Mit jelent a "fama volat" kifejezés?
A hír repül
És a többi
A szerencse forgandó
A sült galamb nem repül a szádba
A jelentése pontosan: "A hír szárnyal"
Hozzászólások - SZaB78
Dátum: 2010.04.14. 17:27:01
Dátum: 2010.04.10. 23:22:39
Az Auróra együttes milyen zenei ágat képvisel?
Pop
Rock
Punk
Klasszikus
Wiki szerint is..:
Eredet: magyar Győr, Magyarország
Aktív évek: 1982-
Műfaj: punk rock, rock
2 lehetséges jó válasz
Pop
Rock
Punk
Klasszikus
Wiki szerint is..:
Eredet: magyar Győr, Magyarország
Aktív évek: 1982-
Műfaj: punk rock, rock
2 lehetséges jó válasz
Dátum: 2010.04.06. 18:49:20
Shakespeare mikor írta a Rómeó és Júliát?
1471
1789
1595
1366
Valójában 1591 és 1595 között íródhatott a feltételezések szerint.
"Pontosan nem lehet tudni, mikor írta Shakespeare a Rómeó és Júliát. Júlia dajkája a műben megemlíti, hogy 11 évvel korábban földrengés volt.[m 2][1] 1580-ban Angliában valóban volt földrengés, így a mű keletkezésének időpontja 1591-re tehető, bár meg kell említeni, hogy mind Angliában, mind Veronában voltak további földrengések azokban az időkben, így egyes szakértők más dátumokat is lehetségesnek tartanak"
1471
1789
1595
1366
Valójában 1591 és 1595 között íródhatott a feltételezések szerint.
"Pontosan nem lehet tudni, mikor írta Shakespeare a Rómeó és Júliát. Júlia dajkája a műben megemlíti, hogy 11 évvel korábban földrengés volt.[m 2][1] 1580-ban Angliában valóban volt földrengés, így a mű keletkezésének időpontja 1591-re tehető, bár meg kell említeni, hogy mind Angliában, mind Veronában voltak további földrengések azokban az időkben, így egyes szakértők más dátumokat is lehetségesnek tartanak"
Dátum: 2010.03.30. 19:33:42
Nem tudom pontosan a kérdést ezért előre is elnézést kérek.
A gízai Nagy Szfinx melyik fáraó piramisához/síremlékéhez tartozik?
Hufu
Hafré
2 másik fáraó
A kérdező Hufunak adta, de szerintem és wiki szerint is Hafré épület együtteséhez tartozik.
http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Giza_pyramid_complex_(map) .svg&filetimestamp=20071114235135 ez elég világosan mutatja.
A másik része a dolognak, hogy a mai napig nem tisztázott, hogy kiépíttette:
A gízai Nagy Szfinx melyik fáraó piramisához/síremlékéhez tartozik?
Hufu
Hafré
2 másik fáraó
A kérdező Hufunak adta, de szerintem és wiki szerint is Hafré épület együtteséhez tartozik.
http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Giza_pyramid_complex_(map) .svg&filetimestamp=20071114235135 ez elég világosan mutatja.
A másik része a dolognak, hogy a mai napig nem tisztázott, hogy kiépíttette:
Készíttetője újabban vitatott. Korábban egyértelműen Hafré személyéhez rendelték, mivel Hafré völgytemploma mellett áll, így a feljáró úttal együtt a Hafré-komplexum részét képezi. Egyre többen állítják azonban, hogy a szfinx inkább Hufut mintázza, és az ő idejében készült, Hafré csak felhasználta később a saját céljaira. Vasil Dobrev újabban felvetette, hogy az építtető Dzsedefré volt, aki apjának, Hufunak állított így emléket.
A gízai piramismező térképe a nagy szfinx-szel
A nagy szfinx, háttérben Hafré piramisával
4500 évvel ezelőtt, az óegyiptomi IV. dinasztia idején keletkezett, vagy Hufu, vagy Hafré uralkodása alatt.
A gízai piramismező térképe a nagy szfinx-szel
A nagy szfinx, háttérben Hafré piramisával
4500 évvel ezelőtt, az óegyiptomi IV. dinasztia idején keletkezett, vagy Hufu, vagy Hafré uralkodása alatt.
