Dátum: 2014.07.27. 07:34:52
Olyan furcsa, hogy még nem néztünk jobban utána...
1. Idézet az eredeti szövegből (módszertan: CTRL+F és 'panther'):
"A black shadow dropped down into the circle. It was Bagheera the Black Panther, inky black all over..."
2. A regényt magyarra Benedek Elek fia, Benedek Marcell fordította. (Abszolút nem ideillő közbevetés: Ez egy nagyon érdekes család, az ő fia, Benedek István is írt orvosként, az Aranyketrec egy elmeosztály életéről szól - ha valaki meg szeretne lepni valamivel a születésnapomon esetleg. Mellesleg a Benedek család a Karinthyakkal nagyon jó barátságban volt.).
Nos, mivel a "black panther" elnevezés jelenthet leopárdot, jaguárt és pumát egyaránt, (azaz nem csak leopárdot!) ugyebár ezeknek a "hiperpigmentált" egyedei. Azt feltételezem, hogy a fordító az illusztráció alapján döntött, hogy most akkor a három közül melyik legyen Bagira, vagy a panther-párduc hangzásbeli hasonlóság alapján, de szerintem inkább az illusztráció. Sajnos őt magát már nem tudjuk megkérdezni ebben a kérdésben.
3. Ez a fent leírtakból következik: a fekete párduc nem feltétlenül a leopárd faj egyede, bár korábban magam is emellett foglaltam állást. Most alaposabban utánanéztem a dolognak, és kicsit fájdalmas, hogy itt vitázunk egy alapvetően nem rossz kérdés felett második napja, mikor az angol és a magyar wiki alapján, meg egy elég béna keresőkifejezéssel (the jungle book novel online pdf) maximum 5 perc alatt össze lehetett kukázni, hogy mi a helyzet szerencsétlen Bagira körül.
4. Kiderült, hogy a válaszlehetőségek alapvetően nem rosszak, bár a kommentem alapján jöhet a belekötés, hogy "most akkor a fekete párduc ugyanaz, mint a fekete puma, szóval nemjóóó". Ne jöjjön. Vesszőhiba, ékezet, ugyan kérlek. Bárkinek az irományában találok hibát, beleértve magamat is: itt van kb. öt kommenttel feljebb - most vettem észre, hogy Los Angelest Lon-nak írtam. Nem javítom, legyen ez a mementója annak, hogy az ember képes a változásra

Dátum: 2014.07.26. 19:19:28
Hol található Madame Tussaud panoptikuma?
Párizs
London *
Hollywood
Prága
Mondjuk Lon Angelesben is van egy, aminek része Hálivúd.
Dátum: 2014.07.26. 16:27:11
Melyik nem hálózat típus?
KAN *
LAN
PAN
MAN
Új kérdés. Szerintem speciális.
"A Tűz mindig Tombol." A dal címe, de ki az énekes?
L.L. Junior *
Michael Jakson
Lady Gaga
Zámbó Jimmy
Lexikális...
Ki lett a 2014-es football világbajnokság gólkirálya?
James Rodriguez *
Thomas Müller
Marco Reus
Cristiano Ronaldo
Focis(tás).
Mindegyik besorolásra váró volt, ez súlyosbító körülmény.
Dátum: 2014.07.26. 14:53:51
Tényleg túl sokat, mert egyet sem kellene (kötőszóval kezdeni).
A leopárduc tényleg ugyanaz, de szerintem mivel ugye kifejezetten feketéről beszélünk, és a regényben sem fekete leopárd volt (gondolom), hanem fekete párduc, ezért én ezt belekötésnek érzem.
Gondolom, a vesszőhiba meg az ékezet ennek fényében már elnézhető, és akkor nem is olyan rossz a kérdés

