármibe nyúl bele a Beholder, ott előbb-utóbb felüti rút fejét a Miklós-random...
Én kb. 250 vadászatot indítottam ma, és nem találkoztam többször ugyanazzal a kérdéssel.
Én kb. 250 vadászatot indítottam ma, és nem találkoztam többször ugyanazzal a kérdéssel.
Dátum: 2010.07.28. 19:02:45
Megtaláltam. Ez tényleg elég durva, de az sokkal jobban fáj, hogy (részben) emiatt elvesztettük a fórum egyik legaktívabb tagját...
Dátum: 2010.07.28. 09:43:33
Idézet: Byzon - 2010.07.12. 11:53:27
Vajon melyik kedves szavakról volt szó?
Nem Endyr, akkor múlt szerdán töröltem volna
Az maradt ki, hogy 1 hétig nem tudtam lenni egyéb okokból, hát nem hiányzott a játék. Visszajöttem, kattingattam egy keveset vadászat címszó alatt, undorom lett 10 kérdés után. Felnéztem a nagy fórumra, megtaláltam Miklós kedves szavait.
Az maradt ki, hogy 1 hétig nem tudtam lenni egyéb okokból, hát nem hiányzott a játék. Visszajöttem, kattingattam egy keveset vadászat címszó alatt, undorom lett 10 kérdés után. Felnéztem a nagy fórumra, megtaláltam Miklós kedves szavait.
Vajon melyik kedves szavakról volt szó?
Dátum: 2010.07.28. 09:32:38
Mi történt 1889. április 20-án?
George Orwell halála.
Magyarország elveszti Erdélyt.
A német diktátor születése.*
Japán harca a demokráciáért.
1. Miért nem lehetett kiírni, hogy Hitler? A rendszer letiltja?
2. Ha nem vagyok neonáci, honnan kéne tudnom, mikor született az az elmebeteg?
Törölni kérem!
Kit választottak a világ legjobb gitárosának a Rolling Stone magazin 2003-as különszámában?
Keith Richards
Jimi Hendrix*
Duane Allman
Eric Clapton
Ó, a fenébe! Pont az az egy szám hiányzik a gyűjteményemből!
Törölni kérem, azonnal.
George Orwell halála.
Magyarország elveszti Erdélyt.
A német diktátor születése.*
Japán harca a demokráciáért.
1. Miért nem lehetett kiírni, hogy Hitler? A rendszer letiltja?
2. Ha nem vagyok neonáci, honnan kéne tudnom, mikor született az az elmebeteg?
Törölni kérem!
Kit választottak a világ legjobb gitárosának a Rolling Stone magazin 2003-as különszámában?
Keith Richards
Jimi Hendrix*
Duane Allman
Eric Clapton
Ó, a fenébe! Pont az az egy szám hiányzik a gyűjteményemből!
Törölni kérem, azonnal.
Dátum: 2010.07.24. 12:59:08
Történelmi örökségünk Szent László hermája. Mi az?
arckép
koporsó
jogar
mellszobor*
Valójában ereklyetartó, de sebaj! Javítást kérek!
arckép
koporsó
jogar
mellszobor*
Valójában ereklyetartó, de sebaj! Javítást kérek!
Dátum: 2010.07.22. 08:36:01
Idézet: Kopi7111 - 2010.07.21. 23:44:46
Az elfekkel kapcsolatos véleményem fenntartom, elég sok fantasy környezetben játszódó regényt olvastam, és sok számítógépes játékkal is játszottam. Az eredeti remekmű óta sok víz folyt le a Dunán, Tolkien munkáját folytatták, és ma már kidolgozott Quenya (nemes elf) és Sindarin (szürke elf) szótár is létezik, természetesen nyelvtannal együtt. És ki tudja mit hoz a jövő? A rajongók, és a fanatikusok sok mindenre képesek lehetnek. Talán egyszer ezen nyelvek valamelyikéből is lehet majd nyelvvizsgát tenni…
Úgy vélem vannak nemzetközi, internacionális szavak, amelyeknek akár lehet megfelelője a magyar (vagy más) nyelvben, mégis inkább a nemzetközi szót kellene használni, mert a fordítás nem biztos, hogy lefedi az adott szó teljes jelentését. Az írásmód fonetikussá alakulása pedig nem lehet akadály (laser/lézer, plasma/plazma, television/televízió…)
A tündérrel nem keverem, bár a mi tündéreink és az angolszász tündérek nem is hasonlítanak egymásra, olyan mintha Picard kapitány (Star Trek) vezetné Yoda (Star Wars) csillaghajóját. Más kultúra, más mesevilág.
