Felhasználónév: Jelszó:
Oldal: 12
Szerző
Topic neve: Az orosz-ukrán gázvita
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3625 hozzászólás
Profil megtekintése
Az orosz-ukrán gázvita
1. hozzászólás - 2009.01.07. 15:59:59
Nem jön földgáz nemhogy Magyaroszágra, de Európába sem Oroszország felől. Ez első ránézésre egy "üzleti vita" Oroszország és Ukrajna között, amely már évek óta húzódik. Az orosz gáz Ukrajnán megy keresztül, az ukránok ezért cserébe tranzitdíjat és kedvezményes földgázt kapnak. A gáz egy része az oroszok szerint azonban szőrén-szálán eltűnik az ukrán szakaszon, ráadásul az ukránok a számlát késve fizetik, késedelmi kamatról pedig hallani sem akarnak. Az oroszok most bekeményítettek, és a kedvezményes árat (170 dollár) közel 50%-kal, 250 dollárra akarják emelni. Az ukránok ezt sokallták, szó szót követettek, az oroszok nem adtak gázt az ukránoknak, erre az ukránok nem küldték tovább a gázt Európába.
Igazándiból rálegyinthetnénk a dologra, hogy úgyis megoldják, addig meg kitart a gázkészlet, de vegyük észre, hogy ez egy ismétlődő, egyre súlyosabb konfilktus, amelyben egyik fél sem akar engedni. Az oroszok gázszállítása ki van szolgáltatva az ukránoknak, akik ezt ki is használják. Mondjuk megértem, hogy a nyersanyagárak drasztikus esése mellett felvonják a szemöldöküket, ha a földgáz árát hirtelen másfélszeresére akarják emelni az oroszok: még akkor is, ha ez továbbra is csak fele lesz a normál árnak. De az oroszokat is megértem, hogy idegesíti őket, hogy a kedvezményes ár és a tranzitdíjból eredő bevétel mellett még "eltünetedezik" pár millió köbméter a vezetékből. Az egész persze a pénzről szól, reméljük, hogy megegyeznek: aki jobb pozícióban van, annak javulnak a feltételei. A gázt Ukrajna drágábban fogja kapni (de valószínűleg nem 50%-kal), és az oroszok biztosítékot akarnak majd, hogy több gáz ne tűnjön el.
De valójában az egész azért több lehet sima üzleti vitánál. A szovjet utódállamok közül nem egy tüske Oroszország oldalában, és nem biztos, hogy Ukrajna jól teszi, ha az éhes oroszlánt hecceli. Bizonyára emlékeztek még a fél Ukrajnát megbénító szervezett hackertámadásra, amiért az oroszokat hibáztatták, de nem találtak bizonyítékot. Mindenesetre én elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben ez a konfliktus még rosszabbra fordul, még katonai konfilktust sem tartok lehetetlennek. Aki úgy gondolja, hogy Európában ilyesmi manapság nem fordulhat elő, nézzen csak egy kicsit délre. Mindenesetre, a gázválság legrosszabb forgatókönyve nem az, hogy nem jut az országnak elég gáz néhány napig...
Pontszám: 6.22
népszerűtlenSir NyFérfi
Végzetúr mester
846 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
2. hozzászólás - 2009.01.07. 18:08:46
Mindenesetre, a gázválság legrosszabb forgatókönyve nem az, hogy nem jut az országnak elég gáz néhány napig...

akkor mi?
A békéért háborúzni olyan, mint a szüzességért szeretkezni!
Pontszám: 5
népszerűMortimerFérfi
Végzetúr mester
4247 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
3. hozzászólás - 2009.01.07. 18:31:06
Ez egy az olaj és gázárat mesterségesen feltornászó álvita, ahogy az izraeli háború is. Az Irán által pénzelt Hamasz és az oroszok direkt provokálnak, ez a világpiacon pánikot okoz, visszaemelkedik az ár a 100 dolláros szint fölé, majd megoldódik a helyzet. (A gáz az olaj árához van kötve a hosszútávú szerződésekben.)
Az egészséged érje el a szinted kétszeresét!