Dátum: 2010.03.24. 21:36:54
A felsorolt országok közül melyikben található delta torkolatú folyó?
Magyarország, Duna folyó
Szovénia, Mura folyó
Szovákia Cirona folyó
Franciaország, Rhone folyó
Szlovákia és Szlovénia
Magyarország, Duna folyó
Szovénia, Mura folyó
Szovákia Cirona folyó
Franciaország, Rhone folyó
Szlovákia és Szlovénia
Dátum: 2010.03.14. 21:55:18
Mikor hagyta el először az ember a Földet?
1948
1975
1961
1965
Hol a jó válasz?
"Amikor 1957-ben földkörüli pályára állt az első szputnyik és 1969-ben az első ember elhagyta a Földet, éppoly korszakos civilizációs váltás következett be, mint amikor évmilliókkal ezelőtt az első élőlény elhagyta a vizet és kijött a szárazföldre és felegyenesedve emberként járni kezdett."
1948
1975
1961
1965
Hol a jó válasz?
"Amikor 1957-ben földkörüli pályára állt az első szputnyik és 1969-ben az első ember elhagyta a Földet, éppoly korszakos civilizációs váltás következett be, mint amikor évmilliókkal ezelőtt az első élőlény elhagyta a vizet és kijött a szárazföldre és felegyenesedve emberként járni kezdett."
Dátum: 2010.03.12. 22:51:35
Hány tiszt található egyszerre a sakktáblán?
16
8
12
14
A 16-ot adta meg helyes válasznak, holott "A 8–8 gyalogon és az 1–1 királyon kívül minden figura tiszt. A huszárt és a futót könnyűtisztnek, a vezért és a bástyát nehéztisztnek hívjuk." Ez az én számításom szerint oldalanként 2 bástya, 2 huszár és 2 futó plusz a vezér. Ez 7 tiszt mind a világos mind a sötét oldalon, ami nálam 14.
16
8
12
14
A 16-ot adta meg helyes válasznak, holott "A 8–8 gyalogon és az 1–1 királyon kívül minden figura tiszt. A huszárt és a futót könnyűtisztnek, a vezért és a bástyát nehéztisztnek hívjuk." Ez az én számításom szerint oldalanként 2 bástya, 2 huszár és 2 futó plusz a vezér. Ez 7 tiszt mind a világos mind a sötét oldalon, ami nálam 14.
Dátum: 2010.03.10. 18:53:18
Az sem mindegy milyen paprika?
- őrölt piros paprika (felénk tesznek bele)
- netán TV paprika (ezt még nem találtam benne vagy csak nagyon éhes voltam és nem vettem észre)
- őrölt piros paprika (felénk tesznek bele)
- netán TV paprika (ezt még nem találtam benne vagy csak nagyon éhes voltam és nem vettem észre)
Dátum: 2010.03.10. 18:29:06
Mit kell bejelölnöd ha a kérdésben helyesírási hibák vannak?
Jó kérdés
Azonnal törölni
Nem kell bejelölnöd semmit
Rossz kérdés
Nekem nem kell bejelölnöm semmit mivel nem értékelhetem a kérdéseket. Sajnos inkább tűrnöm kell...
Jó kérdés
Azonnal törölni
Nem kell bejelölnöd semmit
Rossz kérdés
Nekem nem kell bejelölnöm semmit mivel nem értékelhetem a kérdéseket. Sajnos inkább tűrnöm kell...
Dátum: 2010.03.08. 20:51:30
Milyen pálmafa nem létezik?
gumi
kókusz
olaj
datolya
Mind a négy pálma létezik még a gumipálma is.
Gondolom a gumipálma lett volna a kakukktojás, de pechjére a kérdezőnek van ilyen: Kígyópálma, gumipálma , esernyőpálma, csodagumó, óriáskonytvirág, tintabuzogány a magyar nevek, melyeken az Amorphophallus és a Sauromatum rokon nemzetség növényeit a köznyelv elnevezte
gumi
kókusz
olaj
datolya
Mind a négy pálma létezik még a gumipálma is.
