Dátum: 2011.01.29. 20:46:41
Idézet: Picok - 2011.01.29. 09:02:06 Mikor van általában napéjegyenlőség?
június 30
március 21 és szeptember 22*
június 21 és december 21
karácsony éjszaka
Ez a "általában" tetszik. Ezek szerint néha máskor van?
Bizonyára tudod, hogy a Földnek van egy búgócsiga-szerű mozgása, a precesszió. Emiatt van, hogy a csillagok látszólag visszafelé mozdulnak el lásd:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Precesszi%C3%B3 Emiatt az 1950-es években a napéjegyenlőség még márc. 22 -szept. 23 volt.
Az "általában" ezért jó, de jobb lenne a "napjainkban".
Dátum: 2011.01.29. 20:34:58
Legalább egy hete ezzel kezdődik minden vadászatom:
Ki választotta ketté a Vörös tengert?
Krisztus
Júdás
Ádám
Mózes
Esküszöm mindenkinek, hogy megjegyeztem, Mózes!
Megoldható lenne, hogy valami más legyen az első kérdés?
Dátum: 2011.01.29. 15:02:48
Idézet: Rohhonur - 2011.01.29. 10:37:02 Mit neveznek újezüstnek?
fémsót
a fentiek egyikét sem
ötvözetet*
újra feldolgozott ezüstöt
Minden ötvözetet így neveznek?

A lényeget tekintva igazad van, Újezüstnek az "ötvözetek egy csoportját" nevezik, erre kellene javítani.
Dátum: 2011.01.29. 14:57:57
Az alábbi mini államok közül melyiknek van tengerpartja?
Vatikán
Monaco*
San Marino
Máltai Lovagrend
A Máltai Lovagrend mióta állam? Esetleg Málta.
Javítani.
Dátum: 2011.01.28. 21:06:28
Kvízolimpia.
Nem lehet kimásolni a kérdéseket, idő pedig nincs erre, így fejből egy-két kérdés:
Vadászaton melyik kutyafajtát használják?
tacskó
...
...
vizsla*
A tacskó, másnéven kotorékeb az egyik legagresszívebb vadászkutya, mert egy sötét lyukban egyedül harcol egy sarokbaszorított vad ellen, ami gyakran róka, vagy borz - ez utóbbi ma már védett.
Két jó válasz van.
Magyarországon mennyi a gépkocsik legnagyobb megengedett sebessége?
50, 60, 90*, 120
Szerintem autópályán 130. Egyik válasz se jó.
Ha a kérdés úgy szólna, hogy - Magyarországon mennyi a gépkocsik legnagyobb megengedett sebessége országúton? - akkor jó lenne.
Kérem a szervezőket, legközelebb ne automatikusan, random válasszák ki a kérdéseket, beillesztés előtt ellenőrizzék le azokat!
Köszönöm.
Dátum: 2011.01.27. 20:02:50
Itt látszik az ubuntu alatt futó Open Office előnye. Az tudja, hogy az eredmény 1!
Továbbá két akármilyen szám kivonása, az eredmény 15 tizedeshelyre megadva:
23665489
-23665489
=0,000000000000000
Dátum: 2011.01.27. 12:44:33
Meghajtom ősz fejemet a tudástok előtt.
Mea culpa, én úgy emlékszem, valaha úgy tanultam, ahogy írtam.
Utána olvasgattam az Obádovicsban, Bronstein-Szemengyajevben meg a függvénytáblázatokban és a műszaki táblázatokban - ezekben említés sem történik a témáról.
Viszont, mert mostanában minden tudásunk a számítógépekben rejlik, beírtam az Oo táblázatkezelőjébe a 0^0-t és mit tesz isten, 1-t adott eredményül.

Dátum: 2011.01.27. 08:40:53
Köszi a tájékoztatást. Ahogy olvasom, mindez az alapműveltség része

egy bizonyos szint után.
A fejtegetésedből viszont az következik, hogy amit írtál igaz (lehet), de a bizonyítást valószínüleg az ELTE matek szakán tanítják, s így nem az általános iskola és középiskola általános tudásanyagának része.
Én még értettem amit írtál, de szerinted fiatalbb korú játékostársaink egyáltalán el tudták olvasni?
