Felhasználónév: Jelszó:
Oldal: 123
Szerző
Topic neve: Görög válság, görög államcsőd
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3604 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
21. hozzászólás - 2010.06.07. 13:00:34
Azt mondják, az okosságokat mondó politikusaink vagy shortoltak, vagy csak szimplán hülyék. Az eddigiek alapján én azt mondom, csak szimplán hülyék. De ez már a választások előtti kijelentéseikből is látszott... Nem tudom, mennyire nyugtatja meg ez a devizahiteleseket, meg az importőröket, meg azokat, akiknek részvényei vannak, meg összességében, mindenkit, de a helyzet az, hogy fundemanetális alapokat nélkülöző kijelentésekkel legfeljebb "megrángatni" lehet a pénzpiacot, de hosszútávú változást ez nem fog okozni. Ha tényleg csőd lesz, az nem azért lesz, amit mondanak, hanem amit tesznek (értsd fenntartják az "elefánt a porcelánboltban" üzemmódot). Jó esély van tehát, hogy a piac hamarosan megnyugszik és aki bevásárol most részvényekből az igen jól jár. Mondjuk én akkor hinném el, hogy a Fidesz képes a saját hibáit korrigálni és a helyes útra térni, ha lemondatná a felelősöket (az, hogy több százmilliárdos kárt okoztak az országnak, elég indok lenne). Amíg ez nem történik meg, nincs garancia, hogy a makacsságuk nem okoz még több galibát.
Pontszám: 7.08
fórumozóSolinaFérfi
Végzetúr mester
533 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
22. hozzászólás - 2010.06.07. 13:46:27 (Válasz Miklós #21 hozzászólására.)
Oooo.. Kosat max. akkor tuntetnek el, ha Viktor veszelyesnek erezne a hatalmara nezve.. Szijjarto meg belso bizalmi ember.. Par, a kemenyen kiszallt szazmilliardocska aligha ingatja meg a helyet..
Pontszám: 7.87
népszerűBlackjackFérfi
Végzetúr mester
365 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
23. hozzászólás - 2010.06.10. 14:57:14
Izé, ezért is szomorú az ami nálunk megy..A Görögök csődbe mentek, DE! a nép legalább jól élt hosszabb ideig, s a megszorításaik után is jobban fognak élni, mint mi. Mo hasonló helyzetben van, de a nép soha nem élt jól, s lassan nincs mit megszorítani.
Zoidberg - v1
Pontszám: 8.06
kedvelt tagFinarfinFérfi
Végzetúr
58 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
24. hozzászólás - 2010.06.20. 20:54:20
Az a baj ezzel a témával, hogy könnyen átvált politikai célzatúvá. Ezt a témát én fel se dobtam volna. Az interneten mindent lehet, de a legrosszabb ha politizálni kezdenek az emberek, pártok és irányzatok megnevezésével, bírálatával.
v1, Finarfin,
Csak annyit tudok, hogy az élet rövid. Nem szabad túl sokszor megvonni magunktól az élet dekadens örömeit.
Pontszám: 8.08
fórumozóBequineFérfi
Végzetúr poronty
2 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
25. hozzászólás - 2010.06.22. 10:20:56 (Válasz Miklós #1 hozzászólására.)
Sziasztok.
Részben elfogadom, és részben nem amit írsz. Mert hol normális az, hogy a közpénzeket pályázatok útján magán, haver és saját zsebekbe juttatják? Ez Mátyás idején is lopásnak minősült, és kevesebbért már felakasztották az embert! Kérdem én, ha magát a válságkezelés szükségességét elismerem, akkor ok és okozat összefüggés után kutatva arra is rá kell jöjjek, hogy miért volt maga a válság egyáltalán? Azért mert az ország hitel mutatói az elmúlt 20 éveben csak emelkedtek! Ez jelenti alternatívan egyben az eladósodottság mutató arányszámát is! Rendbe kellett volna már tenni az országot a rendszer váltáskor is ugyebár! Csakhogy ez elmaradt! Sőt. Ezért pedig az egész eddigi magyarországi politikai elit a felelős EZ NEM KÉTSÉGES! Mindegyik!
Végszóként pedig szerintem a Görögök csak saját vezetőiknek köszönhetik mindazt amiben vannak épp úgy, ahogy mi Magyarok is. Üdv: Bequine
Blog és Web: http://atechnikacsodai.blogspot.com ; http://www.festekszer.hu
Pontszám: 6.67
irritálóRocketoFérfi
Végzetúr tanonc
35 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
26. hozzászólás - 2010.08.03. 00:48:56
Mondjuk szerintem van egy apró különbség a görög és a magyar helyzet között.

