Honnan ered a "politika" kifejezés?
Középkori angol jövevényszó.
Indiai eredetű, megvitatni a jelentése.
Ókori görög független városállam nevéből ered.
Héber eredető ősi szó.
Hát nem.
Wikipedia: A politika kifejezés az ókori görög polisz névből ered. A politika szó eredeti jelentése közélet, ebben az értelemben tehát mindenki, aki részt vesz a közéletben, politizál.
A polisz jelentése városállam(ok) és nem a neve. A neve lehetett volna Athén, vagy más.
Javítani.
Hozzászólások - Kajtar48
Dátum: 2011.01.18. 11:22:44
Dátum: 2011.01.18. 08:07:42
Mit neveznek leporellónak?
metszőollót
tollsöprűt
pónilovat
harmonikaszerűen szétnyitható képeskönyvet*
Minden, harmonikaszerűen szétnyitható nyomtatványt leporellónak nevezünk.
Javítani
metszőollót
tollsöprűt
pónilovat
harmonikaszerűen szétnyitható képeskönyvet*
Minden, harmonikaszerűen szétnyitható nyomtatványt leporellónak nevezünk.
Javítani
Dátum: 2011.01.18. 07:58:41
Az alábbiak közül, melyik országba kell vízumot csinálni, ha egy magyar állampolgár szeretne oda utazni (turistaként)?
Spanyolország
Ausztria
Oroszország
Franciaország
Nem -ba, hanem -ból, és nem csinálni, hanem kérni.
De jó lenne, ha mi magunk csinálhatnánk bármely országba vízumot! Mennyit lehetne kaszálni vele!
Kéretik javítani.
Spanyolország
Ausztria
Oroszország
Franciaország
Nem -ba, hanem -ból, és nem csinálni, hanem kérni.
De jó lenne, ha mi magunk csinálhatnánk bármely országba vízumot! Mennyit lehetne kaszálni vele!
Kéretik javítani.
Dátum: 2011.01.14. 07:19:39
Az ókori aztékok mint neveztek az "Isten italának?
bort
csokoládé
kávé
teát
Talán "mit". Továbbá hiányzik a záró idézőjel.
Javítani
bort
csokoládé
kávé
teát
Talán "mit". Továbbá hiányzik a záró idézőjel.
Javítani
Dátum: 2011.01.10. 16:12:34
Idézet: Rohhonur - 2011.01.09. 15:56:47
Milyen növény viseli a Mikulás nevét?
fű
bokor
virág
fa
A virág nem növény, hanem annak egyik része.
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) igenis növény. Ez a neve, magyarul így nevezik.
A kérdés zavaros, át kellene fogalmazni: Milyen növény a mikulásvirág? És itt a válasz, a virág jó, mert tényleg virágnak tartjuk.
Milyen növény viseli a Mikulás nevét?
fű
bokor
virág
fa
A virág nem növény, hanem annak egyik része.
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) igenis növény. Ez a neve, magyarul így nevezik.
A kérdés zavaros, át kellene fogalmazni: Milyen növény a mikulásvirág? És itt a válasz, a virág jó, mert tényleg virágnak tartjuk.
Dátum: 2011.01.10. 16:07:43
Hogy hívják a micimackóban a szamarat?
szürke
füles*
szamár
csacsi
A nevek nagybetűvel írandók: Micimackó, Füles - a többi itt nem név, de a kérdés miatt lehet mind nagybetűs.
Javítani.
szürke
füles*
szamár
csacsi
A nevek nagybetűvel írandók: Micimackó, Füles - a többi itt nem név, de a kérdés miatt lehet mind nagybetűs.
Javítani.
Dátum: 2011.01.09. 17:41:54
Idézet: Rohhonur - 2011.01.09. 12:41:32
Mi a mácsonya szó jelentése?
Gyomnövény*
Gyógynövény
Sövény
Ösvény
Milyen nyelven jelenti a mácsonya szó azt, hogy gyomnövény?
Héjakút mácsonya (Dipsacus laciniatus) = közepesen savanyú talajok talajjelző növénye, ami azt jelenti, hogy csak olyan talajon nő. A levelei középen összenőttek és sok esővizet tudnak tárolni. Levele széle szúrós, tüdkés. Egyébként pedig gyomnövény, ami nem azt jelenti, hanem az.
Át kellene fogalmazni a kérdést: Mi a mácsonya? Vagy: Mi a héjakút mácsonya? (Ezért is kapnátok hideget-meleget, de legalább igaz lenne!
)
Gyomnövény*
Gyógynövény
Sövény
Ösvény
Milyen nyelven jelenti a mácsonya szó azt, hogy gyomnövény?
Héjakút mácsonya (Dipsacus laciniatus) = közepesen savanyú talajok talajjelző növénye, ami azt jelenti, hogy csak olyan talajon nő. A levelei középen összenőttek és sok esővizet tudnak tárolni. Levele széle szúrós, tüdkés. Egyébként pedig gyomnövény, ami nem azt jelenti, hanem az.
Át kellene fogalmazni a kérdést: Mi a mácsonya? Vagy: Mi a héjakút mácsonya? (Ezért is kapnátok hideget-meleget, de legalább igaz lenne!