Ezért a kérdés nagyon is spec, törlésre javaslom.
Dátum: 2011.01.27. 07:04:45
Mi NEM kell a túrós csuszába?
túró
tészta
tejföl
liszt*
Mivel a tészta lisztből szokott készülni, szerintem áttételesen liszt is kell bele.
Egyértelműbb lenne, ha a liszt helyett mondjuk rizs lenne ...
Javítani
---
Volt egy matematikai kérdés, nem emlékszem rá, pontosan mik voltak a válaszai.
Melyik tétel
nem igaz?
...
A nulla nulladik hatványa egy.*
...
...
Minden természetes szám nulladik hatványa egy. A nulla a természetes számok halmazába tartozik, tehát a nulladik hatványa egy.
Van benne egy gráfelméleti kérdés is, ahhoz nem értek, mi még nem tanultuk. Lehet, hogy az a nem igaz; kérlek titeket, nézzétek meg. Azt jelöltem meg, mert a többi igaz.
Javítani, vagy törölni.
Dátum: 2011.01.26. 23:28:01
Kitől származik ez az ídézet: "Az ember nem arra született, hogy legyőzzék, el lehet pusztítani, de legyőzni sose."?
Rousseau
Aurelius
Hemingway*
Shakespeare
Ha idézünk, akkor helyesen kellene. Az elsőnek tekinthető fordítás Ottlik Gézát dícséri:
"Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni."
Dátum: 2011.01.26. 09:33:12
Idézet: Mortu - 2011.01.25. 16:20:44 Ki vagy mi volt a mitológia szerint Romolus és Remus édesanyja?
Rhea*
Héra
Aphrodité
egy farkas
Nem Romulus?

A felelet is majdnem rossz, és a komment is.
Rhea Silvia hercegnő és Mars, a háború istenének ikerfia voltak ők. Rhea Silvia testvére, Amulius király a gyerekeket pedig meg akarta öletni, de a szolga, akinek a feladata az lett volna, hogy a Tiberis folyóba vesse a gyermekeket, megsajnálta és kosárban tette a Tiberis folyóba őket. A folyó istene, Tiberinus egy fügefa tövében partra vetette őket, ahol egy farkas őrizte és táplálta az ikreket.
Ezek után javítani kellene: Rhea Silvia (hercegnő)
A kommenthez: Romolus, miután kivégeztette testvérét, Remust, Róma első királya lett.
Dátum: 2011.01.25. 08:39:17
Apropó a fenti kettő bejegyzéshez.
Valami nem jó a szerveretekben. A kvíz kérdéseknél nyomatékosan figyelek arra, hogy a válasz csak 1 klikk legyen. Mégis, a 20 kérdésből legalább egynél, de inkább kettőnél hibás választ kapok. Pl: Mikor háziasították a háziméhet? Hibás válasz! A jó válasz: Pongrátz Gergely
Meg ilyenek.
L.sz. nézzetek utána!
Dátum: 2011.01.25. 08:35:22
Mikor háziasították a háziméhet?
Kb. 6.000 éve*
Kb. 2.500 éve
Kb. 3.000 éve
Kb. 8.500 éve
Mivel az írott történelem kb. 2500-3000 évre tekint vissza, hát nem mindegy, hogy 6000, vagy 8500 évről beszélünk?
Pontosabb lenne, ha azt írnánk, hogy az idők hajnalán.
Ezért inkább törölni kellene.
Dátum: 2011.01.25. 08:34:43
Mikor háziasították a háziméhet?
Kb. 6.000 éve*
Kb. 2.500 éve
Kb. 3.000 éve
Kb. 8.500 éve
Mivel az írott történelem kb. 2500-3000 évre tekint vissza, hát nem mindegy, hogy 6000, vagy 8500 évről beszélünk?
Pontosabb lenne, ha azt írnánk, hogy az idők hajnalán.
Ezért inkább törölni kellene.
Dátum: 2011.01.25. 08:25:31
Milyen más néven hívják még az SS-t?
Védőosztag
Banda
Fekete sereg
Horda
Törölni. Indokoljam?
----
Mi, Nem készült Mr. Bean figurája kapcsán?
Film (animációs sorozat)
Film (dokumentum)
Film (egészestés)
Film (sorozat)
Mi? Javítást kérek!