"havi 500e Ft-nak megfelelő jövedelemig egyáltalán nem kell adózni, van 13. és 14. havi nyugdíj és közalkalmazotti bér is, 53 év a nyugdíjkorhatár - azt gondoljuk, hogy na ez maga a paradicsom."

Arról ne feledkezzünk meg hogy Magyarországon az emberek szarul éltek, nyomorogtak(legalábbis a többség) és úgy ment majdnem csődbe az ország.Ez nagyon-nagy különbség.
Általános húzás kelet európában hogy a vezetők azt mondják hogy most azzal foglalkozzunk ami van, ne azzal ami volt.Ugye annyiban igazuk is van hogy a kialakult problémát meg kell oldani, igenám csak az emberek nem fognak dolgozni annak aki kirabolta őket.Előbb zárják börtönbe őket, úgy ahogy azokat is megbüntették akik tüntettek a kirablóik ellen.teljesen mindegy milyen arányban ülnek ugyanazok az emberek a parlamentben, mindnek van stiklije, ezért aztán nem fogják egymást feldobni, néha beficcentenek egy ilyen 2millás önkormányzati lefizetéses ügyet, aztán azon lovagolnak hónapokig.Közben a milliárdokról szó nem esik.
Én személy szerint azt mondom a megszorításos intézkedéseikre hogy nem számít, mert amit befizetünk az is el lesz lopva.Ezért nem akarnak fizetni az emberek.és az ördögi kör be is zárult. Lehet egy államcsőddel jobban járnánk(vagy az unokáink legalábbis)mert ez a óvatos izébizélés nem ér semmit, csak azt a keveset is elveszi az emberektől amijük van,de nem segít a problémákon.Legértelmesebb ötlet még a szakértői kormány volt, de az még nálunk nyugatibb országokban se szokott működni túl jól.Nagyapám azt mondta hogy neki egész életében azt mondták hogy most kell összehúzni a nadrágszíjat, majd jobb lesz, Nem rég halt meg, azt mondta nem lett jobb.Erről ennyit.
Pontszám: 7.00
kedvencVemhes GuppiFérfi
Végzetúr tanonc
16 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
27. hozzászólás - 2010.09.26. 00:03:02
Várjuk Miklós comingout-ját, hogy olvas HVG-t, és revideálja a nézeteit a görög államadósságról.
v1: Vemhes Guppi
v2: Reinkarnáció (Kombinátfogó)
Pontszám: 9
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
28. hozzászólás - 2010.09.26. 12:35:39 (Válasz Rocketo #26 hozzászólására.)
Idézet: Rocketo - 2010.08.03. 00:48:56
"Lehet egy államcsőddel jobban járnánk(vagy az unokáink legalábbis)..."


Tisztában vagy azzal, mit jelentene az államcsőd?
Pontszám: 8.16
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3604 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
29. hozzászólás - 2011.10.12. 17:45:52
Lassan másfél év telt el a post megnyitása óta. A görögök még nem mentek csődbe, de azért menetelnek felé, úgyhogy érdemes megint elővenni a témát (revideálni? )

A téma az aktualitásából mit sem vesztett, sőt, egyre több a görög csőddel foglalkozó cikk a sajtóban. Görögországnak már régóta senki sem hitelez, csak az IMF/EU mentőcsomaggal húzzák hónapról hónapra. Azt is csak azért kapják, mert a pénzt adó országok próbálják a védőbástyát felépíteni a saját országuk köré, hogy a hullámok ne csapjanak át a fejük felett, amikor elengedik Görögország kezét.