Gondolom a gumipálma lett volna a kakukktojás, de pechjére a kérdezőnek van ilyen: Kígyópálma, gumipálma , esernyőpálma, csodagumó, óriáskonytvirág, tintabuzogány a magyar nevek, melyeken az Amorphophallus és a Sauromatum rokon nemzetség növényeit a köznyelv elnevezte
Dátum: 2010.03.03. 13:53:35
Magyar méltóságok
Kende
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kende_%28m%C3%A9lt%C3%B3s%C3%A1g%29
Gyula
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyula
Horka vagy Harka
http://hu.wikipedia.org/wiki/Horka_%28m%C3%A9lt%C3%B3s%C3%A1g%29
Nem volt olyan nehéz csak a szavakra kellett rákeresni. Gyula cseles, mert először a város címszó ugrik be, de arra kattintva felül már írja is, hogy van ilyen rang és katt a linkre.
Amúgy kicsit spec szerintem, de kaptam már cifrábbat is
Mod: hejes sírás
Kende
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kende_%28m%C3%A9lt%C3%B3s%C3%A1g%29
Gyula
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyula
Horka vagy Harka
http://hu.wikipedia.org/wiki/Horka_%28m%C3%A9lt%C3%B3s%C3%A1g%29
Nem volt olyan nehéz csak a szavakra kellett rákeresni. Gyula cseles, mert először a város címszó ugrik be, de arra kattintva felül már írja is, hogy van ilyen rang és katt a linkre.
Amúgy kicsit spec szerintem, de kaptam már cifrábbat is
Mod: hejes sírás
Dátum: 2010.03.03. 12:22:29
Ki építette a visegrádi palota közepén álló Hercules-kutat?
Mátyás király.
IV. Béla.
Károly Róbert.
Báthory István.
Itt betűk hiányoznak vagy a kérdés feltevője elnézett valamit. A kutat megrendelte (építtette) Mátyás és II Ulászló, de a létrehozó ill építő Giovanni Dalmata, (Johannes Duknovich de Tragurio) volt.
Mátyás király.
IV. Béla.
Károly Róbert.
Báthory István.
Itt betűk hiányoznak vagy a kérdés feltevője elnézett valamit. A kutat megrendelte (építtette) Mátyás és II Ulászló, de a létrehozó ill építő Giovanni Dalmata, (Johannes Duknovich de Tragurio) volt.
Dátum: 2010.02.25. 22:30:23
Mikor találták fel az elektromos fénymásoló készüléket ?
2007
1807
1907
1707
Xerográfia, avagy a fénymásolás története cikkből idézve:
"1935. augusztus 29.: Selényi publikálja az új elektrosztatikus képátviteli eljárást és annak alkalmazásait. Ezt tekintjük az elsõ fénymásológépnek."
http://nyuz.elte.hu/archiv16/szam8/nabla.htm
2007
1807
1907
1707
Xerográfia, avagy a fénymásolás története cikkből idézve:
"1935. augusztus 29.: Selényi publikálja az új elektrosztatikus képátviteli eljárást és annak alkalmazásait. Ezt tekintjük az elsõ fénymásológépnek."
http://nyuz.elte.hu/archiv16/szam8/nabla.htm
Dátum: 2010.02.24. 23:15:33
Na erről szólt volna kérdés.
Szerintem ez nagyon általános, hiába sport.
Szerintem ez nagyon általános, hiába sport.
Dátum: 2010.02.24. 20:17:45
Igen egyszerű kérdést tettem fel:
Hány próbálkozási lehetősége van a magasugrónak egy magasságon?
kettő
egy
három
öt
A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
Kérdésed az értékelők szerint érdektelen lexikális tudásra hivatkozott.
Ennél egyszerűbb, de ugyanakkor értelmesnek tűnő kérdést már nem lehet feltenni. Aki erre nem tudja a választ az ássa el magát. Az összes atlétikai sportágban ahol távolságot (magasságot) mérnek mindig 3 próbálkozása volt a sportolónak. pl. gerelyhajítás, diszkosz, kalapácsvetés, távolugrás, hármasugrás, magasugrás, rúdugrás...
Én olyan sportkérdéseket guglizok 4,5 percig, hogy az utolsó pillanatban is sokszor csak tippelni tudok.
Hány próbálkozási lehetősége van a magasugrónak egy magasságon?
kettő
egy
három
öt
A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
Kérdésed az értékelők szerint érdektelen lexikális tudásra hivatkozott.