Dátum: 2011.01.21. 11:50:02
Idézet: Drachus - 2011.01.20. 19:02:47 Melyik földrészen van Kuba?
Ázsia
Európa
Amerika*
Közel-Kelet
Egyiken sem, ugyanis Kuba egy különálló sziget a Karib-tenger közelében, de valóban Amerikához van legközelebb! A kérdés javítani illene!
Ilyen alapon Málta nem Európához tartozik, mert különálló sziget.
A kérdés hibás. Úgy lenne korrekt, hogy " Melyik földrész
hez tartozik Kuba?"
Dátum: 2011.01.20. 13:20:17
Idézet: Craslorg - 2011.01.19. 22:53:53 A 3-as kérdésedben a válasz.
A kvíz adatbázisban csak a kérdések kb 10%-a szerepel, azok, amelyeket már besoroltak. Az adminok látják az összes kérdést.
Kedves Craslorg,
nehezen bár, de megértettem.
Arra válaszolj még, l.sz., ha a kérdések kb. 10%-a van besorolva, akkor mi értelme van a besorolások erőltetésének a játékosoknál?
Szerintem egy csillag jelölés a kérdésnél mutatná, hogy törje-e magát az ember a besorolással, vagy se. Ha még nincs besorolva, akkor a
helyes besorolásra adott jutalom értelmetlen, nemde? Hisz nincs mihez hasonlítani.
Dátum: 2011.01.20. 13:06:48
Idézet: Mortu - 2011.01.20. 09:40:20 Melyik fajta fát nem használják a Luca szék készítésekor?
Körtefa
Akácfa
Tölgyfa
Rózsafa
Utánajárás nélkül sorolja már fel nekem valaki mind a kilencféle fát!
Segítek: kökény, boróka, jávorfa, körte, som, jegenyefenyő, akác, cser és rózsafa.
Ez mind szép.
Akkor már csak annyit, hogy a cser leánykori neve csertölgy (Quercus cerris). Abban különbözik a többi tölgytől, hogy a nevével ellentétben semmi csersav nincs benne, ezért nem olyan tartós. Legfőbb felhasználási területe az istállókban van, mert a többi fafajjal ellentétben ez az egyetlen, amelyik az állatok vizeletétől nemhogy tönkremenne, de ellenállóvá válik.
Ez kit érdekel? Hisz ez a tudás "Kérdésedre az értékelők szerint csak egy speciális érdeklődésű réteg tudhatja a választ." minősítést kapna.
A kérdésben a felsoroltak közül mind használható.
Javítani kellene: a tölgyfát (mondjuk) magyar tölgy-re, vagy Gyertyánfa-ra.
Dátum: 2011.01.19. 22:44:03
Mi az azonos az alábbi szavakban?
170 C, II. Kopasz Károly, arasz, 100, Cserhát, nemesgázok, farkas, pint, ....
Válasz: 3 napja ilyen sorrendben csak ezek a kvíz kérdések következnek szép sorban egymás után.
Már unom és igérem, megtanultam, jövőre is tudni fogom!
Dátum: 2011.01.19. 22:24:59
"Ma, 17:38 A feltett kvízkérdésed "Rossz kérdés" értékelést kapott!
Indoklás: Ez a kérdés már szerepelt az adatbázisban.
Ebben az esetben nem veszíted el a kérdésfeltevés lehetőségét, írhatsz egy új kérdést helyette."
1. Megnéztem a kvíz adatbázisban, volt-e/van-e ilyen kérdés: "Melyik fafaj őshonos az Alföldön?" Nem volt
2. Volt olyan, hogy "Az alábbi fafajok közül melyik idegenhonos Magyarországon ...", - szerintem ez nem azonos az előzővel.
3. Volt egy csomó kérdés az öshonosságról. Fafajok sehol nem szerepeltek benne. A keresés első helyén egy berber népcsoportról van szó, aztán van róka, meg kukrica, ....
Konklúzió: vagy a Kvíz adatbázis nem naprakész, vagy valami más hiba történt az értékelésnél.
A kérdésemre a helyes válasz a Közönséges boróka - (Juniperus communis), mely Bugac környékén védett erdőt képez.
Ezért felteszem más kérdéssel ugyanazokat a fafajokat, hátha....