Minden információ a Végzetúrról! Küldetések szakértelmek felsorolása, és még LE-t is kapsz, ha használod!http://vegzetur.wikidot.com/
Pontszám: 7
kedvelt tagArchandFérfi
Végzetúr tanonc
17 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
4. hozzászólás - 2009.01.07. 21:47:28
De jó nekünk, minden összejön:) Dollárválság, ami kihat az összes többi valutára, asszem a Bretton Woods-i megállapodás semlegesítése miatt (jól mondom?) aztán két háború a közel-keleten, gyűlölködés két közeli nagy ország közt, meg a magyarok és szomszédjuk, a szlovákok közt, ráadásul "szarban vagyunk", sztrájkok, életképtelen kormány és tökhülye ellenzék (ezt nem én mondtam, nekem így tanították, hogy ez a külföldi szakvélemény). Mindent összevetve, nem túl rózsás a helyzet...
Pontszám: 6
fórumozóLittlePetNő
Végzetúr tanonc
19 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
5. hozzászólás - 2009.01.07. 22:17:22
Még ma paplan akció van a tescoban. Aki nem akar megfagyni, menjen és vegyen! egyébiránt a valódi veszély tényleg nem annyi, hogy pár napig nem lesz se meleg vizünk, se fűtésünk, hanem inkább az, hogyha ezek egymásnak mennek, akkor abból bizony háború lehet. És mindkét országnál atom van - tehát kakaskodásuk vége akár komoly is lehet. Persze én szeretem a meleg lakást, a forró fürdőt reggelenként, és nem akarok eltekinteni a jó kis meleg vackomtól, ami ilyen csikorgó hidegben gáz nélkül nehezen megy ...

Néhány éve erőszakosan mindenütt bevezettették a gázt - falvakban a jól fűtő cserépkályhákat lebontatták a néppel. Most mindenki ezt sírja vissza, mert abban bizony elégett a sok jó kis karácsonyfa, amit most az utak mellé dobtunk ki. Meglehet, majd ott állunk az út szélén, és melegszünk a leharcolt karácsonyfák tüzénél...
Pontszám: 5.67
népszerűMortimerFérfi
Végzetúr mester
4247 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
6. hozzászólás - 2009.01.07. 22:59:51 (Válasz LittlePet #5 hozzászólására.)
Az ukránoknál nincs atom, még a 90-es évek elején átadták a teljes készletet az oroszoknak, jó sok nyugati támogatásért cserébe. Ha lenne, jóval keményebben lépnének fel, és nagyobb biztonságban éreznék magukat a krími vitás helyzet miatt is.
Az egészséged érje el a szinted kétszeresét!

Minden információ a Végzetúrról! Küldetések szakértelmek felsorolása, és még LE-t is kapsz, ha használod!http://vegzetur.wikidot.com/
Pontszám: 8.17
népszerűMaciFérfi
Végzetúr mester
1379 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
7. hozzászólás - 2009.01.07. 23:28:48
Annyi előnye viszont van, hogy nem kell szombaton dolgozni
Pontszám: 6.56
kedvelt tagcsati777Férfi
Végzetúr mester
830 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
8. hozzászólás - 2009.01.08. 15:40:57 (Válasz Maci #7 hozzászólására.)
Neked talán nem. Én eladó vagyok egy hipermarketben, és mi akkor is nyitva vagyunk szombat- vasárnap, ha beüt a zombiinvázió, ha atomot dobnak a városra, vagy ha egy aszteroida tart a Föld felé, hogy elpusztítson minden életet.
Pontszám: 4.71
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
9. hozzászólás - 2009.01.08. 15:56:04 (Válasz LittlePet #5 hozzászólására.)
Erről az erőszakos gázbevezetésről hol hallottál? Nekem és a családom, rokonságom figyelmét valahogy elkerülte az erőszak. :think: Sőt, én arra emlékszem, hogy hogy irigykedtek egymásra a különböző faluk lakói, hogy nálatok már van gáz, nálunk még nics és fát kell venni, vágni, rakni a kályhát. :think:
Egyébként természetesen lehet álvita, ahogy lehet minden egy óriási összeesküvés része, ami a pénzesek érdekeit védi, de ha a csupasz tényeket nézzük, akkor kiderül, hogy miért jobb a demokrácia diktatúránál, a szabadverseny a monopóliumnál.
Egyébként meg úgyis megszívjuk.

szerk.: Egyébként meg van épp elég szakma, ahol nincs szombat-vasárnap-ünnepnap.
A hozzászólást Shiako módosította 2009.01.08. 15:56:33-kor
Üdv:
Gabi
Pontszám: 5.40
kedvelt tagcsati777Férfi
Végzetúr mester
830 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
10. hozzászólás - 2009.01.08. 16:28:36 (Válasz Shiako #9 hozzászólására.)
A kényszer-gázbevezetésről én sem hallottam, de az olajkályhás balhékra még emlékszem. Hogy egy avatottabb személyt, Hofi Gézát idézzem:

