Felhasználónév: Jelszó:

Hozzászólások - Kajtar48

Oldal: 1234567891011
Dátum: 2011.02.21. 10:07:22
Melyik futballistát választották a Barcelona szurkolói minden idők legjobb Barcelona játékosának 1999-ben?
Johan Cruyff
Kubala László*
Ronaldo
Diego Maradona

Lexikális és spec.
Miért kell nekünk tudni részletesen a sporttörténelmet?
Dátum: 2011.02.20. 13:05:09
"Nézsonra járt, nyalkás brigyók" Kinek a verséből való az idézet?
Lewis Caroll: A Gruffacsór
William Shakespeare: CXII. Szonáta
Francois Villon: Ballada a senkifiáról
Ady Endre: Góg és Magóg fia vagyok

Jó kérdés!

A pő, ha engemély kimár -
De mindegegy, ha vildagár ...
(Karinthy F.: Fájdala)
Korábban gondoltam, felteszem kérdésnek, de gyorsan elvetettem, visszadobnátok ....
Tévedtem?
"Bal hüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg!" - hol jelent meg először?

Shakespeare: Macbeth - Szabó Lőrinc fordítása*
Hobo Blues Band: Vadászat
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Agatha Christie: Bal hüvelykem bizsereg

Ezt a kérdést 2x nem fogadták el. Először spec volt. Craslorg szerint: "Ha tudod kívülről az említett művet, akkor valóban nem spec. Ha csak kinéztél belőle egy idézetet, ami neked tetszi, akkor spec. Az, hogy egy mű kötelező olvasmány, nem egyenlő azzal, hogy minden idézetet ismerni kell belőle. A mű történetét, főbb szereplőit, esetlegesen egy-egy híres idézetet belől lehet, sőt kell ismerni, ez az idézet messze van tőle. Ideírhatok 100 különböző idézetet kötelező művekből, 98-ról nem fogja tudni senki, hogy melyikben szerepelt. .."
Igaza lenne, ha a válaszok közül csak egy hivatkozna az idézetre. Valószínűleg a HBB, Bradbury, vagy Agatha Christie sem tudta, hogy nem kell ismerni a Macbethből a leghíresebb idézetet.
Másképp feltéve (HBB helyett kiírtam az együttes nevét és nem rövidítettem a keresztneveket) már szerepelt az adatbázisban. Ki lopta el tőlem????
Shakespeare írta le először, és Szabó Lórinc fordította először magyarra. A másik három mű már a magyar fordítás után íródott eredeti nyelven is, a magyar fordításról nem beszélve.

Tényleg olyan rossz a kérdés, hogy senkinek nem kell?
Dátum: 2011.02.18. 10:48:13
Imádom a Biblia félreértelmezéseit:
Mi történt a Sínai-hegynél Mózessel a Biblia szerint?
a sziklából víz fakadt
égő csipkebokrot lelt
manna hullott alá
Jahve szövetségkötése a néppel*

Mózes II 3, Károli Bibliából
1. Mózes pedig őrzi vala az ő ipának, Jethrónak a Midián papjának juhait és hajtá a juhokat a pusztán túl és juta az Isten hegyéhez, Hórebhez
2. És megjelenik néki az Úr angyala tűznek lángjában egy csipkebokor közepéből, és látá, hogy ímé a csipkebokor ég vala; de a csipkebokor meg nem emésztetik vala.
3. S monda Mózes: Oda megyek, hogy lássam a nagy csudát, miért nem ég el a csipkebokor.
4. És látá az Úr, hogy (Mózes) oda méne megnézni ....
Tehát összesítve:
- A Sínai félsziget egyik hegycsúcsa a Hóreb - tehát nem a Sínai hegynél, hanem a Hórebnél
- A Hórebnél Mózes talált / lelt / látott egy égő csipkebokrot - ez a válasz a jó
- Később az Úr megbízta / rábeszélte Mózest, hogy vezesse ki a népét Egyiptomból
- Az Úr nem kötött szövetséget Mózessel, hiszen az már hamarabb megköttetett!
Mózes I, 9.
8. És szóla az Isten Noénak és vele az ő fiainak, mondván:
9. Én pedig ímé szövetséget szerzek ti veletek és a ti magvaitokkal ti utánnatok.
10. És minden élő állattal, mely veletek van: .... stb. 17-ig.
A kérdésben van egy tárgyi tévedés, a válaszokból pedig egy helyes, az égő csipkebokor.
A többi stimmel
Javítani
Dátum: 2011.02.18. 08:01:54
Az ultrahandkezelést főleg melyik betegségben alkalmazzák?
Szívbetegségek
Rheumás betegségek
Hasmenés
Eszméletlenség

