Felhasználónév: Jelszó:

Hozzászólások - Becksim

Oldal: 1234567891011
"Bármilyen gyógyszer mellékhatása azok számára ismert, akik az adott gyógyszert szedik, hovatovább rendszeresen."
Lehet hogy tényleg így van, de ez nem jelenti azt, hogy nem lenne szükséges az ismeret, ugyanis a gyomorfájáshoz és az asztmás rohamhoz bőven elegendő egy szem aszpirin. Sokan gyomorfájásra szednek aszpirint, ami kb. olyan mintha benzinnel oltanánk tüzet.

"Azt is remélem, hogy minél kevesebb embernek van szüksége ezen ismeretekre, azaz nem lesz szükségük az adott kemikáliára."
Ezt én is remélem, nem is propagandának írtam, de a minden reményünk ellenére az a tény, hogy előbb-utóbb az emberek 95%-a találkozik valamilyen recept nélkül kapható (nem szteroid) fájdalom és lázcsillapítóval. (2000-ben Magyarországon kb. 10 millió doboz NSAID gyógyszer került forgalomba! Egy éveben (!), ez ugye kb 150 millió szem!)

"Arról nem is beszélve, hogy van sok más recept nélkül is kapható fájdalomcsillapító szer, amely más alapanyagokat tartalmaz, így bizony az Aszpirim név ismerete bár széleskörű, de a használata arányaiban jóval kisebb."
Azért választottam egy konkrét gyógyszert, hogy a kérdés egyértelmű legyen, és azért az aszpirint, mert az a világ leggyakrabban használt gyógyszere. Azért használtam a gyári nevet, mert egy átlagember így találkozik vele, valóban nem lenne helyes feltételezni, hogy tudja mi az az acetil-szalicilsav. Egyébként Magyarországon abszolút domináns a bayer ennél a hatóanyagnál.

"Én például a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót használom, ha nagyon ritkán szükségem van rá (szerencsére tényleg ritka) és annak se ismerem a mellékhatásait, mert a fájdalom csillapításán kívül még nem éreztem semmilyen más hatást. Másrészt meg nem is érdekel, milyen mellékhatásai vannak egy évente 2-3 alkalommal szedett szernek."

Ezzel kapcsolatban csak egy személyes jó tanács: a paracetamol legveszélyesebb mellékhatása a májkárosítás, ami olyan jól működik, hogy Angliában a paracetamol az egyik legkedveltebb öngyilkossági eszköz. Magyarországon 50 körül szokott lenni éves szinten a maradandó májkárosodás, és leginkább azért fordul elő, mert rengeteg különböző néven forgalmazzák a paracetamolt, és az emberek rendszeresen összeszedik a neocitránt a rubofennel, és már meg is van a baj. De ha az ember egyféle szert szed, akkor a paracetamol valóban 100x jobb választás, mint az aszpirin.
Melyik mellékhatástól NEM kell tartanunk, ha bekapunk egy Aszpirint?

Asztmás tünetek, allergia
Fokozott veseműködés, vízhajtó hatás
Gyomorégés, fekélybetegség
A véralvadási idő megnyúlása, vérzékenység

Túl speciális elutasítást kaptam, szeretnék fellebbezni!

Az aszpirin (a bayer féle acetilszalicilsav) egyértelműen a legszélesebb körben alkalmazott recept nélkül is beszerezhető szer a világon. Nálunk akár benzinkúton is megveheti bárki. Rengeteg mellékhatása van (mint minden gyógyszernek), azok, amiket említettem a leggyakoribbak illetve a legveszélyesebbek. A gyomorégés szinte minden második használónál jelentkezik, véralvadásgátló hatását terápiásan is kihasználják (100mgos "aszpirin protect"), az allergiás-asztmás reakciókba pedig bele is lehet halni, még külön szakkifejezésként is ismert az un. "aszpirin-asztma".

Azt aláírom, hogy (sajnálatos módon) nagyon kevesen ismerik úgy általában a gyógyszerek mellékhatásait, így a kérdés nehéz, kiguglizni sem egyszerű rá fél perc alatt a választ (ami tán nem is baj), tehát indokolható az elutasítás. De ha azt nézem, hogy mi a kvíz egyik alapvető célja, hogy értelmes dolgokat tanuljunk belőle, akkor a kérdés egyértelműen helytálló. Különösen egy ilyen gyakran alkalmazott, és könnyen hozzáférhető láz és fájdalomcsillapító esetében.
Oldal: 1234567891011