"Na, ugye a szénbányáink egy része terv szerint kiapadt. Terv szerint, persze... Ne viccelj, nálunk terv szerint semmi sem történik! Erre az ország összes lyukát telerakták olajkályhával. Ez a rohadék olajkályha mit eszik? Olajat a nyüves, jól mondod! Agáca fába bele se kóstol! Na, ezt odafent nem tudták, hogy az agáca fát nem eszi az olajkályha. Mit csináltak? Kitalálták, hogy holnaptól megint szénnel kell fűteni! Most honnan lett megint szén? Valamelyik okos elégette a falábát?"
Pontszám: 4.80
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3625 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
11. hozzászólás - 2009.01.08. 17:13:20
Nem hiszem, hogy az egész mögött hátsó szándékok rejlenének. Az ukránok igyekeznek elmenni, ameddig lehet, mert tudják, hogy az oroszok nem zárhatják el hosszú időre a vezetéket az európai nyomás miatt. Mondjuk azért lehet, hogy az oroszok tartani fognak előtte egy hadgyakorlatot a határ mellett.
Az egész eléggé kifacsart helyzet, mert a gáz nem olyan dolog, hogy akkor kamionra rakják és legfeljebb más úton mennek, és Ukrajna se kaphat máshonnét, tehát nem mondhatja azt, ha drágán adjátok, veszek mástól. Tehát piaci alapon elég nehéz tárgyalni, ezért nehéz a konfliktus megoldása, mindenképp be fog játszani néhány nyilt vagy burkolt fenyegetés, és egyéb érdekeltségek kapcsolása az alkuba.
Emlékszem, amikor az irodát béreltük, úgy állapodtunk meg, hogy a bérleti dijat a nyugatnémet márka mozgása alapján emeljük, mert a tulajnak igy volt jó. Igenám, csakhogy a márka árfolyama utána évekig meg se moccant. Sőt, aztán meg is szünt. Akkor a tulaj azt mondta, piaci ár, és megduplázta a bérleti dijat. Nagyon szivtuk a fogunkat, de baromira nem volt kedvünk költözni, sok macera meg minden, és ő megigérte, hogy "most hosszú ideig nem fog árat emelni". Két év múlva előállt egy újabb 20%-kos emeléssel (amikor az ingatlanárak már meredek zuhanásba kezdtek). Nem hiszem, hogy elfelejtette az igéretét, csak úgy gondolta, hogy úgyse költözünk el, ezért megteheti. Hát elköltöztünk. Szívás volt, de az a bérleti dij már tarthatatlan volt, utána szerintem féláron se talált bérlőt.
Az ukránok is igy járhatnak, mint a főbérlőnk. Ha az oroszok megelégelik a huzavonát, épitenek egy új vezetéket, amivel kikerülik Ukrajnát, utána nem tudom ki ad nekik földgázt vagy milyen áron. Nagy szivás lenne az oroszoknak, és sok pénzbe kerülne, de van egy határ, ahol ezt muszáj meglépni.
Pontszám: 8.10
népszerűMortimerFérfi
Végzetúr mester
4247 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
12. hozzászólás - 2009.01.08. 17:26:03 (Válasz Miklós #11 hozzászólására.)
"A szakember határozottan állítja, hogy az egyre terebélyesedő gázválságot az oroszok szítják, ők a kezdeményező fél, és az csak ürügy, hogy az ukránok esetleg megcsapolták az Európába szánt orosz gázexportot. Korábban soha nem akadályozta meg Ukrajna az európai célállomású orosz gáz továbbítását, és december utolsó napjaiban az ország rendezte a Gazprommal szemben felgyülemlett adósságának döntő részét – amit egyébként az orosz vállalat is elismert."

http://index.hu/gazdasag/magyar/gzvlsg090107/
Az egészséged érje el a szinted kétszeresét!

Minden információ a Végzetúrról! Küldetések szakértelmek felsorolása, és még LE-t is kapsz, ha használod!http://vegzetur.wikidot.com/
Pontszám: 2.86
népszerűDarkshadeFérfi
Végzetúr mester
563 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
13. hozzászólás - 2009.01.09. 09:28:22
Sehol az ígért Nabucco és sehol Déli Hullám, de ez a válság Európát /beleértve Oroszországot is/ arra fogja ösztönözni ,hogy minél előbb megépítse ezeket, a gáz és kőolaj vezetékeket.Megértem én, a kormány a Vajdaságban élő magyarokat segíteni akarja és ad el Szerbiának (aki nem tárolt, lehet bár nem emlékszem pontosan, de a Délszláv-háború során az amcsik mintha tározóikat bombázták volna, de lehet, hogy azok csak kőolajfinomítóik voltak) , de ha elhúzódik a válság az ország lakosainak honnan lesz? Meg fog emelkedni a gáz ára. Föld lakossága már úgyis az unokái tartalékait használja nemcsak Földgáz hanem Ivóvíz, Olaj, Szén, Tiszta levegő tekintetében is. Lehet háború a vége? Nem hiszem, igaz Oroszország már nem az-a félszeg, identitását kereső állam, mint Jelcin idejében. Egy Grúziát még elnézett a világ, de Ukrajna jelentősebb ország, ne feledjük az USA-ban is rengeteg ukrán él. Oroszország a Krim-félsziget hovatartozása révén sem lépett fel katonai erővel, Ukrajna ugyanis jelentős gabonával, stb. látja el máig, Oroszország sarkalatos pontja ugyanis az éghajlata. Próbáljon meg valaki szabad földön paradicsomot, kukoricát termeszteni Moszkva környékén.
Vedd észre, figyeld meg végül csapj le rá. Laurie- Kubla kánság tagja.