...hang..., és a válaszokban a szókezdet kisbetű
Dátum: 2011.02.18. 07:18:46
Továbbá H. G. Wells is irt egy ilyen vímű novellát, ahol a főszereplőnek sikerült megoldani a fizikai láthatatlanság problémáját.
Azaz nincs hibás válasz.
Törölni
Dátum: 2011.02.17. 17:26:43
Fejlődök!
"A kérdésre megadott válaszaid nem voltak egyértelműek ill. rosszak voltak."
Így igaz! 3 rossz, hibás válasz volt, egy volt helyes. Az admin is jól látta!
Dátum: 2011.02.17. 07:51:59
Az Éden kert mely fájáról nem volt szabad ennie Ádámnak és Évának?

A kert összes fájáról
A kert közepének fájáról *
A jó és a gonosz tudásának fájáról **
Az élet fájárol ***

Egybe írandó; hosszú ó
Továbbá:
2. És monda az asszony a kígyónak: A kert fáinak gyümölcséből ehetünk;
3. De annak a fának a gyümölcséből, mely a kertnek közepette van *, azt mondá az Isten: aból ne egyetek, azt meg se illessétek, hogy meg ne haljatok. ***
4. És monda a kígyó az asszonynak: Bizony nem haltok meg.
5: Hanem tudja az Isten, hogy a mely napon ejéndetek abból, megnyilatkoznak a ti szemeitek, és olyanok lésztek mint az Isten: jónak és rossznak tudói. **
(Károli Biblia, Móz.I.2.3.)
Ebből következik, hogy legalább két jó válasz van, sőt talán három; a csillagozás szerint. Kell nekem tudni a teológiát, hogy hol és mikor magyarázzák félre? Mert a kert közepén álló fa lehet az Élet fája, A jó és a gonosz tudásának fája - ezt nem írja a Biblia, csak azt, hogy a kert közepén áll.
Ezért aztán végül csak egy jó válasz marad: a(z egy) * -os.
Dátum: 2011.02.15. 13:42:32
Idézet: Teking - 2011.02.15. 11:38:53

tehát ha neked nem tetszik, amt én írok, akkor nem mész bele, hogy miért jó vagy rossz a kérdés...
.

