Felhasználónév: Jelszó:

Hozzászólások - Kajtar48

Oldal: 1234567891011
Dátum: 2010.12.27. 09:17:54
Mi a szabadnap?
olyan nap, amikor szabadságot vesz ki az ember
az ünnepnap
szombat*
vasárnap

-- Tévedés: valaha, a rendszerváltás előtt, amikor még kommunista szombatokat tartottak, akkor valóban az volt a szabadnap, vasárnap pedig a pihenőnap. Napjainkben az a nap a szabadnap, amikor az ember gyerekének a főnök kiadja, a hét bármely napján és nem vesz ki rá szabadságot.
Törölni.
- - - - - - - - -
Ki volt Lilith a legenda szerint?
Ádám első felesége.*
Mózes unokája.
Salamon király szolgája
Jézus nagymamája.

-Szerintem Éva volt Ádám első felesége.
-Ellenben Sámuel első felesége és nem szolgája valóban Lilith volt.
-A modern asztrológiában a Lilith kisbolygó a rejtett tulajdoságok megtestesítője, ellentétben a Holddal, ami a láthatóakat testesíti meg.
-A démonológiában Ádám első felesége volt Éva előtt, egy démonnő, aki a csecsemőket a bölcsőben öli meg.
Tekintettel erre, szerintem ezt a kérdést töröljétek még akkor is, ha napjainkban a démonológia újra reneszánszánszát éli.
Dátum: 2010.12.25. 21:34:04
Összegyűlt 100 cselekvéspontom. Elhatároztam, hogy levadászom.
3x20 és 3x20 ugyanaz a kérdés!!! Már fejből tudom, hogy a boszorkányok seprűn lovagolnak, meg Hon-kong mikor szabadult fel a Brit felügyelettől, meg ...
Eléég!
Dátum: 2010.12.25. 10:25:29
De ha a kérdésfeltevő nem tudja helyesen leírni a "releváns" szót, legalább az admin a beillesztés előtt kijavíthatta volna.
Dátum: 2010.12.25. 10:21:11
Mi a Skoda eblémája?
Egy forgó repülőgép-propeller, kék alapszínen
Egy körbe foglalt 3 ágú csillag
Egy széles fekete gyűrűben, egy zöld szárnyas nyíl
Egy sárga címerpajzson fekete ugró ló
-- Egyik sem: Egy széles fekete körben egy stilizált varjúszárny.
Azért, mert a legbiztosabban repülő, legtovább élő madár a varjú. A Skoda alapítója ezt a madarat az előbbi tulajdonságok miatt emelte be emblémának. Hja kérem, nem mindenki nevezi el a gyártmányát a lánya neve után (Mercedes).

Melyik orosz név?
Von Hans Gröbel.
Kornyilov Dimitrij.
Jeremaja Tom.
Sas Gergely.
--Egyik sem. Talán a Dimitrij Alexandrovics Kornyilov.
Mert az oroszok a mai napig középső névként használják az apai nevet.

Milyen színű anaglif 3D szemüveg nem létezik?
kék/borostyán
vörös/cián
magenta/zöld
sárga/barna*
--Ez nem egy szűk körben ismert kérdéscsoporthoz tartozik? Mi az anaglif? A 3D-t még tudom, három dimenzió. Van 2D-s szemüveg is?
Dátum: 2010.12.22. 06:37:33
Miért raknak a konyhasóba jódot?
Ettől lesz szép fehér.
Ha az ivóvíz nem tartalmaz jódot így pótolják.
Nem is raknak.
Ne álljanak össze a sókristályok.

A valódi ok az, hogy Mo-n az egyik fontos mikroelem, a jód, hiányzik a természetes táplálékok közül.
Sok ember szenved olyan tünetektől, mint a hideg kezek és lábak, alacsony testhőmérséklet, hidegérzékenység, állandó fázékonyság, fejfájás, álmatlanság, száraz bőr, duzzadt szemek, hajhullás, törékeny körmök, ízületi fájdalmak, székrekedés, tompa agyműködés, fáradtság, gyakori fertőzések, rekedt hang, fülcsengés, szédülés, a libidó elvesztése és súlygyarapodás, ami néha uralhatatlan.
Mindezek kezelése jód bevitelével lehetséges, ami harmonizálja a pajzsmirigyet.