Dátum: 2011.01.08. 22:54:01
Hogy hívja a népnyelv a békéscsabai szlovákokat?
tóth*
tirpák
móc
kóc
Talán tót jobb lenne.
tóth*
tirpák
móc
kóc
Talán tót jobb lenne.

Dátum: 2011.01.07. 21:43:43
Kik temetkeztek piramisokba?
fáraók*
szultánok
fejedelmek
kánok
fáraók*
szultánok
fejedelmek
kánok
Eddig valóban azt hitték, hogy a fáraók, hisz ők azok, akik ott éltek.
De a mai napig egyetlen feltárt piramisban sem találtak egyetlen odatemetett holtestet, nemhogy fáraót. A fáraókat inkább a Királyok völgyébe temették, lásd pl. az ezidáig egyetlen teljes sírt, Tutanhamon sírját.
Ezért a kérdés hibás. Vagy törölni kellene, vagy a fáraók helyett azt írni, a fejedelmek helyére, hogy senkit - és ez a helyes válasz.
Dátum: 2011.01.07. 21:34:14
A kéket és a zöldet. A többi stimmel. 
Szerintem törölni.

Szerintem törölni.
Látom, javítottátok. Köszönöm.
Dátum: 2011.01.06. 21:55:39
Idézet: Barbey - 2011.01.06. 20:09:36
Szerintem törölni.
Az alábbiak közül meiket mondják hideg szinnek?
zöld
fekete
piros
kék
Javítás: melyiket, színnekzöld
fekete
piros
kék

Szerintem törölni.
Dátum: 2011.01.05. 15:41:40
Idézet: Systen - 2011.01.03. 15:17:49
"Hosszú, vékony rúd, amit párosával használnak a széna mezei összehordására."
Eddig igaz. A két vékony, hosszú rudat a szekér szélesítésére használják szénahordáskor. Ennek szoktak a hülye motorosok nekihajtani, mert nem látszik a széna alatt.
Mi az a petrence?
elveszett gyerek
írásjel
lovaskocsi rúdja *
időgép
Szerintem nincs itt helyes válasz, mindenhol csak ilyeneket találtam:elveszett gyerek
írásjel
lovaskocsi rúdja *
időgép
"Hosszú, vékony rúd, amit párosával használnak a széna mezei összehordására."
Eddig igaz. A két vékony, hosszú rudat a szekér szélesítésére használják szénahordáskor. Ennek szoktak a hülye motorosok nekihajtani, mert nem látszik a széna alatt.