Egy kicsit belemegyek: az újságok által adott horoszkóp feléből-harmadából passzol és ezért sokan azt hiszik, hogy ennyi az egész. Az általános horoszkóp-újság-tudománya valóban áltudomány, vagy annak tűnik.
Pedig nem az, mert az asztrológiának elég nagy leíró tudománya van, ami több ezer év megfigyelésének, gyűjtésének és összesítésének eredménye. Pl. az, hogy a Nap az Oroszlánban van, nem jelenti azt feltétlenül, hogy az illető nagyvonalú és rokonszenves, hanem lehet erőszakos és gőgös is. Na ez az, amit az újságok nem írnak le.
Azt mindenki tudja, melyik évben, hónapban és napon született. Ez meghatározza a jellemet - elég bonyolult, legalább olyan, mint a meridiánok, bioaktív pontok és az öt elem tana, ha nem bonyolultabb. Ezt tovább finomítva, ha tudod a születésed óráját és percét is, akkor azt is meg lehet határozni, hogy ezt a nagyvonalúságot v. erőszakosságot az üzleti életben, vagy a családjával kapcsolatban, magába fojtva, vagy netán a társaival szemben alkalmazza-e. Ez az óra és perc határozza meg a felkelő pontot, az Ascendenst, ami meghatározza az u.n házakat és azt, hogy mi az indítékod ebben az életben..
Az újságok nem tudják és nem adhatják meg a heti horoszkópot úgy, hogy meghatározzák (a személyi) Ascendenst is, bár van rá kísérlet.
Ezért aztán a társasági rovatok leírása jó, ha 50%-os. Viszont mindenki talál magának egy-két magára illő tulajdonságot és az milyen jó játék!
Dátum: 2011.02.15. 13:12:34
Köszönöm, tudomásul vettem.
Ezzel és mással kapcsolatban tudsz ajánlani nekem egy leírást arról, miképpen működik ez a játék?
Gondolok pl. arra, hogy mik a szabályai a Kiínzókamrának. Van egy nagyvonalú leírás erról a Kínzókamra épület leírásában, de az nem tér ki arra, hogy mennyi haszna van a győztesnek, vagy mit jelent a "a nap végéig" kifejezés: este 10 óra, éjfél, munkanap, teljes nap?
Vagy pl. mik a kvíz szabályai? Mi van akkor, ha nem értékelek, van-e valami retorziója? Melyik kérdés maradhat-e benn és milyen kritériumok alapján? Olvastam valahol, hogy van egy 25%-os szabály. Él ez? S ha él, miért nem működik? (Van egy elfogadott kérdésem 18,48%-n áll 1 hónapja) Vagy működik, de még nem kapta meg x játékos?
Meg ilyenek. Ha adsz erre egy linket, akkor (én személy szerint) nem foglak zavarni ezzekkel, inkább elolvasom.
Dátum: 2011.02.15. 12:59:28
A tolerancia arra vonatkozik, hogy vannak olyan kérdések, kérdés csoportok, amik olyanoknak is fontos, ami másoknak nem.
Azzal semmit meg nem oldunk, hogy csúnyán beszélünk. Én is tudok, csak nem akarok .... Mehetek az autópályán a kocsimmal 160-t is, mert bírja, de nem akarok, mert 130-ra maximálták a sebességet.
Halvány megközelítésem sincs arra, hogy mi a Legends of the Seeker, de engem nem is érdekel. Miért nincs magyar fordítása? Talán egy internetes játék? Sci-fi sorozat? Szappanopera? Akármi lehet. Azonban vannak játékostársaink, akiknek ez van gondolkodása központjában, neki fontos. Én ezt fogadom el, hogy neki fontos. Azt is elfogadom, hogy te a válaszok megfogalmazásaiba akadtál bele. Mert az, hogy neki fontos, az még nem jelenti azt, hogy igénytelen is legyen. Én pedig az igénytelenségét azért nem kommentáltam, mert te már megtetted.
Dátum: 2011.02.15. 11:30:44
A Legends of the Seeker: itt sem az a kérdésem hogy miért került bele, hanem a "qvára" szó a commentedben. Csak egy példa volt arra, hogy engem nem érdekel, de lehet, hogy másokat igen.

Az asztrológia: ugyan az, mint előbb. Másokat érdekel (és engem is). Mivel téged nem érdekel és zavar, ezért nem megyek bele, hogy miért jó, vagy rossz a kérdés.

A II. vh. -s kérdés: a csata helyszínén annyi a vas, hogy megérné kibányászni. Azóta ott rohad a földben a pár tíz-, vagy százezer csontvázzal együtt. Függetlenül a mi érdeklődési körünktől.
Dátum: 2011.02.15. 11:22:23
Nem érted ....
Nem azon lamentáltam, hogy miért dobták vissza, hanem azon, hogy volt egy visszadobott kérdésem, ami a statisztikai összesítésben mégsem szerepel. Program hiba? Vagy valami más?
Dátum: 2011.02.15. 11:19:37
Da a víz még mindig lefelé folyik.
Dátum: 2011.02.15. 10:53:23
Idézet: Mortu - 2011.02.15. 10:33:59
Hány tenger vízgyűjtő területe található Szerbiában (Koszovóval együtt)?

Ezt honnan lehet tudni?