A Tünde nagyon szép női név, Vörösmarty Mihály alkotása a tündér szóból. Ezzel sem szeretném keverni.
Akkor kössél bele a törp szóba is, légyszi! Elég fura, hogy ennyire ismered a Gyűrűk Urát, de nem olvastad Göncz Árpád fordítói visszaemlékezéseit- leírja benne, hogy miért lett az elf tönde, a dwarf meg törp. Egyébként irodalmi Nobel-díjat érdemelne, amiért abból a száraz, csikorgós nyelvezetű, nyögvenyelős szövegből egy ilyen igényes, olvasmányos mesterművet faragott. Hidd el, tudom, mit beszélek- olvastam angolul és németül is, de mindegyik nyelvezete borzalmas.
Az elfekkel kapcsolatos véleményem fenntartom, elég sok fantasy környezetben játszódó regényt olvastam, és sok számítógépes játékkal is játszottam. Az eredeti remekmű óta sok víz folyt le a Dunán, Tolkien munkáját folytatták, és ma már kidolgozott Quenya (nemes elf) és Sindarin (szürke elf) szótár is létezik, természetesen nyelvtannal együtt. És ki tudja mit hoz a jövő? A rajongók, és a fanatikusok sok mindenre képesek lehetnek. Talán egyszer ezen nyelvek valamelyikéből is lehet majd nyelvvizsgát tenni…
Úgy vélem vannak nemzetközi, internacionális szavak, amelyeknek akár lehet megfelelője a magyar (vagy más) nyelvben, mégis inkább a nemzetközi szót kellene használni, mert a fordítás nem biztos, hogy lefedi az adott szó teljes jelentését. Az írásmód fonetikussá alakulása pedig nem lehet akadály (laser/lézer, plasma/plazma, television/televízió…)
A tündérrel nem keverem, bár a mi tündéreink és az angolszász tündérek nem is hasonlítanak egymásra, olyan mintha Picard kapitány (Star Trek) vezetné Yoda (Star Wars) csillaghajóját. Más kultúra, más mesevilág.
A Tünde nagyon szép női név, Vörösmarty Mihály alkotása a tündér szóból. Ezzel sem szeretném keverni.
Akkor kössél bele a törp szóba is, légyszi! Elég fura, hogy ennyire ismered a Gyűrűk Urát, de nem olvastad Göncz Árpád fordítói visszaemlékezéseit- leírja benne, hogy miért lett az elf tönde, a dwarf meg törp. Egyébként irodalmi Nobel-díjat érdemelne, amiért abból a száraz, csikorgós nyelvezetű, nyögvenyelős szövegből egy ilyen igényes, olvasmányos mesterművet faragott. Hidd el, tudom, mit beszélek- olvastam angolul és németül is, de mindegyik nyelvezete borzalmas.
Dátum: 2010.07.22. 08:20:52
Mikor volt a wormsi birodalmi gyűlés?
1076*
1939
1896
1365
MELYIK? Volt gy 1076-ban, egy 1495-ben, és egy 1521-ben. Egyébkét ez az utóbbi (a Luther-féle) valószínűleg híresebb, mint a másik kettő. Kérném kiegészíteni a kérdést egy "első" szócskával!
Melyik nem egy titkos, vagy "kitalált" szervezet az alábbiak közül?
Rotary Club*
Szabadkőművesek
Sion Rendje
Illuminati
A szabadkőművesek rendje nem titkos szervezet, Anglia- és Amerika-szerte megtalálhatóak a templomaik. A sion Rendje pedig létező (bár szélhámos) szervezet volt, csak a Da Vinci-kód miatt volt körülötte egy kis keverés. Törlést kérek!
1076*
1939
1896
1365
MELYIK? Volt gy 1076-ban, egy 1495-ben, és egy 1521-ben. Egyébkét ez az utóbbi (a Luther-féle) valószínűleg híresebb, mint a másik kettő. Kérném kiegészíteni a kérdést egy "első" szócskával!
Melyik nem egy titkos, vagy "kitalált" szervezet az alábbiak közül?
Rotary Club*
Szabadkőművesek
Sion Rendje
Illuminati
A szabadkőművesek rendje nem titkos szervezet, Anglia- és Amerika-szerte megtalálhatóak a templomaik. A sion Rendje pedig létező (bár szélhámos) szervezet volt, csak a Da Vinci-kód miatt volt körülötte egy kis keverés. Törlést kérek!