Dátum: 2014.07.22. 06:15:01
Mondjuk az Apja lánya egy hangyabokányival sem emelkedik ki a felsorolt romantikus filmek közül (bár a Varázsdada inkább "aranyos"), persze ez erősen szubjektív.
Hanspeter számára valamiért ez maradandó filmművészeti alkotás volt, én inkább Liv Tyler jelenlétére gyanakszom
Colin Firth egyébként egy, a Király beszéde című filmért Oscart (szintén szubjektív véleményem szerint méltán) kapott 53 éves zsenge, hamvas, seggénmégatojáshéjszínész, szóval igen,
éppen a nyálasszépfiú kategória.
Dátum: 2014.07.20. 08:42:23
Mi volt a Hunok reteget fegyvere?
Íj *
Szablya
Lándzsa
Fojtó hurok
Rettegett, hunok.
Melyik megye nem a dunántúlon található?
Csongrád *
Somogy
Zala
Vas
Dunántúlon.
Melyik nem mellékbüntetés a magyar büntetőjogban?
kiutasítás
megrovás *
kitiltás
pénzmellékbüntetés
Wikipedia alapján - mert sem tanítónéni, sem jogász nem vagyok: "Az ide tartozó szankciók köre már 2010 májusától átalakult, s a foglalkozástól eltiltás, a járművezetéstől eltiltás, és a kiutasítás immár büntetés lett."
Ezek szerint a jelenlegi jogszabályok szerint kettő helyes válasz is adódik.
Némileg off:
Egyébként szerény véleményem szerint el lehetne merengeni a kérdésen, hogy ez vajon mennyiben tartozik az alapműveltséghez. Nem mondom, van egyfajta alapvető és el is várható jogi ismeret, amit szerintem is meg lehet kérdezni, de a BTK (amint a mellékelt példa mutatja) változékony szabályainak ismerete, ráadásul ilyen mélységekbe menően szerintem abszolút nem "alap". Sokan szerintem azt sem tudján, hogy vannak büntetések, meg mellékbüntetések, és őszintén... azt gondolom, hogy ezt nem is kell tudni. Lexikális, érdektelen, speciális, az egyetemen is már csak magoltam. Felesleges. A jogelméletet magolják a jogászok, egy közönséges "alapművelt" halandónak pedig talán elegendő, ha betartja a szabályokat.
Dátum: 2014.07.14. 21:59:18
A szabályok szerint sajnos valóban, a kérdező, mivel Lethe-nek írta, nem a mitológiai folyóra gondolt (még ha ezt nem is tudta), hanem az alaszkai vízre, mert annak ez a helyes írásmódja.
Az meg, hogy valahol szerepel az Isteni színjátékban... A gimis szövegismereti dolgozatok rémképe dereng fel emlékeimben, amikoris olyan, a mű szempontjából igen lényeges kérdésekre kellett tudnunk válaszolni, mint pl. Hogy hívták Kis János kutyáját, illetve milyen színű volt a fal a leírás szerint.
mod. Biztosan a volt tanárom is mosolyogva tenne fel egy arra irányuló kérdést, hogy mi volt a neve a feledés folyójának, mondván ez végülis benne van a műben

Dátum: 2014.07.14. 18:46:48
"Nem kiván érdektelen, lexikális tudást, csak alsóközépszintű olvasottságot...."
Enyhítő körülmény lenne, ha ezt is alkoholos befolyásoltság alatt írtad volna.