Dátum: 2011.01.05. 15:38:57
Mit jelent a bojkott szó?
visszautasítás, helytelenítés*
téli sapka
hódító háború
éneklő fiú
Wikipediából: A bojkott valaminek a többek által összehangolt módon történő visszautasítása, általában a helytelenítés kifejezésére, vagy bizonyos feltételek kierőszakolására.
Tehát a lényeg az összehangolt szón van: összehangolt visszautasítás, helytelenítés
Kérem javítani.
visszautasítás, helytelenítés*
téli sapka
hódító háború
éneklő fiú
Wikipediából: A bojkott valaminek a többek által összehangolt módon történő visszautasítása, általában a helytelenítés kifejezésére, vagy bizonyos feltételek kierőszakolására.
Tehát a lényeg az összehangolt szón van: összehangolt visszautasítás, helytelenítés
Kérem javítani.
Dátum: 2011.01.04. 22:05:30
Idézet: Drachus - 2011.01.04. 17:46:11
A HÁRPIA a sasok között a leghatalmasabb. Amazonas őserdeiben él, majmokat és lajhárokat zsákmányol. Az őserdők folyamatos pusztítása miatt a kihalás veszélye fenyegeti.
Az alábbiak közül melyik NEM egy mitológiai lény?
Griffmadár
Kentaur
Leviathán
Hárpia
Jó kérdés, ezek közül mind az.....törölni kéne a kérdést!
Griffmadár
Kentaur
Leviathán
Hárpia
Jó kérdés, ezek közül mind az.....törölni kéne a kérdést!
A HÁRPIA a sasok között a leghatalmasabb. Amazonas őserdeiben él, majmokat és lajhárokat zsákmányol. Az őserdők folyamatos pusztítása miatt a kihalás veszélye fenyegeti.
Dátum: 2011.01.04. 11:11:15
Idézet: PottomPanna - 2011.01.03. 08:21:54
Köszi, vettem!
A besorolásért járó LE is az ajánlás menüpontban látszik, MINT a kinzókamra. Nem csak akkor ha van kinzókamrád is. 