Ennél egyszerűbb, de ugyanakkor értelmesnek tűnő kérdést már nem lehet feltenni. Aki erre nem tudja a választ az ássa el magát. Az összes atlétikai sportágban ahol távolságot (magasságot) mérnek mindig 3 próbálkozása volt a sportolónak. pl. gerelyhajítás, diszkosz, kalapácsvetés, távolugrás, hármasugrás, magasugrás, rúdugrás...
Én olyan sportkérdéseket guglizok 4,5 percig, hogy az utolsó pillanatban is sokszor csak tippelni tudok.
Dátum: 2010.02.21. 11:06:05
Valami ilyesmit kaptam nem régen.
Melyik nem kell a burek (török palacsinta) elkészítéséhez?
Búzadara
Liszt
egy hús(nem emlékszem)
oregano
Én nem ismertem ezt az étel így utána néztem, de egy receptben sem találtam oreganót illetve búzadarát.
Pechemre a búzadarát jelöltem be, de a kérdésfeltevő az oreganóra gondolt
Ettől függetlenül egyiket sem említik a receptek.
Melyik nem kell a burek (török palacsinta) elkészítéséhez?
Búzadara
Liszt
egy hús(nem emlékszem)
oregano
Én nem ismertem ezt az étel így utána néztem, de egy receptben sem találtam oreganót illetve búzadarát.
Pechemre a búzadarát jelöltem be, de a kérdésfeltevő az oreganóra gondolt
Ettől függetlenül egyiket sem említik a receptek.
Dátum: 2010.02.18. 14:43:27
Melyik szótöredéknek nem ugyanaz a "keresztneve", mint a többinek?
-inka
-cika
-onett
-ma
Hány megoldás lehet? Én eltaláltam, de gőzöm nincs melyik keresztnévre gondolt a kérdésfeltevő
-inka
-cika
-onett
-ma
Hány megoldás lehet? Én eltaláltam, de gőzöm nincs melyik keresztnévre gondolt a kérdésfeltevő
Dátum: 2010.01.25. 17:49:05
Melyik könyvet írta Leslie L. Lawrence?
A kaszás
Rómeó és Júlia
Isten hozta Őrnagy úr
A lebegő szerzetes
Se Leslie L. Lawrence se Lőrincz L. László és még Frank Cockney néven sem írt ilyen címmel könyvet. Legalábbis wikipédia és google nem talált.
A kaszás
Rómeó és Júlia
Isten hozta Őrnagy úr
A lebegő szerzetes
Se Leslie L. Lawrence se Lőrincz L. László és még Frank Cockney néven sem írt ilyen címmel könyvet. Legalábbis wikipédia és google nem talált.
Dátum: 2010.01.22. 23:16:12
A 18. században elfogadott tény volt, hogy a világ teremtése Kr.e. 4004. október 23-án reggel 9 órakor volt. Ki határozta meg ezt az időpontot?
Edmond Halley
Friedrich Nietzsche
John Lightfoot püspök
Immanuel Kant
A XVII. században James Ussher érsek a bibliai kronológia legapróbb részleteivel foglalkozó tanulmányában kijelentette, hogy a világ teremtése Kr.e. 4004. október 23-án történt. Arról azonban még ő sem mert nyilatkozni, hogy pontosan milyen események játszódhattak le az első három percben.
Edmond Halley
Friedrich Nietzsche
John Lightfoot püspök
Immanuel Kant
A XVII. században James Ussher érsek a bibliai kronológia legapróbb részleteivel foglalkozó tanulmányában kijelentette, hogy a világ teremtése Kr.e. 4004. október 23-án történt. Arról azonban még ő sem mert nyilatkozni, hogy pontosan milyen események játszódhattak le az első három percben.
Dátum: 2010.01.20. 21:54:25
Földünk hány időzónára van felosztva?
24
12
32
16
Wiki válasz:
"Elméletileg 24 időzóna kellene legyen, UTC-11-től UTC+12-ig. Ezzel szemben, 40 időzóna létezik, UTC-12-től UTC+14-ig.."
Ennek megfelelően nincs helyes válasz.
24
12
32
16
Wiki válasz:
"Elméletileg 24 időzóna kellene legyen, UTC-11-től UTC+12-ig. Ezzel szemben, 40 időzóna létezik, UTC-12-től UTC+14-ig.."
Ennek megfelelően nincs helyes válasz.