Dátum: 2014.07.09. 20:59:49
Kedves Scott!
A magasan művelt emberek a lehelet szót nem írják lehelletnek.
Kérlek, használj gyakrabban...
Baráti üdvözlettel:
A magyar helyesírás
Ui.: Mielőtt minősíteni kezdesz másokat, nem árthat a tájékozódás. Nem pusztán a levegő hőmérséklete, hanem a páratartalom is számít.
Dátum: 2014.07.07. 20:51:41
Komolyan, szeretnélek megérteni, de fel nem foghatom, mi szükség volt a hozzászólásodra.
Hanspeter válasza korrekt volt, nem lekezelő, a benne foglalt infók is helyesek.
Stilisztikailag, helyesírását tekintve pedig fényévekkel a kommented előtt jár, és csak azért nem mondtam nagyobb egységet, mert túl fáradt vagyok hozzá, és nem jut eszembe semmi szemléletesebb.
Dátum: 2014.07.01. 18:26:47
3x7, holnap 10kor vége.
Dátum: 2014.07.01. 12:28:29
Mikor száműzték Napóleont Elba szigetére?
1800
1820
1814 *
1806
Ha már itt az előző oldalon egy példálózás elindult:
Tipikusan a "jó kérdés is lehetne" kategóriába tartozik, ha nem lennének ilyen közel egymáshoz a válaszlehetőségek, így viszont túlzás.
Dátum: 2014.07.01. 08:49:06
Hány időzónát használnak Oroszországban?
1
29
2
11 *
Magyar wiki: Oroszország 9 időzónát fed le.
Angol wiki: Russia spans nine time zones.
Mi ez a virtuális terjeszkedés már megint?
Melyik várost alapította I. Gusztáv svéd király 1550-ben?
Tallin
Malmö
Helsinki *
Stockholm
Ez lehet, hogy másnál nem üti meg az ingerküszöböt... I. Gusztávnál sem a magyar, sem az angol wiki oldalon nem is említik Helsinkit. Persze Helsinki szócikkében benne van, de tényleg végig kellene zongorázni mindet, hogy egy "egyszerű" kvízkérdésre válaszoljunk? Jó, Stockholmot kizárhatjuk, mert az pja ott halt meg, és annyira nem lehetett gonosz, hogy alapít egy várost, hogy
meghalassza az apját benne...
Dátum: 2014.06.23. 08:49:45
Hol van Jalta városa?
Ukrajnában. *
Kanadában.
Üzbegisztánban.
Egyiptomban.
Már Oroszországban.
Dátum: 2014.06.20. 19:45:07
A Gyűrük Urában ki a gondori trón, Isildur örököse?
Frodo
Faramir
Aragorn *
Boromir
Új kérdés, besorolásra vár. Rágugliztam, mit ad Isten, a kvízadatbázist dobja fel, ilyen opcióval:
A Gyűrűk Ura c. filmben az alábbiak közül ki a Gondori Trón jogos örököse?
Faramir
Boromir
Frodó
Aragorn
Szóval már szerepel, még a válaszlehetőségek is azonosak, legalább emiatt vegyétek ki...
ps. Aki beengedte, nem nézett rá az adatbázisban? - teszem fel a
költői kérdést.
Dátum: 2014.05.21. 06:29:55
Hány tagja van a Slipknot zenekarnak?
5
7
9 *
11
A Slipknot egy jelenleg hét taggal és egy koncerteken játszó taggal rendelkező amerikai metalegyüttes, az iowai Des Moines-ból. Valódi nevük mellett mindegyikük visel egy számot nullától nyolcig.
Én nem vagyok nagy matekos, de nekem ez még így is inkább a hét felé kanyarodik. Amúgy is érdektelen. Meg lehet, hogy 2008-ban még 9 volt, akkor meg elavult is. Azt mondtam már, hogy érdektelen?!
Dátum: 2014.05.18. 20:43:06
És a "meszire" az már neked smafu?
Ennyire még az anyukám sem elfogult velem szemben...

Dátum: 2014.05.18. 18:25:04
Ezt is megkaptam... meg ezt is:
Egy sör márka juthat eszedbe!Melyik az?
Kőbánya
Homkbánya
Aranybánya
Gyémántbánya
Egyéb hibái mellett a homokbánya és az említett gruppen miatt már be sem mertem másolni, annyira meszire visz...

Dátum: 2014.05.18. 16:08:25
Sajnos a legutóbbi 100 folk celsius koncert után (1992-ben, a kiskunmajsai művelődési házban) akkori főnököm, a Mókus csoport óvónénije nem engedte meg, hogy a szerzőnek feltegyem a "Mire gondolt a művész?" kérdést.
Emlékeim szerint sem tűnyomokat, sem gigantikus spanglikat nem láttam az együttes tagjain / -nál, így sosem fog kiderülni, hogy városi legendáról van-e szó a szöveget illetően, esetleg nekem van igazam...

Dátum: 2014.05.18. 14:52:03
Mondjuk én ezt a teóriát épp könnyűdroggal ismerem ("paff" mint utalás a cigi 'elpöfögtetésére' és a "bűvös" célzásként a marihuána enyhe tudatmódosító hatására); de nem mondanám, hogy az ilyen konteók bármilyen relevanciával bírnának a kérdés minőségének megítélésekor...