Az, hogy lesz-e görög csőd, számomra sosem volt kétséges. Maguk a görög emberek sem akarják, hogy megmentsék őket, nem akarnak tenni azért, hogy megússzák a dolgot, ezért akárhogy kapálódznak a befektetők, előbb utóbb elsüllyed a hajó. A mikor persze kérdéses, a borúlátók 1 hónapot adnak Görögországnak, de előfordulhat, hogy még 1-2 évig húzzák.

Számunkra a fő kérdés, hogy mik lesznek a következmények?
A szakemberek ezt is elég pontosan lekottázták, elszabaduló infláció, bankcsődök, és nagy valószínűséggel további országok csődjei.
Nekünk magyaroknak még nincs eurónk, de azért ezt a folyamatot mi is meg fogjuk érezni. Ha "szerencsénk" van, a válság lepörög 2 év alatt, évi 20-30%-kos inflációval. Ha nincs, még nagyobb infláció jöhet, munkanélküliség, lázongások stb.

Hogyan lehet felkészülni?
Akinek nincs megtakarítása, az nem sokat tud tenni azon kívül, hogy betáraz egy adag konzervet a spájzba... Akinek van, az most nyilván részvények helyett inkább aranyat vásárol.

Ti mit gondoltok? Lesz görög csőd, EU zóna összeomlás? Ha lesz, milyen hatása lesz ennek Magyarországra?
Pontszám: 8.35
kedvelt tagViskosFérfi
Végzetúr mester
455 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
30. hozzászólás - 2011.10.13. 10:47:28
Valószínűbb, hogy lesz görög csőd, mint hogy nem lesz. A pénzt nem tudják leértékelni, mert az közös. Ha nem fizetik az alkalmazottakat, akkor leáll a logisztika, logisztika nélkül pedig éhezni fog Athén és kivándorlás lesz, valamint a GDP jelentőset zuhan. Az üzlet tudja magát működtetni, ha van tartaléka, ami mostanában nem jellemző. Most novemberig tudnak fizetni az alkalmazottaknak. Az IMF-en múlik, hogy ezt meddig tolják ki.
Pontszám: 7.22
népszerűMaciFérfi
Végzetúr mester
1379 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
31. hozzászólás - 2011.10.13. 10:59:25
Az Unió szerint jól haladnak a görög megszorító intézkedések, úgy látszik azt a kevéske 8 milliárdos mentőcsomagot meg fogják kapni. Több nagyobb tőkebefektető szerint, hagyni kéne a görögöket veszni, bár ezután valószínűleg jönnének a spanyolok és az olaszok .

Németország nem biztos, hogy hosszú távon vállalni akarja, és tudja az euroövezet bajba jutott országainak finanszírozását, de ez még a jövő zenéje.

Persze kérdés, mi történne az euro-val, ha a görög állam csődöt jelentene. Véleményem szerint az ECB beavatkozna, ha kell mesterséges szinten tartva az Eurot, nehogy már visszatérjen az 1.1 közeli EUR/USD árfolyam.
Pontszám: 8.34
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3604 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
32. hozzászólás - 2011.10.22. 18:49:18
Megállapodásra jutottak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei arról, hogy megkérik a Görögországnak hitelező magánbankokat, fogadják el a görög államadósság legalább felének a leírását
- írja az index.

Ez azért tetszik. Ez csak így megy? Akkor mi a para a végtörlesztéssel? Ott csak a hitel 25%-ának leírására kérték fel a bankokat, csak az ügyfelek kb. 20%-ánál, ami 5%, és az összeg össze se hasonlitható a görög államadóssággal. Akkor nem értem, az EU miért kiabál kígyót békát ránk a végtörlesztés miatt...

A másik kérdésem, ezt az 50% elengedést mi is kérhetjük? A magyar államnak se lenne rossz csak úgy ledobni 20%-ot az államadósságból. Sőt. Szerintem ezzel minden ország így van.

Hogy néz ez ki gyakorlatban? A bankok elengedik az adósság felét. A bankokat feltőkésiti az EU. Miből? Érti még valaki, hogy a görögök kimentett svájci bankszámláin levő pénzt végül ki fogja szponzorálni?
Pontszám: 7.51
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
33. hozzászólás - 2011.10.24. 14:34:48 (Válasz Miklós #32 hozzászólására.)
Idézet: Miklós - 2011.10.22. 18:49:18

Ez azért tetszik. Ez csak így megy? Akkor mi a para a végtörlesztéssel? Ott csak a hitel 25%-ának leírására kérték fel a bankokat, csak az ügyfelek kb. 20%-ánál, ami 5%, és az összeg össze se hasonlitható a görög államadóssággal. Akkor nem értem, az EU miért kiabál kígyót békát ránk a végtörlesztés miatt...