Logika: Szerbia egyik felén a Duna van, a másikon az Adriai tenger. A Duna a Fekete tengerbe ömlik.
A válasz: 2 (kettő)
Dátum: 2011.02.15. 10:50:47
Töröltem.
Dátum: 2011.02.15. 05:48:49
Mi a 4. dimenzió ha az első három a tér?
természet
tér
idő
nincs ilyen

A "ha" elé vesszőt kellene tenni.
Ha a kérdésben szerepel a "tér" meghatározása, mit keres ugyanez a szó a válaszok közt? A diszlexiánkra kérdez rá?
Tagadás a válaszok közt.
Törölni.
Dátum: 2011.02.15. 05:29:49
Idézet: Teking - 2011.02.14. 09:11:50
Hol zajlott a 2. világháboró legnagyobb tankcsatája?
....
sztem illik tudni, de elég spec.

Mi lehet az a Legends of the Seeker?
.....
na ez viszont qrára spec! és érdektelen, és magyartalan, és pongyola!!!

2005-ben, autóbalesetben elhunyt kiváló, válogatott kézilabdázó hölgy. Ki volt ő?
.....
elnézést minden sportrajongótól (én szégyenem) de ez is qrvára spec. azt sem tudtam, hogy mind kézilabdázó, utánna meg még küön szopás volt rákeresni, melyik halt meg...

Az asztrológiában az alábbi négy pont közül melyik a legfontosabb?
.....
na és specek közül ez veri ki a biztosítékot! faxom sem tudja, hogy juthat át egy ilyen áltudomány legbiszbaszabb részletére rákérdező baromság!!!!!

Világos! Ami nem a te érdeklődési köröd, az spec. Azért, mert engem spec. nem érdekel a szappanoperák minden szereplője, azért még másokat nagyon is. Tessék egy kicsit toleránsabb lenni!
Az asztrológiához: nem érdekel a csúnyább szókincsed bemutatása. Vitatkozhatnánk arról, hogy áltudomány-e, vagy sem. Sokakat érdekel, lásd több újság Horoszkóp rovatát. Továbbá eme áltudománynak nem a legkisebb, hanem az egyik legfontosabb részletére kérdez rá - tovább nem ragozom, nem érdemes.
Dátum: 2011.02.12. 14:12:37
Idézet: Drachus - 2011.02.12. 13:20:13
Idézet: Kajtar48 - 2011.02.11. 12:49:12
Tehát a negyedik válasz inkább így lenne jó: "a pápa", esetleg "a pápák" vagy "a katolikus egyház feje, a mindenkori pápa". Az utóbbi már tautológia.

Pápák?XD Ne röhögtess, pedig olyan okos válasznak tűnik. De vicc lett a vége: "Két pápa beszélget..."

Bután fogalmaztam: "a mindenkori pápa" lett volna a helyes, hiszen: a keresztes háborúk - sorszámozva 8 + 1 a gyermekek keresztes hadjárata (1212) + az apróbbak, kb. 500 - a katolikus egyház és a pápa által szentesített, a keresztes lovagok részvételével folytatott nagyarányú hadjáratok voltak a 11–13. században.*
Később II. János Pál pápa 2000-ben bocsánatot kért a keresztes háborúk során elkövetett borzalmakért.
Azaz több pápa volt, aki szentesítette a hadjáratokat.
A vicc, ami talán nem is vicc: voltak pápák és voltak velük egyidőben ellenpápák. Pl. IV. keresztes hadjárat, vagy latin háború (1202–1204) - szentesítette III. Ince pápa (1179- ), aki a Magyar Katolikus Lexikon szerint ellenpápa volt, azaz "a törvényes pápával szemben törvénytelenül és érvénytelenül választott és esetleg "uralkodó" egyházfő a katolikus Egyházban."

*wikipediából másolva

(Nem vagyok történész, de adatokat összeszedni kénytelen voltam megtanulni.)
Dátum: 2011.02.12. 13:47:54
Ki NEM tartozik a keresztény hit szerint a szent háromságba?
Az Atya
Az Antikrisztus
A Fiú
A Szentlélek

Egybe írjuk: Szentháromság.
Ez a kérdés meg szerintem butaság. Ha a válaszok úgy szólnának, hogy
Atya, Fiú, Szentlélek
Atya, Jézus, Krisztus
stb.,
akkor még elfogadható lenne. Számomra.
Törölni.
Oldal: 1234567891011