Köszi, vettem!
Dátum: 2011.01.04. 08:38:52
Az alábbiak közül melyik harcművészet származik Japánból?
Aikido*
Wing Chun
Jiu-Jitsu
Az angol wikipedia szerint: Jujutsu, martial art from Japan consisting of grappling and striking techniques
A válaszok nem egyértelműek, kérem törölni. Továbbá szerintem spec. Korábban én is feltettem egy kérdést; ide másolom az egészet:
"Melyik táblajáték?
Tai-chi
Csikung
Wei-chi*
Do-In
A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
Kérdésedre az értékelők szerint csak egy speciális érdeklődésű réteg tudhatja a választ."
Ha az előző nem kapott spec. elutasítást, akkor én miért kaptam?? A wei-chi-t, más néven a go táblajátékot szerte a világban többen játszák, mint a sakkot. Interneten magyarul is (flyordie.hu).
Milyen állata volt Ivan Petrovics Pavlovnak?
Macskája.
Hala.
Kutyája.*
Nyula.
Én nem tudom, milyen állata volt Pavlovnak. Lehetett akár kutyája is, vagy nyula. De a híres kisérletét a feltétles reflex kimutatására valóban kutyával végezte.
A kérdés hibás, kérem javítani.
Aikido*
Wing Chun
Jiu-Jitsu
Az angol wikipedia szerint: Jujutsu, martial art from Japan consisting of grappling and striking techniques
A válaszok nem egyértelműek, kérem törölni. Továbbá szerintem spec. Korábban én is feltettem egy kérdést; ide másolom az egészet:
"Melyik táblajáték?
Tai-chi
Csikung
Wei-chi*
Do-In
A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
Kérdésedre az értékelők szerint csak egy speciális érdeklődésű réteg tudhatja a választ."
Ha az előző nem kapott spec. elutasítást, akkor én miért kaptam?? A wei-chi-t, más néven a go táblajátékot szerte a világban többen játszák, mint a sakkot. Interneten magyarul is (flyordie.hu).
Milyen állata volt Ivan Petrovics Pavlovnak?
Macskája.
Hala.
Kutyája.*
Nyula.
Én nem tudom, milyen állata volt Pavlovnak. Lehetett akár kutyája is, vagy nyula. De a híres kisérletét a feltétles reflex kimutatására valóban kutyával végezte.
A kérdés hibás, kérem javítani.
Dátum: 2011.01.03. 08:13:35
"A besorolásért az ajánlásban kapod meg a LE-t. Mint a kínzókamra..."
Ezt nem értem. Ha valaha eljutok a Kínzókamra használatához, akkor jutalmat kapok. Majd, valamikor.
Ha nem vagyok egy szövetség tagja sem - úgy tudom, nem kötelező - akkor fújhatom. Ha szövetségi tag vagyok, de a szövetség nem akarja felépíteni a Kínzókamrát, akkor is fújhatom.
Ha felépíti és én nem portyázok, tehát nincs kitől LE-t lopnom, akkor is fújhatom.
Így mi értelme van ennek a besorolásnak? Hisz nem általánosan kapható....
Ezt nem értem. Ha valaha eljutok a Kínzókamra használatához, akkor jutalmat kapok. Majd, valamikor.
Ha nem vagyok egy szövetség tagja sem - úgy tudom, nem kötelező - akkor fújhatom. Ha szövetségi tag vagyok, de a szövetség nem akarja felépíteni a Kínzókamrát, akkor is fújhatom.
Ha felépíti és én nem portyázok, tehát nincs kitől LE-t lopnom, akkor is fújhatom.
Így mi értelme van ennek a besorolásnak? Hisz nem általánosan kapható....
Dátum: 2011.01.02. 11:29:24
Egy kiegészítés a fentiekhez:
Ha besorolás nélkül jó választ adok, akkor kapok +10% LE-t. Ha be is sorolom, akkor mennyit kapok? Ugyanannyit? Ugyanazt?
Tudniilllik, a vadászat végén valóban van egy megjegyzés, hogy pl. "61 lélekenergiát szereztél. +5 TP A szerzett lélekenergiából 6 a helyes válaszért kapott LE." Ebből nem derül ki, hogy mennyi a helyes válaszért járó és mennyi a helyes besorolásért járó LE! Itt nem volt besorolás, tehát ki kellett volna írni, hogy az 0; vagy 6+0.
Ha besorolás nélkül jó választ adok, akkor kapok +10% LE-t. Ha be is sorolom, akkor mennyit kapok? Ugyanannyit? Ugyanazt?
Tudniilllik, a vadászat végén valóban van egy megjegyzés, hogy pl. "61 lélekenergiát szereztél. +5 TP A szerzett lélekenergiából 6 a helyes válaszért kapott LE." Ebből nem derül ki, hogy mennyi a helyes válaszért járó és mennyi a helyes besorolásért járó LE! Itt nem volt besorolás, tehát ki kellett volna írni, hogy az 0; vagy 6+0.
Dátum: 2011.01.02. 11:18:35
Szerény kérdés: mi lenne, ha az adminok a javításokat publikálnák? Bocsánat: közkinccsé tennék? Akkor talán mi, akik azon vagyunk, hogy a kvíz élvezetesebbé váljon, nem éreznénk úgy, hogy szélmalomharcot vívunk?
Dátum: 2010.12.29. 17:47:10
4. kérdés:
(Vadászaton vagy. A következő zsákmányig hátralevő idő: 03:07.)
Kinek az ujját harapta le Gollam?
Zsákos Frodó*
...
...
...
Helytelen válasz! A helyes válasz a következő lett volna: Faust

(Vadászaton vagy. A következő zsákmányig hátralevő idő: 03:07.)
Kinek az ujját harapta le Gollam?
Zsákos Frodó*
...
...
...
Helytelen válasz! A helyes válasz a következő lett volna: Faust