A másik kérdésem, ezt az 50% elengedést mi is kérhetjük? A magyar államnak se lenne rossz csak úgy ledobni 20%-ot az államadósságból. Sőt. Szerintem ezzel minden ország így van.

Hogy néz ez ki gyakorlatban? A bankok elengedik az adósság felét. A bankokat feltőkésiti az EU. Miből? Érti még valaki, hogy a görögök kimentett svájci bankszámláin levő pénzt végül ki fogja szponzorálni?


Ez azért a gyakorlatban nem teljesen így néz ki. A gazdasági élet szereplői előtt teljesen nyilvánvaló, hogy mentőöv nélkül a görögök becsődölnek. Az is nyilvánvaló, hogy ha becsődölnek, akkor nagyon sokan, nagyon nagyot fognak szívni: nem csak az EU tagországok, de mindazok a bankok és cégek, akik hiteleztek Görögországnak, illetve akik olyanoknak hiteleztek, akik ilyen cégeknek hiteleztek stb.
Gondolom a "megállapodás" olyasformán zajlik, hogy a németek azt mondják: mi álljuk a számla X részét, ha beszállnak a bankok is, és elengedik a tartozás felét. A bankok meg nyilván azt mondják, hogy mi álljuk 10%-át, ha állja az EU a többi részét - és ezen megy a vita hetek óta. Azt persze mindannyian tudják, hogy ha nem egyeznek meg, akkor óriást buknak mindannyian. És ez az utolsó, "akkor.." rész az, ami Magyarország esetén máshogy néz ki.

Másképpen: van egy cég (Görög Ltd.), aminek hiteleztél sok pénzt. A cég a csőd szélén áll. Választhatsz: vagy hagyod veszni minden beleinvesztált pénzedet, vagy adsz még neki hitelt, mert látsz valami reményt arra nézve, hogy kimászik a csődből. A másik cég (Magyar Ltd.) nincs ekkora szarban, meg csak közvetve érint téged (nem eurója van), annak nem adsz.
Pontszám: 8.15
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3604 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
34. hozzászólás - 2011.11.01. 17:20:24
Na úgy látom áll a báll, mindenki fellélegzett, hogy a görögöket - átmenetileg legalábbis - kihúzták a csávából, most pedig bejelentik, hogy népszavazáson döntenek róla, kérnek-e a segítségből (valószjnűleg nem fognak). Az egész már régóta nem a görögök érdekeiről szól, az eurózóna menti a pénzét - mondjuk én is nekik szurkoltam, nem hiszem hogy Mo-n sokan örülnének annak hogy ilyen mértékben romlik a Forint. Erősödésre én nem sok esélyt látok, hamarosan a benzin után a kaja és egyéb árak is követni fogják ezt, érdemes bespájzolni konzervekből...
Pontszám: 8.35
népszerűAlendaarFérfi
Végzetúr mester
1999 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
35. hozzászólás - 2011.11.01. 17:54:19
Én azért bízom benne, hogy a válság után beborul a multik/pénzemberek hatalma, unióstól mindenestől.
Kezdem néha a Shadowrun univerzumban érezni magamat!
V3 Thalia - ex-Vihar Lovag, Illuminati Lovagjai
V1 Alendaar - ex-Gaia, Azúr Légió
Nyugodtan pontozz le, ballisztikus ívben tojok rá!
Pontszám: 7.19
népszerűCraslorgFérfi
Végzetúr mester
11552 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
36. hozzászólás - 2011.11.01. 20:36:03
Most örülök, hogy dollárt is 184 forintért vettem nyár elején. Lesz ott még 250-es árfolyam is... Ugyanez igaz az euróra, svájci frankra. Mai cikk volt, hogy a válságban a legrosszabbul "járt" országok versenyét vezetjük majd az egész Európát tekintve, de Közép-Európában fixen úgy, hogy a lengyelek például kifejezetten jól jöttek ki belőle...
Pontszám: 8.31
népszerűAlendaarFérfi
Végzetúr mester
1999 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
37. hozzászólás - 2011.11.02. 08:18:12
Legjobban jött ki: Argentína, Brazília, India, Kína
Legsz@rabbul: USA, Magyarország,
V3 Thalia - ex-Vihar Lovag, Illuminati Lovagjai
V1 Alendaar - ex-Gaia, Azúr Légió
Nyugodtan pontozz le, ballisztikus ívben tojok rá!
Pontszám: 7.19
népszerűMorzkodFérfi
Végzetúr mester
947 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
38. hozzászólás - 2011.11.02. 08:58:05 (Válasz Alendaar #35 hozzászólására.)
Idézet: Alendaar - 2011.11.01. 17:54:19
Én azért bízom benne, hogy a válság után beborul a multik/pénzemberek hatalma, unióstól mindenestől.
Kezdem néha a Shadowrun univerzumban érezni magamat!