Nem Garfield az egyetlen akinek Arachnofóbiája van.
Pontszám: 5.63
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
14. hozzászólás - 2009.01.09. 12:47:47
Szvsz Oroszország sokkal inkább siet kína felé, főleg hogy EU meg függetlenedni akar tőle. :idea:
Üdv:
Gabi
Pontszám: 3.60
kedvelt tagbaldrickFérfi
Végzetúr poronty
4 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
15. hozzászólás - 2009.01.09. 13:01:38
Aki monopol helyzetben van, az diktál. Sajnos mindig erőből. Észre kéne venni, hogy ennek a nyüves bolygónak a határait elértük, egmástól függünk/függenek az országok, tehát nem biztos hogy ez kifizetődő globálisan, közvetve meg visszahat ránk.
Azért itt két "maffiaország"-ról van szó (ez erős, de a korrupció stb. az egekben van arrafelé), szóval ez megint csak kevesek érdekeit szolgálja mindkét országban...De mindkét fél véleménye igaz lehet, csak szomorú hogy 21. században nem objektíven dönteni ebben sem. Oroszország mindig is európai akart lenni, Ukrajna meg hát, egy híján húsz. Így én nem hiszem hogy sikerülhet is bármikor.
Sajnos nem látom, hogy az EU nagyon megvédné az újonc, kis keleti tagjait, akik nagy hendikeppel és ráadásul a legnagyobb függésben tengenek sok tekintetben. Hábrút viszot senki sem engedhet meg magának, max. üres fenyegetéseket és ezt mindenki jól tudja remélem.
Konklúzió: mi biztos megszívjuk, mert nincs mögöttünk támogató, lobbiképessége nulla ennek az országnak már jó ideje.
Pontszám: 4.17
népszerűShiakoFérfi
Végzetúr mester
388 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
16. hozzászólás - 2009.01.10. 14:25:58
Mondjuk magyar állampolgárként nem nagyon maffiáznék és korrupcióznék le egyetlen más országot sem.
Üdv:
Gabi
Pontszám: 6.44
kedvelt tagmastervFérfi
Végzetúr mester
687 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
17. hozzászólás - 2009.01.11. 00:11:48 (Válasz baldrick #15 hozzászólására.)
Az uniónak nem érdeke megvédeni sem minket,sem más keleti részét a "szövetségének".Mondhatni tesznek rá,mi van itt,legalább méginkább rájuk lesz utalva az a pár szerencsétlen ország... De ez egy másik topik témája... (EU)
A "Pokrócozás Királya" személyesen!
(A név márkavédett, köszönet érte Ösvényjárónak)
Pontszám: 3.17
irritálóAgyasFérfi
Végzetúr poronty
9 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
18. hozzászólás - 2009.01.11. 11:05:18 (Válasz Shiako #16 hozzászólására.)
.
A hozzászólást Agyas módosította 2009.01.11. 11:05:43-kor
Pontszám: 3.17
fórumozóantilopFérfi
Végzetúr tehetség
169 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
19. hozzászólás - 2009.01.11. 11:45:46
vagy itt a vége és fogyóban az orosz gáz és ezért játszik
V1-antilop
Pontszám: 3.60
népszerűtlenSir NyFérfi
Végzetúr mester
846 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Az orosz-ukrán gázvita
20. hozzászólás - 2009.01.11. 13:48:14 (Válasz antilop #19 hozzászólására.)
Idézet: antilop - 2009.01.11. 11:45:46
vagy itt a vége és fogyóban az orosz gáz és ezért játszik

ezt azért nehezen hiszem. főleg, mert Oroszországnak sem érdeke, hogy az emberkék meghaljanak. ha fogyóban lesz a gáz, akkor jó hamar szólnak, hogy építhessünk egy másik vezetéket.
A békéért háborúzni olyan, mint a szüzességért szeretkezni!
Pontszám: 5.80
Oldal: 12
HKK - Zén minikiegészítő: Zén Legendái: A sötétség gyermekeiAz Idő Kereke tovább forog! Megjelent a befejező trilógia utolsó része!