Ezért talán jobb lenne a válaszok közé betenni: Jód pótlásra, mely szükséges a pajzsmirigy helyes működéséhez.
Dátum: 2010.12.19. 08:37:35
"De hogy az egyik ismerten legmérgezőbb gyomnövényt gyógynövénynek sorolja be alaki, az azért elég gáz."
Tévedés. Pédául a strichnin az egyik leggyilkosabb méreg, de egyben orvosság is - roborálásra használják.
A mandragora helyes felhasználása esetén nyugtató, altató és emésztést serkentő szer. Egyébként pedig igen, valóban méreg.
Dátum: 2010.12.19. 08:32:45
Kaptam egy kérdést, hogy Mi a mandragóra?
Rákerestem a Kvíz adatbázisban, ahol a kérdés nem található. Azt hittem, annak besorolása automatikus, de nem. Na mindegy.
A válaszok: fűféle - a fűfélék az egyszikűek osztályába tartoznak (Liliopsida)
(azt hiszem) - gomba
gyógynövény* - ez mindenféle növény lehet, fű,fa, bokor, termés, gyökér, stb. amit az emberiség gyógyításra használ
gyomnövény - ez mindenféle növény lehet, fű,fa, bokor, amit az emberiség nem termesztés és felhasználás céljából tart.

A fűfélék és a gyógynövények, gyomnövények két különböző kategória, ezért a kérdés hibás.
Kérem javítani - és besorolni.
Melyik Shakespeare műből származik az idézet : „Lenni vagy nem lenni..."?
Rómeó és Júlia
Lear király
Hamlet
Othello

Szerintem ezt a kérdést sem lett volna szabad elfogadni, spec. Hiszen:
"Ha tudod kívülről az említett művet, akkor valóban nem spec. Ha csak kinéztél belőle egy idézetet, ami neked tetszi, akkor spec. Az, hogy egy mű kötelező olvasmány, nem egyenlő azzal, hogy minden idézetet ismerni kell belőle. A mű történetét, főbb szereplőit, esetlegesen egy-egy híres idézetet belől lehet, sőt kell ismerni, ez az idézet messze van tőle. Ideírhatok 100 különböző idézetet kötelező művekből, 98-ról nem fogja tudni senki, hogy melyikben szerepelt. A google /467 - helyett/ 'Nagyjából 300.000 találat (0,29 másodperc)' találatot dobott ki az idézetre, ez nem az általánosan ismert kategória."

A feltett kérdés ma már inkább szállóige, mint idézet valahonnan. Kell nekem tudni egy szállóige eredetét? Ez tök spec. kérdés.
Dátum: 2010.12.15. 20:40:55
Sztornó, megválaszolták
Dátum: 2010.12.15. 11:14:12
Akkor az a mondat sem menne át, hogy
Sokakat nem érdekel, milyen szarufa van a fejük fölött?
Dátum: 2010.12.15. 08:42:01
Az értékelés - kategóriákról:
Miért nincs az Irodalom kategóriában Mese és Ifjúsági művek? Miért van ezekkel ellentétben Képregény?
Mi köze van az Időmérés-nek a Nevezetes dátumok-hoz?
Mi köze a Matematikának a Találmányok-hoz. A találmányokat, én holtbiztos, hogy nem a matematikánál keresném.
Sport: kiemelt sportok a Foci és a Forma-1. A sakk, (a go) és a bridzs milyen sport? Sztem logikai sportok közé tartozik még akkor is, ha játékok közé soroltattak. Apropó: a játékok közt a Sakk ki van emelve, a Bridzs (és a Go) nincs.
Történelem - van korok szerinti felsorolás és van Mikor történt? Az utóbbi kérdés-besorolás itt értelmetlen.
Technikai eszközök, egyéb találmányok - gondolom, a matematikai találmányok nélkül. :-)
Summa summarum az egész besorolás igencsak a tervezője szubjektivitását tükrözi. Talán jobb lett volna a könyvtári katalógusrend szerinti besorolást megadni, mert az átgondolt és amennyire csak lehet objektív.
Igaz, a Macbeth így helyes.
Viszont az "egyel" az telepített növénykék ritkítását jelenti, az "eggyel" viszont azt, hogy egy-vel.
Bocsíí
Igazad van. Egy ilyen idézet, hát valóban egyedi. A kérdések közt csak két másik hivatkozik rá.