Szerintem ebbe ne bizz. Ez arrol szolna, hogy a mostani eletszinvonalad harmadara-negyedere esik vissza.
Kócos fórumaccountja.
Az "Azt nem értem, hogy a te értékeiddel egyáltalán hogy győzöl vadászatkor automatikusan?" karakter gazdája.
Pontszám: 7.96
népszerűJerikoFérfi
Végzetúr mester
1646 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
39. hozzászólás - 2011.11.11. 09:46:56 (Válasz Alendaar #35 hozzászólására.)
Idézet: Alendaar - 2011.11.01. 17:54:19
Én azért bízom benne, hogy a válság után beborul a multik/pénzemberek hatalma, unióstól mindenestől.


Ennek kb. annyi esélye van, mint hogy a fegyvergyártó cégek becsődöljenek egy háborútól.
Pontszám: 8.15
népszerűMiklós
Adminisztrátor
3604 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: Görög válság, görög államcsőd
40. hozzászólás - 2015.07.06. 14:53:59
Öt teljes évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végülis megtörténjen az, amit pontosan lehetett látni akkor is, ez az 5 év csak felesleges pénzpazarlás volt - és kiváló lehetőség arra, hogy a bankszámláját közben Görögországból mindenki külföldre menekítse Még pedzegetik, hogy lesznek tárgyalások a hitelezőkkel, de mindenki tudja, hogy itt a vég, Görögország kilép az eurózónából, jön a drachma. Mindez azért, mert teljesen másképp működik a hitelezés egy országnál, mint egy magánszemélynél vagy egy vállalatnál. Egy országgal el lehet hitetni, hogy amíg a GDP gyorsabban nő, mint az adósság, addig nem gond, hogy tartoznak. Persze a tartozás valahogy mindig gyorsabban nő a GDP-nél a végén... Most 2 lehetőség van, vagy az adósságot 100 - vagy ki tudja, hány év alatt - próbálják mindenféle megszorítások mellett törleszteni, vagy csődbe mennek és nem fizetik vissza. Nyilvánvaló, melyiket fogják választani. Nekem nem teljesen világos, miért nincs a harmadik opció, mint a magánszférában? Nevezetesen, fizetnek, amivel tudnak. Először is, államosítani az összes politikus (és minden közvetlen hozzátartozójuk) vagyonát, aki az elmúlt 20 évben hatalmon volt (a svájci bankszámlájukat is), és ebből törlesztenek. Utána pedig eladnak néhány szigetet, és le van tudva az adósság. És végül, beleírják az alkotmányba, hogy hitelt többet az ország nem vehet fel, mert úgyis mindig csőd lesz a vége.

Engem igazándiból az érdekel, mi lesz ennek az egésznek az eredménye? Mi lesz a Forint árfolyamával? Az Euróval? A magyar adósság megítélésével? Megy-e tovább a lavina (Olaszországot, Spanyolországot szokták még emlegetni)? Lehet tippelni, aztán pár év múlva megnézzük, kinek a jóslata jött be
Pontszám: 8.47
Oldal: 123
Dobókocka - a sokoldalú kiegészítőRésföld - a HKK legújabb kiegészítője