De itt egy elfogadott kvíz kérdés:
Ki ölte meg Hamlet apját?
Hamlet
felesége
testvére
az egyik szolgáló

Ezt elfogadtátok. A kérdés feltevés szerintem hibás: Kinek a felesége? Kinek a testvére? Hamleté? A fiúé, vagy az apjáé?
Persze tudjuk, hogy az apjáé, mert olvastuk, értjük, amit olvastunk és megjegyeztük.

Gondolom, itt is ismerni kell a Hamletet, de nem a szövegét? Ha feltenném a kérdést, hogy ki mondta "Lenni, vagy nem lenni?", akkor gondolom ugyanígy visszadobnátok, mert egyedi az idézet. Tudni illik, én nem ismerem kívülről a művet, csak "kinéztem" belőle egy idézetet. Tehát spec.
Ugyanakkor a mű története nem spec, mert mindenki fejből vágja az egészet összefüggéseivel együtt.

Ismét gratulálok, a kvízkérdések írását ezennel befejeztem.

A játék egyébként tetszik, kivéve a kvízek felépítését, csoportosítását és elbírálását.
Íme a kérdésem és a válasz rá:
Balhüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg... Melyik műben szerepel először?

HBB: Vészbanyák dala
Shakespeare: Machbeth
Vörösmarty: Csongor és Tünde
A. Cristie: Balhüvelykem bizsereg

A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
Kérdésedre az értékelők szerint csak egy speciális érdeklődésű réteg tudhatja a választ.

Az értékelők fel nem tett kérdésére válaszolva közlöm, hogy a középiskolás kötelező olvasmányok között szerepel Shakespeare: Machbeth c. drámája. Abban pedig szerepel a IV. felvonásban e mondat, mielőtt a híres jóslat elhangzik.
A Csongor és Tündét azért illik ismerni. Hobo Blues Band zenéjét is sokan ismerik, ahol a dal címében is benne van: Shakespeare - A Vészbanyák Dala. Agathe Cristie sem ismeretlen a magyar olvasók előtt.
Akkor hát kik azok a speciális érdeklődésű réteg tagjai??? A magyar iskolások?
Gratulálok!
Feltettem egy kérdést, hogy melyik mű nem egy sorzat része. Voltam oly balga, hogy a Lem: Solaris-t tettem be válasznak, gondolva, hogy mindenki ismeri.
Visszadobták, h "Ez a kérdés már szerepelt az adatbázisban." Utánanéztem, nem szerepel. Viszont sok Solaris van, gondolom unjátok.
Ha átírom pl. Lem: Magellán felhőre, akkor elfogadható? Esetleg J. Wyndham: Újjászületés?
Dátum: 2010.12.07. 10:45:41
Írtam egy kvíz kérdést: Melyik nem illik a sorba?
Visszakaptam, hogy Hibás a kérdés.
Lehet, fogalmazhatnám úgy is, hogy "Melyik a kakukktojás?
A válaszok: a taichi, a csikung és a Fálun Dáfá a csi belső mozgatására, fejlesztésére szolgáló gyakorlat(sorok).
A weichi pedig a go kínai megnevezése, ami egy szellemi játék, mit a sakk.
Dátum: 2010.12.07. 10:41:24
Kvíz kérdés: Milyen tó a Balaton? egyik válasza: morotav. Ilyen szó niincs, gépelési hiba. Helyesen: morotva
Oldal: 1234567891011